La Rioja borvidék

 

Jelentkezés, kapcsolatUTAZÁSI FELTÉTELEKELEKTRONIKUS HÍRLEVÉL

5 napos bor és gasztronómiai élményutazás
Spanyolország talán legjobb borainak kóstolóival

Időpont: 2017. október 21-25.
Utazás: Menetrendszerinti repülőjárattal, a helyszínen 20 fős különbusszal
Szállás: 3 és 4 csillagos szállodák 2 ágyas szobáiban
Ellátás: Büfé reggeli, illetve  3 ebéd és 3 vacsora, program szerint
Létszám: 15 fő + 1 fő magyar kísérő + minden kóstolásnál helyi szakértő

Magyar idegenvezetés és tolmácsolás Budapesttől – Budapestig

A Rioja borvidék Spanyolország legismertebb – s világszerte elismert védett bortermelő övezete (Denominación de Oregen Calificada). Borászatai, dűlői La Rioja, Navarra és a baszkföldi Álavá területére nyúlnak. Művelésük az ókori főníciaiak által kezdődött, az európai civilizáció hajnalán – első írásos említésük és méltatásuk a Kr. u. 873-ból maradt ránk. Navarra és Aragon királya 1102-ben állíttatta ki az innen kikerülő nagyszerű boroknak is szóló védlevelet (Carta de población de Longares) – exportjuk az 1200-as évek óta töretlen.

Mára 57.000 ha területen évi 250 millio liter kerül a palackokba és hordókba – 85%-ban vörösbor. A vörösbort adó szőlők (tintos) legelterjedtebb, védett fajtái a Tempranillo, a Garnacha, a Tinta, a Graciano és a Mazuelo.

De milyenek is ezek a borok?

Utazásunk célja – sőt inkább küldetése, hogy minél többet megtanulhassunk és megtapasztalhassunk ezen a legendás (és legendásan szép) borvidéken – a kincset érő nedűkről.

 1. nap: Elutazás Bilbaoba

Elutazás 06:15-kor a Lufthansa járatával, müncheni átszállással. Érkezés Bilbaoba 10:45-kor, transzfer a szállodába, majd gyalogos városnézés: Bilbao Baszkföld legjelentősebb városa, a Nervión-folyó partján, a Vizcayai-hegység lábánál. A városnézés során megtekintjük a település védőszentjének, Nuestra Senora de Begong XVI. századi templomát, majd a San Antón templomot és a város legrégebbi épületét, a XIV. sz.-i  Santiagó katedrálist. Délután látogatás a Guggenheim Múzeumban, Spanyolország egyik leglátogatottabb múzeumában. A Guggenheim Alapítvány gyűjteménye, a világ egyik legnívósabb magángyűjteménye, a legismertebb művészek munkáinak végtelen „választékával”: Kandinsky, Picasso, Miro, Dali, Modigliani, Matisse, Chagall, vagy épp Moholy-Nagy. Este szabadprogram, sétalehetőséggel.

Éj Bilbaoban

 2. nap: Bilbaotól – La Rioja szívéig…és kisvéndéglőiig

Reggeli után indulás La Rioja vidékére. Menet közben a világhírű borvidék történetének, kiváló borainak vázlatos ismertetése. (Aki előző nap már kóstolta valamelyik vöröset – azok izgalmának, türelmetlenségének csitítása… az esti élmények megelőlegezésével…)

Utunk a borvidék kereskedelmi központján, Haro-n vezet keresztül, ahol megismerkedünk a város históriájával, illetve a szerzetesrendek, a barátok és borbarátok sok-évszázados kapcsolatának hagyományaival.

Kitérő a San Millan de Gogolla völgyben, látogatással a VI. sz.-ban (!) épült San Milan de Suso és a „fiatalabb”, Szent István kori,  San Milan de Yuso kolostor együttesekben.  San Millán sírjában találták az első spanyol nyelvemléket – s az ókorból átörökölt bor és gyógyital recepteket. Késő délutáni érkezés La Rioja központjába, „szívébe”, Logrono városába.  Bejelentkezés a hotelbe, majd vacsora a Zsarcillo étteremben.

Éj Longronoban

 3. nap: La Rioja borászati- és kulináris kincsestára

Reggeli után programunkat az 1895-ben alapított Martinez Lacuesta pincészetnél kezdjük. A közel három órás program keretében megismerjük a régió történetét, megtekintjük a pincét, majd kétféle bort kóstolunk. Ezt követően egy 3 fogásos ebéd keretében megízleljük a híres Rioja grillezett báránybordát és két vörösbort, egy Reserva-t és Grand Reserva-t. Ebéd után fakultatív látogatási lehetőség A Bor Múzeumában.

