A felfedezésre váró Grúzia

 

Jelentkezés, kapcsolatUTAZÁSI FELTÉTELEKELEKTRONIKUS HÍRLEVÉL

Biztosan induló út

Időpontok: 2015. április 6-11., / szeptember 21-26., / október 19-24.
Utazás: repülővel, közvetlen menetrend szerinti járattal
Elhelyezés: 4 éjszaka, 3*-os belvárosi kétágyas fürdőszobás szállodai szobákban
Ellátás: reggeli, illetve a 3. napon egy ebéd és az 5. napon egy vacsora

A több ezer éves, ősi múlttal rendelkező ország sok meglepetést tartogat az ide látogatóknak: 5000 méternél magasabb hegyek, UNESCO világörökségi emlékek, kiváló ételek, nagyon jó közbiztonság és melegszívű vendéglátók. Reméljük, a magyar utazókat is úgy elvarázsolja Grúzia, hogy azt érezzék: ide érdemes visszajönni! A grúz borászat méltán híres, a hagyomány szerint a borkészítés módszere is innen ered. A vendégek nem térhetnek úgy haza, hogy ne kóstolják meg az isteni nedűt, akár többször is, hiszen a helyiek imádnak tósztot mondani, leginkább borral!

1. nap: Budapest – Kutaisi

Utazás Budapestről közvetlen Wizz Air járattal 23:45-kor, éjszaka a repülőn.

2. nap: Kutaisi –Tbiliszi

gr01Érkezés Kutaisibe 04:45-kor. Indulás Tbiliszibe, szállás elfoglalása, reggeli, majd rövid pihenő.
A pihenő után Grúzia fővárosának látnivalóiban gyönyörködünk. A település és környéke már a Kr. e. IV. évezredtől lakott. A legkorábbi írásos említés a IV. századból származik. Mára harmóniában fér el egymás mellett az ősi és a modern városrész, kicsit európai, mégis kicsit keleties, ahol szépen felújított sétálóutcák és éttermek várják a látogatókat. A városnézést az óvárossal kezdjük, ahol a szűk, kicsiny utcácskákban lépten-nyomon ősi időkből származó látnivalókba botlunk. XII. században alapított Metekhi templom után elsétálunk a zsinagógához, a Szioni Székesegyházhoz (VI-VII sz.), a Béke hídjához és az Ancsiszkáti templomhoz (VI. sz.). A Béke Hídja egy olasz tervező alkotása, olyan megkapó és érdekes a formája, hogy sokak szerint, mára a város új jelképévé vált. Séta a modern városrészben: Felkeressük a Rusztaveli sugárutat, majd Grúzia Anyja szobrát, ahonnan leereszkedve lehetőségünk lesz a Nurikala erődöt is megtekinteni. A fővárosra a legszebb kilátás innen, az erődből nyílik. Este fakultatív, folklór műsorral egybekötött vacsora.

Éj Tbilisziben

3. nap: A Grúz hadi út és Kazbek csúcsa

gr02Napunkat a Grúz hadiút megismerésével töltjük, amely a Kaukázus 2-5.000 méteres csúcsi közé vezet. A cári időkben kiépített magashegyi út Örményországot és Grúziát kapcsolja össze Oroszországgal. Szépségét számos irodalmi műben leírták, sok a Kaukázusban szolgált írót és költőt megihletett látványa. Az odafelé vezető úton felkeressük az Ananuri erőd- és templomkomplexumot, amely a XVII. századból származik. Az épületegyüttes csodálatos helyen, az Aragvi folyó partján fekszik, történelme folyamán számos csata szemtanúja volt. Kazbegi-be érkezésünk után átszállás négykerék meghajtású terepjáróinkba, melyekkel gyönyörű völgyeken és erdőkön keresztül egészen 2.170 m magasságig jutunk fel. Utunk végcélja a Gergeti Szentháromság templom (XIV. sz.), ahonnan lenyűgöző kilátás nyílik a Kazbek 5.047 méter magas csúcsára. A visszaúton kései ebéd egy helyi vendégháznál, ahol megtapasztalhatjuk az igazi grúz vendégszeretetet és megkóstolhatjuk a helyi konyha remekeit.

Éj Tbilisziben

4. nap: Tbiliszi vagy Kakheti régió

1./ Szabad program Tbilisziben

vagy

2./ Fakultatív kirándulási lehetőség a Kakheti régióba, mely kulturális látnivalói mellett Grúzia elsőszámú bortermelő területe is egyben.

