SPITZBERGÁK – A Jégvilág

 

Utazás a jegesmedvék birodalmában  – az Arktisz expedíciók nyomán

Időpont: 2018. március 26 – április 2. JELENTKEZÉSI HATÁRIDŐ: 2017. december 29.

Biztosan induló út

Létszám: 9 fő + 1 fő kísérő
Utazás: Menetrendszerinti repülőjárattal Oslo-ba, majd onnan Longyearbyen-be
Helyszíni közlekedés: motoros- illetve kutya szánon
Szállás: Vendéglátóház (motel) 2 ágyas szobáiban
Ellátás: Reggeli és 4 alkalommal expedíciós ebéd

Képgaléria

Figyelem! Longyearbyen-ben meglepően jó élelmiszer választékú szupermarket működik, sőt néhány étterem is található. (Az élelmiszer árak alacsonyabbak, mint Norvégiában!)

Hőmérséklet és öltözet: Az Észak-atlanti áramlásnak köszönhetően a hőmérséklet 20°C-val magasabb az ezen a szélességen (78°É) vártnál. Az áprilisi éjféli napban (egész napos világosság) a hőmérséklet -15 és -5°C között váltakozik. Öltözködési tanácsokat lásd a Svalbard általános információk mellékletben.

Magyar szakvezetés Budapesttől – Budapestig.

A rendkívüli érdeklődés és a korlátozott szálláshelyek következtében a Spitzbergákon az előlegfizetési- és kötbér feltételek az európai gyakorlatnál sokkal szigorúbbak.

AZ UTAZÁS LEGFONTOSABB CÉLJAI:

1./ Az Északi sarkvidék (Arktisz) természetföldrajzának és a sarkkutató expedíciók történetének bemutatása, Cholnoky Jenő (1870-1950)  A Jégvilág c. munkája alapján

2./ A Svalbardról (Spitzbergák) induló, a szigetvilágot érintő sarkkutató expedíciók történetének feltárása

3./ A Svalbard természetföldrajzi viszonyainak tanulmányozása

4./ Fridjof Nansen (1861-1930) és Roald Amundsen (1872-1928) életének és az Arktiszon tett felfedezőútjainak részletes bemutatása

5./ Az 1872 – 1874. évi osztrák–magyar északi sarki expedíció, valamint a Ferenc József-föld felfedezése történetének bemutatása

6./ A pomorok- és az orosz északi sarki expedíciók történetének bemutatása

7./ A Svalbardon élő rénszarvasok, sarki rókák – és jószerencse esetén – jegesmedvék életének bemutatása, megörökítése

Vegyen részt az élő természetfilmben!

Az északi szélesség 78° felett elterülő Spitzbergák (Svalbard) bolygónk legészakibb, állandóan lakott, speciálisan szervezett expedíciók nélkül is megközelíthető területe. A szigetvilág az „Arktisz kutatásának kapuja” – hiszen innen indult majd minden híres sarkvidéki felfedező életpályája, felfedezőútja – és változatlanul így van ez ma is.  Elég csak Nils Adolf Erik Nordenskiöld (1832 – 1901), Fridjof Nansen (1861 – 1930), vagy Roald Amundsen (1872-1928) neveit megemlítenünk. Ide jutott el 1910-ben Cholnoky Jenő (1870-1950), a magyar földrajz tudomány egyik legnagyobb alakja, hogy 4 évnyi előkészület után megjelentesse A Jégvilág című nagyszerű munkáját. Utazásunk ezen „magyar nyelvű jég enciklopédia” segítségével járja be a Spitzbergák hófehér sarki vadonját.

Elérkezett az idő, hogy elinduljon velünk az Északi sarkvidék végtelennek tűnő jég- és hómezőin.

Kényelmes, fűtött szállásunkról indulva – minden napot felfedezőként élhetünk meg a világos tél szikrázó fényénél – Földünk legnagyobb szárazföldi ragadozói, a jegesmedvék birodalmában.     

 1. nap: Oslo a norvég felfedezők városa

Találkozás Liszt Ferenc délelőtt 09:00-kor. Elrepülés Oslo-ba  10:40-kor. Megérkezés a norvég fővárosba 13:10-kor. Utazás taxi-kisbuszunkkal a Bygdoy-szigetre. Látogatás a világhírű Fram Múzeumban.  Közös múzeumbejárás, tematikus előkészítéssel a különböző tárlatok megtekintése között. Részletesebb ismerkedés az Északi- és Déli pólus meghódításában is kulcsszerepet játszó kutatóhajó történetével, illetve Fridjof Nansen és Roald Amundsen életével. Fél órás könyv mustra / vásárlás lehetőséggel. Bejelentkezés belvárosi szállodánkba (…ahol a Fram Expedíció lezárulása után Fridjof Nansen és legénysége is megpihent!). Bejelentkezés után fakultatív gyalogos városnézési lehetőség a belvárosban.

