Atlantisz ligetei – az Azori-szigetek

 

Jelentkezés, kapcsolatUTAZÁSI FELTÉTELEKELEKTRONIKUS HÍRLEVÉL

Időpont: 2016. augusztus 20 – 28.     
Létszám: 20 fő + 1 fő magyar kísérő + 1 fő helyi portugál idegenvezető
Utazás: WizzaAir és menetrendszerinti járat kombináció, a helyszínen légkondícionált busszal,
Szállás: 3*** szállodák 2 ágyas szobáiban
Lisszabonban 1 éj
Sao Miguel szigetén, Ponta Delgada-ban 4 éj
Terceria szigetén, Angra do Heroismo városában 1 éj
Pico szigetén 2 éj
Ellátás: Reggeli

 

Az Azori-szigetek világa európai szemmel nézve egészen szokatlan: a több csoportba rendeződő piciny vulkáni szigetek az Atlanti-óceán kellős közepén emelkednek. Gigantikus erők, a széthasadó és egymástól eltávolodó kéreglemezek között működő vulkánok hozták egykoron létre a végeláthatatlan óceán víztükre fölé emelve őket, és máig számos, különleges vulkáni működéssel és utóműködéssel gyönyörködtetik a látogatót. Bármerre barangolunk a szigeteken, mindenhol sárgás-kénes solfatarákra, iszap fortyogókra, meleg vizű források által táplált tavakra, gyönyörű, kristálytiszta, áttetsző vizű kráter tavakra, oszlopos elválású bazalt tömegekre, megdermedt, egykori lávafolyásokra, láva barlangokra akadunk. A különleges, nedves-meleg óceáni klíma és a portugál gyarmati világ idején betelepített növények jellegzetes, dús, egzotikusan szép vegetációt hoztak létre ezen az igen változatos tájon. A természetes növényzet mellett aprólékosan gondozott különleges kultúrnövények ültetvényei hullámoznak a partok mellett: az Azori tea és dohány fogalom a portugál világban. Az üvegházakban, két évig fejlődő azori ananász a gyümölcsök legendás királya.

az01A szigetek szerencsés földrajzi pozíciója a felfedezések korától kezdődően a nagy világkereskedelmi rendszerek középpontjában tartotta őket, s ez meg is látszik épületeik pompáján. De itt csomózódnak azok az útvonalak is, melyeket a bálnák leginkább „járnak”, több tucat különleges bálnafaj megfigyelésére, delfinek százainak tanulmányozására és még a velük való közös úszásra is mód nyílik, egy-egy program keretein belül. És persze itt található a „portugál világ teteje” a Pico vulkán is, mely több, mint kétezer méteres magasságával az óceánból kiemelkedve egészen különleges élményt nyújt. Szívélyes, vendégszerető portugálok, színes, széles spektrumú konyha, rend és tisztaság élményt nyújtóan igényes környezet fogadja az ide látogatót.

Az Azori-szigeteken tett látogatás mindenki számára maradandó, szemléletformáló élmény.

1. nap: Lisszabon felé

Találkozás a Liszt Ferenc reptéren délután 14:30-kor. Elrepülés Lisszabonba 16:25-kor, megérkezéssel a portugál fővárosba 19:15-kor. Transzfer a hotelünkbe, menet közben rövid szemelvények Lisszabon múltjáról.

Éj Lisszabonban

2. nap: Utazás Atlantiszra…

Reggeli után egész napos városnézés a portugál fővárosban: A Belém-i torony, Lisszabon egyik jelképének megtekintése. Fényképezés a Mánuel stílusú egykori erődtoronynál, és az óceánt átrepülő repülőgépnél. Megemlékezés a portugál hajósokról és a világ „fehér foltjainak” megismeréséről a „Felfedezők Emlékművénél”. Fényképezés a Jeromos kolostornál, a Mánuel stílus egyik legimpozánsabb épületénél (a templom megtekintése belülről, a kolostor nem szerepel a programban). Magellán sírjának megtekintése, majd rövid szabad program, a híres lisszabon-i sütemények és édességek megkóstolása a város egyik leghíresebb cukrászdájában. Dél körül utazás a „dokkok” érintésével (mára modern szórakoztató centrum) a híres Krisztus szobor és a hatalmas, Április 25-e híd panorámája mellett, a város történelmi óvárosába, a Sé Velha (öreg katedrális)-hoz. A katedrális megtekintése után gyalogosan séta a Commercio térre, majd a Pombal márki által, az 1755-ös földrengés után újszerűen kialakított, „sakktábla” szerű negyedeken át a Rossio térre. Szabad program és ebéd lehetőség Lisszabon nyüzsgő központjában.

