Az Éden illatos ültetvényei

 

Jelentkezés, kapcsolatUTAZÁSI FELTÉTELEKELEKTRONIKUS HÍRLEVÉL

A Vanília-szigetek: Mauritius és a Seychelles Köztársaság

 

Időpont: 2019. november 3-17.
Létszám: 12 fő + 1 fő magyar kísérő + helyi sofőrök
Utazás: Menetrend szerinti repülőjáratokon, a helyszíneken különbusszal illetve Seychelles-en helyi, menetrendszerinti buszokon
Szállás: Resortok és self catering apartmanok 2 ágyas szobáiban
Ellátás: Mauritiuson reggeli és vacsora;  Seychellesen reggeli

Afrika messze – messze legszerencsésebb és leggazdagabb országai. Messze – messze Afrikától…

Trópusi nyaralóparadicsomként váltak világszerte ismertté – így fehér homokos strandjaik, pálmaligeteik csábító képei miatt sokan megfeledkeznek a két hátország különleges „belső” és „felső” látnivalóiról (érthető módon). Milyenek valójában ezek a szigetvilágok, ott az Egyenlítő déli oldalán? Utazásunk kísérlet a legteljesebb bejárásukra – a korallzátonyok hullámaitól, az őserdő-foltok méregzöldjén át – a felhőkbe burkolódzó, irdatlan gránit tömbök tetejéig.

  …Ismét ráleltünk két paradicsomi szigetvilágra – ahol vétek lenne henyélésre pazarolni napjainkat.

Újból búcsút mondunk az óceánparti napágyaknak, s a koktél bárokban is csak estére kérünk időpontot…

Mauritius, a lüktető kreol és hindu kultúra trópusi szigete

A 2.040 km2 területű sziget független köztársaság, a Brit Nemzetközösség (Commonwealth) tagja. Nevét a holland gyarmati időkben Orániai Móric (Maurice) hercegről kapta. 1715 – 1810 között francia gyarmat volt. Lakossága igen sokszínű, kultúrája lüktetően gazdag.  Fővárosa, a 145.000 lakosú Port Louis, állandó forgatagban élő, koloniális „olvasztótégely”. Trópusi klímája Földünk egyik vezető nyaraló célpontjává emelte. Évi hőmérséklet ingadozása csak 4 °C (Télen 25 °C, nyáron 29 °C). Fehér homokos strandjainak hőmérséklete 23-27 °C. Ültetvényei, öreg gyarmati építményei, s azok igaz meséi különlegesek. Úgy tartják, a nádcukor itt a legédesebb a világon – a belőle készült rum pedig folyékony kincs.

Seychelles Köztársaság, a nemzeti parkok és érintetlen óceánpartok szigetei

A 155 szigetből álló ország Afrika legritkábban lakott állama. Lakossága ma sem éri el a 100.000 főt.  A Brit Nemzetközösség (Commonwealth) tagja, fővárosa Victoria is Anglia leghosszabban uralkodó királynője után kapta nevét. A környezetvédelem „mintaállama” 7 nemzeti parkkal és számos természetvédelmi területtel – amik közöl a távoli Aldabra-korallzátony, illetve a praslini Valée de Mai őserdő is UNESCO világörökségi védelem alatt áll. A XVIII. századig teljesen lakatlan volt. Victoria Földünk legkisebb és legnyugodtabb fővárosa. A város, ami „sosem ébred fel”… mondják viccesen a helyiek. Afrika messze leggazdagabb országa – Egyenlítő menti vizei kapitális trófeákkal kényeztetik az óceáni horgászokat.

1. nap: Valahol az Egyenlítő alatt

Találkozás a Liszt Ferenc reptéren délután 18:00 órakor. Elrepülés 20:05-kor Isztambul átszállással Mauritiusra. Útközben vázlatos ismertető a Vanília-szigetek (Les Îles Vanille) természeti értékeiről, földrajzáról, s az Indiai-óceán egyenlítői víztömegeiről. Néhány sztori felelevenítése a kalózregénybe illően kalandos múltú Mauritius portugál- holland – francia, majd angol korszakából.

