Címlap »

 
 

Európa rejtett kincsei

 

Jelentkezés, kapcsolatUTAZÁSI FELTÉTELEKELEKTRONIKUS HÍRLEVÉL

incentives_slide

Vulcanus atlanti birodalma (Tenerife – La Gomera és La Palma)

Időpont: 2020. május 11-22. Rendkívül kellemes klímája, a szinte örökkön ragyogó nap és nagyszerű partjai tették világszerte ismertté az Atlanti-óceán legfelkapottabb nyaralóparadicsomát. Talán egy kicsit “túlságosan is felkapott”, vagy “túlságosan is nyaralási nagyüzem” – hallani olykor a mindenhová eljutó hírnév által táplált kritikákat is. Milyen hát igazából ez az óceáni szigetvilág? Milyenek hátország erődszerű magashegységei, szubtrópusi köderdői, nemzeti parkjai és ültetvényei? Miért olyan “aránytalanul magas” itt az UNESCO világörökségi védelem alatt álló területek aránya?

A titokzatos Balkán-félsziget

Időpont: 2020.  május 16 - 26. Balkán-félsziget: A legtöbb világlátott utazó szerint, Európa legérintetlenebb és legváltozatosabb vidéke (Csak Skandinávia „veheti fel vele a versenyt” a természeti szépségek terén). Oszmán örökségeinek köszönhetően a mai napig kicsit törökös is… kis-ázsiai néprajzi és kulturális jegyekkel. Szelídítetlen magashegységeiben (Durmitor; Prokletije; Šar-hegység) máig is felfedezésre váró gerinceket és völgyeket járhatunk – ősi városaiban (Cetinje, Gusinje, Prizren, Ulcinj, Shkodër, Kotor és Perast) évszázados hagyományokat tapasztalhatunk - s élhetünk meg.  Utazásunk egy következő, min. 3 fejezetes Balkán felfedező sorozat első epizódja, Crna gorai repülős érkezéssel / távozással, megannyi UNESCO világörökségi védelem alatt álló helyszínen, ős-öreg legendákon, no és egyedien festői hegyszorosokon, hágókon át.

Feröer-szigetek

Időpont: 2020. június 26 - július 1. Európa egyik legtávolabbi zuga. Világunk része – vagy egy kicsit azon is túl talán…(?) Fjordok, a nyílt tengerből tornyosuló sziklafalak és egekbe érő méregzöld hegyek valószínűtlen vonalainak szigetvilága. Évezrede idesodródott vikingek legendái – máig is itt élő kései unokáik „hús-vér tolmácsolásában”. A hely, ahonnan Észak-Európa fővárosai a messzi délre esnek – az emberek, kiknek nyelvét csak Izlandon értik. Két tucat ismeretlen sziget, a romlatlan természet időtlen menedékei, ahol az Atlanti-óceán felhői születnek. Ez az utolsó vikingek otthona, a Skandináv világ „hatodik országa”.

Az ismeretlen Észak-Görögország magashegységei és az Albán-Riviéra

Időpont: 2020. augusztus 10 - 23. Észak-Görögország (Makedónia, Thesszália és Epirusz) szinte ismeretlen tájaira, s ha lehet ilyet…, még ismeretlenebb, a közelmúltig csak nagyon nehezen megközelíthető magashegységeibe vezet utazásunk. Zeusz lakhelye, a felhőkbe takaródzó Olümposz, az UNESCO világörökségi Meteorák irdatlan sziklái és “Görögország gerince”, a Píndosz-hegység égig nyújtózkodó vonulataiba és erdőibe. Madártávlatból csodálhatjuk a Víkosz-kanyon ezerméteres mélységeit, a végtelen csend élvezetével Görögország legmagasabban lévő hegyi falvaiban. Strandolással és pihenéssel “mindkét tengeren” (Égei-tenger és Jón-tenger) – persze megmártózással az egyedi értékű régészeti leletek és UNESCO világörökségi kincsek világában (Vergina, Butrint, Gjirokastra) is. Balkáni utazásunk második állomása a meseszép Albán-Riviéra. Választási lehetőséggel minden nap: ἄλφα: Egész napos pihenés és strandolás a Jón-tenger legkellemesebb strandjain; vagy βῆτα: Kirándulások a “Bregu” tengernyi látnivalójához, műemlékéhez és partszakaszaihoz.

A Balti-tenger kincsei

Időpont: 2020. augusztus 15 – 24. Litvánia, Lettország és Észtország – három piciny, s mégis rendkívül figyelemre méltó ország. Skandinávia és Kelet-Európa határvilága, a két kultúra keresztmetszetében, s azok évszázados küzdelmeinek múltjával. Csodaszépen fennmaradt, példásan karbantartott, UNESCO világörökségi védelem alatt álló fővárosok (Vilnius, Riga és Tallin), ahol a középkori hangulat nagyszerűen megfér az elmúlt 20 év ultramodern fejlesztéseivel. Zöldellő erdőkkel, gondozott legelőkkel körbeölelt, takarosan csinos, rendkívül nyugodt vidék – a Balti-tenger mindig hű hullámaival. Európa talán legmeglepőbb szeglete, ahol mostanság mindenből a legjobb jut lakosainak. S mindez afféle „svédes-németes” óvárosokkal és műemlékekkel; „finnes-lengyeles” faluképekkel – s „hollandos-franciás” kastélyokkal és udvarházakkal.

