Tromsø a sarkkutató expedíciók alaptábora és az Aurora borealis titkai

 

Jelentkezés, kapcsolatUTAZÁSI FELTÉTELEKELEKTRONIKUS HÍRLEVÉL

Időpont: 2020. február 5 – 10.: BETELT! Pót-csoport: 2020. február 18-23.
Utazás: Menetrendszerinti repülőjárattal Tromsøbe, a helyszínen busszal, kisbusszal
Szállás: Tromsö belvárosában, 4****-os hotel 2 ágyas szobáiban
Ellátás: Reggeli
Létszám: 20 fő

 

 

aur01

Az Északi szélesség 69°41′ (!) mentén elterülő Tromsø 350 km távolságra „van túl”  Északi sarkkörön.  A Tromsøya-sziget 36.000 lakosú nagyvárosa és azonos nevű megyéje az égbeszökő Lyngen-Alpok jégmezőinek és porhóval fedett viking legendáinak északi határvidéke. A XIX. században vált a Novaja Zemljától – Grönlandon át – Észak-Kanadáig tartó prémvadászatok, majd az Arktisz expedíciók és kutatás „alaptáborává” és központjává. Napjainkban 3.000 diák tanul egyetemein, s itt működik a titokzatos Aurora borealis (északi fény) kutatásának talán legismertebb intézménye. Február hónap minden napján 18.00 – 24:00 óra között ez a vidék az „Aurora borealis epicentruma”.

Utazásunk célja a legfontosabb innen induló sarkkutatók és prémvadászok (Fridjof Nansen; Roald Amundsen, Henry Rudi… stb) életének feltárása, a legfontosabb sarkvidéki alaptudományok, mint a hótalpazás-; kutyaszánozás alapjainak elsajátítása – s az Északi fény megfigyelése, a sarki éjszakában.

1. nap: Tromsø – É 69°41′

aur02Elrepülés Tromsö-be, osloi átszállással a déli órákban. Menet közben Tromsø történetének áttekintése a városalapító Ohtere viking vezér korától – Erik Thorvaldsson és Leif Erikson legendás utazásain át  – az UiT Egyetem (The Arctic University of Norway) megalapításáig. Esti megérkezés Tromsöbe, majd transzfer belvárosi szálláshelyünkre. Fakultatív vacsora a belvárosban, sétával a kikötőben.   

Éj Tromsø-ben

2. nap: Sarkkutatók nyomán; Aurora borealis kutatás járművel

aur03Reggeli látogatás a festői szépségű Tromsø- és Sandnessund hidaknál, majd séta Tromsø óvárosában. 10:00 órától látogatás a Polar Museumban (Sarkvidék Múzeum). Ismerkedés a legfontosabb norvég sarkkutatók (Fridjof Nansen; Roald Amundsen; Hjalmar Johansen; Samuel Balto; Otto Sverdrup) életével, munkásságával. Séta a Tromsø Museumba, Földünk egyetlen helyére, ahol minden nap megfigyelhető az Aurora borealis. A tárlatok bejárása: Az Arktisz vadvilága; A sápmik (lappok) hagyományos kultúrája; Az Északi fény világa. Szabadprogram fakultatív ebéddel. Látogatás a Polastjerna fókavadász hajón.

aur04Az egyedi stílusú Arctic Cathedral (Sarkkör Katedrális) megtekintése, majd délutáni visszaérkezés a hotelbe és rövid pihenő.

18:00 órától 6-7 órás fakultatív Aurora Chase, vagyis Aurora borealis kutatás, helyi kísérők irányításával.  (A csoportot Északi fény megfigyelésre szakosodott helyi szervezők szállítják, külön járművekkel – több helyszínre, a meteorológia információk, illetve koordinált megfigyelőrendszer információ alapján.) Visszaérkezés a hotelbe az éjszakai órákban.

