Világok határa: Azori-szigetek – AKTÍV nyaralás

 

Jelentkezés, kapcsolatUTAZÁSI FELTÉTELEKELEKTRONIKUS HÍRLEVÉL

Terceira – Faial – Pico –Sao Miquel különleges világa – A főszezonban

Időpont: 2020. július 17-26.
Utazás: Menetrend szerinti járatokon; a szigetek között belföldi repülőjáratokkal;
  a szigeteken különbusszal
Szállás: 4****-os szállodák, 2 ágyas szobáiban
Ellátás: Reggeli (Vacsora lehetőség a hotelekben, illetve a közeli éttermekben) és 2 alkalommal ebéd
Létszám: Min. 20  fő + 1 fő magyar idegenvezető + 1 fő portugál szakvezető

 

 

 Azori szigetek: A portugál földrajzi felfedezések igaz meséinek földje és óceánja, Európa és az Újvilág között “félúton”. A Golf-áramlat ölelésében, bársonyos, szubtrópusi klímával, lágy hőmérséklettel. Az Atlanti-óceán mélykék szívében rejtőző szigetvilág, amit a legtöbb turisztikai szakíró Atlantisz itt maradt ligeteinek tart. A végtelen vízből kiemelkedő ananász, tea, dohány és szőlő ültetvények zöldje – lírai szépségű hegyvidéki tájain bolygónk talán legszínpompásabb virágszőnyegeivel. Lakói felfedezők, hajósok, kalózok és más tengerjárók leszármazottai, évszázados dicsőség és hagyományok örökségével. A portugál gyarmatbirodalom kincseiből épített gazdagság, UNESCO világörökségi óváros és középkori katedrálisok – ahol delfinek és bálnák kísérik az óceánra szállókat. A négy leghíresebb szigetén tett látogatás felejthetetlen, szemlélet- és lélekformáló élmény.

…S mindez „A főszezonban”, július második felében – a világhírű hortenzia virágzás idején.

 1. nap: Terceira  felé

Találkozás a Liszt Ferenc reptéren kora délután 14:30-kor. Elrepülés lisszaboni átszállással az Azori-szigetekre.  Utazás közben ismerkedés a világhírű portugál hajósok, térképészek életével, vázlatos felkészítés a világ „fehér foltjainak” feltárásáról a Felfedezések korában. Néhány fejezet Afrika, Brazília, és az Indiai-óceán portugál feltárásának hosszú- és rendkívüli históriájából. Vázlatos áttekintés az Atlanti-óceán közepén elterülő, 9 lakott szigetből álló Azori-szigetek természetföldrajzáról, az Azori mikrolemez kialakulásáról és a 3 fő szigetcsoport felosztásáról (Központi-; Nyugati- és Keleti csoport). 21:40-kor repülés Terceira-ra.  Megérkezés éjjel 23:10-kor, majd transzfer a hotelbe.

Éj Angra de Heroismo-ban

2. nap: Angra de Heroismo – a gyarmati idők világkereskedelmének központja

Reggeli után „azonnali fejesugrás” az UNESCO világörökségi főváros, Angra do Heroismo meséinek kifogyhatatlan kincsestárába: A települést Tengerész Henrik alapította 1474-ben, 1534-ben emelték birodalmi városi rangba, illetve püspöki székhellyé. Stratégiai fekvésének köszönhetően a portugál, majd a spanyol gyarmatbirodalmak elsőszámú óceáni logisztikai központjává vált. Itt „futott össze” Amerika, India, Brazília, Peru és Mexikó minden fűszere, kelméje, aranya, gazdagsága… Itt temették el Vasco de Gama öccsét, ez vált II. Fülöp birodalmának óceáni bástyájává, innen zavarták el Sir Francis Drake rettenthetetlen tengeri farkasait, majd az őket követő kalózok és martalócok sokaságát. A kiterjedt reneszánsz óváros ma is a világon egyedülálló épületállományt őriz, amik sétával érhetőek el: Sé katedrális; Paláció dos Capitaes Generais palota; Convento e Igreja de Sao Francisco rendház (ma városi múzeum is). Felkapaszkodás a kolostorudvar botanikus kertjén át a IV. Pedro király emlékműhöz. (A portugál király egyben Brazília első császára is volt, I. Péter néven). A város egyedülálló panorámája és a mögötte magasodó Monte do Brasil hegy fotózása. Látogatás a Furnas do Enxofre okker és méregzöld színű fumarola völgyében (vulkáni utóműködés), rövid fényképszünetekkel a legszebb bikafarmoknál. Koraesti visszaérkezés Angrába, pihenő a hotelben, úszási lehetőség saját strandunkon, vagy az óceánparti medencében. Fakultatív sétalehetőség az óceánparton, a Castelo de S. Sebastiao erődnél.

