SZARDÍNIA – KORZIKA

 

Jelentkezés, kapcsolatUTAZÁSI FELTÉTELEKELEKTRONIKUS HÍRLEVÉL

Nyárutói körutazás a legszebb mediterrán szigeteken

Időpont:  2017. szeptember  16 – 23.
Utazás: Kifelé repülővel, hazaúton busszal. A szigeteken légkondicionált autóbusszal
Szállás: Három és négycsillagos szállodák kétágyas szobáiban
Ellátás: Reggeli –  és 5 alkalommal vacsora

Magyar idegenvezetés Budapesttől – Budapestig

Két különlegesen sziget a Földközi-tenger nyugati medencéjében. Szépségükben csak egymással versenghetnek. Változatos tájaik, hangulatos óvárosaik, s azok különleges élő hagyományai az olasz és francia turisztikai kiadványok kedvenc témái. Az igazi mediterrán hangulat megtestesítői. Programunk mindkét sziget látnivalóit végigjárja – egy utazás kosarába válogatva, „mazsolázva” a legfontosabbakat, legszebbeket.

 1. nap: Budapest – Alghero 

Találkozás a Liszt Ferenc repülőtéren délelőtt 08:45 h-kor. Elutazás a Wizz Air menetrend szerinti járatával 10:45-kor. Érkezés Algheroba 12:50-kor, majd transzfer a szállodához. Útközben rövid megálló Észak-Szardínia legjelentősebb őskori temetkezési helyénél, az Anghelu Ruju-nál. Ezt követően városnézés Algheroban. A város Barcelonata néven (kis Barcelona) vált ismertté, és majdnem 400 évig katalán, illetve spanyol uralom alatt állt. Ennek a hatása még ma is érezhető. A műemlékekben gazdag, katalán óvárosban, többek között megtekintjük a XIV. században emelt San Francesco templomot és a később épült Santa Maria Dómot.  Este szabadprogram a hangulatos városban. Szállás Algheroban.

 2. nap: Alghero – Nuraghek völgye – Arborea (150 km)

Reggeli után folytatjuk a sziget felfedezését. Dél felé haladunk, különböző történelmi korok nyomában, a Nuraghék völgyében. Először a sziget egyik legszebb, középkori műemlékét, a toszkán stílusban épült Saccargia bazilikát tekintjük meg.  Ezután rövid pihenőt tartunk a románkori Borutta-i S. Pietro di Sorres bazilikánál. Kirándulásunk utolsó állomásaként egy érdekes, 18 teremből álló sziklába vájt barlangrendszert tekintünk meg, a Nekropolisz di Sant Andrea Priut, amely Szardínia egyik legjelentősebb régészeti lelőhelye.

A késő délutáni órákban érkezünk meg Arboreában található szállásunkra. Este szabadprogram, fürdési lehetőség a szálloda medencéjében, illetve a közeli tengerparton.

3. nap: Arborea – Barumini – Arborea (120 km)

Reggeli után Baruminibe utazunk, ahol a sziget legnagyobb és legépebben maradt, ötezer éves, megalit korból származó Nuraghe komplexumát tekintjük meg, mely 1996-óta az UNESCO Világörökség része. Érkezés után közel másfél órás sétát teszünk az erődítmény belsejében, zegzugos folyósokon, magas lépcsökön keresztül.

Innen Szardínia egyik védett nemzeti parkjába, a Giara fennsíkra utazunk, amely 600 méter magasan, egy kialudt vulkán tetején található. Sétánk során bemutatjuk a fennsík növényvilágát, és a különleges vadlovak rezervátumát.  Ezután fakultatív módon egy tipikus piknik ebéden veszünk részt, ahol szárd ételeket, italokat kóstolunk meg, majd a közeli településen vásárolhatunk is kézműves termékekből. Délután érkezünk vissza a szállásunkra.

4. nap: Arborea – Castelsardo – Santa Terresa Galluria – Bonifacio (230km)

Reggeli után észak felé haladunk. Kirándulásunk első állomása a kivételes fekvésű Castelsardo, amelyet a tenger fölé magasodó sziklaszirten épült vár ural, ahonnan csodálatos panoráma nyílik a végtelen tengerre. Rövid séta az óváros szűk utcácskáin. A déli órákban érkezünk Santa Terresa Galluriába. Itt elbúcsúzunk Szardíniától, hogy megismerhessük Korzikát, a szépség szigetét. Már az áthajózás is egy felejthetetlen élmény. Csodálatos a látvány, ahogy a hajó megközelíti Korzika legszebb városát, a mészkőfennsíkon fekvő Bonifaciot. A csodálatos öböl fölött, házak szédítően „kapaszkodnak” a fennsík szélébe. Korzika legdélebbi városa lélegzetelállító fekvésével ejti rabul az utazót. A 60 méter magas félsziget tetején fekvő óvárosból csodálatos panoráma nyílik. A labirintusszerű utcák történelmi hangulatot árasztanak.  Érkezés után gyalogos séta a felsőváros ódon házai között. Este szabadprogram, szállás Bonifacio környékén.