Éj a repülőn

2. nap: A Grand Baie pálmafövenye; Séga – reggae és a kreolok

Megérkezés 13:10-kor a mahebourgi nemzetközi reptérre. Kb. 2 órás utazás Mauritius északi óceánpartjára, Grand Baie-be. Ismerkedés az afrikai és ázsiai kultúrák „szivárvány kelméjelegszembetűnőbb és fülbemászóbb jegyeivel, a séga és az afrikai reggae zenével és tánccal – illetve a creole nyelv kialakulásával. Néhány szemelvény a néhai ültetvényes gazdálkodás és a rabszolgatartás korából. Bejelentkezés szállásunkra. A környék felfedezése – megmártózással a lágy óceáni hullámokban. A fehér homok és a pálmaföveny élvezete naplementéig. Rövid felkészülés a másnapi látnivalókra.

Éj Grand Baie-ben

3. nap: Chateau de Labourdannis; Édes emlékek

Reggeli után utazás a Sir Seewoogasur Botanikus Kertbe.  Az ország első független miniszterelnökéről elnevezett, igen tekintélyes méretű botanikus kert 1735 óta létezik. Kezdetben hatalmas konyhakertként működött, majd méltán nagyhírű kertész, Pierre Poivre fejlesztette fűszer ültetvénnyé. 1810-től a brit James Duncan irányításával alakították át trópusi arborétummá – ahová a Föld minden zugából érkeztek, érkeznek ritkaságok. Közös séta, majd továbbutazás az 1774-ben épült Chateau de Labourdannis udvarházba.  Az 540 ha területű néhai cukorültetvény ma is működik, kibővült terménykörrel: Vanília ültetvénye 2 ha, de megtekinthető, vásárolható itt többek között szenvedély gyümölcs, guava, papaja, mangó és még ki tudja hány féle egzotikus herkentyű… Látogatás a csodaszép udvarházban, majd a birtokon, pihenővel. Délutáni látogatás a L’Aventure du Sucre nádcukorgyár múzeumban. Az 1797 – 1999. között működött cukorgyár minden épülete, gépsora eredeti állapotban látható, történetekkel a néhai rabszolgaságról, cukorbárókról és a rum business sajátosságairól. Délutáni visszautazás szálláshelyünkre. Strandolás, úszás a Grand Bai-en.

Éj Grand Baie-ben

4. nap: Port Louis lüktető kavalkádja

Reggeli utáni indulás a 180.000 lakosú Port Louisba, a sziget fővárosába. A XVII. század óta lakott kikötőváros mára igen forgalmas, „lüktető kismetropolisszá” fejlődött. Sétánk megkezdése a Central Market halpiacán, majd hirtelen fordulattal látogatás a híres Blue Penny Bélyegmúzeumban. Ismerkedés a világ legritkább bélyegének sztorijával. Közös látogatás az UNESCO világörökségi védelem alatt álló Aapravasi Ghat (Emigrációs Karantén) emlék- és kiállítóhelyen, emlékezéssel a XIX-ban ide érkező indiai ültetvény munkások múltjára.   Rövid pihenő a Company Gardens park óriás banyánfái alatt, majd kóstoló a város lelkiismereti sokszínűségéből: Látogatás a Nagymecsetben, majd a majd 200 éves Szent Lajos Katedrálisban. Viktória királynő szobrának fotózása a Government House-nál, a volt Kormányzati Palotánál. Felkapaszkodás a város fölé emelkedő Fort Adelaide Citadellába. A főváros és az Indiai-óceán panorámáinak fotózása. A rendelkezésre álló időtől függően rövid séta Kínai-negyedben.

Strandolás, szabadidő az óceánparton.