AURORA BOREALIS KÉPGALÉRIA

Éj Tromsø-ben

3. nap: Sommarøy hullámai; Aurora borealis megfigyelés kutyaszánnal

Kései reggeli után kb. 90 perces utazás a Kvaløya- és Hillesøya szigetek legfestőibb pontjain át Sommarøy halászfalvába, a Norvég-tenger partjára. (Figyelem! Az egy irányban 60 km hosszúságú utazás időtartama, lebonyolíthatósága az útviszonyok függvénye.) A drámai szépségű szigetek és a nyílt tenger fényképezése, sétával az Észak-atlanti áramlás következtében be nem fagyott tenger partján. Délutáni visszautazás Tromsø-be. Látogatás a Polaria intézetben: a Barents-tenger élővilágát bemutató akvárium, majd a Spitzbergákat bemutató természetfilm megtekintése.

Délutáni visszaérkezés a hotelbe, majd rövid pihenő.

18:00 órától 4 órás fakultatív kutyaszán kirándulás.

(A kutyaszán programhoz a megfelelő meleg öltözetet a szervezők biztosítják. A programot rövid felkészítő foglalkozás előzi meg. A kirándulást lapp Iawoban /sátor/ felszolgált vacsora és élménybeszámoló követi.)

Visszaérkezés a hotelbe este 11:00-kor.

Éj Tromsø-ben

4. nap: A hómezők napja; Aurora borealis kutatás járművel 

aur05Reggeli után rövid utazás a hótalpas sétánk kiindulópontjára. Felkészítés a hótalp használatáról, majd könnyű – de annál szebb séta, néhány alacsonyabb, jó kilátást nyújtó gerincre. Menet közben tea- fotó és (szerencsés esetben) rénszarvas megfigyelő szünetek. A hótalpas program hossza 4,5 óra. Visszaérkezés a városba délután 3 óra körül. Szabad program vagy fakultatív látogatás az 1877-ben alapított Mack Brewery Sörfőzdében: A méltán nagyhírű Isbjörn (jegesmedve) és Haakon sörök megízlelése.  19:00 órától az Északi fénnyel kapcsolatos lapp és viking mondák valamint sagák felelevenítése, majd Aurora borealis keresés 22:00 óráig.

Éj Tromsø-ben

5. nap: A Lyngen-Alpok égbeszökő csúcsai

aur06Kései reggeli után utazás az Ulls-fjord partvidékére. A fjord nyugati oldalán lévő Lyngsalpene (Lyngen-Alpok) égbenyúló vonulatainak fényképezése (jó látási viszonyok esetén), a legfontosabb csúcsok és gleccserek beazonosításával. (Figyelem! Az egy irányban 60 km hosszúságú utazás időtartama, lebonyolíthatósága az útviszonyok függvénye.) Rövid séták Breivikeinet kikötőjében, majd Sjursnes partvidékén. Visszautazás a délutáni órákban Tromsø-be. Látogatás a Tromsø Domkirkében, Norvégia egyik legnagyobb fatemplomában, majd szabadprogram és búcsú Tromsø városától.

Éj Tromsø-ben

6. nap: Hazautazás

Hajnali transzfer a reptérre. Elrepülés Oslo átszállással Budapestre. Megérkezés a Liszt Ferenc reptérre a kora délutáni órákban.

Részvételi díj 375.000,-Ft + repülőjegy
Baleset, Betegség és Poggyászbiztosítás köthető
Repülőjegy irányár illetékkel 157.000,-Ft
Belépők és fakultatív programok Lásd a tételes felsorolásnál
Stornó biztosítás 1,5%
1 ágyas felár: 125.000,-Ft

 

Belépők és fakultatív programok tételes felsorolása: 1./ Polar & Polstjerna & Tromsø Múzeumok kombinált jegy: 180,-NOK;  2./ Arktisz Katedrális: 45,-NOK; 3./ Polaria Intézet: 130,-NOK; 4./ Aurora borealis túra busszal: 56.500,- Ft; 5./ Kutyaszános északi fény túra: 70.500,- Ft; 6./ Hótalpas túra: 50.500,- Ft