Címlap »

 
 

Afrika és az 5 Nagy világa

 

Jelentkezés, kapcsolatUTAZÁSI FELTÉTELEKELEKTRONIKUS HÍRLEVÉL

afrika_slide

Teleki Expedíció emlékutazás

Időpont:2020. október 3 – 16. Széki gróf Teleki Sámuel 1887/88 évi Kelet-Afrika expedíciója a földrajzi felfedezések korának utolsó nagyszabású vállalkozása volt, „az Afrika utolsó fehér foltjaként” számon tartott kelet-afrikai vadonba. Az expedíció számos földrajzi, térképészeti, vulkanológiai, zoológiai, botanikai és néprajzi felfedezéssel gazdagította a magyar- és egyetemes földrajztudományt. Teleki jutott fel először a Kilimandzsárón és a Kenya-hegyen a hóhatárig (az akkori 5.300 és 4.650 m magasságig); több, addig az európaiak számára ismeretlen népcsoporttal teremtettek kapcsolatot; elsőként térképezték fel a Rudolf- és Stefánia tavak környékét, és figyeltek meg a kontinens belsejében működő tűzhányót, a Teleki-vulkánt; felfedeztek 3 új kaméleon fajt és több tucat, addig ismeretlen növényt.

A szivárvány trópusi palettái: Réunion és Mauritius

Időpont: 2020. október 23 – november 3. A felhők fölé nyújtózkodó Réunion területének majd fele UNESCO világörökségi védelem alatt áll (!). Élő tűzhányójának (Piton de la Fournaise), „Holdbéli” vulkáni fennsíkjainak és sokszor hófödte (!), 3.069 m magas tetejének (Piton des Neiges, a Hóhegy) köszönhetően csak Hawaii szigetéhez hasonlítható. Franciaország tengerentúli megyéjeként kifogástalan hegyi utakkal és nagyszerűen kiépített, jelzett séta és túra ösvényekkel – az égi magasságokban is. Mauritius az Indiai-óceán legszebb fehér homokos strandjait, botanikus kertjeit és trópusi ültetvényeit vigyázza – történelmi UNESCO emlékekkel. Földünk talán legédesebb rumjaival, elérhető luxussal, idillien pihentető környezetben. Két indiai-óceáni sziget – két különböző okból világhírűvé vált trópusi Paradicsom.

Ghána – São Tomé és Príncipe

Időpont: 2021. február 8 – 21. Nyugat-Afrika, a Guineai-öböl mentén kalauzol utazásunk, a legendás Aranypart (Gold Coast) UNESCO világörökségi erődjeitől az utolsó épen maradt egyenlítői őserdők mélyéig. Afrikai elveszett birodalmai, a portugál földrajzi felfedezések, a holland világkereskedelem és a viktoriánus kori örökség nyomán járjuk be a térség két legbiztonságosabb, legkiegyensúlyozottabb országát. Az Atlanti-óceán mellett hajózunk Földünk legnagyobb mesterséges „tengerén”, a Volta-tavon. Ghána ültetvényein megízlelhetjük a legendás kakaót, banánt – s más, olykor ismeretlen trópusi gyümölcsöket. São Tomén, az Egyenlítőn állva, egyszerre túrázhatunk mindkét féltekén…, az Obô Nemzeti Parkban megtapasztalhatjuk, milyen volt az ember előtti világ dzsungele.