Éj Grand Baie-ben

5. nap: A magyar Krokodil Dundee-k útja…

Reggeli kijelentkezés hotelünkből. Utazás a Black River Gorge Nemzeti Park hegyvidékére, a buszon ismertetővel  a Központi-plató morfológiájáról, leghíresebb hegycsúcsairól. Rövid séták és fotószünetek a legszebb kilátópontoknál. Továbbutazás a 7 Coloured Earth természetes festő palettáihoz: A csupasz, káprázatos színű felszínformák fotózása, majd rövid séta a Chamarel Waterfall vízesésnél.  Részletekre kiterjedő látogatás, tekintélyes kóstoló adagokkal… a Chamarel Rum Factory üzemben.  A mai napig saját cukornádból főző Chamarel a sziget legismertebb rumja. A gyár történetének megismerése, koktélreceptek elsajátításával és iszogatás. Távozás a gyárból, további rumozási lehetőséggel a buszon egészen a La Vanilla Krokodil Parkig.

Ismertető a hatalmas hüllőkről, séta a folyton éhes krokodilok fölé épített hidakon. Délutáni utazás a sziget déli felében lévő Flic en Flac nyaralóövezetbe.

Éj a Flic en Flac partszakaszon

6. nap: A szökött rabszolgák és Mark Twain nyomain

 „God modelled Mauritius on Paradise.” Mark Twain, 1896

Reggeli 07:30 indulással utazás az UNESCO világörökségi védelem alatt álló Le Morne félszigetre. A félsziget közepén emelkedő 556 m magas Le Morne Brabant szikláját, „Mauritius Gibraltárja”-ként emlegetik leginkább (Habár az eredeti Gibraltárnál jelentősen magasabb!). Valaha a szökött rabszolgák rejtőzködő helye – ma a legszebb kilátást nyújtó népszerű túra-paradicsom. Régmúlt történetek az itt menedékre lelt szökevényekről – illetve Mark Twain itt töltött napjairól. Túra kijelölt ösvényen (erőnktől függően) a szikla tetejére, a csúcsról nyíló lélegzetelállító panorámák élvezetével. A Le Morne félszigetet minden irányból fehér homokos strandok, pálmaligetek, az óceánban pedig korall zátonyok és kisebb szigetek ölelik körbe. Leereszkedés után min. 2 órás strandolás és pipás búvárkodási lehetőség, Mauritius talán leghíresebb strandján. Késő délutáni visszautazás szálláshelyünkre. Pihenő, strandolás „saját óceánpartunkon”.

Éj a Flic en Flac partszakaszon

7. nap: Grand Bassin hindu központja; 5 órai tea délben

Reggeli kijelentkezés hotelünkből, majd utazás Grand Bassin hindu központjába. A népes hindu közösség rendkívül színes (és rendkívüli méretű) templom és szoborparkja mára a sziget egyik legfontosabb látnivalója. Séta, csodálkozás és ismerkedési kísérlet a hindu istenek – no meg halandók világával.

Látogatás a Cheri Tea Factory gyárban és annak festői ültetvényén. Búcsú 5 órai teánk elfogyasztása a késő déli órákban, majd utazás a repülőtérre. Elrepülés a Seychelles Köztársaságba, Mahé szigetére, 16:30-kor. Rövid repülés után megérkezés a mahéi nemzetközi reptérre 19:05-kor. Transzfer a fővárostól északra lévő szálláshelyünkre.

