SZUDÁN – Felső-Egyiptom és Núbia titokzatos világa

 

Jelentkezés, kapcsolatUTAZÁSI FELTÉTELEKELEKTRONIKUS HÍRLEVÉL

Régészeti utazás a Nílus mentén – klasszikus expedíciós szervezésben

 

Időpont: 2019. február 20 – március 3.
Utazás: Menetrendszerinti repülőjárattal, a helyszíneken légkondícionált terepjárókon
Szállás: 3-4*-os szállodákban, vendégházban és komfortos, expedíciós sátortáborokban
Ellátás: Kartumban reggeli és vacsora – a terepeken teljes ellátás
Létszám: 20 fő

A Kék- és Fehér-Nílus összefolyása, a Szahara keleti dűnéi, Felső-Egyiptom fáraóinak romvárosai, a legendás katarakták (a Nílus vízesései), Ehnaton fáraó eltűnt szakrális központja, Meroé piramisai… csak néhány az ellenállhatatlan hívószavakból, amik a hazai utazóközönség előtt egyelőre szinte ismeretlen Észak-Szudánba csábítanak.

Az UNESCO világörökségi védelem alatt álló ókori régészeti emlékek és helyszínek mellett, a program külön figyelmet szentel a középkori Oszmán-világ és a XIX. századi anglo-egyiptomi időszak eseményeinek, emlékeinek is – klasszikus expedíciós szervezésben és utazási körülmények között. (!)  

1. nap: Elutazás Kartumba

Elutazás menetrend szerinti járattal, átszállással. Menet közben vázlatos felkészítés a Magyarországnál több, mint 20 X nagyobb afrikai ország természetföldrajzáról, különös tekintettel bolygónk leghosszabb folyama, a 6.853 km hosszú Nílus és vízgyűjtője földrajzára.    Megérkezés Kartum-ba, Szudán fővárosába a késő esti órákban. Szállásunk elfoglalása, majd vacsora.

Éj Kartum-ban

2. nap: Omdurman emlékezete

Reggeli után városnézés a Kék– és Fehér – Nílus találkozásánál alapított, mára 5.000.000 lakosságúra duzzadt fővárosban. Ismerkedés az 1821-ben történt alapítás körülményeivel, az alapító Ibrahim Pasha (1789-1848), Egyiptom és Szudán alkirálya életével, a néhai rabszolga-kereskedelem históriájával.  Látogatás a Nemzeti Múzeumban, majd a sokszínű ország Néprajzi Múzeumában.  Rövid utazás Omdurman-ba, ahol megnézzük Mohammaed Ahmed Mahdi mauzóleumát. Emlékezés a Mahdi felkelés eseményeire, Charles George Gordon brit vezérőrnagy életére (s halálára) – illetve az 1898-as Omdurmani csata eseményeire. Programvégeztével látogatás a Mahdi házában, majd a souk-ot (bazár) is felkeressük. Este részvétel (nézőként!) egy tradicionális Nuba birkózás bemutatón.

Éj Kartumban

3. nap: A Bayyudahi sivatagon át Ó-Dongolába

Reggeli után utazás Bayyudahi-sivatagon át az ország közepe felé, Ó-Dongolába. Menet közben vázlatos ismertetés bolygónk legnagyobb forró sivataga, a több mint 9.000.000 km2 területű a Szaharáról.   Közös séta Bajuda-ban, a VII-XIV. század között fennállt, keresztény többségű  Makuria Királyság központjában. A romterületre érkezés után meglátogatjuk a tróntermet, majd a templom és kolostor romokat. Sátraink elfoglalása.

Éj Ó-Dongola-ban, sátortáborban

4. nap: Soleb és a XVIII. Dinasztia

A napfelkelte és a sivatag szépségének élvezete, majd utazás északra, a néhai Núbia  központi területein át. Látogatás egy vendégszerető núbiai családnál, kávé-kóstolással. Felkészülés Soleb  látnivalóiból: Rövid mesék a XVIII. Dinasztia és az egyiptomi Újbirodalom korából, Soleb nekropolisza és templomai tündöklésének idejéből. Közös séta az ókori romterületen.

Éj tradicionális núbiai vendégházban

 5. nap: Ehnaton fáraó élete

Napkeltekor a soleb-i templomok fotózása, majd terepjáró karavánunk elindítása a Sesibi romokhoz. Ismerkedés Ehnaton egyiptomi fáraó (Kr.e. 1354 – 1336) életével, vallási reformjával (Aton kultusz), építkezéseivel. Látogatás Ehnaton egykori városának romjainál. Átkelés a Nílus keleti partjára, a 3. katarakta (zuhatag) megtekintése és fotózása. Séta Sebu híres sziklarajzainál. A nap végén a fekete fáraók szobrainak megismerése Tombosban. Betekintés Taharqa fáraó (Kr. e. 690 – 664) életének igaz históriájába.

