Címlap »

 
 

Archív: Észak világa & USA

 

Jelentkezés, kapcsolatUTAZÁSI FELTÉTELEKELEKTRONIKUS HÍRLEVÉL

eszak_slide

KANADA (Ontario és Quebec)

Időpont: 2019.  augusztus 3-12. A Nagy-tavak (Öt-tó) vidéke és a Szent- Lőrinc folyó Észak-Amerika mindkét óriás országának (Kanada és az Egyesült Államok) legfontosabb vízi útja. Az európai felfedezők fő közlekedési vonala, a régmúltban  vívott háborúk (indián, angol-francia, brit-amerikai) határvidéke – s egyben a hihetetlen gazdasági fejlődés tengelye. Itt épültek fel a néhai Új-Franciaország legpatinásabb városai (Quebec, Montreal), s születtek az angolszász világ metropoliszai (Toronto, Detroit), vállalat-birodalmai. Innen indult az egész kontinenst átszelő Canadian Pacific Railway vasút, itt „trónol” a brit kormányzó és a „Big5” (Kanada legnagyobb bankjai), itt öntik rudakba és érmékbe Kanada minden aranyát, itt vannak leghíresebb, legnagyobb múzeumai. S itt dübörög a Niagara, hullámzik a tengernyi Ontario-tó és a Szent Lőrinc deltája.

Atlanti-Kanada legszebb tájai

Időpont: 2019. június 10 – 24. UTAZÁSUNK CÉLKITŰZÉSE: Eljutni Kanada és az amerikai földrész legkeletibb pontjaira. Megismerni Észak-Amerika felfedezésének legősibb históriáit, Leifr Eiríksson vikingjeitől – James Cook kapitány koráig. Bejárni a Labrador-áramlat által alakított festői Atlanti-partvidék több-százéves városait, kikötőit és erődjeit – “Kanada bölcsőjét”. A néhai loyalisták tartományait - akik nem kértek a függetlenségi háborúból, a lázadó gyarmatosok zavaros szabadság ideáiból…

USA - Keleti part és Kanada

Időpontok: 2016. május 20 – június 1. Emberek milliói keresték – s keresik ma is a jobb életet az Egyesült Államokban és Kanadában. Földünk legismertebb országaiban. Sokan beszélnek tisztelettel, szeretettel, sőt rajongással róluk… és azok is számosan vannak, akik „ki nem állhatják” őket. Megannyi sztereotípia kötődik hozzájuk, a legfurcsábbak közé tartozó kettő, miszerint az USA-nak „nincs is történelme” vagy, hogy „az amerikaiak buták”… Ki buta a 320 millió főnyi lakosságból? Netán a 30 millió egyetemi diplomát (Masters degree) szerzett amerikai? Ha nincs történelme – akkor mi történt 1620 nyara, a Mayflower és az alapító atyák megérkezése óta? Utazásunk kísérlet az Újvilág keleti partjának végtelen kulturális és történelmi kincsének bemutatására – a legismertebb metropoliszok bejárásával.

GRÖNLAND (Kalaallit Nunaat – Emberek országa)

Időpont: 2016. április 4 - 13. A csaknem 2.200.000 km2 területű szigetóriás az Északi szélesség 60°- tól, annak 83°-ig terjed, az ember által lakható világ határáig. Lakossága lassan eléri az 57 ezer főt, akik 80%-a kalaallit eszkimó (nyugat-grönlandi eszkimó). Másvilág ez. Egy Magyarországnál 18 x nagyobb fagyos szikla, gigászi jégsapkával, úszó jéghegyekkel, bálnavadászokkal, húzott szemű, kifogyhatatlan energiájú szánhúzó kutyákkal. Itt jégből épülnek az UNESCO világörökségi kincsei, s a rövid sarki nyár közeledtével az éjszaka is napfényben ragyog. A küszöbön át itt a vadonba lépünk, s minden lépésünk nyomot hagy…

