KANADA (Ontario és Quebec)

 

Jelentkezés, kapcsolatUTAZÁSI FELTÉTELEKELEKTRONIKUS HÍRLEVÉL

A Nagy-tavak és a Szent Lőrinc folyó kulturális központjai, természeti csodákkal: Torontó – Niagara Falls – Ottawa – Quebec

Időpont: 2019.  augusztus 3-12.
Létszám:  14 fő + 1 fő szakmai vezető
Utazás: Menetrendszerinti repülőjárattal Ottawába, majd Torontóból direkt járattal Budapestre
Helyszíni közlekedés: VIA Rail vonaton, különbusszal, taxival és hop on buszon
Szállás: Színvonalas, belvárosi szállodák 2 ágyas szobáiban
Ellátás: Reggeli

 

 

A Nagy-tavak (Öt-tó) vidéke és a Szent- Lőrinc folyó Észak-Amerika mindkét óriás országának (Kanada és az Egyesült Államok) legfontosabb vízi útja. Az európai felfedezők fő közlekedési vonala, a régmúltban  vívott háborúk (indián, angol-francia, brit-amerikai) határvidéke – s egyben a hihetetlen gazdasági fejlődés tengelye. Itt épültek fel a néhai Új-Franciaország legpatinásabb városai (Quebec, Montreal), s születtek az angolszász világ metropoliszai (Toronto, Detroit), vállalat-birodalmai. Innen indult az egész kontinenst átszelő Canadian Pacific Railway vasút, itt „trónol” a brit kormányzó és a „Big5(Kanada legnagyobb bankjai), itt öntik rudakba és érmékbe Kanada minden aranyát, itt vannak leghíresebb, legnagyobb múzeumai. S itt dübörög a Niagara, hullámzik a tengernyi Ontario-tó és a Szent Lőrinc deltája.

1. nap: Torontó – Kanada mega-metropolisza

Elutazás Torontóba, Kanada és Amerika mega-metropoliszába a déli órákban, közvetlen járattal.  Menet közben vázlatos áttekintés az áttekinthetetlen méretű (6.000.000 lakos) város kalandos múltjáról, az irokéz időktől és a város 1793-ban történt alapításától – az 1812 évi amerikai ostromon át, az 1850-es években kezdődő, s ma is tartó rendkívüli növekedés okaiig.  Megérkezésünk után rövid pihenő belvárosi hotelünkben, majd séta az állandóan nyüzsgő Fairmont Royal York Hotelhez, illetve, a Union Station Pályaudvarra. A kivilágított CN Tower (554 m magas!) torony fényképezése, majd fakultatív látogatási lehetőség a Loose Moose (Laza jávor…) bárban – a torontói méretekhez szokás jegyében.

Éj Torontóban

2. nap: A kanadai Oxford-tól – a helyi Times Square-ig…

Reggeli után 4-5 órás Hop on Double decker buszos városnézésünk megkezdése, „londoni stílusban”. Az utazás É-D irányban szeli át a világvárost, az északi, ligetes Egyetemi negyedtől és a Royal Ontario Múzeumtól a közvetlen tóparti Distillery District, valamint az East Bay Front negyedig. Vázlatos „nyomvonal”: Rogers Centre Stadion – Harbour Front Centre sétány – Ontarió-tó partja – Hockey Hall of Fame – Parliament & Ontario Legislative Offices – Casa Loma – Royal Ontario Múzeum – Egyetemi negyed – Dundas Square.

Erőnlétünktől, s hangulatunktól függően a buszozás több helyen is megszakítható, vezetett sétákkal. Néhány ajánlott lehetőség: 1./ az Egyetemi negyed parkja, a Trinity College és a Victoria University látogatható területei; 2./ az Új Városháza és környezete; 3./ a Toronto Stock Exchange és a pénzügyi negyed felhőkarcolói.

Késő délutáni szabad program és vásárlási lehetőség. Este közös séta a kivilágított Younge – Dundas Square térre – „a kanadai Times Square”-re.

