Kalahári – Okovango-delta – Viktória-vízesés

 

Jelentkezés, kapcsolatUTAZÁSI FELTÉTELEKELEKTRONIKUS HÍRLEVÉL

(Namíbia – Botswana – Zimbabwe körutazás, szafarikkal)
Dél-afrikai tájkép és „nagyvad-vadászat” fényképezőgéppel

Időpont: 2016. december 4-18.
Létszám: 14 fő + 1 fő kísérő
Utazás: Menetrendszerinti repülőjárattal, a helyszínen expedíciós járművel
Szállás: Színvonalas szállodák, nemzeti parki lodge-ok 2 ágyas szobáiban
Ellátás: Reggeli

A dél-afrikai szubkontinens vadban, nemzeti parkokban és egyedi természeti tájakban leggazdagabb területeit járja végig körutazásunk. Távol a városok zajától, társadalmi problémáktól. Az afrikai vadon csillagos ege alatt. Az „5 Nagy” (elefánt, orrszarvú, kafferbivaly, oroszlán, leopárd) megfigyelése mellett külön figyelmet szentelünk a meglátogatott nemzeti parkok működtetésére. Egy kicsit a múltban is utazunk, felelevenítve a térség leghíresebb történeteit David Livingstone (1813-1873) expedícióitól – Német Délnyugat Afrika históriájáig.

afr01

 1-2. nap: Budapest – Namíbia: Windhoek

Menetrend szerinti járattal utazunk Budapestről Namíbiába. A főváros, Windhoek időjárását egész évben kellemesen befolyásolják a környező hegyek. A városközpont német gyarmati épületeit virágoskertek és parkok tarkítják, melyeket közös városnézésünk során fedezünk fel. A város lakosságának többségét bantu népcsoportok teszik ki, de élnek itt mulattok, németek és angolok is, melyeknek kultúrája színes kavalkádot alkot. Néhány történet felelevenítése a német gyarmati időkből.  Este az egyik tradicionális étteremben kóstolhatjuk végig az afrikai vadhúsokat.

Éj Windhoekben

3. nap: Ethosa Nemzeti Park

afr02Két napos szafarira indulunk Namíbia leghíresebb nemzeti parkjába, az Etosha Nemzeti Parkba. A parkot csaknem 1.700 km hosszúságban kerítés veszi körül, ez védelmet jelent a vadállománynak. A cserjés, ligetes szavannát és a szikes Ethosa-medencét az esős évszakban elárasztja a víz. A táplálékbőség miatt az állatvilág rendkívül változatos és gazdag, nagy számban élnek a parkban orrszarvúk, elefántok valamint zsiráfok, zebra és antilop csordák és a rájuk vadászó nagymacskák. Állat leseink során könnyűszerrel fotózhatjuk az egyébként nehezen megközelíthető vadakat. Szállásunk egy jól felszerelt szafari lodge kényelmes bungalóiban lesz (2éj). Esténként a kivilágított itatót körülvevő kilátópontokról gyönyörködhetünk Afrika állatvilágában.

Éj szafari bungalóban

4. nap: Ethosa Nemzeti Park

Egész napunkat állat lessel töltjük a nemzeti park területén. Kora reggel indulunk útnak, majd egy ebédszünet és kellemes déli pihenő után újra elhagyjuk a tábort és csak napnyugtára térünk vissza. Közben az időszakos itatókat és folyópartokat követő útvonalakon járjuk be a nemzeti parkot. Az Etosha bushman eredetű elnevezés, jelentése: “a forró talajon az egyik lábáról a másikra ugráló ember”. Az elnevezés arra utal, hogy a több mint 22 000 km2-nyi szavannás terület közepén elhelyezkedő óriási méretű tó a száraz évszakban kiszárad, és a nyári melegben a talaj itt 50-60 °C fokra is felmelegszik. Állat lesünk során a különleges panorámát kínáló természeti képződményekhez is látogatást teszünk.