USA DNY / KANYONOK FÖLDJÉN

Időpont: 2015 szeptember 23- október 5. Az USA DNy-i, sivatagos államai kanyonjaikról és építészeti csodáikról is egyaránt jól ismertek. Ide futott be „Amerika főutcája” a Route 66, itt épült a gigászi méretű Hoover gát és itt található a navahó nemzet országnyi méretű rezervátuma is. Csak néhány kultikus név az erre található - s utunkba eső - csodákból: Las Vegas és az új Mike O’Callaghan Emlékhíd – Death Valley - Grand Canyon - Monument Valley – Festett Sivatag - Arizona meteorit kráter - Zion Nemzeti Park – Bryce Canyon Nemzeti Park – Navahó Rezervátum

ALASZKA medvéi

Időpont: 2015. szeptember 3 – 13. „Mindig tiszteld Természet Anyát! Különösen, ha a tömege több mint 200 kg és a bocsait védelmezi…” James Rollins Alaszka medvéinek megfigyelése és fotózása közben átutazzuk a hatalmas országrészt, déli partjaitól – „Észak-Amerika teteje”, a Denali Nemzeti Parkon át - az Északi-sarkkörig, sőt azon is túl - a Jeges-tengerig. Az őszbe forduló északi vadon nagyvadjainak megismerése mellett, bepillantást nyerünk az őslakos athabasca indiánok és eszkimók múltbéli- és jelenlegi életébe is.

A NAGY INDIÁN VÁNDORÚT

Időpont: 2015. július 24 – augusztus 9. A Mississippi folyamtól nyugatra fekvő óriási területeket az 1800-as évek közepéig csak „Indiánország”-névvel jelölték az amerikai térképek. A polgárháború lezárulása után (1865) azonban megindult a nyugati területek fehér benépesítése - s ezzel együtt az őslakos törzsek megélhetésének, kultúrájának átmeneti felszámolása. A legendás indián háborúk és ütközetek (Vörös Felhő háborúja; Little Bighorn; Fort Phil Kearny) préri-vidékén a néhai hősök nevét és emlékét ma nemzeti emlékhelyek és vadnyugati városok őrzik. Utazásunk az indiánok szent helyein keresztül vezet Denverből – South Dakotán, majd a Yellowstone Nemzeti Park bölénylegelőin át - vissza a Sziklás-hegységig – átélve a préri és legendáinak hangulatát.

Az Aurora borealis és a kardszárnyú delfinek világa

Időpont: 2015. január 16 – 23. Az Északi sarkkör télen a titokzatos Aurora borealis (északi fény) és a kardszárnyú delfinek világa. A hóval és jéggel borított hegyek és a hideg derengésbe vesző fjordok látványa bolygónk egyik legkülönlegesebb természeti szépsége – a rátermettek számára. Kiscsoportos utazásunk Oslo-n keresztül a Lofoten-szigetek déli partjait övező Vestfjorden fjordvidékére vezet, az észak óriásai, a „gyilkos bálnák” és a jávorszarvasok nyomán. Kényelmes szállásaink melegéből indulva, helyi kísérők irányítása mellett indulunk „napi expedícióinkra” havon és jégtáblákon át. Utazásunk végén Tromsø-ben „Az Arktisz kapujában” járva aurora borealis programjaink mellett látogatást teszünk a sarkkörkutatás múzeumaiban is. Törley pezsgőnket Fridjof Nansen és Roald Amundsen tiszteletére bontjuk – természetesen lehűtve.

Északi sarkkör túra

Időpont: 2014. július 9 - 20. Lappföld, az Északi sarkkör világa túlságosan szép és rejtőzködő ahhoz, hogy 40-50 fős csoportokban érkezve átfussunk tájain. Különleges természeti szépségei nem érhetőek el 5 perc sétával a buszparkolókból vagy a zajos ajándéküzletek bazársoraiból (mert ilyenek itt nincsenek…). Ez a csend és a természet birodalma. A boreális erdők végtelen zöldje, a rénszarvasos tundrák metszően friss levegője, a hó- és jégfödte meredek hegyoldalak különleges látványa – mind az Európában egyedülálló Lappföld csendes nagyszerűségének velejárói. Kiscsoportos utazásunk a sarkköri vadon és a Nordkapp (É 71°) bejárása mellett ezúttal végiglátogatja a Lofoten-szigetek legfestőibb pontjait is.