A szivárvány palettái: Réunion és Mauritius

 

Jelentkezés, kapcsolatUTAZÁSI FELTÉTELEKELEKTRONIKUS HÍRLEVÉL

Az Indiai-óceán kreol édenkertjei – francia charme-val

Időpontok:
1./ 2017. október 26 – november 6.  2./ 2018. február 17 – 28.
Létszám:  16 fő + 1 fő magyar kísérő
Utazás: Menetrend szerinti repülőjáratokon, a helyszínen kisbusszal
Szállás: Réunionon 3*** / Mauritiuson 4**** szállodák 2 ágyas szobáiban
Ellátás: Félpanzió (reggeli és vacsora)

Mi történik, ha a trópusi nyaralóparadicsom hátországa, kulturális öröksége túlságosan csábító? Ha túlságosan ellenállhatatlanok a természeti és néprajzi színek a festő-palettán? Mit tehetünk, ha ráadásul egyszerre két nyaralóparadicsomról beszélünk?

Az egyik sziget területének majd fele UNESCO világörökségi védelem alatt áll, a felhőkbe törő tűzhányóinak és dzsungelének köszönhetően. A másik az Indiai-óceán legszebb korallzátonyait, fehér homokos strandjait, botanikus kertjeit és trópusi ültetvényeit vigyázza – történelmi UNESCO emlékekkel.

…Ismét ráleltünk egy paradicsomi szigetvilágra – ahol vétek lenne henyélésre pazarolni napjainkat.

Búcsút mondunk tehát az óceánparti napágyaknak, s a koktél bárokban is csak estére kérünk időpontot…

Réunion:

A 2.511 km2 területű vulkáni sziget Franciaország tengerentúli megyéje, a Déli szélesség 21° fokánál, Madagaszkár partjaitól keletre. Az Indiai-óceán leggazdagabb szigete. 1638-ban került francia fennhatóság alá, majd vált a Francia Kelet Indiai Társaság egyik bázisává. Adminisztratív fővárosa (préfecture) a 130.000 lakosú Saint Denis. Lakossága igen kevert: európaiak, afrikaiak, madagaszkáriak, indiaiak és kínaiak – kreolok (creoles). Legmagasabb pontja a 3.070 m magas Piton des Neiges vulkán, legtermékenyebb tűzhányója a 2.631 m magas Piton de la Fournaise. A sziget területének 42%-ra kiterjedő Réunion Nemzeti Park UNESCO világörökségi védelem alatt áll, egyedi vulkáni tájképeinek, vízeséseinek és vadonjának köszönhetően. Földünk egyik legismertebb trópusi túraközpontja.   

Mauritius:

A 2.040 km2 területű sziget független köztársaság, a Brit Nemzetközösség (Commonwealth) tagja. Réunion „egyenlítői szomszédja”. Nevét a holland gyarmati időkben Orániai Móric (Maurice) hercegről kapta. 1715 – 1810 között francia gyarmat volt. Lakossága igen vegyes, a gazdasági vezetés az európaiak és az indiaiak kezében összpontosul. Trópusi klímája Földünk egyik vezető nyaraló célpontjává emelte. Évi hőmérséklet ingadozása csak 4 °C (Télen 25 °C, nyáron 29 °C). Fehér homokos strandjainak hőmérséklete 23-27 °C. Ültetvényei, öreg gyarmati építményei, s azok igaz meséi különlegesek. Fővárosa a 145.000 lakosú Port Louis.    

 

1. nap: Irány az Indiai-óceán közepe

Elutazás Budapestről a déli órákban. Érkezés Párizsba a CDG repülőtérre, 15:00 órakor. Érkezés után transzfer az Orly repülőtérre. Felkészülés az Indiai-óceán természeti földrajzából (vízrajzából), annak páratlan klíma és turisztikai adottságairól. Rövid áttekintés a portugál földrajzi felfedezések koráról, a Mascarenhas-szigetcsoport, illetve a Seychelle-szigetek „megtalálásáról”. Elrepülés Réunion szigetére 22:00 órakor.

