Irán – Klasszikus Perzsia körutazás

 

Jelentkezés, kapcsolatUTAZÁSI FELTÉTELEKELEKTRONIKUS HÍRLEVÉL

Időpont: 2017. október 20-28.
Utazás: Budapest – Shiraz / Teherán – Budapest útvonalon átszállással menetrend szerinti repülőjárattal, az országon belül légkondicionált autóbusszal.
Elhelyezés: európai színvonalú 3* – 4*-os szállodákban
Ellátás:  reggeli, igény szerint félpanzió

Képgaléria

Perzsia az emberi civilizáció egyik bölcsője. Nagykirályai 2.500 éve építették fel az ókor legszínesebb világbirodalmát, s az azóta eltelt évszázadok hosszú sora kivételesen gazdag művészettörténeti kincsestárat halmozott fel az ország területén. Siráz csodálatos palotái és kertjei, Jazd sárból gyúrt óvárosa, Kásán karavánszerájai – vagy Iszfahán mecsetjei, mind- mind az iszlám építészet remekei. Az országot járva ismerhetjük fel, hogy az itt élők legendás kedvessége és vendégszeretete – egyáltalán nem csak legenda.

1. nap: Utazás Sirázba

Találkozás a Liszt Ferenc reptéren reggel 9:00-kor. 10:50-kor utazás Budapestről Isztambulba, megérkezés a Boszporusz-parti metropoliszba 13:45-kor. Fakultatív Isztambul városnézési lehetőség. (Részletek a program alján.) 21:10-kor elrepülés Sirázba. 01:30 megérkezés után transzfer a szállodába. Bejelentkezés a hotelbe, majd pihenő.

Éj Sirázban

2. nap: Siráz a költők és ligetek városa

Reggeli utáni városnézés a 800 éves, csodaszépen kialakított Nárandzsesztán palotában és kertjében. Szádi, az egyik leghíresebb középkori perzsa költő sírjának és mauzóleumának megtekintése, közben a szubtrópusi növényzet fényképezése. Látogatás a Karim Kán citadellánál, vázlatos ismertetéssel a város középkori életéről. Városnézésünket Irán egyik legrégebbi mecsetjénél, a IX. századi Atiq mecsetnél folytatjuk, ismertetővel a siíta vallás alapjairól. Látogatás és szabadidő a város bazárjában.

Éj Sirázban

3. nap: A Perzsa nagykirályok nyomán

p1Reggeli után látogatás Hafez, a város másik világhírű poétája sírjánál, majd az Eram kertben. Eram már a Koránban is a Mennyországot jelölte, a többször átépített kert jelenlegi formájában is őrzi néhai csodálatos hangulatát. Siráztól a Korán kapunál tett látogatással búcsúzunk, majd indulás Persepolis irányába.  Útközben ismerkedés az ókori Perzsa-birodalom kialakulásának történetével és a leghíresebb nagykirályok (Kürosz, Nagy Dareiosz, Xerxész) életével. Látogatás a néhai birodalmi főváros UNESCO világörökségi védelem alatt álló romjainál. Séta Naqsh-e Rostam sziklába vájt sírjainál, illetve Naqsh-e Rajab ásatási területén. Ismertető a Pártusz- és Szászánida időszak eseményeiről. Koraesti megérkezés a Persepolis-i szálláshelyre.

Éj Persepoliban

4. nap: Átkelés a Zagrosz-hegységen

Reggeli utáni indulás Pasargadae UNESCO világörökségi helyszíne felé. A buszon ismertető az Asszír-birodalom, illetve a méd törzsek felemelkedése korszakáról. Fényképszünetek a Zagrosz-hegység, az állattartás egyik bölcsője legszebb pontjain, a hegység természetföldrajzi viszonyainak bemutatásával.     Pasargadae-be érkezés után séta Nagy Kürosz nagykirály monumentális síremlékénél és palotájának romjainál.  Továbbutazás Abarkou-ba, Perzsia és a világ legöregebb ciprusfájához. (A becslések szerint a fa-matuzsálem 5.000 éves) Átkelés a Kavir-e Abarkuh sivatag holdbéli táján. Ismertető a kavir-ok természetföldrajzáról, kitekintéssel Perzsia és Közép-Ázsia legfontosabb sivatagaira. Esti megérkezés Jazd oázis-városába.

