Ír kocsma és műemlék-remekek

 

Jelentkezés, kapcsolatUTAZÁSI FELTÉTELEKELEKTRONIKUS HÍRLEVÉL

Majd 1 hétnyi aktív pihenés – 
Földünk talán legjobb sör és whiskey kóstolóival

Biztosan induló út

Időpont: 2015. október 13-18.

Utazás: 30 fős autóbusszal
Szállás: Színvonalas B&B fogadók és a The Ormonde Hotel (Kilkenny) 2 ágyas szobáiban
Ellátás: Reggeli
Létszám: 20 fő + 1 fő magyar kísérő + 1 fő ír sofőr és kocsmaszakértő

Magyar idegenvezetés és tolmácsolás Budapesttől – Budapestig

Képgaléria

Van-e ország, híresebb kocsma-kultúrával, mint a gyönyörű zöld sziget? Az ősi kelta legendák, a kolostorromok és Szent Patrick tisztelete békés összefonódásban él a Guinness-nek vagy az Old Jameson-nak naponta bemutatott gyakorlati tiszteletnyilvánítással… Moher vadregényes sziklái, az Atlanti-óceán viharos partjai, vagy a Connemara Nemzeti Park hegyvidéki legelői Európa nyugati peremének legfestőibb tájai. Ki ne hallott volna róluk? Ki ne szeretné legalább egyszer látni őket? Utazásunk során átszeljük egész Írország ezen  legszebb vidékeit, betérve a legismertebb városaiba. Dublin legrégebbi katedrálisától – a Kilkenny korsó mélyéig…

Kedves Ír kocsma és sörbarátok!

Muzsikusként fiatalon kedveltem meg a sört. Kicsit beleunva az agyonszénsavazott trendi sörökbe, új ízeket keresve jutottam el a Guinness konzervatív tökéletességéhez – valamikor anno…
A másik közismert ír ikon, a U2 korai időszakának letisztult zeneisége mindig is elképesztően nagy hatást gyakorolt rám!

Érett fejjel csatlakozott ehhez az ír whisk(e)y más whiskykhez képest lágyabb, de mégis markáns ízvilágának szeretete is – valamikor mostanság…

Az ír nép és a klánok története már gyermekként érdekelt a kelta kezdetektől napjainkig, hiszen elképesztően érdekes, kultúrtörténeti jelentőségű emlékekben gazdag, sorsában-balsorsában rokon vonásokkal a mi történelmünkkel, a keltáktól, a rómaiakon át, Szent Patriktól, Cromwellig, angol és normann hódítókon át John Jamesonig, George Bestig, Bonoig…

E páratlan kulturális élményekben és természeti csodákban gazdag sziget megismerése kicsit “lazább” körülmények között számomra is életre szóló élménynek ígérkezik!

Gőgös Norbi barátom vezetésével, akivel bejártuk Üzbegisztánt, Iránt, Azerbajdzsánt most egy igen karakán fordulat jegyében az Ír-szigetet céloztuk meg!

Tarts velünk TE IS!
Hagyjuk el együtt a várost…

Üdv! Kicska László, muzsikus

(Ui. Persze ne essünk hanyatt! Igaz, hogy Írország csodálatos és nagy ajándék, ha valaki ír, de a világot az viszi előre, aki olvas!)

1. nap: Elutazás Dublinba

Találkozás a déli órákban a Liszt Ferenc reptér 2/A terminálon. Elrepülés Dublinba, menetrendszerinti járattal, 1 átszállással. Megérkezés Írország fővárosába 17:00 óra körül.  Utazás a belvárosi szálláshelyre, menet közben vázlatos áttekintés a város történetéről air01 vikingek korától – a U2 világsikeréig. Rövid pihenő, felkészülés, majd látogatás a Temple Bar negyedben. Séta és kocsmalátogatás, sörkóstolással  – időnk és erőnk függvényében.

Éj Dublinban

2. nap: A Trinity College – tól az Old Jamesonig

Reggeli után közös városnézés az ír főváros legfontosabb látnivalóinál, a helyi idegenvezető irányításával. Séták a South Bank (Déli Part) mentén: Trinity College (Az egyetemi városrészt Oxford mintájára alapította I. Erzsébet királynő 1592-ben.) Az épület-együttes legismertebb részei a College Park és a Museum. A Book of Kells (a világhírű, VIII. sz.-i kódex) megtekintése, ismerkedés a város legkorábbi történelmével. Fényképezés a György korabeli Merrion Square tér vörös téglaházainál, majd a Kormányzati épületeknél. Séta a Parlamentek (Dáil Éireann and Seanad Éireann) mellett az 1705-ben épített Mansion House-hoz (Kormányzói Palota), ahol 1919-ben kikiáltották Írország függetlenségét. Kora délutáni szabadprogram – vagy fakultatív látogatás a világhírű Guiness sörgyárban, kóstolással. A Guinness gyárából a fakultatív program folytatásaként továbbutazás az 1780-ban alapított Old Jameson Distillary whiskey lepárlóba. Kb. 1 órás gyárlátogatás, majd szolid kóstoló a patinás üzem legfinomabb nedűiből. Visszautazás (egyenesen?)  a szálláshelyre.

