Madagaszkár

 

Jelentkezés, kapcsolatUTAZÁSI FELTÉTELEKELEKTRONIKUS HÍRLEVÉL

A nyolcadik kontinens

Időpont: 2016. április 13-24.  
Utazás:  A Turkish Airlines menetrend szerinti járatával, isztambuli átszállással, a helyszínen légkondícionált kisbusszal
Elhelyezés: 3-4*-os szállodák kétágyas szobáiban
Ellátás: Reggeli és vacsora

Biztosan induló út

mad01Nem csoda, hogy Madagaszkárt a nyolcadik kontinensként emlegetik. A tájak, kultúrák, az állat- és növényvilág változatossága egyaránt lenyűgöző ezen a szigeten. Baobab-erdők, endemikus állatritkaságok, egyedi, csak itt jellemző gasztronómia – zebuhúsból készült ételkülönlegességekkel…  Madagaszkár minden hagyományában, szokásában, napi mozzanatában egyedülálló és meglepő.

1. nap: Budapest – Antananarivo

Elutazás Budapestről, menetrend szerinti esti indulással Madagaszkárra.

Éj a repülőn

2. nap: Budapest – Antananarivo

Megérkezés Antananarivoba, a sziget fővárosába a délutáni órákban. A repülőtéren már vár minket sofőrünk és autónk, hogy elvigyen bennünket a belvárosban lévő elegáns szállodánkba. Útközben informatív városnézés. Pihenés és akklimatizálódás a hosszú út után.

Éj Antananarivoban

 3. nap: Antananarivo – Ambatolampy – Antsirabe

Reggeli után utazás délnek, Közép-Madagaszkár felföldi tájain át, gyönyörű, szépen művelt teraszos rizsföldjei, egyszerű, vörös kőből épült házai, kedves, közvetlen lakosai között. Mindenfelé láthatjuk a helyieket kézi munkával, esetleg zebuk (púposhátú szarvasmarha) segítségével szorgalmasan művelt földjeit. „Ismerkedés” a lakosság nemzeti eledelével, a rizzsel, melyből egy malgas akár napi háromszor is képes enni! Az érintetlen környezet, a friss levegő, az egyszerűségükben olyan megejtő kis falvak megtapasztalása. Útközben megálló Ambatolampy faluban, hogy meglátogassunk egy autentikus, tradicionális öntödét és műhelyt, ahol alumíniumedényeket öntenek és zebuszarvból készült különböző használati tárgyakat készítenek. Ez lesz az első találkozásunk a helyi kézművességgel, a madagaszkári iparművészettel, amely méltán híres: a csakis kézzel készített, ízléses, időigényes és minőségi termékek készülnek – középkori, „céhes” módszerekkel. Továbbutazás az 1500 méter magasan fekvő Antsirabe-be, mely az ország harmadik legnagyobb városa és több ”becenevet” is kapott: a sós vizű termálfürdők városa, az ország söripari központja, és a pousse–pousse-ok (kézi hajtású riksák) városa. A 18. században itt telepedett le, sőt még tiszteletbeli királyi rangot is szerzett Benyovszky Móric gróf, akiről utcát is elneveztek. Megismerkedés Benyovszky életútjával, s fotózás a Benyovszky utcában. Megtekintjük a város francia koloniális stílusban épült házait, a katedrálist, és természetesen a helyi kézműves és élelmiszer árusok színes kavalkádra emlékeztető választékát.

Éj Antsirabe-ben

4. nap: Antsirabe – Ambositra – Ranomafana

Reggeli után folytatjuk ismerkedésünket a helyi iparművészettel: ellátogatunk egy évszázados múlttal rendelkező miniatűr riksa készítő műhelybe, egy hímző műhelybe, valamint egy ékszerkészítő atelier-be, ahol a szigeten bőven fellelhető féldrágaköveket és drágaköveket (zafír, rubin) dolgozzák fel. Utazás délre, hogy meglátogassuk Ambositra városát, a madagaszkári fafaragás központját, a művészetükről híres zafimaniry törzs legfontosabb városát. A zafimaniry törzs fafaragó művészete az UNESCO szellemi kulturális világörökségének része.  Ők az utolsó őrzői ennek az ősi, valaha az egész szigeten elterjedt művészetnek. (Ez a legkiválóbb hely, hogy megtekintsük az értékes rózsafából és ébenfából készült kézművesipari termékek gazdag kínálatát, vagy akár vásárolhatunk is, az otthoninál jóval olcsóbb árakon.) Esti megérkezés Ranomafana faluba, a szigetország második leglátogatottabb nemzeti parkjának kapujához. A falu nevének jelentése “meleg víz”, a körülbelül 30 fokos gyógyvízzel rendelkező helyi termálfürdőre utalva.

