Két tenger festői országa – Albánia

 

Jelentkezés, kapcsolatUTAZÁSI FELTÉTELEKELEKTRONIKUS HÍRLEVÉL

Novipazári Szandzsák – Adriai-tenger – Jón-tenger – Szkopje (Észak-Macedónia)

Időpont:  2020. szeptember 20-28.
Utazás: 50 fős autóbusszal
Szállás: 4**** és 3***-os szállodák 2 ágyas szobáiban – Albániában 4****
Ellátás: Reggeli és vacsora
Létszám: 46 fő + 1 fő szakvezető

 

Európa legismeretlenebb és talán legegzotikusabb országa Albánia. Drámai szépségű tájakkal, néprajzi sokféleséggel, rendkívül gazdag históriával – s megannyi egyedi, védett műemlék negyeddel. Aki járt már itt, visszavágyik – aki még nem, jogosan érdeklődik a „Balkáni titkok” különlegességei iránt. Buszos utazásunk során 1 – 1 novipazári és szkopjei tranzitszállással (1-1 helyi idegenvezetéssel) jutunk el a minden ízében gyönyörű mediterrán országba. Két tengerparti szállásról járjuk be a fővárost, az UNESCO világörökségi helyszíneket (Berat, Butrint) – sokat strandolva az Adria- és a Jón-tenger türkizkék, lágyan nyárvégi vizeiben.

1. nap: A Novi Pazári Szandzsák históriája

Indulás reggel 6:00 órakor Budapestről, a Blaha Lujza térről, a Corvin előtti parkolóból. Utazás az M5 autópályán Szegedig, majd a határ átlépése után Belgrád irányába az E75 pályán. Útközben vázlatos ismertető a XV. századi, al-dunai magyar határvédelmi rendszerről és a Nándorfehérvári diadalról (1456). A Hogyan alakult ki a Novi Pazari Szandzsák? kérdés áttekintése, szemelvényekkel „Európa beteg embere” az Oszmán – Birodalom XIX. századi eseményeiből. Vázlatos ismertető Novi Pazar (törökül Yeni Pazar, vagyis Új Bazár) néhai- és mai muszlim kultúrájáról, a muhajir menekültekről, s a mai török kapcsolatokról. Koraesti érkezés Novi Pazarba. Vacsora után Gróf Andrássy Gyula, a Berlin Kongresszus (1878) és a néhai osztrák-magyar Novi Pazar (1878 – 1908) idők fakultatív méltatása – egy-két pohár fehér bor mellett…

Éj Novi Pazarban

2. nap: Montenegrón át Durazzo (Durrës) partjaira

Reggeli után városnézés Novi Pazar kicsiny, megmaradt „török negyedében”. Átlépés a néhai szandzsák (Yeni Pazar sancaği) montenegrói vidékeire. Rövid szünetek a legszebb magashegységi panorámáknál, szemelvényekkel Crna Gora (Montenegro), a „Fekete-hegyek” országa múltjából és természeti szépségeiből. (A határátlépések időtartamától függően rövid városnézési lehetőség Shkodërben – magyarul Szkutariban. Figyelem! Ez a program csak a gyors szerb – montenegroi és montenegroi – albán határátkelések esetén valósítható meg.) Rövid felkészítés a buszon Albánia festői tájairól, s az előttünk álló csodaszép látnivalókról. Néhány szó Durrës (Durazzo) az Adriai-tenger egyik legrégebbi kikötője múltjáról – jelenéről. Durazzo 449. óta érseki székhely. Alapítói görög gyarmatosítók voltak a Kr. e. VII. században. Epidamnosz néven az antik görög világ egyik legjelentősebb kikötője volt. Dyrrachium az ókori római időkben, a Konstantinápolyba vivő Via Egnatia út nyugati kezdőpontja. Több mint 400 éven át török uralom alatt állt – s 1913-tól 7 éven át ez volt Albánia fővárosa. Ma fejlett kikötő és nyaraló központ, „Brindisi és Bari másik partja.” (Kétféle fiatal lakossággal: 1./ aki már talált munkát Olaszországban; 2./ aki most keresi…) Esti bejelentkezés hotelünkbe. Séta lehetőség az Adria partján.

Éj Durrësben

3. nap: Pihenő az Adrián

Kései reggeli után egész napos strandolás, pihenés az Adria partján.

Éj Durrësben

4. nap: Pihenő az Adrián vagy Tiranában Apponyi Géraldine királyné és I. Zogu király nyomán

Kései reggeli után egész napos strandolás, pihenés az Adria partján.

vagy

Fakultatív kirándulás a fővárosba, Tiranába, az idegen-vezető és helyi albán házigazdánk vezetésével: Városnézés a gyorsan modernizálódó, folyamatos átépítés alatt álló nagyvárosban: Sheshi Szkanderbég főtér – Ethem bég mecset – Óratorony. Látogatás a Nemzeti Történeti Múzeumban, majd városnézésünk folytatása: Régészeti Múzeum (kívülről) – Parlament – Nemzeti könyvtár és a néhai „Olasz negyed”. A kirándulás során két korszak eseményeit ismerhetjük meg részletesebben – két meghatározó személy életén keresztül. 1./ Szkander bég (1405-1468), a II. Murad szultánnal szembeforduló albán kormányzó élete és kora. 2./ I. Zogu III. Szkander bég király (1895-1961) élete és kora – az olasz befolyás akkori – és mai jegyei. Néhány szó Apponyi Géraldine királyné (1915–2002), “Magyarország Fehér Rózsája” életéről. Délutáni visszaérkezés a hotelbe. (Minimum létszám: 30 fő. Részvételi díj: 20,-EUR/fő, belépődíjjal a Nemzeti Történeti Múzeumba)