Éj Torontóban

3. nap: A Niagara Falls vízesés csodája

Reggeli után elutazás helyi, menetrend szerinti járattal Niagara Falls városába (kb. 2 órás utazás).  További 3-4 perc „türelem-próba” kisvonattal, vagy taxival – amíg elérünk a zuhatag torkához. Sétánk megkezdése a Queen Victoria Park makulátlan gyepéről, a kavargó páraörvény felé, s közben történetek Földünk talán leghíresebb vízeséséről és azokról a bolondokról, akik alázuhantak itt (bejelentett módon). Amerika legbővizűbb vízesés-együttese 3 zuhatagból áll: Patkó-; Amerikai- és Menyasszony fátyol zuhatag. Habár „csak” 51 m magas, de itt zubog át az Erie-tó vize az Ontario-tóba, ezért vízhozama 110.000 m3/ sec, középvíz idején is. (!) Az amerikai (New York) oldal fotózása, szabadidő. Délutáni séta Niagara Falls csendesebb, „gyarmati stílusú” óvárosában. A Queen Street középületeinek fotózása, majd rövid tea szünet.

Koraesti visszautazás Torontóba (kb. 2 órás utazás).

Éj Torontóban

4. nap: A Canadian Pacific transzkontinentális vasúton (VIA Rail) Ottawába

Délelőtti elutazás Ottawába a Canadian Pacific (VIA Rail) szerelvényén. (4 órás utazás) Menet közben történetek a transzkontinentális vasút építésének hőskoráról és hőseiről. Az Ottawa folyó déli partján emelt főváros (jelentése algonkin indián nyelven „a csere helye”) Kanada legmagasabb életszínvonalú nagyvárosa, mesébe illően szép viktoriánus és eklektikus épületekkel, s megannyi igaz mesével Samuel de Champlain korától (1608) – a Rideau Canal és a Parliament Hill felépítésén át (XIX. sz.) – a jelenlegi, hatványozottan előnyös helyzetéig. Közös séta az UNESCO világörökségi védelem alatt álló Rideau Canal partján, sztorikkal Viktória királynő koráról, s a belváros megépítéséről. Vacsora lehetőség a ByWard Market hangulatos éttermi negyedében.

Éj Ottawában

5. nap: Séták Kanada fővárosában

Délelőtti látogatás a Parlamentnél. (Közös döntés alapján sorban állási lehetőség – a bejutásért.) Séta a XIX. századi épület parkjában, a vörös kabátos őrség fotózásával. Látogatás a Nemzeti Galériánál, majd nyitva-tartástól függően az ezüstkupolás Notre Dame Katedrálisban. A Királyi Pénzverde (Royal Canadian Mint) közös megtekintése. Rövid szabadidő, ebéd lehetőség a ByWard Market-téren.  „Kiutazás” az 1867-ben épült Rideau Hall-ba, a mindenkori brit kormányzók (Governor General) palotájába. Az épület és csodaszép parkja ma is a Windsorok vendégfogadó helye, Kanadában tett látogatásaik során.

Késő délutáni szabadidő és pihenő.

Éj Ottawában

6. nap: Quebec a néhai Nouvelle-France

Délelőtti továbbutazás a transzkontinentális vasúton (VIA Rail) Québec Provincia fővárosába, Quebec-be. A Miért olyan mások a franciák? és Miért olyan nehéz velük…? kérdéskörök eklektikus boncolgatása, az utastársak véleménycseréjével. Vázlatos áttekintés a több mint 1,5 millió km2 területű, francia identitású provinciáról, s elődje, a néhai Nouvelle-France (Új-Franciaország) világáról, a britekkel vívott megannyi küzdelemről. 4 órai utazás után érkezés a fővárosba, Québec „lovagvár” pályaudvarára, a La Gare du Palais-ba. Taxizás hotelünkbe, majd rövid pihenő, felkészülés sétánkra. A 800.000 lakosú főváros Észak-Amerika egyetlen fallal körülvett települése. 1608 – 1763 között a franciák, majd ezt követően a franciák és a britek fejlesztették falait – az angolok, majd az amerikaiak ellen. Óvárosa (Vieux-Québec) UNESCO világörökségi védelem alatt álló, középkorias hangulatú kincs, a jól elkülöníthető Haute-Ville (Felsőváros) és Basse-Ville (Alsóváros) negyedekkel. Séta a  La Citadelle-re, a város panorámáinak élvezete, a több, mint 4,5 km hosszú falrendszer körvonalainak keresgélésével. Fakultatív kávézási lehetőség a Le Chateau Frontenac Hotel-ben, a világ legtöbbet fotózott, luxushotelében – ahol Mackenzie King, Churchill és Roosevelt (miniszter)elnökök a D napról döntöttek (Normandiai partraszállás). Pihenő a koraesti óráktól.