Éj Ranomafanában

 5. nap: Ranomafana Nemzeti Park

mad02Bőséges reggeli után indulás Julien király földjére… A Ranomafana Nemzeti Park az ország második legnépszerűbb nemzeti parkja, megannyi őshonos állat-és növényfajjal. Dús, buja esőerdője rendkívüli vegetációval rendelkezik: pálmák, orchideák (Madagaszkárt az orchideák hazájának is nevezik: itt található a világon a legtöbb orchidea-faj), bambuszok, páfrányok, stb. Ez az erdő számos lemúrfaj kedvelt tartózkodási helye, így végre garantáltan, testközelből találkozhatunk a híres madagaszkári makikkal! Más lemúrfajok mellett (összesen 12 faj honos a parkban) itt él például a híres bambusz-lemúr is, illetve a vörös maki és a törpe egérmaki is. Madagaszkár egyedülálló természeti világának „felfedezése”. Hazaúton beszélgetés arról, vajon joggal hívják-e a szigetet „A nyolcadik kontinens”-nek.

Éj Ranomafanában

6. nap: Ranomafana – Ambalavao – Ranohira

Reggel továbbindulunk Fianarantsoa-ba, Madagaszkár második legnagyobb városába. Megtekintjük a történelmi óvárost és a dimbes-dombos, hangulatos kis utcácskákat, valamint a város nyüzsgő piacait. Felkeressük Pierrot Men, a nemzetközi hírű fotóművész fotóműhelyét is. (Sokan úgy tartják, ő készíti a legszebb képeket a szigetről – melyek sokszor egy szempillantás alatt berepítenek minket a malgas emberek összetett, rejtélyes világába, számos hagyománnyal és mítosszal átszőtt életébe.) Továbbutazás Ambalavaoba, a híres antemoro papír városába. Haladás dél felé, az Anja Parkba:  Két órás séta a gyönyörű panorámáiról is ismert tájon, „találkozókkal” a sok-sok vidám gyűrűsfarkú maki-csapattal. A régió endemikus és gyógynövényeivel is megismerkedünk sétánk alatt. Fájó szívvel búcsú a makiktól…  Továbbutazás Ranohira-ba, a lenyűgöző Isalo Nemzeti Park területére. Fotószünetek a füves-fás szavanna legszebb pontjain, ismertetővel a környék 3 törzséről.  (Madagaszkáron összesen 18 törzs és számos nyelvi dialektus van.) Esti programunk már az Isalo Nemzeti Park területén lesz: az «Isalo ablaka» elnevezésű hatalmas sziklaképződményről nézzük meg a varázslatos naplementét.

Éj Ranohira-ban

 7. nap: Isalo Nemzeti Park

Reggelink után egész napos túrára indulunk Madagaszkár legszebb nemzeti parkjában, az Isalo Nemzeti Parkban. A tájat hatalmas homokkő sziklák uralják, és kanyonok, a sziklák tetején vezető szűk, lélegzetállító panorámát nyújtó ösvények, hegyi források. Egyedülálló növényzet, és természetesen a Madagaszkáron elmaradhatatlan, nyüzsgő állatvilág teszik felejthetetlenné tartózkodásunkat. Megmártózhatunk a sziklák között megbúvó természetes tóban, illetve egy szűken kanyargó kanyonba is leereszkedünk, amely mélyén hidegvizű patak folyik. A park növényzetének túlnyomó része itt is endemikus: tollas levelű pálmák, elefántlábúak, panduszok, stb., na és persze itt sem maradhat el a lemúrokkal való találkozás: catta makikat, barna makikat és sifaka fajokat találunk itt, akikben túlteng a társadalmi igazságosság érzet… vagyis élelmünket mindig védelmeznünk kell előlük!

Éj Ranohira-ban

8. nap: Ranohira – Tulear – Ifaty

mad03Megreggelizünk, majd elhagyjuk Isalo sziklás tájait, amelyek átadják helyüket a hatalmas füves, napsütötte szavannáknak: már az igazi dél területén járunk, a mahafaly és antanosy törzsek területén. Az út mentén megcsodálhatjuk a gyönyörű és gazdagon díszített síremlékeket: e törzsek ugyanis halottaiknak szebb házakat építenek, mint saját maguknak, az élőknek…