Megérkezés Lisszabon repterére 17:00 órára. Elrepülés 19:00 órakor, menetrend szerint Sao Miguel szigetére. Megérkezés 20:15-kor, transzfer a szállodába, menet közben áttekintéssel az Azori-szigetek felfedezéséről, múltjáról. Vacsora után fakultatív sétalehetőség a fővárosban, Ponta Delgada-ban.

Éj Sao Miguelen, Ponta Delgada-ban

3. nap: Ponta Delgada és az azori ananász

Reggeli a szállodában. Látogatás egy ananász ültetvényen, ahol megismerkedünk az üvegházas műveléssel, a növény különleges fejlődésével, megtekinthetjük a két éves fejlődés különböző fázisait, és természetesen kóstolásra, valamint az ananász kultúrkörrel kapcsolatos ajándékvásárlásra is mód nyílik. A hotelünkbe visszaérkezés után gyalogos városnézés Sao Miguel szigetének fővárosában, Ponta Delgada-ban. Séta a portugál kolonialista időket idéző hangulatos óvárosban, a Forte de Sao Bras-tól a főtéren át a Sao Pedro templomig, majd az óceánparti promenádon. Ismerkedés a portugál világ jellemző részleteivel: a virágmintás kockakő járdákkal, az azulejo-felületekkel, a vulkáni kőzetből épült, fehérre meszelt épületekkel és a kovácsolt vasakkal-virágpompával gazdagon díszített épületekkel – a világon egyedül csak a portugál területeken megtalálható Mánuel-stílussal.

Éj Sao Miguelen, Ponta Delgada-ban

4. nap: Szigettúra Sao Miguelen, a vulkánok és a tea földjén

Figyelem! Fürdőruhát hozzunk magunkkal!

Reggeli a szállodában. Délelőtt szigettúra autóbusszal: utazás a gondosan művelt, szemet gyönyörködtetően tiszta levegőjű és zöld növényzettel borított óceánparton. Látogatás és rövid fényképezés a sziget első, történelmi fővárosában, Vila Franca do Campo-ban, sétával a templomnál. Továbbutazás kis farmok között a vulkáni utóműködések birodalmába, Furnas körzetébe.  Séta és fényképezés a Lagoa das Furnas (Furnas-i tó) mellett, ahol a gyönyörű tó mellett vulkáni utóműködésekkel is találkozhatunk: kénes kigőzölgések, iszapfortyogók között sétálhatunk. Ebédünket ekkor –szemünk láttára- egy hatalmas fazékban beássák a fortyogók mellé, 2 méter mélyen a földbe, betemetik (csak egy kis zsinórt hagynak kint), és rábízzák a természet erőire. Továbbutazás Furnas-ba, az02ahol egy portugál gyarmati rezidencia (egykori kastély) kertjében álló, kő kávás, tavirózsákkal benőtt, hatalmas medencében, vulkáni utóműködés által természetesen fűtött meleg vízben fürödhetünk, gyönyörű, botanikus kertet idéző park közepén. Fürdés után ráérősen helyet foglalunk a közeli étteremben, ahová meghozzák ebédünket – melyet a földbe ásva a föld hője főzött meg. Jellegzetes atlantiszi ebédünkben édes burgonya, kukorica, különböző zöldségek és húsok találhatók, a szigeteken megtermő minden fontosabb élelmiszerrel, fűszerrel együtt. Ebéd után továbbutazás a sziget É-i partvonalára (ősi erdők és bika farmok között – amelyeken a spanyoltól lényegében különböző, nem a bika megölésével végződő bikaviadalokra tenyésztik a harci bikákat) Gorreana-ba. Európa egyetlen teaültetvényének megtekintése: A gondosan művelt, festői látványt nyújtó ültetvények fotózása után látogatás a teaüzemben, ahol a szárítás, fermentálás, válogatás, csomagolás különböző műveleteit végzik. Ismerkedés a régi és a modern technológiákkal, gépekkel, majd tea kóstoló és vásárlási lehetőség. Hazaúton fényképezési lehetőség Terceira, Sao Jorge és Pico szigeteinek panorámájával (jó idő esetén).

Este szabad program.

Éj Sao Miguelen, Ponta Delgada-ban

5. nap: Kráter tavak felett; Atlantisz legendák

az03Reggeli a szállodában. Délelőtt kirándulás Sao Miguel K-i partvidékére, Sete Cidades-be. A különlegesen szép, érintetlen környezetben fekvő, kristálytiszta vizű krátertó megtekintése. Haladás a romantikus szerpentin utakon, majd érkezés a kettős tórendszer (a „Kék” és „Zöld” tó együtteséhez) partján fekvő, azonos nevű városba. Ismerkedés a portugál kolonializmus időszakában kialakult, és máig fennmarad, jellegzetes építészeti megoldásokkal (kémények, fűtés, konyha megoldások),  színekkel, formákkal épített házakkal. Fakultatív ebéd, szabad program. Hazaúton ismerkedés az Atlantiszról szóló legendákkal, illetve a szigetek geológiájával. Délutáni visszaérkezés a fővárosba.  Szabad program, vásárlási lehetőség. Este fakultatív folklór program és vacsora egy jellegzetes helyi étteremben.

