Írországi kitekintő sör és whiskey kóstolókkal

 

Jelentkezés, kapcsolatUTAZÁSI FELTÉTELEKELEKTRONIKUS HÍRLEVÉL

Ír kocsma- és műemlék-remekek

Időpont: 2020.  szeptember 24-28.
Utazás: 30 fős autóbusszal
Szállás: 3*** és 4**** szállodák 2 ágyas szobáiban
Ellátás: Reggeli és 1 alkalommal vacsora
Létszám: 20 fő + 1 fő magyar kísérő ( ír- és kocsmaszakértő…)

Magyar idegenvezetés és tolmácsolás Budapesttől – Budapestig

 

 

Van-e ország, híresebb (kocsma)kultúrával, mint a gyönyörű zöld sziget? Az ősi kelta legendák, a kolostorromok és Szent Patrick tisztelete békés összefonódásban él a Guinness-nek vagy az Old Jameson-nak naponta bemutatott gyakorlati tiszteletnyilvánítással… Moher vadregényes sziklái, az Atlanti-óceán viharos partjai, vagy Cork-megye legelői, mind-mind Európa nyugati peremének legfestőibb tájai. Ki ne hallott volna róluk? Ki ne szeretné legalább egyszer látni őket? Utazásunk során átszeljük egész Írország legszebb vidékeit – betérve a legismertebb városaiba. Dublin legrégebbi katedrálisától – a Kilkenny korsó mélyéig…

1. nap: Elutazás Cork-ba

Találkozás a Liszt Ferenc reptéren délután 14:30-kor. Elrepülés Cork városába közvetlen Ryanair járattal, 16:20-kor. Érkezés 18:25-kor, majd transzfer a belvárosba, menet közben áttekintés Írország legdélebbi megyéje, az azonos nevű Cork-megye, illetve a Szent Finbarr által a VI. sz-ban alapított, ma 300.000 lakosú város természeti viszonyairól és múltjáról. Miért nevezik Cork városát The Rebel City – ként (Rebellis város) vagy The Real Capital-ként (Az Igazi főváros)? A kérdések közös megválaszolása az ország második városában. Szobáink elfoglalása, majd közös vacsora egy helyi pubban. Lehetséges, hogy a helyi Murphy’s Irish Stout sör tényleg jobb a Guinness-nél…? A sorsfordító kérdés megvitatása – idegenvezetőnk segítségével, stout Murphy kortyolással…

Éj Corkban

2. nap: Cork, Old Jameson és Kilkenny

Reggeli után rövid városnéző séta Cork városában, 1.000 év sztorijainak átfutása a Viking kortól (amikor a város tengeri kereskedelmi központtá vált) – az Ír Függetlenségi háború (1919-1921) és az Ír Polgárháború (1922-1923) (Cogadh Cathartha na hÉireann – keltául) koráig.  Utazás Midleton-ba, a több mint 200 éves Jameson Distillery lepárlóba. Néhány szó a leghíresebb ír whiskey világmárkákról (Jameson, Kilbeggan, Tullamore Dew, Slane, Bushmills, Connemara, Powers), majd kitekintés a skót whiskyk, kanadai whiskeyk, Kentucky bourbonok és Tennessee whiskeyk világára.  Kóstolóval egybekötött üzemlátogatás, a világ legkelendőbb ír whiskey-jét „termő” kultikus falak között.  Indulás felhevült szívvel… Cashel szirtjéhez, „Írország Akropoliszához”. A tornyokból, kolostor, kastély és fellegvár romokból álló épületegyüttes az ír kereszténység és a korai ír királyság legmonumentálisabb emlékműve. A X. században ez volt Cormac MacCullinan, a legendás papkirály fővárosa. Látogatás a romok között, majd a múzeumban. Utunk folytatása Kilkenny-be, ahol a szigetország egyik legszebb középkori óvárosa található. Útközben ismerkedés Szent Canice, a város védőszentje és a kelta Ossory Királyság történetével, s még néhány további középkori, de máig emlegetett sztorival. Este szállás elfoglalása a városban, majd idegenvezetőnk segítségével közös pub túrára indulunk, melynek keretén belül megkóstoljuk a híres Kilkenny édeskés vörös sört (red ale) is.