Éj Dublinban

3. nap: Kilkenny és a Kilkenny

Reggeli után látogatás az Ír Whiskey Múzeumban, részvétellel a VIP programon, kóstolással. Délelőtti elutazás Kilkenny-be, a szigetország egyik legszebb középkori óvárosába. Menet közben látogatás és kóstoló a Carlow Brewery-ben. Bepillantás és hörpintés az O’Hara’s sörök világába. Továbbutazás közben ismerkedés St. Canice, Kilkenny védőszentje életével, a kelta Ossory Királyság történetével, a város históriájának középkori fejezeteivel. Szemelvények az Angol Polgári Forradalom és Oliver Cromwell, illetve az ír függetlenségi mozgalmak korából. A városba étkezés után látogatás a Kilkenny Kastélyban és parkjában. Megismerkedés a XII. századi építtetők korával, illetve a kastélyt birtokló Butlerek életével. Séta a Rothe House reneszánsz palotánál, majd az óriási St. Canice Katedrálisnál. A Black Abbey, majd a Miasszonyunk Katedrális fényképezése. Bejelentkezés hotelünkbe a délutáni órákban, majd pihenő.

Fakultatív program keretében ismerkedés a méltán híres Kilkenny sörök íz-világával, az esti órákig.

Éj Kilkennyben

4. nap: Cashel szirtjének legendái; A Moher sziklák és az Atlanti-óceán

ir02Reggeli után utazás Cashel Szirtjéhez, „Írország Akropoliszához”. A tornyokból, kolostor- kastély és fellegvár romokból álló épületegyüttes az ír kereszténység és a korai ír királyság legmonumentálisabb emlékműve. Egyszerre szolgált királyi udvarként, majd spirituális központként. 370-től 1101-ig ez volt Munster királyainak fővárosa, s 450-ben itt keresztelte meg Szent Patrick – Aengus királyt is. A X. sz.-ban ez volt Cormac MacCullinan a legendás papkirály fővárosa. A helyszínt a Cromwellt szolgáló katonák rombolták le a XVII-sz-ban, azóta némán őrzi az elmúlt idők emlékét. Látogatás a legendás épületegyüttesben – majd a múzeumban. Továbbutazás az Atlanti-óceán partjára, Írország legnyugatibb szegletébe, a Moher Sziklákhoz. A 8 km hosszúságban, nyaktörő mélységekkel „őrt álló” sziklák látványa életre szóló élmény. Az óceán több mint 180 m mélységben dübörög a lábunk alatt – páratlanul frissítő, párás fuvallatokkal. 2 órás séta kontinensünk nyugati peremén. Késő délutáni továbbutazás Galway, az ország nyugati felének legnagyobb városába. Galway afféle „angol telepként” évszázadokon át az amerikai hajóforgalom legfontosabb kapuja volt. Templomában állítólag Kolumbusz Kristóf is misézett, kikötőjében ma is áll az Armada ellen épített Spanyol kapu. Bejelentkezés a szállásunkra. Pihenő vagy fakultatív látogatás helyi buszjárattal a Corrib folyó menti óvárosban, annak kocsmáiban.

Éj Galwayban

5. nap: Connemara tájain

ir03Reggeli után utazás a Connemara Nemzeti Parkba. Connemara az érintetlen tengerpartok, hegyek, tavak és vízesések földje, ahol a legtöbb helyen ma is csak keltául (Gael) beszélnek. Fotószünetek a Sky Road legszebb panoráma pontjain, az utunkba eső néhány település nevének megfejtési kísérletével. A hagyományos életmód megfigyelése, ismerkedés a csodaszép vidék természeti földrajzával. Rövid séták. Kihagyhatatlan Connemara whiskey kóstoló egy pub-ban. Beszélgetési kísérlet a helyi kelta törzsvendégekkel, fakultatív pálinka népszerűsítési lehetőséggel… Késő délutáni visszaérkezés a szálláshelyre, majd pihenő. Fakultatív esti látogatás helyi buszjárattal a Galway óvárosban és kikötői kocsmáiban.

Éj Galwayban

6. nap: Clonmacnoise királysírjai; Tullamore Dew

ir04Reggeli után utazás Írország legfontosabb kolostor rom együtteséhez, Clonmacnoise-be. Ismerkedés a VI. sz-ban élt Szent Kieran életével, az ősi Connaught és Tara Királyságok legendáival. Clonmacnoise-be érve látogatás a múzeum-információs központban, majd a rommezőn: Kelta keresztek – Meaghlin templom – Kieran templom – Katedrális – uralkodói sírok. Továbbutazás a Tullamore Dew lepárlóba. Üzembejárás, majd kóstoló. Utunk folytatása a legrégebbi ír whiskey üzembe, Kilbeggan-ba. Búcsúkóstoló – majd utazás Dublin repterére.

Elrepülés átszállással Budapestre 18:00 óra körül – hazaérkezés az éjféli órákban.

Részvételi díj  1 főre reggelivel 167.900,-Ft + repülőjegy
Whiskey üzem és sörgyár látogatások (Részleteket lásd DRINKS – itallapunkon.) 90,-EUR
Baleset Betegség és Poggyász Biztosítás  köthető
Kulturális programok belépői: 34,-EUR  A helyszínen fizetendő
1 ágyas felár: 167,-EUR
Ital és kóstoló lap letöltés (PDF)
_

Figyelem!

  • A repülőjegyek egyénileg is megvásárolhatók! Az egyénileg repülő utasok az érkezés estéjén, a szálláshelyen találkoznak a csoporttal.
  • Zárt túracipő, esőkabát hozatala nyomatékosan javasolt.

Kulturális programok belépőinek tételes felsorolása: 1./ Trinity College, Book of Kells: 8,75,-EUR; 2./ St. Patrick Cathedral: 5,-EUR; 3./ Kilkenny Castle and Park: 5,-EUR; 4./ St. Canice Cathedral: 3,5,-EUR; 5./ Cashel ruins: 4,-EUR;  6./Cliffs of Moher visitors center: 3,-EUR; 7./ Clonmacnoise: 4,-EUR