Délután a Faustino csoport egyik fiatalabb pincészetébe, a Bodegas Campillona-ba látogatunk. A vezetett túra után egy hordóban érlelt fehérbort és egy gyümölcsös Rosét kóstolunk meg. Kora délután rövid pihenő és ízlelő bimbó felkészítés a szállodában.

A két legfontosabb (leghíresebb) XIX. századi nagybirtok, a Riscal és a Murrieta családi történetének áttekintése – majd látogatás az utóbbiban: A „Spanyolország ékköveként” is számon tartott Marques De Murrieta borászat 1852-óta működik mai formájában. A látogatás keretében megtekintjük a pincészet legszebb termeit, majd egy hideg vacsora keretében megismerjük a spanyol gasztronómia legjellegzetesebb ételét – a Tapast. A hét tapas-ból álló sokszínű- és ízű vacsora a spanyol gasztronómia nagyszerű ízelítője. A tapasok mellett a pincészet 5 legjobb borát kóstoljuk meg: Pazo Barrantes Albarino fehér, Marques de Murrieta Reserva vörös, Dalmau Reserva vörös, Capellania Reserva fehér, és végül egy Murrieta Gran Reserva vörösbor.

A program végén, fakultatív módon megkóstolható Spanyolország máig egyetlen, Robert Parker által 100 pontosként minősített bora, az 1986-os, 21 évig amerikai hordóban érlelt, majd öt évet egy beton hordóban tovább érlelt, és ezután palackozott Castillo Gran Reserva Especial Cosecha.

A bor korlátozottan áll rendelkezésre, ezért a kóstolási igényt előre kérik jelezni. (Árfekvés: 400-600,-EUR/palack)

Éj Longronoban

4. nap: A Gran Reserva-k balladája

Reggeli után a La Rioja vidék egyik legelismertebb borászatához, az 1890-ben alapított Bodegas Franco Espanolos pincészethez utazunk. Megtekintjük a Centenáriumi pincét, majd a 4 legjobb bort meg is kóstoljuk: fehér Vina Soladad Tete de Cuve Reserva 2005; vörös Rioja Bordon Gran Reserva 2007; vörös Barón d’Anglade 2011 Limited Edition; végül Viura és Chardonnay fajtából készült fél édes Talla de Diamonte desszert bor. Közös ebéd a vidék speciális ételeiből.

Fakultatív kóstolási lehetőség: 1970-es, különleges Rioja Bordon Reserva (felár ellenében). Délután szabad program, séta Logronoban, az Ebro folyó partján, felkészülés az esti élményekre. Este közös látogatás a közeli Eltziegoban található Marques de Riscal nagybirtokon és pincészetben. A vezetett látogatás után, ültetett vacsora keretében az alábbi válogatott borokat kóstoljuk meg: Marqués de Riscal Verdejo (D.O. Rueda);  Marqués de Riscal Limousin (D.O. Rueda); Marqués de Riscal Gran Reserva (D.O.Ca. Rioja). Esti visszautazás a hotelbe.

Éj Longronoban

5. nap: Hazautazás

Délelőtt még ellátogatunk Haroba, a Bodega Muga pincészetbe. A közel 3 órás program keretében az megtartjuk utolsó (a helyszínen megélhető) riojai kóstolónkat – vásárlási lehetőséggel.

Ebéd után utazás Bilbaoba. Elrepülés 18:45-kor, müncheni átszállással 23:15-kor érkezünk Budapestre.

Részvételi díj 1 főre 366.400,-Ft + repülőtéri illeték
Baleset Betegség és Poggyász Biztosítás köthető
Kulturális programok belépői: 30,-EUR
1 ágyas felár: 32.500,-Ft

 

A részvételi díj az alábbi szolgáltatásokat tartalmazza:
Repülőjegy: Budapest – Bilbao útvonalon, személyenként 1 db kisméretű kézipoggyásszal és 1 db feladható poggyásszal (23 kg)
1 éjszaka Bilbaoban, 4 *-os szállodában büfé reggelivel
3 éjszaka Logrono környékén, 3* szállodában büfé reggelivel
Autóbuszos utazás a program szerint
Pincelátogatások, borkóstolók a program szerint
3 ebéd és 3 vacsora a program szerint

A részvételi díj nem tartalmazza (fakultatív és kötelező költségek):
– Repülőtéri illetéke: 29.900 Ft / fő (változhat)
– Útlemondási biztosítás: 1,5%
– BBP biztositás 2.750 Ft / fő
– Idegenforgalmi adók: 10 EUR/fő