Éj Sao Miguelen, Ponta Delgada-ban

6. nap: Terceira szigete, a bikafuttatás és a gyarmati idők világkereskedelmének fényűző központja

Reggeli a szállodában, majd transzfer a repülőtérre. Rövid repülés helyközi repülőjárattal Terceira szigetére. Érkezés után kirándulás az „orgonaszínű” szigeten: ismerkedés a gondozott mezőgazdasági területekkel, a speciális bikafuttató viadalokra tenyésztett bikák farmjaival, majd látogatás az Algar do Carvao barlangban, mely egyedülálló geológiai képződmény: a több, mint 100 méter mély barlangban hatalmas vulkáni kőzet-üledékes kőzet konvergencia felület található, festői elrendeződésben. Érkezés a fővárosba, az UNESCO világörökségi helyszínre, Angra do Heroismo városába. A város a nagy felfedezések kora óta a világkereskedelmi rendszer Amerikából – Európába tartó vízi szállítási útvonalának egyik legfontosabb kikötője volt, ennek megfelelően hatalmas erődítménnyel, középkori falrendszerrel és fényűző pompával rendelkezett. Séta és városnézés a Monte do Brasil hegy tövében a kikötőt védő erődítménynél, majd az egykoron dúsgazdag város előkelő palotái, házai között. Fakultatív ebéd lehetőség. Délután a városnézés folytatása, majd a szállás átvétele.

Éj Terceira-n, Angra do Heroismo-ban

7. nap: Pico, a bálnales programok „Mekkája

az04Reggeli után transzfer a repülőtérre, elutazás rövid helyközi repülő járattal Pico szigetére.  Érkezés után transzfer a szállodába, a szobák átvétele, majd rövid szabad program, fakultatív ebéd lehetőség. Délután szabad program Madalena városában, vagy fakultatív kirándulás az Atlanti-óceánon gumicsónakokkal (bálnales program), Pico szigetének festői partjai mellett. Az Atlanti-óceán, itt a „kellős közepén” a leggazdagabb halban és emlősben, hatalmas tömegben fordulnak elő delfinek és több bálnafaj is őshonos. A gyors járású csónakokban angolul beszélő tengerbiológus szakemberekkel delfin-és bálnales programra indul a csoport. Vízhatlan ruhát öltünk és a halradarok segítségével előre felderített delfin-és bálna rajok közelébe hajózva figyelhetjük meg a különleges óceáni emlősöket. Kedvező időjárási viszonyok (és megfelelő vállalkozó kedv) esetén mód nyílik delfinekkel együtt úszásra is. A program során a megpillantott állatokról részletesen mesél a csoport vezetője. A program kb. 3-4 órás.

Este vacsora a szállodában.

Éj Pico szigetén, Madalena-ban

8. nap: Pico a „portugál világ teteje” és a híres pico-i bor

az05Reggeli a szállodában. Délelőtt kirándulás a sziget É-i partvonalán autóbusszal, a Santana és Lajido közötti festői lávamező megtekintése, mely az UNESCO Világörökség része. Ismertető az óceánból 2.351 magasra kiemelkedő Montanha do Pico óriásvulkánról, Portugália tetejéről, fotószünetekkel a legszebb kilátást nyújtó pontokon.   Sao Roque do Pico-tól átkelés a sziget gerincén a D-i partvonalra, utazás Madalena-ba, érkezés kora délután. Útközben egy helyi borászat megtekintése, ismerkedés a pico-i borok termesztésével, a borkészítés tudományával, majd kóstoló és vásárlási lehetőség. Fakultatív ebéd, majd szabad program, vásárlási lehetőség. Este búcsúvacsora egy helyi étteremben.

Éj Pico szigetén, Madalena-ban

9. nap: Hazautazás

Reggeli után transzfer a repülőtérre és elutazás Lisszabonba 10:30-kor, majd Lisszabonból Budapestre. Megérkezés a Liszt Ferenc reptérre 00:25-kor.

az06

Részvételi díj 378.900,-Ft
Baleset, Betegség és Poggyászbiztosítás köthető
Repülőjegy irányár illetékkel 179.000,-Ft
Belföldi repülés, illetékkel 200,-EUR
Stornó biztosítás 1,5%
Félpanzió (vacsora) 170,-EUR
1 ágyas felár 265,-EUR
Fakultatív bálnales 90,-EUR
Fakultatív folklórprogram és vacsora 50,-EUR