Éj Quebecben

7. nap: A Szent Lőrinc-folyó mentén

Reggeli indulással egész napos kirándulás a Szent Lőrinc folyó mentén. Rövid összefoglalás a több mint 3.000 km hosszú folyó földrajzáról, a Nagy-tavakat az Atlanti-óceánnal összekötő Szent Lőrinc-víziút építményeiről, s Földünk legnagyobb tölcsértorkolatáról. Séta a Montmorency-folyó 83 m magas, a Szent Lőrincbe ömlő vízesésénél. (Fakultatív bátorság próba: Séta a zuhatag felett átívelő függőhídon). Látogatás a Sainte-Anne-de-Beaupré főszékesegyház zarándokközpontjában: Az „amerikai Lourdes-ként” tisztelt, több mint 100 m magas ikertornyú templomban őrzik Szent Anna ereklyéit, mára az ide érkező zarándokok és kíváncsiskodók száma sok millió. Rövid utazás után további bátorság-teszt lehetőségek: Közös séta a Canyon Sainte-Anne réskanyon 74 m mélyre zuhanó vize feletti három, lélegzetelállító- és lélegzetelállítóan szép függőhídjain és ösvényein. Továbbutazás az óriásfolyó mentén az Ile D’Orléans-sziget panorámáival a Mount-Sainte-Anne síközpontba. Az egyedülálló, „hegyvidéki-folyótorkolat” kilátás élvezete. Aláereszkedés Petite-Riviére-Saint-Frances mólójához. Az óceáni méretű víztükör fényképezése. (A folyó itt már több, mint 20 km szélességű!) Séta és pihenő a Cote de Charlevoix partvidék legfestőibb falujában Baie-Sainte-Paul-ban, tűnődési lehetőséggel – miért írnak mindent ilyen bonyolultan a franciák… Az utcanév táblák és üzletek neveinek kiolvasási kísérlete Québec egyik legrégebbi főutcáján. Koraesti visszaérkezés a fővárosba.

Éj Quebecben

 8. nap: Québec megér jó-néhány misét

Egész napos közös városnézés Quebec UNESCO világörökségi negyedeiben. Látogatás többek között a Basilique-Cathédrale Notre-Dame-de-Québec katedrálisnál; az 1641-ben épült Musée des Ursulinas-nál (Orsolyák Rendháza Múzeum), majd a Musée de l’Amérique Francophone-ban (Francia-Amerika Múzeum). Szabadidő a Latin-negyedben, bevásárlás.

Igénytől függően vásárlás valamelyik külvárosi bevásárlóközpontban (amerikai és kanadai világmárkák üzletei) – helyi közlekedéssel, idegenvezető részvételével.

Búcsú Kanadától – whisky hörpintéssel és a látottak értékelésével.

9. nap: Hazautazás

Kései kijelentkezés a hotelből. Kora délutáni elutazás Budapestre, átszállással. Hazaérkezés a 10. napon, a délelőtti órákban.

 

Részvételi díj 497.900,-Ft
Baleset, Betegség és Poggyászbiztosítás köthető
Repülőjegy irányár illetékkel 289.000,-Ft
Belföldi utazások a VIA Rail vasúton A részvételi díjban
Egész napos Niagara-vízesés és Szent Lőrinc folyó kirándulások A részvételi díjban
Stornó biztosítás 1,5%
Belépők 35,-CAD
ETA ügyintézés 6.500,-Ft/fő
1 ágyas felár 1.100,-CAD