Címlap »

 
 

Eszkimók között Grönland hómezőin

 

Jelentkezés, kapcsolatUTAZÁSI FELTÉTELEKELEKTRONIKUS HÍRLEVÉL

Felfedező utazás a grönlandi jégsapka (Sermersuaq) peremén és az Északi fény világában

 „A jég olvadása Földanyánk sírása” eszkimó szólás

Időpont: 2020. március 15-21.
Létszám: 10 fő + 1 fő magyar kísérő (a helyszíni túrák során eszkimó vezetőkkel)
Utazás: Menetrend szerinti repülőjáratokon
Szállás: Koppenhága: 3*** belvárosi hotel; Kangerlussuaq-ban és Ilulissat-ban is 3*** szállodák  2 ágyas szobákban
Ellátás: Reggeli (Grönlandon üdvözlő – és búcsúvacsora 1-1 alkalommal)
Vacsora igényelhető, élelmiszer beszerzés helyi boltokból is megoldható
Bolti vásárlás esetén a napi élelmiszerkeret: 25,-EUR/nap

A csaknem 2.200.000 km2 területű szigetóriás az Északi szélesség 60°- tól, annak 83°-ig terjed, az ember által lakható világ határáig. Lakossága lassan eléri az 57 ezer főt, akik 80%-a kalaallit eszkimó (nyugat-grönlandi eszkimó). Másvilág ez. Egy Magyarországnál 18 x nagyobb fagyos szikla, gigászi jégsapkával, úszó jéghegyekkel, bálnavadászokkal, húzott szemű, kifogyhatatlan energiájú szánhúzó kutyákkal. Itt jégből épülnek az UNESCO világörökségi kincsei, s a rövid sarki nyár közeledtével az éjszaka is napfényben ragyog. A küszöbön át itt a vadonba lépünk, s minden lépésünk nyomot hagy…

FIGYELEM! Utazásunk a hazai irodák nyári, sátras ajánlataitól eltérően – a tavasz (világos tél) birodalmát járja, mutatja be. Grönland igazi arcát: Amikor enyhül a hideg, a Nap néhány órára süllyed a havas horizont alá – s a végtelen fehér vadon csendjét csak lélegzésünk hangja zavarja meg. Programunk külön figyelmet szentel a globális klímaváltozás kérdéskörének.

1. nap: Koppenhága; Az Arktisz népei

Elrepülés Koppenhágába menetrendszerinti járaton 11:50-kor. Bejelentkezés a hotelbe, majd városnézés a Dán Királyság fővárosában: Christiansborg, a néhai uralkodói palota-együttes és a világ egyik első, XVII. sz-i Börzéjének megtekintése. Látogatás a Nemzeti Múzeumban, különös tekintettel a Történelem előtti Dánia (vikingek) és Arktiszi népek (Grönland, Kanada és Alaszka eszkimói) kiállításokra. Erőnktől és hangulatunktól függően séta Amelienborg királyi negyedében, majd a rendkívüli hangulatú Nyhavn kikötő- csatorna kocsmáinál. Fakultatív Calsberg kóstoló és disputa arról, vajon tényleg ez-e a világ legjobb söre…

Éj Koppenhágában

2. nap: Az óriás sziget természeti földrajza; A Grönlandi jégsapka

Kora reggeli utazás a reptérre. 9:15 órakor elrepülés Grönland nyugati partvidékére, Kangerlussuaq-ba (Sondre Stromfjord). Megérkezés 9:45-kor (4 óra időeltolódás), üdvözlő ceremónia, majd rövid vezetés a szállodánkba. Az előttünk álló napok és programok áttekintése, a helyi partner vezetésével. Rövid ismertető a sziget ásványkincseiről (rubin, vasérc, urán, bauxit, nikkel, platina, titán, réz), a bányászat jelenlegi helyzetéről és jövőjéről. Az egyedi glaciális formakincs és a Sermersuaq, az 1.700.000 km2 területű, 2.000 m magasságú jégsapka bemutatása, majd utazás a terepre.