Éj a repülőn

2. nap: Réunion, a vízesések vadonja – s vad koktélok szigete

Érkezés Saint Denis-be másnap reggel 10:15-kor. Utazás a keleti parton, déli irányban. Rövid szünet Saint Rose-ban, ahol megtekintjük a Notre Dame templomot, amely egy 1977. évi csodában megmenekült a kiömlő lávafolyamtól: A forró láva a templom előtt kettévált és megkerülte az épületet. A csoda örömére, s a néhai riadalmak emlékére… helyi Savanna rumvásárlás és kóstoló a buszon. Ismertető a vadregényes sziget cukor- illetve rum históriájáról, a néhai rabszolgaság keserűségeitől – a mai francia nyaralási szokások és mézédes koktélok világáig.   Séta az Anse les Cascade-ban a (Vízesések-öble), az itt őshonos „elefántláb” pálmafák ligeteiben. Utunk folytatása Saint Philippe felé. Átkelés a Fournaise vulkán az út által kettévágott lávafolyamain, a néhol még ma is füstölgő, „marsbéli” tájon. A látvány elképesztő, így két helyen is megállunk fotózni, amíg elérünk Saint Philippe láva-formációiig. A Puits Arabes (Arab kutak) a sziget talán legszebb, legkülönlegesebb vulkáni képződménye. Az 1986-os kitörés nyomainak megtekintése, a több millió köbméter lávafolyam „követése” az óceánig. Napi programunkat a sziget legcsodálatosabb vízesésének a Langevin-völgyben található Fátyol-vízesés megtekintésével zárjuk. (Figyelem! A merészebbeknek fürdőruha viselése ajánlott!) A Cascada Langevin (Grand Gelat) vízesés megtekintése, közelről. Esti érkezés a szállodába, majd vacsora.

Éj Saint Pierre-ben

 3. nap: Réunion UNESCO világörökségi vulkánjai

A sziget legaktívabb vulkánja a Fournaise Földünk egyik legszebb tűzhányója. Teljes területe UNESCO világörökségi védelem alatt áll, megtekintése egyáltalán nem veszélyes. Utunk első állomása a Nez de Boeuf (Bika szarva kilátó), ahonnan csodálatos a kilátás a Remparts folyó völgyére. Séta és fotózás, majd továbbutazás Commerson Crater-hez. A Commerson egy kialudt, 300 m átmérőjű és 150 m mély szabályos belső kráter, egy fölé tornyosuló kilátóval, s onnan fantasztikus a kilátással: Szinte meg lehet érinteni a szemben lévő vulkáni fal képződményeit.  Leereszkedés a Plaine des Sables vulkáni sivatagába, amelyet a finom vulkáni hamu és szikla alakzatok sokasága díszít. „Séta a Marson” – a csupasz, vöröses sziklák között. Erőnktől függően közel 3 órás séta az UNESCO világörökségi a vulkáni formációk között: 563 lépcsőt megmászva leereszkedünk a kaldera medréhez. Megtekintjük a kis Formica Léo krátert, amely az 1713-as vulkáni kitöréskor jött létre. Fényképezés „alant”a kaldera medrében.  A túra után pihenő a Bellecombe turista házban, hogy utána a Plane des Sableson keresztül visszatérjünk a La Plaine des Cafres fennsíkra. Burg Muratban látogatás a Vulkán Házában, ahol a sziget és a világ legnagyobb vulkánkitöréseinek kiállítása látható. Délután látogatás az 1845-ben alapított Isautier-ben, a sziget rumlegendáinak üzemében. A kétórás program során mindent megtudhatunk a rum, rumpuncs, ízesített – édesített rum különlegességekről.

(Figyelem! Az Isautier észrevétlenül, „sunyin” üt… csábítóan édes ízvilága mellett is erős ital.) A kóstoló után vásárlási lehetőség. Hazaúton francia forradalmi dalok éneklése és viccmesélés – franciául…

Vacsora a szállodában.