Észak-Lengyelország kincsei

2020. augusztus 29 - szeptember 5. „Lengyelország a magyaroknak Zakopanéban kezdődik és Krakkóban végződik” tartja a lengyel mondás. Jogosan, hiszen napjainkban is az országba látogató magyar utazók kevesebb, mint 1/10-e jut el Varsóig, illetve attól északra… A Visztula partján elterülő lengyel főváros 1990 óta óriási átalakuláson esett át. Belvárosának acél-üveg felhőkarcolói az amerikai metropoliszok hangulatát idézik, míg a II. világháború után újjáépített városrészeket ismételten restaurálták. A hatalmas ország északi területein megannyi egyedi, UNESCO világörökségi védelem alatt álló természeti- és kulturális kincs várja a látogatót: Malbork, a német (lovagrendi) téglaépítészet óriáserődje; Torun (Kopernikusz szülőhelye) középkori városa; Gdansk Hanza kikötője, vagy a Slowinski Nemzeti Park tengerparti, mozgó dűnéi.

Adriai Odüsszeia – (Nagy Kékség 2)

Időpont:2020. szeptember 1-10. Visszatérünk az Adria és Dalmácia legdélebbi vizeire, s szigeteire. Kompjainkon, vitorlásainkon és hajóinkon – több mint 3.000 év görög, római, velencei és raguzai meséit, történeteit felkutatva. Odüsszeusz és Marco Polo nyomán - ismét ötvözve a hajózás és szigetfelfedező túrák legfontosabb kellékeit. Nem csak hajózás vagy a természetjárás kedvelőinek – mindenkinek, aki az AKTÍV kikapcsolódásban leli meg a pihenést, szellemi és testi feltöltődést. Ismét feltesszük az ismerősen csengő kérdéseket: Jól ismeri az Adriát? Jól ismeri annak legtisztább, tengeri életben leggazdagabb vizeit? Dalmácia legdélebbi – legzöldebb szigeteit?

Az Alpok napos oldalán

Időpont:2020. szeptember 13-18. Európa legzöldebb országa. Azt hinnénk, Svájcban járunk – csak itt több az erdő, érintetlenebb a természet és mosolygósabban süt a nap. Valaha ez volt a Monarchia talán legkeresettebb nyaralóövezete, ahol egyszerre lehetett hódolni magashegységi, illetve vízi és tengeri kedvteléseknek – az Alpok mediterrán, déli oldalán. A Logar-völgy, a Rinka-vízesés és a 2.558 m magas Grintovec (Kamniki-Alpok); a Hochstul 2.200 m feletti vidéke (Karavankák), és a „háromfejű” Triglav, Szlovénia 2.864 m magas hegyóriása (Júliai-Alpok), mind – mind ikonikus természeti- és természetjáró paradicsomok. S ki ne ismerné a Bledi-tó vagy a Bohinji-tó idilli, „képeslap tájait”? Sétáljuk végig együtt ezeket a meseszép vidékeket, az Alpok napos oldalán. Pillantsunk be szomszédaink, a szlovének hasonló, s olykor velünk közös múltjába - jelenébe.

Két tenger festői országa - Albánia

Időpont: 2020. szeptember 20-28. Európa legismeretlenebb és talán legegzotikusabb országa Albánia. Drámai szépségű tájakkal, néprajzi sokféleséggel, rendkívül gazdag históriával – s megannyi egyedi, védett műemlék negyeddel. Aki járt már itt, visszavágyik – aki még nem, jogosan érdeklődik a „Balkáni titkok” különlegességei iránt. Buszos utazásunk során 1 – 1 novipazári és szkopjei tranzitszállással (1-1 helyi idegenvezetéssel) jutunk el a minden ízében gyönyörű mediterrán országba. Két tengerparti szállásról járjuk be a fővárost, az UNESCO világörökségi helyszíneket (Berat, Butrint) – sokat strandolva az Adria- és a Jón-tenger türkizkék, lágyan nyárvégi vizeiben.

Írországi kitekintő sör és whiskey kóstolókkal

Időpont:2020.  szeptember 24-28. Van-e ország, híresebb (kocsma)kultúrával, mint a gyönyörű zöld sziget? Az ősi kelta legendák, a kolostorromok és Szent Patrick tisztelete békés összefonódásban él a Guinness-nek vagy az Old Jameson-nak naponta bemutatott gyakorlati tiszteletnyilvánítással… Moher vadregényes sziklái, az Atlanti-óceán viharos partjai, vagy Cork-megye legelői, mind-mind Európa nyugati peremének legfestőibb tájai. Ki ne hallott volna róluk? Ki ne szeretné legalább egyszer látni őket? Utazásunk során átszeljük egész Írország legszebb vidékeit - betérve a legismertebb városaiba. Dublin legrégebbi katedrálisától – a Kilkenny korsó mélyéig…

Lipari-szigetek és Kelet-Szicília

Időpont: 2020. október 8-15.. Lipari-szigetek (Eoli-szigetek): A görög-római alvilág kráterei a Földközi-tenger (Tirrén-tenger) közepén. Alig látható pontok a térképen – stratégiai hídfők az ókori tengerjáró népek – egyedülálló UNESCO világörökségi értékek és élmények a mai utazók számára. Az egyetlen hely Európa határain, ahol egyszerre láthatunk működő tűzhányókat (Etna és Stromboli); kénes gőzfelhőket okádó krátereket és iszapvulkánt (Vulcano); a felhőkbe törő, zöld óriás kúpokat (Salina) és a tengert átszúró irdatlan sziklákat (Lipari).  

Cégek számára –  egész évben megrendezhető utak
1./ Baltikum fővárosai
2./ Isztambul
3./ London
4./ Szentpétervár
5./ Francia Riviéra