Éj Durrësben

5. nap: Az UNESCO világörökségi Berat és a szépséges Albán-Riviéra

Reggeli után elutazás az UNESCO világörökségi védelem alatt álló Berat városába. A cseresznye és olajligetekből kiemelkedő, 3 óvárosi negyedből álló „élő skanzen” az ország legszebb műemléképületeinek otthona. 24 tornyos bizánci-oszmán erődromjáról nagyszerű kilátás nyílik az óváros(ok)ra. Séta a Mangalemben, a néhai török negyedben: Szultán mecset – Ólom mecset – Agglegény mecset. Séta és szabadidő a Gorica és Kalase negyedekben: Felkapaszkodás várfalakon belüli Kalase negyed zegzugos utcáiba. A Szent Tódor kapu, a Szetháromság-templom és a Szent Mihály kápolna fényképezése. Délutáni továbbutazás a Jón-tenger partvidékére, az Albán-Riviérára. Menet közben kísérlet a Riviéra, népszerű nevén csak Bregu különleges látnivalóinak felsorolására. Megérkezés Sarandë-be, „az Albán-Riviéra fővárosába” este.

Éj Sarandëben

6. nap: Pihenő a Jón-tengeren

Kései reggeli után egész napos strandolás, pihenés a Jón-tenger partján.

vagy

Fakultatív kirándulás az UNESCO világörökségi Butrintba. A Kr.e. XII. században attikai és korinthoszi görög telepesek által város a Magna Graecia (Szicília) felé irányuló hajóforgalom egyik legfontosabb csomópontjává vált. A római időkben Buthrotum néven virágzó kikötőként élt tovább – majd Velencei Köztársaság is kiemelt stratégiai helyszínként kezelte. Az ásatási területen így egymás „hegyén-hátán” tekinthetőek meg az ókori görög, római, bizánci, velencei és oszmán kori műemlékek. Visszaérkezés a hotelbe a koraesti órákban. (Figyelem! A fakultatív kirándulás részvevői feltétlenül hozzanak fürdőruhát és törölközőt. Részvételi díj: 20,-EUR/fő +csónak költség)

Éj Sarandëben

7. nap: Pihenő a Jón-tengeren

Kései reggeli után egész napos strandolás, pihenés a Jón-tenger partján.

vagy

Fakultatív kirándulás a Llogara-hágóhoz (1.027 m) az idegen-vezető részvételével: Az egész napos utazás tengerparti állomásai: 1./ Porto Palermo szigetre épült velencei erődje; 2./ Llogara Nemzeti Park fenyvesei; 3./ Himarë strandja (kiépített); 4./ Gjipe kanyon és Gjipe partszakasz (kiépítetlen).

(Figyelem! A fakultatív kirándulás részvevői feltétlenül hozzanak fürdőruhát és törölközőt. Részvételi díj: 18,-EUR/fő)

Koraesti visszaérkezés a hotelbe.

Éj Sarandëben

8. nap: A kicsiny Észak-Macedón Köztársaság

Korai reggeli – majd hazautazásunk megkezdése a Himarë – Vlorë – Ohrid – Szkopje útvonalon, 2-3 óránkénti rövid pihenőkkel, egy határátlépéssel. Utazás közben ismertető az Észak-Macedón Köztársaság természeti viszonyairól, az ősi falvak, ortodox kolostorok és a legjobb szőlők kicsiny államáról – illetve arról, hogy Görögország miért nem ismerte / ismeri el máig sem az országocska nevét. Miért nincs köze a mai államocskának az ókori Makedóniához, illetve Nagy Sándorhoz és a makedón uralkodókhoz? – a kérdés körbejárása… Esti érkezés Szkopjébe.

Éj Szkopjében

9. nap: Pannónia hazavár

Reggeli után fővárosnézés, helyi házigazdánk irányításával: Daud Pasa fürdője – Musztafa Pasa komplexum – Óratorony – Kőhíd – Terézanya emlékmű és Alexandrosz emlékműve. II. Philipposz és I. Jusztiniánusz császár szobra. Rövid szabadidő és vásárlás a Török bazárban, majd hazaindulás. Utazás autópályán rövid megállókkal. A magyarországi szakaszon utazás az M5 autópályán. Budapestre érkezés az éjszakai órákban.

Részvételi díj 1 főre reggelivel és vacsorával 227.000,-Ft
Baleset Betegség és Poggyász Biztosítás  köthető
Helyben fizetett belépők  23,-EUR
Fakultatív kirándulások és belépők (Min. 30 fő résztvevő esetén) 58,-EUR
1 ágyas felár 170,-EUR