Grúzia és Azerbajdzsán legszebb tájain

 

Jelentkezés, kapcsolatUTAZÁSI FELTÉTELEKELEKTRONIKUS HÍRLEVÉL

Időpont: 2016. május 30 – június 6. és 2016. szeptember 19-26.
Utazás Wizz Air járattal
Elhelyezés: Kétágyas fürdőszobás szállodai szobákban, 3***-4**** szállodákban
Ellátás: Reggeli / Egy ebéd a 4. napon

1. nap: Budapest – Kutaisi

Utazás Budapestről menetrend szerinti közvetlen járattal 23.45-kor.

Éj a repülőn

2. nap: Kutaisi – Gori – Upliszcihe – Tbiliszi

gru01Grúziába érkezés a hajnali órákban. Kutaisi repteréről utazás Tbiliszi felé. Az út során megállunk Gori városában, mely leginkább arról nevezetes, hogy itt született Sztálin, szülőháza ma is áll, melyben múzeum került kialakításra. Ezt követően a barlangvárost, Upliszcihe-t (Kr.e. I. sz.) keressük fel. A sziklába vájt város az egyik legfontosabb hely grúziai történelmében, ezen a helyen haladt át a híres Selyemút. A város több ezer éven keresztül lakott volt és több mint 700 kivájt épületet számlált. Jelenleg kb. 150 maradt belőle. Megtekintjük az egykori lakóhelyiségeket, a borospincéket, a pékséget, az antik színházat és a középkori bazilikát. Innen Tbiliszibe folytatjuk utunkat, szállás elfoglalása.

Éj Tbilisziben

3. nap: Tbiliszi – Mcheta

Tbiliszi és környéke a Kr. e. IV. évezredtől lakott. A legkorábbi írásos említés a IV. századból származik. A grúz főváros felfedezését az óvárosban kezdjük, ahol a szűk kis utcákban lépten-nyomon ősi időkből származó látnivalókba botlunk. XII. században alapított Metekhi templom után elsétálunk a zsinagógához, a Szioni Székesegyházhoz (VI-VII sz.), a Béke hídjához és az Ancsiszkáti templomhoz (VI. sz.). Ezután átsétálunk a modern városrészbe, felkeressük a Rusztaveli sugárutat és a Grúz Nemzeti Múzeumot. Séta Grúzia Anyja szobrához, ahonnan leereszkedve lehetőségünk lesz a Nurikala erődöt is megtekinteni. Látogatás a híres kén fürdőkhöz, amelyeket még Alexandre Dumas is megemlít, mint a világ legjobb fürdőit, és amelybe – ha időnk engedi – egyénileg be is mehetünk. Mtcheta, Grúzia ősi fővárosa és vallási központjának felkeresése. Megtekintjük a Jvari székesegyház-kolostort (VI. sz.) és a Szvetichoveli Székesegyházat (IX. sz.), melyek az UNESCO Világörökség részei. A Szvetichoveli Székesegyház a grúz ortodox egyház központja és az ország második legnagyobb egyházi épülete.

Éj Tbilisziben

 4. nap: A Grúz hadi út és a Kazbek csúcsa

gru02Napunkat a Grúz hadiút megismerésére szánjuk.  A cári időkben kiépített, különleges magashegyi út a Kaukázus 2-5.000 méteres hegyei közé vezet. Örményországot és Grúziát kapcsolja össze Oroszországgal. Szépségét számos irodalmi műben leírták, sok, a Kaukázusban szolgált írót és költőt megihletett. Az odafelé vezető úton felkeressük az Ananuri erőd– és templomkomplexumot, amely a XVII. századból származik. Az épületegyüttes csodálatos helyen, az Aragvi folyó partján fekszik, számos csata szemtanúja volt. Kazbegi-be érkezésünk után négykerék meghajtású terepjáróinkba szállunk, melyekkel gyönyörű völgyeken és erdőkön keresztül egészen 2.170 méterig jutunk fel. Utunk végcélja a Gergeti Szentháromság templom (XIV. sz.), ahonnan lenyűgöző látvány tárul elénk:  a Kazbek 5.047 m magas csúcsa.