Éj Osloban

sp01

2. nap: Svalbard – Spitzbergák, A Jégvilág

Reggeli a szállodában, majd utazás taxi-kisbuszunkkal a reptérre. Elrepülés reggel 09:55-kor a Spitzbergákra, 14:00 órai érkezéssel Longyearbyenbe. Felkészülés  a 61.000 km2 területű jeges szigetvilág általános természetföldrajzából dr. Cholnoky Jenő A Jégvilág c. munkája alapján. Az előttünk álló napok programjának áttekintése, majd első 2 órás sétánk a városközpont irányába, akklimatizálódással és jegesmedve rémtörténetekkel… Fakultatív élelmiszervásárlási vagy vacsora lehetőség.

Éj Longyearbyen mellett

 3. nap: Longyearbyen 78° 15’

sp02

Reggeli után utazás kisbusszal a Sysselmann (norvég kormányzó) hivatalához, majd a Global Seed Vault (nemzetközi vetőmag génbank) épületeihez. (Fotózás kívülről).

Az acél jegesmedve szobor fotózása a nyári, ideiglenes kikötőnél, majd elköszönés sofőrünktől a Svalbard Múzeumnál. (Programunkat innen gyalog folytatjuk.)

A múzeum rendkívül gazdag anyagának megtekintése, rövid heverészéssel az óriás ablakú olvasóterem fókabőr párnáin – térkép és könyv-vásárlási lehetőséggel. Látogatás az UNIS (Sarkvidéki Egyetem) épületszárnyaiban, helyi kísérő irányításával. Rövid szabadidő és ebéd lehetőség a város főutcáján. Látogatás a Spitsbergen Airship Múzeumban – az innen az Északi sarkra induló expedíciók anyagának megismerése. (Nils Adolf Erik Nordenskiöld 1858/1861/1864. évi Spitzbergák expedíciói; Fridjof Nansen utazásai a Spitzbergákon;  Roald Amundsen és Umberto Nobile tartózkodásai a Spitzbergákon; A Norge 1926. évi repülése a Spitzbergákról – az Északi sarkon át Alaszkába.) Séta Földünk legészakibb városának középületeinél, fotózással a világ legészakabbi postájánál, iskolájánál, tornaterménél, foci pályájánál, orvosi rendelőjénél, művelődési központjánál és üzleteinél. Bevásárlás – majd az időjárástól és erőnlétünktől függően – visszatérés a szálláshelyünkre.

Éj Longyearbyen mellett

 4. nap: A hó- és jégmezők világa

 

sp03

Figyelem! A jégbarlang túrát klausztrofóbiás résztvevőknek nem ajánlják!

Reggeli a szállodában. Ruházatunk, felszereléseink összeállítása, majd helyi vezetőin irányításával hótalpas séta a Larsbreen-re (Lars gleccser), a Nordenskjöld vonulat oldalában.   Erőnktől függően feljutás a 850 m magasságú Trollsteinen-re (Manó szikla).

A Teleki zászló kitűzése a csúcson, majd köszöntő Agárdi pálinkával. A lélegzetelállító körpanorámák fényképezése, rácsodálkozás a „porcukorral fedett” megannyi hegycsúcs és jégmezők világára.

Forró expedíciós ebéd, meleg italokkal.

A lefelé vezető séta során aláereszkedés a gleccserek belső jégbirodalmába. A helyenként „négykézláb mászós” jégbarlangtúra során testközeli, abszolút direkt megismerkedés az eljegesedés és a glaciális felszínformák világával.

Késő délutáni visszaérkezés a szálláshelyünkre.

Éj Longyearbyen mellett

 5. nap: Az Arktisz orosz felfedezői

Figyelem! A motoros szánokat vezető résztvevőknek érvényes gépjárművezető engedéllyel kell rendelkezniük, ezt maguknál kell tartaniuk.

Reggeli után rövid utazás a szánközpontba. Ruházatunk, felszereléseink összeállítása. (Az öltözetet és felszereléseket helyi kísérőink biztosítják.) A 9 órás, 130 km hosszúságú motoros szántúra útvonalának, körülményeinek ismertetése.