Éj Mahén

8. nap: Mahé, a megszelídült rejtelmes sziget

(Utazás helyi buszjáraton) Ráérős reggeli, s közben terefere az előttünk álló napokról: Mahé és a meglátogatásra váró többi gránit sziget is az emberi képzelőerőt meghaladó óceáni kékek és őserdő zöldek idilli birodalma. Sokak véleménye szerint ezek a világ legszebb trópusi szigetei, afrikai ritmussal és ízekkel, de az angol vidék nyugalmával (s London belvárosának áraival…). Mahé, a mára legsűrűbben lakott fősziget lakossága 1770-ben még 28 fő volt, ez 1814. után, a brit kézbe kerülése után változott, az afrikai rabszolgák beköltöztetésének köszönhetően. Victoria, a főváros mára 20.000 fős településsé duzzadt – ami itt páratlan méretnek számít. (Akkor is ha tudjuk, ez a világ legkisebb fővárosa, s ahol kétszer is kell harangozni reggel, hogy a lakosok egyszer felébredjenek…). Rövid utazás a fővárosba, majd séta: Óratorony; Katolikus Katedrális (1851); Szent Pál Anglikán Katedrális (1859); Old Courthouse (Öreg Bíróság); La Domus püspöki palota és katolikus otthon; State House (volt brit kormányzói palota). Látogatás a Nemzeti Múzeumban (National Museum of History), ismerkedés Olivier „La Buse” Levasseur kalózkapitány, Queau de Quinnsy a nagy pózőr kormányzó és más helyi, tengeri hírességek történetével. Fényképezés a hófehér Parlament épület előtt, majd séta a Victoria Botanikus Kertbe. Délutáni úszás, strandolás a festői Beau Vallon Beach hófehér homokos strandján.

Éj Mahén

9. nap: A nemzeti parkok és a tájvédelem

Kora reggeli fakultatív látogatási lehetőség Victoria kikötőjében és őstermelői piacán, szerencsés esetben frissen fogott óriási óceáni halak – és behajózásra váró vanília, kókusz, vagy guanó készletek fotózásával.

Utazás a Morne Seychellois Nemzeti Parkba. Vázlatos áttekintés az óceáni köztársaság 7 nemzeti parkjáról, azok értékeiről, az ország 46%-ára kiterjedő védett területekről, s a térségben egyedülálló 10 éves természetvédelmi projektekről. Néhány különleges, itt élő faj bemutatása: repülő kutyák; gyümölcsevő denevérek; geckok; tenrecek (trópusi sünök); óriás teknősök és a víz alatti nemzeti parkok megannyi tengeri lénye. Rövid, de meredek túra a Tea Factory teaültetvényeitől a 667 m magas Morne Blanc gránit csúcsáig, ahonnan szédítő kilátás nyílik a 905. m magas Morne Seychellois-ra, a nemzeti park névadójára és a sziget északi vidékeire. Délutáni utazás a Domain de Val des Prés udvarház – skanzen faluba, bemutatókkal a hagyományos, XIX. századi hétköznapokról. Séta a Le Jardin du Roi 35 ha területű (!)  fűszernövény kertjében – a trópusi őserdő közepén (!). Hazaúton séta és strandolási lehetőség az Anse Royale Beach türkizkék, lágy vizében.

Éj Mahén

10. nap: Elhajózás Praslin szigetére

Délelőtti elhajózás Praslin szigetére, gyorshajóval. (Utazás hossza kb. 70 perc.) Útközben felkészülés a ma is csak 7.500 lakosú sziget különleges természeti adottságairól – a pálmadzsungelektől – a korallzátonyok mélyéig. A szigethez köthető érdekes kérdések (Miért gondolta Charles George Gordon, Szudán néhai katonai kormányzója, hogy Praslin volt a bibliai Éden? Miért épp egy lefejezett francia pénzügyminiszterről kapta a sziget a nevét? Hogyan lehet letelepedési engedélyt kapni…?) informális megvitatása. Rövid utazás a Cote d’Or Beach-en lévő szálláshelyünkre. Nemes semmittevés és pihenő a festői óceánparton, sok szabadidővel.

Fakultatív koktél és parti programok a környező éttermek, bárok valamelyikében.

Éj Praslinon

11. nap: Az UNESCO világörökségi Vallée de Mai – Gondwana őserdeje

(Utazás helyi buszjáraton) Reggeli után utazás az UNESCO világörökségi védelem alatt álló Vallée de Mai pálmadzsungelébe. 3-4 órás séta a több millió éves izoláltságban fejlődött, prehisztorikus őserdőben. Gondwana, a földtörténeti múltban létezett szuperkontinens geológiai elméletének rövid felvázolása, majd az óceán alatti Maszkarenhas plató felépítésének vázlatos ismertetése. A coco de mer  (óceáni kókuszok) különleges növényeinek fotózása, szerencsés esetben tigris kaméleon vagy fekete papagáj lencsevégre kapásával. Néhány szó az UNESCO világörökségi védelem alatt álló Aldabra atollról, aminek hatékony védelméhez az itt befizetett belépővel is hozzájárulunk. Délutáni kerékpározási lehetőség (2 X 8 km, közvetlenül az óceánparton) az Anse Lazio Beach paradicsomian gyönyörű, pálmafövenyes strandjára. Esti szabadprogram.