Éj Tbilisziben

5. nap: Tbiliszi – Sighnaghi – Lagodekhi – Sheki

gru03Reggeli után a Kakheti régióban teszünk látogatást, mely többek között a bortermeléséről híres. Signhaghi megerősített középkori városa (18. század) a következő megállónk, mely megőrizte eredeti arcát és ahonnan káprázatos kilátás nyílik a Kaukázus csúcsaira. Utunkat folytatva a következő látnivaló Szt. Nina sírja, a Bodbe kolostorban. A történetírók szerint a 4. században ő hozta el a kereszténységet az országba. Lagodekhinél lépjük át a határt Azerbajdzsánba, ahol autóbuszt is cserélünk. Utunk Sheki városa felé folytatódik, mely jelentős selyemipari központ volt. Legfontosabb látnivalói: az 1762-ben épült Sheki kán nyári palotája, az erődítmény, a 18. századi karavánszerájok, illetve a számos mecset. Utazás Kish faluba, amely a St. Elishe templom által ismert.

Éj Shekiben

6. nap: Sheki – Baku a „kaszpi Dubai”

gru04Reggeli utáni indulás Azerbajdzsán fővárosa, Baku felé. Útközben látogatás Nidj-ben, majd Gabala-ban, az ősi, keresztény Albánia fővárosában. A városnézés során a helyi múzeumot, illetve az erődítmény romjait keressük fel. A következő állomás Maraza, ahol a fő látnivaló a Diri Baba mauzóleum. Innen utunk Shamakhi városába vezet. A Shirvan sahok korábbi fővárosának  legfontosabb látnivalói az újjáépített Juma mecset (Nagymecset) és a Yeddi Gumbez (Hét sír), a Shirvan uralkodók sírjai. Koraesti érkezés az azerbajdzsáni fővárosba.

Éj Bakuban

7. nap: Baku – Gobusztán

Reggeli után a dubai ütemben épülő és modernizálódó  Baku nevezetességeivel ismerkedünk meg.  Városnézésünket a Mártírok dombján kezdjük, ahonnan szép kilátás nyílik a városra. Hajókirándulást teszünk az öbölben, majd felkeressük a középkori óvárost a Shirván sahok palotáját, néhány karavánszerájt és a középkori piacteret.  A délután folyamán látogatást teszünk Gobusztanba, ahol az UNESCO Világörökség részét képző, Kaszpi-tengerre néző, 40 hektáros sziklarajz múzeum található.

Éj Bakuban

8. nap: Baku – Budapest

Kora reggel transzfer a repülőtérre, indulás Budapestre közvetlen járattal.

Részvételi díj: 219. 000 Ft / fő + repülőjegy
Fakultatív félpanzió: 39 500 Ft / fő / 4 alkalom

A részvételi díj tartalmazza:
A megadott szállást reggelivel, 1 ebéd a 4. napon, minden programot, magyar nyelvű idegenvezetést

A részvételi díj nem tartalmazza:
Wizz Air repülőjegyet illetékkel: kb. 45 000 Ft-tól, mely tartalmazza 1 db kisméretű (max. 42 x 32 x 25 cm-es) kézipoggyász díját

A repülőjegy díján felül, igény szerint, külön fizethető személyenként 1 db nagyméretű kézipoggyász.

A poggyász árakról érdeklődjön irodánkban, vagy tájékozódjon a WizzAir honlapján.

Vízum- és ügyintézési díj: 14.000 Ft/fő

Belépőjegyeket: kb. 40 USD (helyszínen fizetendő)

Útlemondási biztosítást: 1,5%

Betegség-, baleset-, poggyászbiztosítás köthető.