Nyugat-Himalája trekking Manaliból – Kis-Tibetbe

 

Jelentkezés, kapcsolatUTAZÁSI FELTÉTELEKELEKTRONIKUS HÍRLEVÉL

Himácsal Prades

Időpont: 2019. július 6-18.
Utazás: Menetrend szerinti járatokon; a helyszíneken taxival és/vagy helyi buszjáratokon és gyalog
Szállás: szerény hotelekben, vendégházakban és sátorban
Ellátás: Önellátás (Minden étkezés a szakmai vezető segítségével, tolmácsolásával)
Létszám: 10  fő + 1 fő szakvezető
  Általános tudnivalók letöltése pdf formátumban!

 

 

„Csak három név volt a régió magunkkal hozott térképén. Mára több mint kétszázat tanultunk meg, s jelöltünk be.”

Heinrich Harrer ((1912 – 2006) Hét év Tibetben

Éghajlatválasztó hegységről már általános iskolás korodban nyilván tanultál. Most saját szemeddel bizonyosodhatsz meg arról, hogy léteznek “kultúra-elválasztó” hegységek is. Az indiai hinduk által lakott Kullu-völgy területéről átsétálsz a tibeti határ közvetlen közelében lévő, buddhisták által lakott, Szpiti-völgybe. Eközben jó 500-800 méterrel magasabban leszel, mint a Mont Blanc. A Nyugat-Himalája állama, a Pandzsáb és Tibet közé ékelődött Himácsal Prades (A hó otthona) minden fiatal lélek nyári “teszt-terepe”, sok-sok tűnődési lehetőséggel.   

1. nap: Budapest – Delhi

Repülőd indulásától függően valamikor napközben indulsz Budapestről. Egy európai városban átszállsz, mert nincs közvetlen összeköttetésünk Indiával. A csatlakozástól függően nagyjából 12-18 órát vesz igénybe az egész út. Valószínűleg Isztambulon, vagy Moszkván keresztül fogsz repülni.

Éj a repülőn

 2. nap: Delhi – Manali

Érkezés Delhibe a hajnali órákban. A reptérről modern gyorsvasút visz be Delhi központjába, a Connaught Place-re. A központban lévő szállodában lepakolsz és rövid pihenés után megismerkedsz ezzel a húszmilliós nagyvárossal. Ezt legpraktikusabban egy egész napra bérelt taxival oldhatod meg, de választhatod a motoros riksát, vagy a szerteágazó metróhálózatot is. Az első napi kultúrsokk egy éjszakán töltött buszos utazással folytatódik.

Éj a buszon

3. nap: Manali (2.200 m)

Akár busszal utazol, akár bérelt autóval, a nagy távolság miatt valamikor reggel érkezel meg Manaliba, a Himalája déli lejtőin épült, 2.200 méter magasságban lévő kisvárosba. Mivel az előző két nap során egyfolytában csak utazgattál, most már igazán megérdemled a pihenést az egyik szállodában. Napközben felfedezheted a kisváros közepén található Deodar-fenyő rezervátumot, az ezeréves hindu szentélyeket, vagy a brit időket idéző történelmi hoteleket és éttermeket. Helyi ínyencfalat a Beas-folyóból fogott friss pisztráng. Túravezetőd lefoglalja azt a taxit, amellyel másnap továbbindulsz. Nap közben feltankolod magad némi élelemmel, a túraboltokban pedig vásárolsz magadnak mini gázpalackot és egyéb kellékeket – potom áron.

Éj Manaliban

4. nap: Manali – Vashisht – Rhotang-hágó – Chandra-tó (4.100 m)

Reggel indulás taxival a szomszédos Vashisht településre. A mélyből feltörő hévforrás mellett évszázados hindu szentélyekkel találkozhatsz. A száduk, vagyis a szent emberek hónapokat, ha nem éveket töltenek el itt a folyamatos meditálással és imádkozással.

Rövid fürdőzés után irány a Himalája fővonulata. Ha minden a terv szerint halad, akkor 2019-re talán elkészül India egyik legimpozánsabb és leghosszabb közúti alagútja, a Rothang-hágó alatt. Az út a Chandra-folyó völgyében folytatódik, és koraestére megérkezünk a Chandra-tóhoz, ahol az első éjszakát töltjük, 4.000 méter fölött – a szabadban, vagyis sátorban. Akár sátrat hozol, akár bivakzsákot, éjszaka – távol a fényszennyezéstől –, szemet gyönyörködtető látvány fogad. A Tejút csillag-milliárdjait nézegetheted elalvás közben.