Éj Praslinon

12. nap:Pihenőnap – vagy a Curieuse-sziget óriásteknősei és zátonyai

A mai napon két különböző program között választanak a résztvevők:

1./ Egész napos pihenés és strandolás a Cote d’Or Beach strandján.

vagy

2./ Egész napos (7 órás) hajókirándulás a Curieuse és St. Pierre szigetekre. Délelőtti indulással kikötés Curieuse szigetén, a Teknős-öbölben.  Kb. 1 órás séta és pihenő a sziget valóban óriási óriásteknősei között, majd könnyű túra a sziget tetejére. A szigetet körbeölelő vizek és zátonyok a Curieuse Marine National Park (óceáni nemzeti park) védelmét élvezik, egyedi növényzettel, mint pl. a part-menti mangrove erdők. Szabadtéri ebéd, majd továbbhajózás a St. Pierre sziget irányába. Úszás és pipás búvárkodási lehetőség a víz alatti nemzeti park korall és halcsodái között, a látványosabb tengeri lények meghatározásával. Visszaérkezés kikötőnkbe 17:00 óra körül. Pihenő és strandolás.

Éj Praslinon

 13. nap: La Dique csodaszép szigete

Egész napos kirándulás La Dique csodaszép szigetére

Miért hajózzon az ember egy paradicsomi szigetről – egy másik csodaszép szigetre? – Erre a kérdésre kapják meg a kielégítő választ, a kirándulást választó, „bevállalós” útitársak.

Reggeli után behajózás gyors járaton La Dique irányába. Az 5 X 4 km méretű, 2.800 lakosú, a legszerencsésebb nászutasokra „szakosodott” szigetecske, egy tündérszép, élő képeslap. Egyetlen városkája La Passe, ezen kívül ökrösszekéren, kerékpárral – vagy gyalog lehet közlekedni. Őserdőkkel körbeölelt, „csiszolt” gránithegyeit, mintha romantikus festők alkották volna, strandjai annyira szépek, hogy (a türelmes szigetlakók állítása szerint…) még a legszerelmesebb nászutasoknak is időpazarlás minden a hálószobákban töltött óra… (nem látva a pálmaligetes strandokat.). Kerékpárjaink felvétele, majd látogatás a Veuve Reserve Rezervátumban, kutatással, a csak itt élő kék paradicsom légyvadász madár után. Pihenő és úszás a festői Anse Source D’Argent fehér homokos strandján, majd könnyű túra a felette magasodó sziklákon. A rendelkezésre álló időtől függően további képeslap szépségű partszakaszok felkeresése 17:00 óráig. A hazatérni nem akarók győzködése, hogy szálljanak már fel a hajóra… majd visszautazás Praslinra. Fakultatív esti-éjszakai coctail fogyasztás, amíg erőnkből s tehetségünkből futja.

Éj Praslinon

14. nap: Hazautazás

Kései kijelentkezés szobáinkból, majd pihenő az óceánparton. Délután 17:00 órakor elutazás a nemzetközi reptérre. 20:50-kor elrepülés Mahé szigetére, majd onnan 23:15-kor Isztambulba.

Éj a repülőn

Budapestre érkezés a 15. napon, reggel 8:20-kor.

Részvételi díj: 897.000,-Ft
Baleset, Betegség és Poggyászbiztosítás köthető
Repülőjegy irányár, illetékkel 470.000,-Ft
Belépők 70-EUR
Fakultatív egész napos Curieuse és St. Pierre szigetek kirándulás 170,-EUR
Hajójegyek A részvételi díjban
1 ágyas felár 370.000,-Ft