Éj Jazdban

5. nap: Jazd a Selyemút ékköve

p2Reggeli után városnézés a védett óvárosban. Ismerkedés a Kr. E. II. századtól kiépülő Selyemút nemzetközi forgalmával, legfontosabb perzsiai állomásaival. Séta a sikátoros utcákban, az oázisvárosokra valaha jellemző széltornyok fotózása. Betekintés a zoroasztriánus vallás alapjaiba és kapcsolataiba az iszlámmal. A város ma is az ősi zoroaszter vallás egyik legfőbb központja. Sétánk főbb látnivalói: Perzsa kert; Tűz temploma; Péntek mecset (XIV.  századi, védett nagymecset). Délutáni utazás a Kavir-e-Siyáh Kuh sivatag sós medencéjének nyugati peremén Irán geográfiai középpontjába, Nain városkájába. Látogatás az ősi Vörös erődnél, majd a csodaszép mecsetnél. Továbbutazás Iszfahán felé.  Menet közben „felkészítés” a középkori perzsa építészet legbecsesebb kincseiről. Esti megérkezés után pihenő a hotelünkben.

Éj Iszfahánban

6. nap: Iszfahán UNESCO világörökségi csodái

p3Reggeli utáni indulás az óvárosba.  Irán 3. legnépesebb városa az 1600-as évek elejétől a perzsa világ fővárosa is volt, megannyi bevándorolt lakossal, a Kaukázustól – Közép-Ázsiáig.  Látogatás az örmény negyedben: A Vank (vagy Szent nővérek) katedrális megtekintése.  Séta az Imám térre (Naqsh-e Jahan). Az UNESCO világörökségi csodák közös bejárása: Imam és Lotfollah Sejk mecsetek, Ali Qapou Palota, Nagybazár, Chehel Sotoun (40 oszlop) palota. A világhírű épületeknek otthont adó tér a világ második legnagyobb körbeépített tere, több mint fél kilométer hosszú!  A közös séta után szabadidő, vásárlási lehetőség az iszlám építészet talán leghíresebb remekeinek díszleteivel. Este fakultatív kalyan (vízipipa) élvezet.

Éj Iszfahánban

7. nap: A Dasht-e Kavir sivatagon át Káshánba

Reggeli után utunkat észak felé folytatjuk, Káshán városába, a Dasht-e-Kavír sivatag peremén. Útközben általános ismertető a Perzsia központi részét elfoglaló, 80.000 km2 területű, lakatlan, sós-sivatagról. Városnézés Káshán, a „sivatag kapuja” oázisvárosában: Khan Amin al-Dowleh Timche karavánszeráj, Agha Bozorg iskola és mecset, Khan-e Borujerdi ház és a Fin kert. Séta az Alavi utca megannyi tradicionális kereskedőháza között. Késő délutáni továbbutazás Teheránba. Ismertető a Kádzsár dinasztia felemelkedéséről és a Great Game  (brit- orosz gyarmati versengés) időszakáról. Esti bejelentkezés a hotelünkbe.

Éj Teheránban

8. nap: Teherán

Reggeli után városnézésünket a Kádzsár sahok uralkodói rezidenciája, a Golestan (Rózsakert) Palota megtekintésével kezdjük. A komplexum 17 épülete palotákból, múzeumokból és egy központi parkból áll. Utunkat a Nemzeti Múzeum ókortörténeti kiállításánál folytatjuk: A kicsiny, de rendkívül gazdag gyűjtemény a kezdeti időktől a Szászánida Birodalom fénykoráig teljes egészében felöleli az ókori Perzsia történetét. Rövid pihenő, fakultatív ebéd lehetőséggel, majd látogatás az egyedien pazar Szőnyeg Múzeumban: A szőnyegek régió- és stílus szerinti áttekintése. Zenés búcsúvacsora.

Éj Teheránban

9. nap: Hazautazás

Éjféli transzfer a repülőtérre. Elrepülés Isztambulba a hajnali órákban. Átszállással megérkezés Budapestre reggel.

p4

Részvételi díj reggelivel 327.000,-Ft
BBP biztosítás köthető
Félpanziós felár (reggeli – vacsora) 29.000,-Ft
Repülőjegy A részvételi díjban
Borravaló 24 ,-EUR/fő
Vízum 27.500,-Ft/fő
Útlemondási biztosítás 1,5%
Repülőtéri illeték irányár Kb. 127.000,-Ft
Belépők: 55,-USD
1 ágyas felár: 69.000,-Ft