Grúzia – Örményország körutazás

 

Jelentkezés, kapcsolatUTAZÁSI FELTÉTELEKELEKTRONIKUS HÍRLEVÉL

Közvetlen repülőjárattal a Kaukázusba

 

Időpontok: 2018. június 18 – 26.; szeptember 3-11.; október 1-9.
Utazás: repülővel, közvetlen menetrend szerinti Wizz Air járattal
Szállás: 3*** szállodákban, kétágyas szobákban
Ellátás: Reggeli
Létszám:  Min. 20 fő

1. nap: Budapest – Kutaisi

Utazás Budapestről közvetlen menetrend szerinti járattal az esti órákban. Éj a repülőgépen.

2. nap: Kutaisi – Gori – Tbiliszi

Megérkezés Kutaisibe a hajnali órákban. Kutaisi Grúzia 2. legnagyobb jelentőséggel bíró városa (200 000 fő lakos), mely már a Kr. előtti VI. században is lakott volt, majd 150 éven keresztül az ország fővárosa. Utazás Sztálin szülővárosába, Goriba, ahol múzeummá alakított lakóházát tekintjük meg. Tbiliszibe érve városnézés: Grúzia fővárosa és környéke már az i.e. IV. évezredtől lakott. A legkorábbi írásos említés az i. sz. IV. századból származik. Jelenlegi arcát mutatva harmóniában fér el egymás mellett az ősi és a modern városrész, kicsit európai, mégis kicsit keleties, ahol szépen felújított sétálóutcák és éttermek csalogatják a látogatókat. Tbiliszi utcáin sétálgatva bepillantást nyerhetünk a város történetébe, miközben felfedezhetjük az egyházi és világi építészet műalkotásait. A városnézést az óvárossal kezdjük, ahol a szűk kis utcákban lépten-nyomon ősi időkből származó látnivalókba botlunk: Nurikala erőd, Szentháromság templom, Szioni Székesegyház (VI-VII sz.), Ancsiszkáti templom (VI. sz.)

Éj Tbilisziben

3. nap: Tbiliszi – Mtcheta – Grúz hadiút

Reggeli követően felkeressük Mtchetat, Grúzia ősi fővárosát és vallási központját. A városnézés során megtekintjük a Jvari székesegyház-kolostort (VI. sz.) és a Szvetichoveli Székesegyházat (IX. sz.), melyek az UNESCO Világörökség részei. A Szvetichoveli Székesegyház a grúz ortodox egyház központja és az ország második legnagyobb egyházi épülete. Napunkat a Grúz hadiút megismerésével folytatjuk, amely a Kaukázus 3.000-4.000 méteres hegyei között található. Az út Örményországot és Grúziát kapcsolja össze Oroszországgal. Szépségét számos irodalmi műben leírták, sok, Kaukázusban szolgált orosz írót és költőt megihletett a látványa. Az odafelé vezető úton felkeressük az Ananuri erőd- és templomkomplexumot, amely a XVII. századból származik. A létesítmény közel áll ahhoz, hogy felkerüljön az UNESCO világörökségi listájára. A komplexum csodálatos helyen, az Aragvi folyó partján fekszik, és a történelme folyamán számos csata helyszíne volt. A Gudauri sícentrumot és a Jvari kolostort (VI. sz.) követően Kazbegibe érkezünk, ahol négykerék meghajtású terepjárókba szállunk, melyekkel gyönyörű völgyeken és erdőkön keresztül egészen 2.170 méterig jutunk fel. Utunk végcélja a Gergeti Szentháromság templom (XIV. sz.), ahonnan lenyűgöző látvány tárul elénk a Kazbegi 5.047 méter magas csúcsaira. Ezen az estén a vacsorát igazi grúz folklór műsor is színesíti.

Éj Gudauriban

4. nap: Sanahin és Haghpat – Dilijan – Szeván-tó

A reggelit követően utazás az örmény határ felé. A határon átkelve elköszönünk a grúz idegenvezetőnktől és átszállunk egy másik buszra, mellyel Örményországban folytatjuk utunkat. Első úti célunk a Sanahin és Haghpat apátságok felkeresése. Ezek a komplexumok, melyek a középkori örmény építészet csodái, szintén felkerültek az UNESCO Világörökségek listájára. Mindkét apátság egy sziklacsúcsoktól és mély folyóvölgyektől övezett fennsíkon található. A komplexumok területén számos kacskár kereszt található, melyek a középkori örmény keresztény művészet gyöngyszemei. Ezen díszesen faragott sírkövek az UNESCO Szellemi Kulturális Világörökségi listáján szerepelnek. Majd Dilijan városát érintve megérkezünk a világ egyik legnagyobb magashegyi tavához, a hegyekkel határolt Szeván-tóhoz. Késő esti érkezés Jerevánba.