Éj szafari bungalóban

5. nap: Grootfontein – Hoba meteorit

Reggel elhagyjuk a nemzeti parkot és Namíbia keleti részébe utazunk. A Hoba meteorit a legnagyobb meteorit a világon, amely mintegy 80 ezer évvel ezelőtt Észak-Namíbiában, Grootfontein közelében csapódott a földbe. A nagyjából 1 méter magas meteorit tömege közel 66 tonna. Rövid látogatást teszünk a meteorit körül kialakított látogatóközpontban, majd Grootfontein kisvárosában elfoglaljuk szállásunkat.

Éj Grootfonteinben

6. nap: Az Okavango-delta vadonjába menet

Hosszú utazás vár ránk, Namíbiából Botswana-ba tartunk, a világ legnagyobb szárazföldi deltájához. A Caprivi sávon keresztül érkezünk a botswanai határ közelében lévő, az Okavango-delta északi bejáratánál lévő szállásunkra. Menet közben történetek Afrika gyarmatosításáról, a néhai angol – német rivalizálásról, a Caprivi sáv kialakításának körülményeiről.

Az Okavango-delta a Kavango-folyóról kapta a nevét, amely 1.200 kilométeren keresztül hömpölyög Angola és Namíbia között, aztán belép Botswanába, ahol eltűnik a Kalahári homoksivatagában. A folyó különleges természeti környezetet hozott létre a közel 16.000 négyzetméternyi, folyókkal szabdalt mocsárvilágban, ami Afrika egyik legérintetlenebb vadonja.

Éj az Okavango-deltánál

7. nap: Okavango-delta: Maun

Az UNESCO Világörökség listáján is szereplő Okavango Természetvédelmi Terület fővárosába, Maunba utazunk, ahol egy komfortos lodge-ban foglaljuk el szállásunkat. Délután szállásunk egzotikus kertjében pihenhetünk vagy sétálgathatunk a kisváros turistaközpontjában.

Éj Maunban

8. nap: Okavango-delta: motorcsónakos kirándulás – sétarepülés

afr03Motorcsónakokkal indulunk kirándulásunkra a delta belsejébe. Papirusz náddal szegélyezett, kanyargós csatornákon és belső tavakon hajózva gyönyörködhetünk az egyedülálló növény- és madárvilágban.

Délután lehetőségünk van egy fakultatív sétarepülésre a delta felett. A 4-6 fős kisgépek ablakaiból láthatjuk, ahogyan a szigeteken a zebra és gnú, bivaly és antilop csordák legelésznek a magas fűben.

Éj Maunban

9. nap: Nata

Kalahári-sivatag északi nyúlványán autózunk keresztül. Változatos élőhelyek találhatók itt, a végletesen száraz homoksivatagtól a füves szavannáig. Szállásunk a Makgadikgadi-síkságon, Gweta falu rendkívül hangulatos bungalóiban lesz. A területet a boabab fák bolygólyának is nevezik, a lodge kertjében és a környéken óriási, 1000 éves majomkenyérfák között sétálgathatunk.

Éj Natában

10. nap: Chobe Nemzeti Park

Folytatjuk utazásunkat Botswana északi részére, a Chobe Nemzeti Parkba, amely hatalmas elefántpopulációjáról ismert. A parkban a becslések szerint 50.000 elefánt él. Elfoglaljuk szállásunkat a Botswana, Namíbia, Zimbabwe és Zambia négyes határának közelében fekvő Kasane kisvárosában, majd hajókirándulásra indulunk a Chobe-folyón. A fedélzetről tömegével láthatunk vízilovakat, elefántokat és a parton sütkérező krokodilokat.

Éj Kasane-ben

11. nap:  Zimbabwe:  Victoria Falls Nemzeti Park

Kora reggel nem érdemes kihagyni a fakultatív, terepjárós szafarit. A Chobe buja árterületén, valamint a mahagónival, teak- és más keményfával benőtt sűrű erdőkben vezető szafari során nagy eséllyel láthatunk varacskos disznókat, elefántcsordákat és antilopokat.

afr04Egy rövid utazás és határátkelés  után érkezünk meg a zimbabwei Victoria Falls üdülővárosába. Dél-afrikai utazásunk egyik fénypontja látogatásunk a Victoria Falls Nemzeti Parkban. Az UNESCO Természeti Világörökség részét képező Viktória-vízesés a világ legszélesebb (1.708 m) és kétségkívül egyik legszebb zuhataga.

