Az Aurora borealis és a kardszárnyú delfinek világa

 

Jelentkezés, kapcsolatUTAZÁSI FELTÉTELEKELEKTRONIKUS HÍRLEVÉL

Tél az Északi sarkkörön 

Időpont: 2015. január 16 – 23.
Utazás: Különbusszal
Szállás: Osloban és Tromsøben belvárosi szállodákban,  a Hamarøy-félszigeten színvonalas szállodában
Ellátás: Félpanzó (reggeli és vacsora)

Képgaléria

Az Északi sarkkör télen a titokzatos Aurora borealis (északi fény) és a kardszárnyú delfinek világa. A hóval és jéggel borított hegyek és a hideg derengésbe vesző fjordok látványa bolygónk egyik legkülönlegesebb természeti szépsége – a rátermettek számára. Kiscsoportos utazásunk Oslo-n keresztül a Lofoten-szigetek déli partjait övező Vestfjorden fjordvidékére vezet, az észak óriásai, a „gyilkos bálnák” és a jávorszarvasok nyomán. Kényelmes szállásaink melegéből indulva, helyi kísérők irányítása mellett indulunk „napi expedícióinkra” havon és jégtáblákon át. Utazásunk végén Tromsø-ben „Az Arktisz kapujában” járva aurora borealis programjaink mellett látogatást teszünk a sarkkörkutatás múzeumaiban is. Törley pezsgőnket Fridjof Nansen és Roald Amundsen tiszteletére bontjuk – természetesen lehűtve.    

1. nap: Oslo a norvég sarkkutatók városa

Találkozás Liszt Ferenc reptéren reggel 8:45-kor. Elrepülés Oslo-ba reggel 10:45-kor. Megérkezés a norvég fővárosba 13:15-kor. Utazás belvárosi hotelünkbe. Bejelentkezés után közös városnézés a belvárosban.

Éj Osloban

  2. nap: Irány a Sarki fény földje

Reggeli után látogatás a Bygdoy-sziget két felfedező múzeumában:

1./ Viking Hajómúzeum: Ismerkedés a viking felfedezések korával.

2./ Fram Múzeum: Ismerkedés az Északi- és Déli pólus meghódításában is kulcsszerepet játszó kutatóhajók történetével, Fridjof Nansen, Roald Amundsen és felfedezőtársaik életével. Délutáni elrepülés az Északi sarkkörtől is északra, Narvik városába. Informatív buszos városnézés, majd utazás a Vestfjorden (a Lofoten-szigeteket a kontinenstől elválasztó tenger méretű fjord) vizeinek déli partjára, Hamarøy félszigetére.

Éj a Hamarøy-félszigeten

3. nap: A kardszárnyú delfinek jeges vizei

Around the SenjaReggeli után felkészülés a hajózásra. Ismertető Földünk legnagyobb delfinjeiről, a 6 – 8 m hosszúságúra megnövő kardszárnyúakról (Ornicus orca). A Vestfjorden vizei az Atlanti-óceán heringekben leggazdagabb régiójához tartoznak, ezzel magyarázható a „heringhalász” bálnák rendszeres megjelenése.

Rövid biztonsági oktatás, majd irány a nyílt víz: A gyilkos bálnák keresése.

A napsütés hossza kb. 5 óra január második felében. Ezt megelőzően és követően a sarki télre jellemző alkonyati fényviszonyok a jellemzőek.

Visszatérés a kikötőbe alkonyatkor. Szabadidő és séta lehetőség a környékbeli hegyoldalak valamelyikére.

Fakultatív motoros szán kirándulási lehetőség.

Éj a Hamarøy-félszigeten

4. nap: A jávorszarvasok útja;  Aurora borealis, a titokzatos északi fény

Lofoten Aurora borealisReggeli után részletes ismertető az északi vadon télen is aktív nagyvadjairól (hiúz, rozsomák, rénszarvas és  jávorszarvas).   Helyi kísérők irányítása mellett jávorszarvas túra, jó szerencse esetén Eurázsia legnagyobb szarvasainak fényképezésével. Visszatérés a hotelbe, majd rövid pihenő.

Norvég házigazdáink ismertetője az északi fény kialakulásáról, annak földrajzi elterjedéséről. Rövid előadás a napszél jelenségéről és a mágneses viharokról. Az északi fénnyel kapcsolatos viking sagák felelevenítése, betekintés a valkűrök és a Valhalla mondáiba.

Sötétedés után Aurora borealis szafari helyi kísérőink irányításával. Késő esti visszaérkezés a hotelbe.

Éj a Hamarøy-félszigeten

5. nap: Gyilkos bálnák 2

Kardszárnyuak 2A harmadik nap programjához hasonlóan egész napos kardszárnyú delfin szafari.

Késő délutántól pihenő a hotelben.

Éj a Hamarøy-félszigeten

 

 

 

6. nap:  Utazás az Arktisz kapujáig

Kora reggeli indulással vezetés a Salangsdalen völgy festői útvonalán, fényképszünetekkel a fjellek és hegyóriások kilátópontjainál.  Bardudalen környező hegyeinek fényképezése, rövid sétákkal az elérhető legszebb bércekre. Útközben történetek az „Arktisz kapuja” Tromsø városának kialakulásáról. Megemlékezés a Tromsø-be befutó 1872-1874. évi Osztrák-Magyar Északi-sarki Expedíció eseményeiről. Koraesti megérkezés az északi szélesség 70º fokán épült, hófödte hegyekkel körbeölelt – s Földünk legészakibb egyetemi városába. Látogatás Amundsen szobránál, majd az Arktiszi Katedrálisban. Bejelentkezés a hotelünkbe, fakultatív sörözés.

Éj Tromsøben

7. nap:  Jégmezők, gleccserek, Aurora borealis

tromso in winter 2Délelőtti látogatás a Polar (Sarkvidék) Múzeumban, külön tekintettel a sarkvidéki felfedezők kiállítási anyagaira. Rövid szabadidő, majd a Polaria (Arktisz Központ) akváriumainak megtekintése, filmvetítéssel a Spitzbergákról. Sötétedés után Aurora borealis szafari helyi kísérőink irányításával. A nap végén Törley pezsgőbontás a norvég – és immár magyar sarkkörutazók egészségére.

Éj Tromsøben

 

 

 

8. nap: Hazautazás

A menetrendtől függően hazarepülés Budapestre

Részvételi díj 622.800,-Ft
Baleset, Betegség és Poggyászbiztosítás köthető
Repülőjegy irányár illetékkel 229.000,-Ft
Belépők és nemzeti parki illetékek A részvételi díjban
Stornó biztosítás 1,5%

1 ágyas felár: 197.000,-Ft