A fakultatív kirándulás során Signhaghi megerősített középkori városa (XVIII. század) az első megállónk, mely megőrizte eredeti arcát és ahonnan káprázatos kilátás nyílik a Kaukázus főgerincére, csúcsaira. Utunkat folytatva a következő látnivaló Szt. Nino sírja a Bodbe kolostorban (IV. sz.). Látogatás egy helyi borászatban, ahol megkóstoljuk az ősi módon készült fehér-, illetve vörösbort. A grúz borok feltehetően a történelem legrégebbi borai, állítólag a borkészítés tudománya a mai Grúziából származik. Az ősi borkészítési eljárás nagyjából az alábbi: a szőlő kipréselt levét méhviasszal lezárt agyagedényekben, grúzul kvevrikben a földbe ásták, hogy ott állandó, alacsony hőmérsékleten végbemenjen az erjedés. Ebéd hagyományos grúz ételekből, és saslik sütés. Délután visszautazás Tbiliszibe.

A városban maradó résztvevők számára jó hír, hogy a szálloda környékén számos kiváló étterem található, megannyi helyi ételkülönlegességgel. Felülmúlhatatlanok a grúz friss zöldségek és fűszerek, a különböző tészta ételek, sajtok, saslikok és természetesen a grúz vörös borok. Néhány tipikus grúz étel: harcso (grúz leves), hinkali (húsos tészta), hacsapuri (lángos-féle), kazinaki (mézes, magvas édesség). Javasolt egyéni programok: A Grúz Nemzeti Múzeum vagy a híres kénes fürdők meglátogatása. (A fürdőket Alexandre Dumas is meglátogatta, s méltatta, mint a világ legjobbját.)

Éj Tbilisziben

5. nap: Tbiliszi – Mtcheta – Gori – Upliszcihe – Kutaisi

gr03Reggeli után elbúcsúzunk Tbiliszitől és elindulunk Kutaisi felé. Felkeressük Mtcheta-t, Grúzia ősi fővárosát és vallási központját. A városnézés során megtekintjük a Jvari székesegyház-kolostort (VI. sz.) és a Szvetichoveli Székesegyházat (XI. sz.), melyek az UNESCO Világörökség részei. A Szvetichoveli Székesegyház a grúz ortodox egyház központja és az ország második legnagyobb egyházi épülete. Ezt követően a barlangvárost, Upliszcihe-t (Kr.e. I. sz.) keressük fel. A sziklába vájt város az egyik legfontosabb hely grúziai történelmében, itt haladt át a Selyemút egyik mellékága. A város több ezer éven keresztül lakott volt és több mint 700 mesterségesen vájt „épületet” számlált. Jelenleg kb. 150 maradt belőle. Megtekintjük az egykori lakóhelyiségeket, a borospincéket, a pékséget, az antik színházat és a középkori bazilikát. gr04Az út során megállunk Gori városában, mely leginkább arról nevezetes, hogy itt született Sztálin.

A világ egyik leghírhedtebb diktátorának szülőháza ma is áll. Már életében múzeummá alakították a bankrabló – pártaktivista – főtitkár – államfő családjának otthonát, ahol azóta mintha megállt volna az idő. A tárlaton többek között megtekinthetjük a rajongó magyar dolgozók által küldött, kicsinyített Szabadságszobrot is…

Továbbutazás Kutaisibe, ahol egy városi étteremben elfogyasztjuk a búcsúvacsoránkat.

Éj Kutaisiben

6. nap: Kutaisi – Budapest

Kora hajnali transzfer a repülőtérre. Indulás 05:15-kor, várható érkezés Budapestre 06:25-kor.

Részvételi díj: 139.000 Ft/fő + repülőjegy
Egyágyas felár: 38.000 Ft/fő
Fakultatív félpanzió (4 alkalom, melyből az egyik folklór esttel egybekötött vacsora): 22.500 Ft/fő

Fakultatív programok

Folklór est vacsorával: 6.500 Ft/fő
Kakheti kirándulás: 14.000 Ft/fő

A részvételi díj tartalmazza:

A megadott szállást reggelivel, illetve a 3. napon egy ebéd és az 5. napon egy vacsora, magyar nyelvű idegenvezetést

A részvételi díj nem tartalmazza:

Wizz Air repülőjegyet illetékkel: kb. 26 000 Ft-tól, mely tartalmazza 1 db kisméretű (max. 42 x 32 x 25 cm-es) kézipoggyász díját. Külön fizethető: nagyméretű kézipoggyász (max. 56 x 45 x 25 cm-es): 9.600 Ft/db és/vagy max. 32 kg súlyú bőrönd: 19.400 Ft/db

Belépőjegyek: kb. 10 USD (helyszínen fizetendő)

Útlemondási biztosítás: 1,5%

Betegség-, baleset-, poggyászbiztosítás köthető: Atlasz Classic módozat 840 Ft/fő/nap