 5. nap: Bonifacio – Sarténe – Ajaccio (170 km)

Reggeli után a déli part fölött húzódó panoráma úton haladunk. Útközben rövid fotószünet a Rocher du Lion-nál, mely egy természet alkotta, fekvő oroszlán szobor. Ezután Sarténe felé folytatjuk utunkat.  A XV. századi település, – „a legkorzikaibb korzikai város” – különleges atmoszférával várja látogatóit. Az ódon, vastag falú, szürke gránit házak sokat megőriztek karakterükből és a tradíciókból. Az utcácskák labirintusában sétálva az ember érzi a középkor hangulatát. A városnézést követően a délutáni órákban érkezünk Ajaccioba, a sziget fővárosába. Először a császár monumentális emlékművét látogatjuk meg, mely híres hadjáratait dicsőíti. Ezután gyalogos városnézére indulunk, megtekintjük Napóleon szülőházát, ami ma múzeum, majd a Szent János Keresztelő Kápolnát, ahol a császárt megkeresztelték. Este szabadprogram a császári városban.   Szállás Ajaccioban.

 6. nap: Ajaccio – Porto – Ile Rousse (90 km)

Ajaccio-tól búcsúzva a korzikai utazás egyik legszebb útvonala vár ránk. Először a látványos nyugati part mentén haladunk a Les Calanches fantasztikus, UNESCO világörökségi vörös szikláin keresztül, mely a világ csodái közé tartozik. Még a jól felkészült utazót is szinte lehengerli az a „színjáték”, amit itt a természet alkotott. Vörös gránitból álló, valóságos sziklarengeteg. Meredek falak, oszlopok, tornyok, meglepő formák jellemzik a tájat, melyeket a nap, a szél, az eső és a tenger páratartalma formált. Végigsétálunk a 2 km hosszan húzódó vörös sziklák között. A háttérben felbukkanó mélykék tenger lenyűgöző kontrasztot teremt. Folytatva utunkat egy csodálatos öböl tárul elénk a mélyből, melynek partján egy festői település, Porto bújik meg.  Rövid pihenő Portóban, majd sziget belseje felé utazunk. A Col de Vergio hágón keresztül érjük el a híres Scala di Santa Regina vadregényes sziklarengetegét. A Golo folyó fölé magasodó hegyek között lélegzetelállító látvány fogad, melynek folytatásaként, szelídebb tájon haladva érkezünk Calviba. A háttérben meghúzódó magas hegyek szinte körülzárják a kivételes fekvésű várost, melyet a tenger fölé magasodó Fellegvár ural. Az erőd megtekintése után, rövid szabadprogram, majd a közeli Ile Rousseban folytatódik programunk. Rövid séta a gránitsziklás városban. Szállás Algajolában.

7. nap: Calvi – Patrimonio – Bastia (130 km)

Reggeli után Calviba látogatunk. A háttérben meghúzódó magas hegyek szinte körülzárják a kivételes fekvésű várost. A Fellegvár megtekintése után Saint Florent-ba utazunk. A hangulatos városka mólója sokakat St Tropezre emlékeztet. Fő látnivalói: a kikötő szinte vízbe érő házai és a plébániatemplom körüli középkori óváros. Ezt követően látogatás Patrimonio-ban, ahol egy családi pincészetben megkóstolhatjuk és megvásárolhatjuk a Cap Corse legjobb borait.

Délután érkezünk Bastiaba. Séta a régi kikötő felett álló óvárosban, majd a XVII. sz-i Keresztelő Szt. János templomhoz, mely kéttornyú, barokk homlokzatával a város jelképévé vált. A városnézés után –  behajózásig barokk város központjában található, nyüzsgő St. Nicola tér egyik teraszán, zamatos gesztenyesört kortyolgatva vehetünk búcsút a szigetektől. 20:00 h-kor indulás Savona felé, éjszaka a komphajón, kabin felár ellenében kérhető.

8. nap: Savona –Budapest (1120 km)

A reggeli után folyamatos utazás, rövid pihenőkkel, Szlovénián keresztül hazafelé. Érkezés Budapestre az esti órákban.

Részvételi díj 2 ágyas elhelyezéssel 249.500,-Ft
Baleset, Betegség és Poggyászbiztosítás köthető
Repülőtéri illeték irányár (változhat a foglalásig) 29.000,-Ft
Belépők és nemzeti parki illetékek Kb. 30,-EUR
Feladható csomag a Wizzair járaton (23 kg) 10.000,-Ft
Stornó biztosítás kötelező
Idegenforgalmi adó 16,-EUR/fő
1 ágyas felár: 58.000,-Ft
Fakultatív szárd piknik ebéd: 25,-EUR

A részvételi díj tartalmazza:
– 1-1 éjszaka 3*-os szállodákban reggelivel (Alghero, Bonifacio, Ajaccio, Algajola, Pisa)
– 2 éjszaka 4*-os szállodában reggelivel Arboreában
– repülőjegy  Bp – Alghero között  + személyenként ½ bőrönd.
– kompjegy Santa Teresa – Bonifacio /  Bastia – Savona útvonalakon kikötői adóval, korzikai illetékkel
– autóbusz közlekedés
– magyar nyelvű idegenvezetés