Éj a Chandra-tónál

5. nap: Chandra-tó – Kunzum-la hágó (4.555 m) – Kibber

A magunkkal hozott reggeli elfogyasztása után felsétálunk magához a szent Chandra-tóhoz. A káprázatos látvánnyal feltöltekezve nagyjából 9-10 km-es túra vár rád. A trekking közben megközelítjük a Mont Blanc magasságát, és visszaereszkedünk a Kunzum-la 4.555 méteres parkolójához, ahol már vár a taxi. Úttalan utakon zötykölődve érkezel meg a délutáni órákban Kibber falucskába, amiről a helyiek úgy tartják, hogy 4.270 méteres magasságával a világ egyik legmagasabban fekvő települése. Helyedet elfoglalod az egyik szálláson, este kiadós vacsorával ünnepled meg, hogy a nagy túrád alaptáborában vagy.

Éj Kibber faluban

6. nap: Dangmachan (5.175 m) – akklimatizációs túra

Hajnalban kelsz, beraksz a hátizsákodba legalább 4 liter vizet és némi táplálékot, és 6 óra tájban már el is indulsz a Dangmachan ötezer méter feletti csúcsára. A falu feletti csúcsot nagyjából a déli órákban éred el. Semmilyen speciális felszerelést nem igényel a túra. Hágóvasra még gondolni sem kell, hiszen egy teljesen száraz hegycsúcsra mászol. Egyedüli nehézséget talán a nagy magasság jelent. Ha minden simán megy, akkor délután 3 óra körül már ismét a hotel kertjében találod magad, és az ebédedet fogyasztod. Első himalájai ötezresed ott van már a mellényzsebedben.

Éj Kibber faluban

7. nap: Kanamo (5.975 m)

Korán reggel indulsz útnak, hasonló felszerelésekkel, mint tegnap. Ha kellő kitartással és jó tempóban haladsz, akkor délután 3 óra felé érsz fel a Kanamo csúcsra, ami csak néhány méterrel marad el a kerek 6.000 métertől (!). Ha nem a metrikus mértékegységeket használjuk, akkor valamivel csinosabban mutat a 19.603 láb… Visszaereszkedés után az esti órákban éred el Kibbert, ahol vacsora közben immár második ötezreseddel (majdnem hatezres!) lettél gazdagabb.

Éj Kibber faluban

8. nap: Tartaléknap

Ha valami miatt lassabban haladunk a hegymászással, akkor a Kanamo alaptáborában kb. 5.100 méteren bivak zsákban, vagy sátorban kell töltenünk az éjszakát. Ezért iktattuk be ezt a tartaléknapot.

Éj Kibber faluban

9. nap: Kibber – Gete – Kye gompa – Kaza

Teljes menetfelszereléssel a hátadon nagyjából három-négy órán keresztül fogsz gyalogolni a szomszédos Gete falucskáig, majd onnan egy meredek lejtőn leereszkedsz Kye gompáig, a Szpiti-völgy egyik leglátványosabb buddhista kolostoráig. A kolostorba természetesen be lehet menni, beszélgethetsz a szerzetesekkel. Csapatunk egyébként a mai napon továbbáll a szomszédos Kaza városkába. Terveink szerint alapvetően ott töltjük az éjszakát.

Éj Kaza faluban

10. nap: Kazából – Manaliba vissza

Kazában beülsz egy taxiba, és a már ismert úton visszautazol Manaliba. Út közben bárhol megállíthatod az autót, fotózhatsz, nézelődhetsz, vagy egy-egy jónak tűnő helyen megállhatsz enni valamit. Az esti órákban éred el Manalit.

Éj Manaliban

11. nap: Manali

A mai napot már igazán a pihenéssel, ajándékok vásárlásával és a jobbnál-jobb éttermek felkutatásával töltöd. A távolsági buszok általában estefelé indulnak és a reggeli-délelőtti órákban érnek Delhibe. Egy ilyen busszal fogsz majd visszajutni a fővárosba.

Éj a buszon

12. nap: Delhi várakozás a repülőre

Reggel besétálsz egy szállodába, hogy kipihend az éjszakai buszozás fáradalmait. Nap közben csak annyi a dolgunk, mint tegnap. Városnézés, ajándékok csecsebecsék vásárlása. A hotel biztos pont: légkondicionált szobájába bármikor visszatérhetsz a nap során. Éjfél előtt indul az utolsó reptéri gyorsmetró, de ha inkább az éjszakai nagyvárosi forgalmat szeretnéd megtapasztalni egy taxi utasaként, akkor arra is van lehetőség. Elrepülés Budapestre éjszaka.

Éj a repülőn

13. nap: Hazaérkezés a 13. nap délutánján.

 

Részvételi díj 373.900,-Ft
Baleset, Betegség és Poggyászbiztosítás köthető
Repülőjegy irányár illetékkel, egyéb 253.000,-Ft
Stornó biztosítás 1,5%
Belépők 25,-EUR
Belföldi utazás A repülőjegy árban
Étkezés 15,-EUR/nap
Indiai vízum ügyintézés 19.000,-Ft
Elvárt borravaló 3,-EUR/nap