Földünk legnagyobb szigete természetföldrajzának megtapasztalása a gyakorlatban: Utazás terepjárókon a Grönlandi jégsapka pereméhez. Útközben fotószünetek a legfestőibb pontokon, illetve ha rénszarvasokkal vagy pézsmatulkokkal találkozunk. Történetek Nils Adolf Erik Nordenskiöld (1832-1901) és Fridjof Nansen (1861-1930) expedícióiról és a hatalmas belföldi jégtakaró feltárásáról. Rövid vezetett séta a hatalmas Sermersuaq peremén, a hihetetlen jégformák fényképezésével. A szállodába érkezés után séta az 500 lakosú településen, néhány grönlandi eszkimó kifejezés „felszedésével” és fakultatív fókahús vásárlási lehetőséggel… Közös üdvözlő vacsora, majd fakultatív Aurora borealis keresés  a bevállalósabb résztvevőkkel a település határában.

Éj Kangerlussuaq-ban

 3.  nap: Ilulissat Kangerlua – a jégből született UNESCO világörökség

Reggeli után rövid szabadidő, majd elrepülés Ilulissat (Jakobshavn) városába.  Utazás közben történetek a viking letelepülés koráról, Vörös Erik flottájáról, Brattahlíd fejedelemségéről és Hvalsey templomának utolsó viking esküvőjéről. Megérkezés után ismerkedés Észak-Grönland földrajzával, múltjával. Az UNESCO világörökségi védelem alatt álló Ilulissat Kangerlua (Jakobshavn gleccserfjord) természeti csodáinak bemutatása, kitekintéssel az Arktisz jégmezőinek, gleccsereinek természetföldrajzára.   Szállodai szobáink elfoglalása, majd gyalogos városnézés a 4.500 lakosú „nagyvárosban”. Közös látogatás a Vadászati Múzeumban, majd az 1779 óta működő Zion templomnál.

Éj Ilulissatban

4. nap: Kutyaszánnal Grönland tundráin

Reggeli után felkészülés a kutyaszán túrára. Felszereléseink átvétele, rövid előzetes tájékoztatás. 3 órás kutyaszán túra a szikrázóan fehér porhómezőkön. Hazaérkezés után rövid pihenő a szállodában, majd 2 órás séta (oda-vissza) Semermiutba, az elhagyott eszkimó faluba – helyi eszkimó házigazda irányításával.

Éj Kangerlussuaq-ban

 5. nap: Knud Rasmussen emlékezete; Úszó jéghegyek között

Reggeli után látogatás Knud Rasmussen (1879 – 1933) szülőházában. Az „Eszkimó világ nagykövete” életének, fantasztikus felfedező útjai, a Thule Expedíciók történetének megismerése. (Rasmussen magyarul is megjelent műve a „Thulei utazás” az utazás alatt díjmentesen kikölcsönözhető az idegenvezetőtől…)

Látogatás a 2008. évi Arctic Ocean Conference helyszínén. Az öt sarkvidéki ország (1./ Dánia, 2./ Norvégia, 3./ Oroszország, 4./ Kanada, 5./ USA) küldöttségei által rendezett konferencia a Globális klímaváltozás problémáját, illetve az arktiszi jégsapka olvadásából adódó új gazdasági, környezetvédelmi feladatokat taglalta. A tárgyalások külön kitértek a fokozódó bányászat; újonnan nyitott hajózási vonalak; intenzívebb olajkutatás és bányászat – környezeti hatásaira is. Az Ilulissat declaration tartalmának ismertetése.

Ilulissat (a jéghegyek helye) topográfiájának áttekintése, ismertetéssel a Sermeq Kujalleg gleccser gyorsan mozgó jegéről.  Délután kihajózás a 40 km hosszúságú, UNESCO világörökségi védelem alatt álló gleccserfjodba. Navigálás az Északi félteke legnagyobb úszó jéghegyei között. Nyaranta több millio tonna (!) jég borjadzik a fjord kristálytiszta vizeibe, a gigászi, úszó jéghegyek magassága olykor több mint 100 m (!). Tájképek és csoportkép készítése bolygónk eme páratlan helyszínén. Esti kikötés. Búcsú az eszkimók világától egy kiadós  búcsúvacsora segítségével.

Éj Ilulissatban

6. nap: Hazautazás

Reggel 9:25-kor elrepülés Kangerlussuaqba, majd onnan 11:40-kor Koppenhágába, este 20:00 órai érkezéssel. Rövid utazás a hotelbe.

Éj Koppenhágában

7. nap: Menetrendtől függően hazautazás Budapestre.

Részvételi díj 1.287.000,-Ft
Baleset, Betegség és Poggyászbiztosítás köthető
Repülőjegy irányár illetékkel 117.000,-Ft
Belépők és nemzeti parki illetékek A részvételi díjban
Stornó biztosítás 1,5%
1 ágyas felár: 157.000,-Ft