Bordeaux és Földünk leghíresebb borai

 

Jelentkezés, kapcsolatUTAZÁSI FELTÉTELEKELEKTRONIKUS HÍRLEVÉL

Margaux; Saint Emilion
4 napos  bor és gasztronómiai élményutazás

 

Időpont: 2018. október 12-15.
Utazás: WizzAir repülőjárattal, a helyszínen különbusszal
Szállás: 3 csillagos szállodák 2 ágyas szobáiban
Ellátás: Büfé reggeli
Létszám: 20 fő + 1 fő magyar kísérő + minden kóstolásnál helyi szakértő

Magyar idegenvezetés és tolmácsolás Budapesttől – Budapestig

 

Évszázados hagyományokra alapozott eljárások, borászati titkok és tudás földje, a kiérdemelt, világra szóló mítosz jogos jussával. Tájjá formálódott, életre kelt költészet – ami a női lelket elcsábítja, a férfiét felkorbácsolja, fiatal tettekre sarkallja: Bordeaux borvidéke.

Sokan állítják, hogy itt készülnek Földünk legjobb borai. Hírnevük miatt a legtöbben borfajtái feltétlen hódolói – de bárki poharába is kerüljenek… mindig, mindenki esetén megkülönböztetett figyelemben részesülnek.

Milyenek is valójában, s közelről ezek a borok?

Utazásunk célja – sőt inkább küldetése, hogy minél többet megtanulhassunk Bordeaux kincset érő nedűiről.

Az UNESCO világörökségi védelem alatt álló borászati világközpont: Bordeaux
347 listázott védett épülettel, az 1700-as évek kezdete óta őrzött utcarészletekkel – az óváros és kikötőnegyede az ókori római idők óta virágzó borkultúra- és nemzetközi borkereskedelem élő kincsestára. A történelmi hangulatú város a „borból és borra épült” öröksége egyetemes értékű.

 1. nap: Az út Bordeaux-ba; Vörös borok diszkrét bája

Elutazás reggel 06:05-kor, közvetlen WizzAir járattal Bordeauxba.  Megérkezés a „francia bor fővárosába” reggel 08:40-kor. Utazás Saint Émilionba. Séta a középkori műemlékvárosban, ahol megtekintjük az Église Monolithet, a sziklába vájt földalatti templomot és a hozzá tartozó katakombákat, majd a Cloître de la Collégiale kolostort. Közös ebéd. Látogatás a Manoncourt család tulajdonában lévő Chateau Figeac borászatban. A birtok megtekintése után 3 Premier Grand Cru Classé minősítést elnyert finomság borkóstolása.

Napi programunkat egy világhírű birtokon tett látogatás koronázza meg: A Chateau Smith Haut Lafitte története 1365-ig nyúlik vissza, így 2015-ben egy különleges borral ünnepelték az eredeti szőlőültetvény 650. születésnapját.

A birtok és históriájának megismerése után 3 féle bort kóstolunk meg a legjobbakból: 1 fehér és 1 vörös Premier Grand Cru Classé bort, majd egy „fiatal” vörösbort.

A pincelátogatások után a kora esti órákban érkezünk vissza Bordeaux-i szállásunkra. Fakultatív vacsora lehetőség a belvárosban.

Éj Bordeaux városában

 2. nap: Médoc dicsérete; Az Atlanti-óceán gyümölcsei

Reggeli után utazás az Atlanti-óceán partján található Arcachonba. Itt található Európa legnagyobb homokdűnéje, a Dune de Pyla: A 3 km hosszú, 500 méter széles és helyenként több mint 100 m (!) magas dűnék tetejéről gyönyörű kilátás nyílik a végtelen óceánra. Innen Bordeaux leghíresebb borvidékére a Garonne bal partján elterülő Médoc, és Haut Médoc területére utazunk. Ez a legnagyobb Premier Grand Cru Classé minősítésű borászatok birodalma. Látogatás a Chateau Pichon Baron birtokon: A gyönyörű környezetben fekvő kastély és mesterszőlészet 1855 óta Second Grand Cru Classé minősítésű. A borkóstolás alatt a 90-es évek legjobb boraiból kapunk ízelítőt: egy 1995-ös, egy 1996-os, és egy 1998-as szüretelésű bor kóstolgatása. Továbbutazás a Margaux dűlőin 1885-ben alapított, (talán leghíresebb) Grand Cru Classé minősítésű Chateau Kirwan Pincészetbe. A pincelátogatás részeként 2 féle borkülönlegességet kóstolhatunk meg. Késő esti visszautazás a szállodába.

Éj Bordeaux városában

 3. nap: „A bor fővárosa”

Mai napunkat Bordeaux, bolygónk UNESCO világörökségi védelem alatt álló „bor fővárosa” feltérképezésére szánjuk: Reggeli után látogatás a Marché des Capucines őstermelői piacán. A kapucinusok negyedében található óriási piac standjain az 1600-as évek óta nagyjából zavartalanul cserélnek gazdát a finomságok.

A választék még francia mércével is irigylésre méltóan változatos: friss gyümölcs és zöldség – vadhúsok – halak – rákok – tenger gyümölcsei – gyarmati- és mediterrán különlegességek. Pihenő és csevegés a kávézók, bisztrók, vagy megannyi étterem valamelyikében. A szabad programot követően közös látogatás a Bor és Kereskedelmi Múzeumban. A XV. Lajos korabeli épületben igen szemléletes kiállítás látható (helyi vezetéssel) a bortermelés és borkereskedelem utóbbi 400 évéről… a végén borkóstolóval, 2 féle borral.

A városnézés további állomásai: Cathétrale Saint-André katedrális, Palais Rohan érseki palota, Place des Quinconces tér és a Gironde emlékmű, Börzepalota, Grand Théatre színház, Víztükör tér.

Szabadidő a Rue Sainte Catherine bevásárló utcában, korlátlan költekezési lehetőséggel a Lafayette-ben.

Teleki tipp: Egyéni látogatási lehetőség a La Cité du Vin interaktív kiállításán.

Fakultatív esti, vacsorával egybekötött sétahajózás a Garonne folyón.

Éj Bordeaux városában

 4. nap: Hazautazás

Reggeli után transzfer a repülőtérre. Elutazás 09:15-kor, közvetlen járattal.  Megérkezés Budapestre délelőtt  11:50-kor.

Részvételi díj 1 főre 185.600,-Ft + repülőjegy illetékkel
Baleset Betegség és Poggyász Biztosítás  köthető
3. napi fakultatív esti hajózás vacsorával  70,-EUR
Repülőjegy irányár illetékkel (változhat)  60.000,-Ft
1 ágyas felár: 37.000,-Ft

 

A részvételi díj tartalmazza:
– 3 éjszaka Bordeaux belvárosában 3*-os szállodában, büfé reggelivel
– ebéd az első napon
– helyi autóbusz közlekedés, program szerint
– magyar nyelvű szakvezetés Budapesttől – Budapestig

A részvételi díj nem tartalmazza:
– Repülőjegy illetékkel: Kb. 60.000,-Ft + feladható poggyász
– Feladható poggyász: Kb. 20.000,-Ft
– útlemondási biztosítás: 1,5 % (kötelező)
– idegenforgalmi adó: 8,- EUR/fő (helyszínen fizetendő)