Átutazás Ilakaka-n, a Zafírvároson, és lassan megpillantjuk az első majomkenyérfákat is, ahogy megérkezünk az Indiai-óceán partjaihoz.  Tuléar kikötővárosa, melyet a helyiek úgy is neveznek “a Nap városa”, vagy “a város, mely sosem alszik” – talán arborétumáról a legismertebb: Több tucat lemúr-, teknős-, kígyó- és kaméleonfaj otthona.  Megtalálható itt a sziget déli régiójára jellemző valamennyi furcsa növényfaj, amik leleményesen alkalmazkodtak a rendkívül száraz éghajlathoz. Látogatás a Kagylópiacon, ahol kagylókból készített dísztárgyak és egyéb, a déli régióra jellemző kézműves termékek gazdag választékát találjuk. Tulearból már csak egy órás utazás az álmok tengerpartjára, Ifaty-ba, az Indiai-óceán partjára. A festői kis halászfalu, kedves, mosolygós lakosai, a helyi halászok pirogue-jainak (hosszúkás facsónak) fehér vitorláinak tánca az óceánon, a mindig frissen fogott tenger gyümölcsei, és a madagaszkári gyümölcsös rummal kísért naplementék… Hagyjuk, hogy átjárjon minket is a nyugalom és a madagaszkári “mora-mora” (jelentése: lassan-lassan) életstílus az előttünk álló két nap alatt, amely során megérdemelt pihenésünket töltjük, gyönyörű tengerparti szállodánkban.

Éj Ifaty-ban

 9. nap: Ifaty a nyugalom partja

Ébredjünk, amikor szeretnénk, reggelizzünk meg kényelmesen: a mai napot mindenki kedvének és igényeinek megfelelően szervezheti, nincs szervezett programunk. Ha arra vágyunk, egyszerűen feküdjünk ki az óceánpartra, hallgassuk a hullámok megnyugtató, örök végtelen moraját, és figyeljük a halászok nyugodt, évszázados rutin szerinti mozgását. De ha aktívabb programot szeretnénk, akkor is bőven válogathatunk tevékenységekből.

Íme néhány tipp:

  • Búvárkodhatunk palackkal, vagy szemüveggel a világ 3. legnagyobb korallzátonyánál
  • Részt vehetünk egy tradicionális “vezo” (az itt élő halász népcsoport) halászaton, vagy modern, motorcsónakos, mélytengeri halászaton
  • Tehetünk egy felejthetetlen quad túrát a homokdűnéken
  • Csónakkirándulás keretében kipróbálhatjuk a pirogue-ot és figyeljük meg a helyi halászok lenyűgöző és erős izmokat igénylő navigációját, ahogy a vitorla forgatásával változtatják az irányt és a sebességet
  • Meglátogathatjuk a híres és szigorúan védett Ifaty Tüskés erdőt is, ahol megfigyelhetjük a nagy szárazsághoz szokott és alkalmazkodott “cseles” növényzetet és “ravasz” lakóit: kaméleonokat, csak itt megtalálható madarakat

Éj Ifaty-ban

10. nap: Ifaty – Tulear – Antananarivo

mad04Reggeli után szabad program a tengerparton – a belföldi repülőjárat indulásától függően. Visszaindulás Tulear-ba, ahonnan az Air Madagascar belföldi járata repít minket vissza a fővárosba, Antananarivóba. A járat érkezésétől függ, hogy lesz-e más programunk még ezen a napon.

Éj Antananarivoban

11. nap: Antananarivo városnézés

Reggeli után városnézésre indulunk a dimbes-dombos fővárosban: megtekintjük a kulturális látnivalókat és felfedezzük a város színes, mindig nyüzsgő piacait. Bejárjuk az «alsó» és «felső» várost, valamint a XVII. században épült, 2001 óta a Világörökség részét képező Ambohimanga palotát. A palota mellett található kilátóhelyről megcsodálhatjuk a város panorámáját. Látogatás a Benyovszky utcában. Végül a hatalmas kézműves és őstermelői piacon megmustrálhatjuk az ország minden részéből származó madagaszkári iparművészet remekeit: zebuszarvból faragott használati tárgyak és ékszerek, kézzel hímzett terítők, táskák, növényi rostból font kalapok, a nők tradicionális viseleteként hordott gyönyörűbbnél gyönyörűbb lambahoanyk (mintás kendők), madagaszkári vanília és fűszerek, stb. Vacsora után utazás a repülőtérre. Késő esti búcsú helyi házigazdáinktól és Madagaszkártól.

 12. nap: Antananarivo – Budapest

Hajnali járattal indulás Budapestre, hazaérkezés menetrend szerint.

UNESCO Világörökségi helyszínek, értékek:

A zafimaniry törzs fafaragó művészete
Antsinana Esőerdő – Ranomafana Nemzeti Park (természeti)
Antananarivo – Ambohimanga Királydombja

Részvételi díj 499.000,-Ft
Egyágyas felár:    105.000,-Ft
Félpanziós felár: 

 

Külön fizetendő:

Repülőjegyek irányára illetékkel:

350.000,- Ft

Vízum és ügyintézés díj:

50,-EUR,-/fő

Baleset, Betegség és Poggyászbiztosítás:

köthető

Kötelező Storno biztosítás:

1,5%

Elvárt borravaló:

Napi 3,-EUR

Fakultatív hosszabbítási lehetőség, tengerparti pihenés Ifatyban (2 éj): 92.000 Ft