Miután elfoglaltuk szállásainkat az kisváros egyik színvonalas szállodájában, a környék felfedezésére indulhatunk.

Éj a Viktória-vízesésnél

12. nap: Viktória-vízesés  – sétarepülés

Izgalmas fakultatív programok sora vár ránk az elkövetkezendő két napban, ezek közül választhatjuk a számunkra legérdekesebbeket.

A Viktória-vízesés körül kialakított látogatóközpontban a trópusi park ösvényein órákon keresztül sétálhatunk és különböző kilátópontokról nézhetjük meg, ahogy a hatalmas vízfüggöny a vízesésen a mélybe omlik.

A vízesés magassága 61-108 méter. Szemelvények David Livingstone, a híres brit kutató expedícióiról.  Livingstone volt az első európai, aki megpillantotta a Zambézi-folyó nagy vízesését.

Délután fakultatív program keretében egy helikopter fedélzetéről vagy kisgépek ablakaiból csodálhatjuk meg a vízesést és környezetét.

Éj a Viktória-vízesésnél

13. nap: Viktória-vízesés – elefánt szafari

Az egyik legnagyobb élményt a fél vagy egész napos fakultatív rafting túra jelenti a Zambézi-folyón. Izgalmas zúgók és hatalmas kaland vár a vállalkozókra, akik részt vesznek a világ első számú raftingjaként számon tartott evezős túrán.

Fakultatív program keretében részt vehetünk egy elefánt szafarin és ellátogathatunk egy oroszlánokat nevelő otthonba, ahol sétálhatunk a különböző korú állatok között, a kölyköket akár meg is simogathatjuk.

Victoria Falls kisvárosában rengeteg ajándékbolt, egy óriási, helyi kézműves termékeket kínáló piac és számos kellemes kávézó is található, az egész napot könnyen eltölthetjük sétával és ajándékvásárlással a kisvárosban.

Este fakultatív sétahajózásra indulunk a Zambézi-folyón, vacsoránkat a fedélzeten szolgálják fel.

Éj a Viktória-vízesésnél

14-15. nap: Johannesburg- Budapest

Délelőtt a Viktoria Falls repülőterére utazunk, egy johannesburgi és európai átszállás után érkezünk meg Budapestre, a 15. napon.

Részvételi díj : 795.000,-Ft
Étkezések (ebéd és vacsora): 40,-USD/nap
Repülőjegy irányár illetékkel:    398.000,-Ft
(Csak a foglalás pillanatában véglegesedik!)
Baleset, Betegség és Poggyászbiztosítás: köthető
Storno biztosítás: köthető
1 ágyas felár: 140.000,-Ft
Elvárt borravalók: 90 USD

FAKULTATÍV KIRÁNDULÁSOK:

Botswana, sétarepülés az Okavango-delta felett: 300 USD
Hajnali terepjárós állat les a Chobe Nemzeti Parkban: 50 USD
Viktória-vízesés, helikopteres vagy repülőgépes sétarepülés: 160 USD
Viktória-vízesés, oroszlán símogatás: 120 USD
Viktória-vízesés, hajózás vacsorával a Zambézin: 80 USD
Zimbabwe, rafting a Zambézi-folyón: 165 USD

Az ár tartalmazza

  • az utazást expedíciós szafari buszokkal és terepjárókkal
  • a szállásokat 4*-os szállodákban és szafari lodge-ok bungalóiban, kétágyas szobában
  • a reggelis ellátást
  • a megadott programokat
  • a nemzeti park belépőket
  • a magyar nyelvű idegenvezetést és tolmácsolást

Külön fizetendő

  • a repülőjegyek illetékkel (kb. 398.000 Ft)
  • a helyszínen fizetendő fakultatív programok (kb.880 USD*)
  • a vízumok díjai: Namíbia (50 Euro), Botswana (50 Euro), Zimbabwe (50 USD)
  • az útlemondási biztosítás (1,5%)