Éj Kilkennyben

3. nap: Moher sziklái és Galway, az Ír-sziget nyugati végei

Reggeli után látogatás a Kilkenny Kastélyban és parkjában. Megismerkedés a XII. századi építtetők korával, illetve a kastélyt birtokló Butlerek életével. Séta a Rothe House reneszánsz palotánál, majd az óriási St. Canice Katedrálisnál. A Black Abbey, majd a Miasszonyunk Katedrális fényképezése. Továbbutazás az Atlanti-óceán partjára, Írország legnyugatibb szegletébe, a Moher Sziklákhoz. A 8 km hosszúságban, nyaktörő mélységekkel „őrt álló” sziklák látványa életre szóló élmény. Az óceán több mint 180 m mélységben dübörög a lábunk alatt – páratlanul frissítő, párás fuvallatokkal. 2 órás séta kontinensünk nyugati peremén. Késő délutáni továbbutazás Galway, az ország nyugati felének legnagyobb városába. Galway afféle „angol telepként” évszázadokon át az amerikai hajóforgalom legfontosabb kapuja volt. Templomában állítólag Kolumbusz Kristóf is misézett, kikötőjében ma is áll az Armada ellen épített Spanyol kapu. Bejelentkezés a szállásunkra. Este szabad idő függvényében fakultatív látogatás a Corrib folyó menti óváros kocsmáiban (a helyszínen fizetendő)

Éj Galwayben

4. nap: Kilbeggan Distillery; úton Dublinba

Reggeli után városnézés Galwayben. Elutazás a szigetország központi vidékére, az 1.282 lakosú Kilbeggan (Cill Bheagáin keltául) városkájába, a Kilbeggan Distillery lepárlóba. Az 1757 óta működő üzem bejárása, 3 különféle whiskey megkóstolásával. Emlékezés Sir Winston Churchill miniszterelnökre, a Kilbeggan legkérlelhetetlenebb rajongójára… Folyamatos utazás Dublinba, menet közben vázlatos áttekintés az ír főváros történetéről, a vikingek korától – a U2 világsikeréig. Esti bejelentkezés hotelünkbe. Fakultatív látogatási lehetőség a Temple Bar negyedben, a “kocsmák Szentföldjén”. Kocsmázás erőnktől – és pénztárcánktól függően.

Éj Dublinban

5. nap: Dublin – Pannónia

Reggeli után közös városnézés az ír főváros legfontosabb látnivalóinál. Séták a South Bank (Déli Part) mentén: Trinity College (Az egyetemi városrészt Oxford mintájára alapította I. Erzsébet királynő 1592-ben.) Az épület-együttes legismertebb részei a College Park és a Museum. A Book of Kells (a világhírű, VIII. sz.-i kódex) fakultatív megtekintési lehetősége – ismerkedés a város legkorábbi történelmével. Fényképezés a György korabeli Merrion Square tér vörös téglaházainál, majd a Kormányzati épületeknél. Séta a Parlamentek (Dáil Éireann and Seanad Éireann) mellett az 1705-ben épített Mansion House-hoz (Kormányzói Palota), ahol 1919-ben kikiáltották Írország függetlenségét. Ezután látogatás az Ír Whiskey Múzeumban, részvétellel a Premium programon, melynek keretén belül 4 fajta whiskeyt kóstolunk meg, köztük egy idősebb itallal. Ezt követően transzfer a dublini repülőtérre. Indulás 19:55-kor, majd érkezés Budapestre 23:55-kor.

 

Részvételi díj reggelivel 270.000,-Ft        
Idegenforgalmi adó (helyszínen fizetendő) 8,-EUR
Baleset Betegség és Poggyász Biztosítás  köthető
Elvárt borravaló 10,-EUR
Repülőjegy irányár illetékkel, 1db 20 kg-os poggyásszal 78.000,-Ft
1 ágyas felár 84.000,-Ft