Éj Saint Pierre-ben

4. nap: Cilaos, a bakancsos turisták trópusi Mekkája

Reggeli után utazás Cilaos magashegyi városába, a bakancsos turisták trópusi Mekkájába. A város az UNESCO világörökségi Mafate csak gyalogosan megközelíthető településeinek túraútvonal kiinduló és „elosztópontja”. Cilaos völgye a 3.069 m magas Piton des Neiges csúcs lábához simul – így nagyszerű, szerpentines úton közelíthető meg járművel. Érkezés után séta a La Roche Merveilleuse (Csodálatos Szikla) kilátóhelyhez, ahonnan belátni az egész Cilaosi kaldérát. Ebéd egy helyi szállodában, majd rövid séta, vásárlás a hegyi városban. Délután indulás a völgyből a nyugati partvidékre. Útközben rövid pihenő

L Étang-Salé-les-Bainsban, az óceánparti Le Gouffre (Csatorna) szikla képződmény körbejárásával és fotózásával. Vacsora a szállodában.

Éj Saint Gilles les Bainsben

5. nap: A Piton Maido; Rabszolgasors…

Kora reggeli indulás a Piton Maidohoz. A Maido kilátó 2.200 m magasságával, és 800 m szintkülönbségű függőleges falával a sziget legszebb panorámáját nyújtó platója. Innen a teljes Mafate kaldera belátható,  kitárulnak a katlan izgalmasnál izgalmasabb völgyei és szikla alakzatai. Tiszta időben átlátni a keleti partvidékre is. Lefelé ereszkedés közben a Madame Debassyns Múzeum megtekintése St.-Gilles les Hautes-ben. A múzeum az ültetvényen dolgoztatott rabszolgák és rabszolgaság történetét mutatja be, szívbe markoló hitelességgel. A déli órákban túránk utolsó vízesését, a gyönyörű Bassin des Aigrettes (Kócsagok tava) zuhatagot tekintjük meg. (Rövid, 2 X 20 perc séta.) Kora délutáni visszaérkezés a szállásra. Úszás, pipás búvárkodási lehetőség az óceánban – jól megérdemelt pihenő.

Éj Saint Gilles les Bainsben

6. nap: Saint Denisből – Mauritius szigetére

Reggeli után utazás Saint Paul városába. A nagyhírű hal és zöldség-gyümölcs piac tengeri herkentyűinek és egzotikus gyümölcsféleségeinek megtekintése, nyersen-friss cukornád kóstolóval. Továbbutazás a sziget fővárosába, a 145.000 lakosú Saint Denis-be.  Rövid városnézés az óváros történelmi épületeinél: Préfecture (Kormányzósági Palota) – Hotel de Ville (Régi Városháza) – Cathédrale de St-Denis (Katedrális) – Maison Deramond (Kreol Udvarház) – Jardin de l’État (Parfüm Növénykert). Vásárlási lehetőség a kézműves piacon, majd utazás a reptérre. Búcsú Réuniontól – felkészülés Mauritius látnivalóira. Betekintés a francia-brit gyarmati versengés korába, s hogy hogyan vált a sziget a Brit Birodalom részévé 1810-ben, illetve, hogy mit jelent mai Commonwealth (Brit Nemzetközösség) tagsága. Érkezés Mauritius szigetére a késő délutáni órákban. Transzfer a sziget nyugati oldalán található szállodák egyikébe. Vacsora a szállodában.

Éj a Nyugati parton

7. nap: Egy nap pihenés a Paradicsomban „God modelled Mauritius on Paradise.” Mark Twain, 1896

Egész napos pihenés, fakultatív kikapcsolódási lehetőségek az óceánparton. Közös vacsora.

Éj a Nyugati parton

 8. nap: Port Louis a főváros; Pamplemousses Királyi Botanikus Kertje; Kreol udvarházak

Egész napos kirándulás a sziget Észak-nyugati partvidékére: Utazás a 24 ha területű Pamplemousses Royal Botanical Garden arborétumába. Az 1735–ben létrehozott ültetvény 1849 óta működik látogatókat fogadó „gondozott dzsungelként”.  A megszámlálhatatlan helyi és külföldi trópusi növény ritkaság között talán a hatalmas leveleket növesztő vízililiomok a leghíresebbek. Látogatás a sziget fővárosa, Port Louis kolonialista negyedében: Blue Penny Múzeum, Történelmi Múzeum, Nagymecset, Chinatown, St. James Cathedral. Vásárlási lehetőség a Central Market egzotikus forgatagában. Látogatás Euréká-ban, egy tipikus, az 1830-as évekből megmaradt, kreol stílusú udvarházban.  A csodálatos birtok közepén álló ház megtekintése felér egy időutazással – a Francia Kelet Indiai Társaság és a XIX. századi Brit világbirodalom korába. Délutáni visszautazás a szállodába.

