Kínai metropoliszok

 

Jelentkezés, kapcsolatUTAZÁSI FELTÉTELEKELEKTRONIKUS HÍRLEVÉL

Peking és Shanghai a “Puskagolyó” expresszel

Időpont: 2019. június 17-24.
Utazás: Menetrend szerinti járattal, átszállással
Szállás: 3***+ szállodák 2 ágyas szobáiban
Ellátás: Reggeli és vacsora
Létszám: 20 fő + 1 fő szakvezető + 1 fő kínai kísérő

 

„Gyakran egész nap nem ettem, s egész éjszaka nem aludtam, hogy gondolkozzak. Nem használt. Tanulni jobb.”     Kung Fu-Ce (Kr.e. 551 – Kr. e. 479)

Kína egy külön univerzum. Az 1.400.000.000 lakosú óriás, A potenciális szuperhatalom. Földünk egyik legősibb kulturális központja, az írott idők hajnaláig visszavezethető hagyományokkal – s mindent elsöprő modernizációval. A nemzetközi pénztőke és a kommunizmus „szerelmi fészke” – az egyenlőségi társadalom – felfoghatatlan mértékű különbségekkel. Az örök érvényű bölcsesség és a semmibe rohanó fogyasztói habzsolás olvasztótégelye. 1-1 városa több mint 1-1 európai nemzet. A 21.000.000 lakosú Peking és a 24.000.000 lakosú Shanghai metropoliszaiba vezet utazásunk, hogy felfedezhessük a külön univerzum idővonalát. Kung Fu-Ce szellemiségétől – a jövőbe repítő „Puskagolyó” expressz-ig.


1-2. nap: Utazás Pekingbe

Utazás Budapestről menetrend szerinti járattal, egy átszállással Pekingbe. Menet közben vázlatos áttekintés Kína múltjáról, a Kr.e. III. évezredi korai dinasztiáktól – a Csin császárság koráig (Kr.e. 260).  Néhány szó a Kr. e. 260-tól – 1912-ig fennálló Kínai Birodalom több mint 2.000 évéről… majd a Kínai Népköztársaság kialakulásáról, s annak fővárosáról (mely Kína négy ősi fővárosának csak az egyike). Kísérlet Peking 3.000 éves históriájának felvázolására. Az utóbbi 40 év gazdasági folyamatainak, „fejlődési hőhullámának” ismertetése. Érkezés után transzfer a szállodába, közben fotószünet a 2008-as Nyári Olimpiai Játékok ikonikus helyszínéinél, a „Madárfészek” Stadionnál és a „Vizes Kocka” csarnoknál. Közös vacsora.

Éj Pekingben

3. nap: Peking a kínai Univerzum lelke

Délelőtti városnézésünket az Ég Templomában kezdjük, az Imádságok csarnoka mellett megismerkedünk a templom funkcióival és betekintést nyerhetünk a kínaiak világról alkotott képzeteibe, s talán hitébe is. Városnézésünk folytatása a Tienanmen-téren, ahol a Nemzeti Múzeum, a Nép Hőseinek emelt emlékmű, és Mao Ce-tung mauzóleuma is található. A téren áthaladva jutunk el a Tiltott város, az egykori császári palota bejáratához. Az épület együttes fél évezreden át a Ming; majd Mandzsu dinasztiák rezidenciája volt. A palota, az olimpia óta ismét régi fényében pompázik és számtalan ritkasága, kincse a kínai kultúra „anyagba gyúrt üzenete”. Séta a főváros utcáinak forgatagában, majd a nap lezárása az egyik leghíresebb pekingi kacsa étteremben.

Éj Pekingben

 4. nap: Kínai Nagy Fal – Nyári Palota

Reggeli után utazás Kína legismertebb látványosságához, a Nagy Falhoz. Az oldalágaival együtt több mint 21.000 km (!) hosszúságú fal építési fázisainak históriája, különös tekintettel az első kínai császár (Csin Si Huang-ti /Kr. e. III. évszázad/) hunok elleni védekező háborújára, a Hun-Birodalom és a fal építésének kezdeteire.  A világűrből is látható építmény egy különleges szakaszát látogatjuk meg, kevesebb turistával, de annál nagyobb élményt nyújtó, eredeti állapottal.  Ezt követően visszatérünk Pekingbe és a Nyári palotát, valamint a legnagyobb császári parkot nézzük meg. A parkban, a palota területén a kínai építészet minden jellegzetessége megtalálható, pavilonok, tavak, kertek, tornyok, paloták, hidak. A sétánk után visszatérünk a szállodába, közös vacsoránkra.