9:00 Indulás Barentsburgba, az 500 lakosú orosz bányavárosba. Útközben ismertető a legfontosabb orosz Arktisz expedíciókról: Styepan Oszipovics Makarov admirális munkássága és az SS Yermak jégtörő 1899. évi útja a Spitzbergák északi vizein; Az Orosz Birodalmi Haditengerészet jégtörői – a Taymir és Vaygacs jégtörők utazásai; Eduard Gustav von Toll 1900-1901. évi északi sarki expedíciója; Georgij Jakovlevics Sedov expedíciója a Novaja Zemlján; Borisz Andrejevics Vilkickij 1913. évi felfedező útja a Szevernaja Zemlján.

Megérkezés után ebéd, majd séta a városban helyi orosz vezetőnk segítségével. Látogatás az Orosz Konzulátus épületénél, majd az Ivana Sztarosztina utca (főutca) fontosabb épületeinél, nyitvatartástól függően a Pomor (Prémvadász) Múzeumban.  Ismertető az utóbbi 10 év orosz Északi-sark expedícióiról.

Esti visszaérkezés szálláshelyünkre. Fakultatív vodkaköszöntő Alexander Kolcsak „Polarnij” (1874-1920) admirális emlékére.

Éj  Longyearbyen mellett

 6. nap: Eszkimó módon élni…

Reggeli után rövid utazás a kennelekhez. Ruházatunk, felszereléseink összeállítása. (Az öltözetet és felszereléseket helyi kísérőink biztosítják.) A 4 órás, kutyaszán túra útvonalának, körülményeinek ismertetése.

1 órás ismertető a szánhúzó kutyákról és kutyaszán tudnivalókról.

09:00 – 13:00 szántúra a hómezőkön. Ismerkedés az eszkimó életmód alapjaival (Nansen és Amundsen is az eszkimók között készültek fel emberfeletti vállalkozásaikra) – a jég és hómezők néma világának gyakorlati megtapasztalása.

Délutáni szabadprogram és pihenő.

Éj Longyearbyen mellett

 7. nap: Motoros szánnal a keleti partvidékre; A jegesmedvék birodalmában (Fakultatív napi program)

Figyelem! A motoros szánokat vezető résztvevőknek érvényes gépjárművezető engedéllyel kell rendelkezniük, ezt maguknál kell tartaniuk.

Reggeli után rövid utazás a szánközpontba. Ruházatunk, felszereléseink összeállítása. (Az öltözetet és felszereléseket helyi kísérőink biztosítják.) A 10 órás, 180 km hosszúságú motoros szántúra útvonalának, körülményeinek ismertetése.

8:30-kor elindulás a keleti partvidékre.

A keleti partok vizeit nem melegíti az Észak-atlanti áramlat, így ott vastagabbra hízik a jég. A partvonal a jegesmedvék birodalma. Az egész napos utazás során fotószünetek és rövid pihenők a legszebb pontokon, kutatással a fehér óriásmedvék után. Ismerkedés az 1872 – 1874. évi osztrák–magyar északi sarki expedíció, valamint a Ferenc József-föld felfedezésének történetével. A Zichy-föld szigeteinek bemutatása.  Expedíciós ebéd 13:00 óra körül. A Svalbard élővilágának áttekintése. Visszaúton fényképszünetek a legszebb panoráma pontokon. Visszatérés a szállásra – majd közös búcsúvacsora.

Alternatív, kevéssé megterhelő program lehetőségek:

1./ 6-7 órás hajózás a Bore gleccser nyelvéhez, fóka megfigyeléssel, barbecue vacsorával a fedélzeten.

2./ Rövidebb, 8 órás motoros szán utazás a Tempelfjordenhez, Hilmar Nois prémvadász néhai házához.

Éj Longyearbyen mellett

 8. nap: Búcsú a sarkvidéktől

spitz04Reggeli után kiköltözés szobáinkból (Poggyászaink a vendégház közösségi helyiségében maradnak). Tetszés szerint fakultatív programlehetőségek: Lásd előző napnál. Kutyaszán program is ismételhető – más célpontokra. Séta és bevásárlási lehetőség. Éjféli utazás taxival a reptérre. Elrepülés hajnali 02:30-kor Osloba.

Pihenő a repülőn

9. nap:

Megérkezés Oslo-ba 05:25-kor. Átszállással megérkezés a Liszt Ferenc repülőtérre délután 13:00 órakor.

Részvételi díj 1 főre:  739.000,-Ft
Baleset, Betegség és Poggyászbiztosítás: köthető
Repülőjegy irányár illetékkel: 190.000,-Ft
Stornó biztosítás 1,5%
Fakultatív egész napos motoros szán kirándulás Barentsburg-ba 3.400,-NOK
Fakultatív egész napos Keleti-part motoros szántúra 3.700,-NOK
Fakultatív 8 órás hajózás Pyramidenbe 2.100,-NOK
1 ágyas felár: 229.000,-Ft