Éj Jerevánban

5. nap: Jereván – Garni – Geghard apátság

Délelőtti városnézés az örmény fővárosban. A déli órákban utazás az UNESCO Világörökség részéhez tartozó, csodálatos természeti környezetben fekvő, nagyrészt sziklába vájt Geghard apátsághoz. Kirándulás a Garniban lévő hellén-pogány templomhoz. A monumentális építmény festőien szemlélteti az ókori örmény építészetet. A kereszténység elterjedése után a templom nyári főpapi rezidenciaként is szolgált. Esti visszaérkezés Jerevánba.

Éj Jerevánban

6. nap: Khor Virap – Ecsmiadzin – Zvartnotsz

Reggeli után látogatás Khor Virap kolostorában. Utazás az Örmény Apostoli Egyház központjába, Ecsmiadzinbe. A Szt. Hripszime templom és a katedrális megtekintése, melyek Örményország legősibb keresztény templomai. A katedrális alapjait a IV. században tették le, 2000 óta az UNESCO a Világörökség része. Ezt követően megállunk Zvartnotsz templomának romjainál, mely a 7. században épült és szintén az UNESCO Világörökség része. A székesegyház közel 300 évig állt, majd bár egy hatalmas földrengés elpusztította, ennek ellenére mégis van valami fenséges a romokban. Az Ararát fotózása jó látási viszonyok esetén. Hazaúton séta és vásárlási lehetőség a helyi gyümölcspiac forgatagában.

Éj Jerevánban

7. nap: Khertvisi – Vardzia

A reggeli után utazás a grúz határhoz, ahol ismét autóbuszt váltunk. Elsőként Khertvisi erődöt keressük fel. A vár helyén lévő legkorábbi építmény a Kr. e. II. században emelték, a templomot az i.sz. I. században alapították, míg a vár falait a XIV. században bővítették. A vár csodálatos környezetben, egy szűk kanyon mellett található hegy tetején áll. Továbbutazás Vardzia barlangvárosához. A lélegzetelállító kolostor létesítményeinek a kivésését a XII. század második felében kezdték el. Mind Khertvisi várerőd és Vardzia barlangvárosa az UNESCO Világörökség várólistáján szerepel.

Éj Akhaltsikhe-ben

8. nap: Borjomi Nemzeti Park – Kutaisi

A mai napon utunk elsőként a Borjomi Nemzeti Parkba vezet, mely Európa egyik legnagyobb természetvédelmi területe. A park leghíresebb „terméke” a Borjomi ásványvíz, melyet meg is kóstolhatunk. Visszautazás Kutaisibe. Felkeressük az UNESCO világörökségi listáján szereplő Bagrati katedrálist, melynek alapjait a XI. században tették le, nevét III. Bagrat királyról kapta. Ezt követően meglátogatjuk a Gelati kolostort. A XII. században épült UNESCO világörökségi helyszínen számos XII-XVII. századi mozaik és falfestmény található.

Éj Kutaisiben

 9. nap: Kutaisi-Budapest

Kora hajnali kijelentkezés a szállodából, majd utazás Budapestre közvetlen menetrend szerinti járattal, érkezés a reggeli órákban.

A körutazás során meglátogatott UNESCO Világörökségi helyszínek:

*Bagrati katedrális
*Gelati kolostor
*Jvari székesegyház
*Szvetichoveli Székesegyház
* Haghpat apátság
*Ecsmiadzin katedrálisa és templomai
*Zvartnotsz romjai
*Geghard apátság

Részvételi díj: 239.000 Ft + repülőjegy
Belépőjegyek: kb. 45 EUR (helyszínen fizetendő)
Útlemondási biztosítás: 1,5%
Betegség-, baleset-, poggyászbiztosítás köthető: Atlasz Classic módozat 870 Ft/fő/nap

Egyágyas felár: 75.000 Ft
Félpanziós felár: 31.500 Ft

A részvételi díj tartalmazza: A szállásokat reggelis ellátással, a transzfereket légkondicionált autóbusszal, és a magyar nyelvű idegenvezetést

A részvételi díj nem tartalmazza: Wizz Air repülőjegyet illetékkel: kb. 66 000 Ft-tól, mely tartalmazza 1 db kisméretű (max. 42 x 32 x 25 cm-es) kézipoggyász díját.

Külön fizethető: nagyméretű kézipoggyász (max. 56 x 45 x 25 cm-es): 9.600 Ft/db és/vagy max. 32 kg súlyú bőrönd: 30.800 Ft/db