Éj Pekingben

5. nap: CRH380A és a HSR

Reggeli után transzfer a vasútállomásra. Ismertető a mára 22.000 km vonal hosszúságú, évi 1,5 milliárd (!) utast szállító kínai High-speed rail (HRS)  gyorsvasút rendszer utóbbi 10 éves fejlődéséről. A Peking-Guanzhou High-Speed Railway, illetve a Shanghai Maglev  „Puskagolyó” expresszek építésének áttekintése. A japán Shinkansen és német Siemens gyorsvasút technológiák, illetve az azok lemásolásából adódódó technológiai jogviták rövid ismertetése. A kínai államvasutak első saját tervezésű, 350 km/óra sebességű szerelvénye, a CRH308A megtapasztalása: Száguldás Shanghaiba. A vonalat 2001-ben adták át és kb. 4 óra alatt teszi meg a két város közti 1318 km-es távolságot.  Érkezés után transzfer a szállodába, a nap hátralévő részében szabad program. Közös vacsora.

Éj Shanghaiban

6. nap: Shanghai legjava

Az egész napos városnéző program keretében végigjárjuk Kína (s talán Földünk) legnépesebb, leggyorsabban fejlődő metropoliszának legfontosabb látnivalóit. Első megállónk a Jade Buddha templománál lesz, azt követően a Yuyuan kert közeli óvárosi piacot keressük fel. Itt számtalan ajándék üzlet, ékszerbolt, teaház, és étterem is található. Természetesen nem maradhat ki a látnivalók sorából, a Bund, a híres régi rakpart, a Nanjing Road sem. Programunk zárásaként Shanghai egyik szimbólumát – a „Kelet Gyöngye” tv torony – 2 szintjén lévő kilátót keressük fel, ahonnan jó idő esetén csodálatos kilátás nyílik a városra. Vacsora után fakultatív programként egy káprázatos akrobata show-n vehetünk részt.

Éj Shanghaiban

 

7. nap: Zhujiajiao – Shanghai

Reggeli után egész napos kirándulás Zhujiajiaoba, a Jangce folyó „vízi-városába”. Menet közben ismertető Ázsia leghosszabb folyama, a 6.300 km hosszú Jangce (Kék folyó) természetföldrajzáról és a vízgyűjtő területén kialakult ősi öntözéses gazdálkodás társadalomszervező erejéről. Zhujiajiao kínai léptékkel csak közepes méretű város fekvése, elrendezése alapján azonban méltán nevezik „Kelet Velencéjének”.  Rövid összefoglaló Cholnoky Jenő (1870-1950) a Jangcén végzett kutatásairól, s „Tíz év Kínában” c. nagyszerű művéről. Látogatásunk során meglátogatjuk a Hálók mesterének kertjét, a Shantang utcát, egy selyem manufaktúrát, a helyi piacot – és részt veszünk egy hajókázáson, a város csatornáin, az óriás folyam „oldalvizein”. Visszautazás Shanghaiba, vacsora után transzfer a repülőtérre és átszállással.

Éj a repülőn

8. nap: Hazaérkezés

Hazaérkezés a Liszt Ferenc reptérre menetrend szerint.

Részvételi díj 265.000,-Ft
Baleset, Betegség és Poggyászbiztosítás köthető
Repülőjegy irányár 179.000,-Ft
Belépők 25.000,-Ft
Stornó biztosítás 1,5%
Vízum 22.000,-Ft
Elvárt borravaló 5,-USD/nap
1 ágyas felár: 79.000,-Ft


Fakultatív programok::

Kung fu show, Peking: 17.000 Ft
Akrobata show, Shanghai: 17.600 Ft
Peking, Hutong riksa túra: 3.500 Ft

Meglátogatott UNESCO Világörökségek:
– Tiltott Város
– Ég temploma
– Nagy Fal
– Pekingi Nyári Palota
– Nagy Csatorna