Éj Tombosban, núbiai stílusú vendégházban

 

6. nap: Kerma az ókor metropolisza

Reggeli után utazás Kerma-ba, a közel 6.000 éves, egykori metropoliszba. A vályogból épült „világváros” lakossága 4.000 évvel ezelőtt is meghaladta a 10.000 főt (!) – így érthető, hogy területén több mint 30.000 sírhelyet találtak. Az agyagtéglákból készült különleges deffufák megtekintése. (Kheopsz fáraó piramisa után a második legnagyobb építmény lehetett a Nyugati deffufa). Közös látogatás a régészeti múzeumban, a 7 fekete fáraó szobrának megtekintésével.

Szállás Kerma-ban núbiai vendégházban

7. nap: A Jebel Barkal titkai

Napfelkelte előtt felmászás (opcionális)  a Jebel Barkal 98 m magas homokkő magaslatára, ahonnan gyönyörűen látható, a sivatag, a Nílus, és az alattunk elterülő ókori romterület. Délutáni látogatás El Kurru piramis alatti, káprázatosan díszített sírkamrájában. A nap végén a karimai „kőerdő” felkeresése – a sivatag homokjában megkövesedett ősi fák maradványainak fotózásával. A napnyugta csendjének hallgatása, majd közös vacsora.

Éj a Jebel Barkalnál, núbiai vendégházban

8. nap: Hajózás a Níluson; Nuri piramisai

Reggeli után látogatás a Karimai piacon, betekintéssel a szudáni hétköznapokba, vásárlási és alku praktikákba. Rövid pihenő, majd délutáni hajókirándulás a Níluson. Rövid ismertető a Kr.e. VII. századtól 100 éven át uralkodó XXV. Dinasztia koráról és az UNESCO világörökségi védelem alatt álló Nuri piramisokról. Taharqa fáraó (és Núbia királya) ezt a helyet jelölte ki örök nyughelyül – példáját számos leszármazottja és utódja követte. A Napata városához tartozó nekropoliszban 61 db sírt, illetve piramist (!) tártak fel a régészek.

Éj a Jebel Barkalnál, núbiai vendégházban

9. nap: Utazás Meroë-be

Délelőtti átkelés a Níluson, majd utazás Bayyudahi-sivatagban. Rövid összefoglaló a hajdan volt Kusita Királyság (Kingdom of Kush) 1.300 évének korszakairól. (Kr. e. IX. századtól – a Kr. u. IV. századig.)  Felkészülés Szudán leghíresebb látnivalója, a 3 csoportban több mint 200 piramist őrző, UNESCO világörökségi védelem alatt álló Meroë romterület egyedi látnivalóiból: A II. Kambüszész perzsa nagykirály által elnevezett település 600 éven át volt Kush fővárosa – egészen a Kr. u. III. századig, a rómaiak megjelenéséig. Útközben sivatagi fotószünetek, látogatással egy nomád családnál. A mai Hassania nomádok életének bemutatása és megtapasztalása.

Éj Meroë-nál, expedíciós sátrakban

 10. nap: Meroë

Egész napunkat Meroë-ben töltjük. Az uralkodói piramisok módszeres bejárása – akár gyalogosan, akár teveháton…

A nekropolisz megtekintése után a Nílus partján fekvő egykori királyi város emlékeit látogatjuk meg.

Éj Meroë-nál, expedíciós sátrakban

11. nap: Visszautazás Kartumba

Reggeli után utazás Musawwarat es Sufra romjaihoz. Séta a 45.000 m2 méretű, semmihez nem hasonlítható „labirintus – templomban”. A sokféle teória meghallgatása a hely funkciójáról, majd elutazás a 20 km-re délre lévő Naqa-ba.  Az egyiptomi stílusú Apedemak templom – majd a hellenisztikus Kioszk templom bejárása.

Esti visszaérkezés Kartum-ba. A program lezárásaként látogatás a kerengő derviseknél.

A menetrendtől függően transzfer a repülőtérre és hazautazás átszállással, éjszakával a repülőn. Budapestre érkezés a 12. napon.

Részvételi díj: 575.000,-Ft
Baleset, Betegség és Poggyászbiztosítás köthető
Repülőjegy irányár, illetékkel 190.000,-Ft
Stornó biztosítás kötelező
Elvárt borravaló 5,-USD/ nap
Belépők A részvételi díjban
1 ágyas felár: 77.000,-Ft