Éj a Nyugati parton

9. nap: Pihenő (Fakultatív katamarán kirándulás az Ile aux Cerfs szigetre)

A mai napon két program között választhatnak az útitársak:

1./ Egész napos szabadprogram, strandolás és napfürdő az óceánparton.

vagy

2./ Egész napos fakultatív katamarán kirándulás (pipás búvárkodási lehetőséggel és strandolással) a sziget keleti partjai mentén – az Ile aux Cerfs szigethez:

Reggeli után utazás Trou d’Eau Douce-ba, ahol a csoport katamaránra száll, hogy a kéttörzsű hajóról, az óceán felől élvezhesse a keleti partszakasz látványát, valamint a korallzátonyokkal körülvett paradicsomi kis sziget, Ile aux Cerfs színpompás víz-alatti világát. A kirándulás első állomása a Grand River dél-keleti torkolata, ahol lehetőség nyílik egy snorkeling – pipás búvárkodás kalandra: A sekély víz színes élővilágának felfedezése mindenki számára felejthetetlen élmény. Könnyű ebéd a katamaránon (grillezett ételek, alkohol és alkoholmentes italok tengernyi kíséretében). Ebéd után a katamarán visszaindul , Trou d’Eau Douce-ba, ahol a kikötést követően még lehetőség nyílik napozásra, strandolásra is. Visszaérkezés a szállodába a késő délutáni órákban. Vacsora a szállodában.

Éj a Nyugati parton

10. nap: Óriásteknősök bölcsessége; A csodálatos Le Morne

Reggeli után a sziget meseszép Déli partvidékére utazunk, a „képeslapok és prospektusok megelevenedett kockáiba”: Mauritius legnagyobb vízesése, a 90 m magas Chamarel fotózása, majd séta a híres Coloured Earth, vagy más néven Hétszínű föld feltárásnál. Továbbutazás az ikonikus, egyedülálló szépségű, UNESCO világörökségi védelem alatt álló Le Morne-hegyhez, és az azonos nevű, fehér homokos strandokkal és kristálytiszta sekély vizekkel körbeölelt félszigethez. A sziget leghíresebb szállodáinak megtekintése, majd úszás és napfürdőzés a Földünk legjobb strandjai között nyilvántartott, fehérhomokos óceánparton.

Délutáni utazás Souillac vad, meredek szikláiról ismert partvidékére.  A Gris-Gris sziklacsoport (Síró szikla) fotózása. Látogatás a La Vanille Krokodilfarm hüllőparkban. Krokodil etetés – tradicionális  kreol krokodil rémtörténetek meghallgatásával. Séta a Seychelles-szigetekről ideszármazott óriásteknősök között, közös fényképezkedés a legősibb matuzsálemekkel. A trópusi park növény, pillangó és rovar gyűjteménye is igen gazdag. A látogatás végén vásárlási lehetőség a kézművesek boltjában. Késő délutáni visszaérkezés a hotelbe.

Éj a Nyugati parton

11. nap: Hazautazás

Kései kijelentkezés szobáinkból, csomagjaink elhelyezése a recepción. Kora estig szabadidő, napfürdőzés, úszás az óceánparton. (A továbbmaradás mellett spontán döntő vendégek szobaügyeinek intézése…)

Utazás a repülőtérre a kora esti órákban. Elutazás este 21:00-kor az Air France járatával Párizsba.  Éj a repülőn, Budapestre érkezés a 12. napon, reggel 09:50-kor

Az egyéni mauritiusi nyaralási, hosszabbítási lehetőségekről érdeklődjön irodánkban.

Részvételi díj: 496.000,-Ft
Baleset, Betegség és Poggyászbiztosítás köthető
Repülőjegy irányár illetékkel 340.000,-Ft
Egész napos fakultatív Ile aux Cerfs katamarán kirándulás 130,-EUR
Belföldi repülés, illetékkel A részvételi díjban
Stornó biztosítás 1,5%
1 ágyas felár: lekérhető