Éj Angra do Heroismo-ban

3. nap: Faial az Atlanti-óceán ajándéka

Reggeli elutazás a Központi-szigetekhez (Grupo Central) tartozó Faial-ra, 09:25-kor. Megérkezés után utazás a sziget nyugati csücskébe, az 1957/58-ban kiemelkedett Ponta dos Capelinhos-félszigetre. A hihetetlen, s hihetetlenül friss vulkáni felszínformák fotózása, séták, majd közös és kiadós „expedíciós ebéd”.  Utazás a sziget fővárosába, a 7.000 lakosú Hortára. „Az óceán ajándékaként” dicsért város az 1876-ban indult hatalmas kikötőépítéseknek is köszönhette, hogy 1900-ra a modern óceánjárók és jachtok legfontosabb atlanti „randevúpontjává” vált. 1919-ben a PanAm légitársaság is a várost választotta „félúton” állomásává, így nem csoda, hogy anno, 1944-ben Horta kikötőjében gyülekezett az USA hadiflottája, a Normandiai partraszállást megelőzően. Bejelentkezés a hotelbe, rövid pihenő. Séta a méltán világhírű jacht kikötőben (Marina da Horta), a megannyi, a tengerészek által hagyott üzenet és festmény olvasgatásával. Egy pohárka rum hörpintési lehetőség a Peter Café Sport-ban, a bálnacsont faragványok kiállításának megtekintése. Sétánk folytatása az óvárosban: Az 1696-ben épült Sao Francisco rendház hatalmas épülettömbje; az 1680-ban átadott Sao Salvador templom megtekintése; séta a Santa Cruz erőd 500 éves falainál.  Rövid pihenő a Porto Pim kikötő festőien nyugodt homokos fövenyén, majd fakultatív kocsmázási lehetőség valamelyik tengerész csehóban.

Éj Hortában

4. nap: Calderától – Picoig…

Reggeli után utazás a sziget központi hegyeibe, a Miradouro de Caldeira kilátóhoz. Erőnktől és túra-étvágyunktól függően séta (max. 8 km, kb. 2,5 óra) a 2.000 m átmérőjű, 400 m mély, a tökéletességig szabályos kör alaprajzú és méregzöld Caldeira körül. (Hitetlenkedés, hogy ebben a hortenzia virágzós látványban néhány itáliai vagy holland tájépítő mester keze is benne kell legyen…)     Utazás a kikötőbe, majd áthajózás Pico szigetére, s annak is fővárosába, Madalenába, délután. Kikötés után azonnali utazás az öreg Karmelita kolostorba, ami ma az egyedi verdelho borok és a borászat múzeuma… majd egy helyi borászat meglátogatása: Ismerkedés az UNESCO világörökségi védelem alatt álló pico-i borok készítésének tudományával, majd szemérmes kóstoló és vásárlási lehetőség. A „canadas” (ültetvény-védő bazaltfalak) fényképezése, majd visszaérkezés Madalenába, látogatással az 1500-as években épült Santa Maria Madalena templomnál, a város szimbólumánál. Strandolási lehetőség a kristálytiszta és lágy óceánban.

Éj Madalénában

5. nap: A bálnák birodalmától – Portugália tetejéig

Délelőtti pihenő, óceáni strandolás Madalenában.

vagy

Fakultatív 3-4 órás bálnales az Atlanti-óceánon: Pico szigetének festői partjai az Atlanti-óceán „kellős közepén” húzódnak. Ez az óceán halban és emlősben leggazdagabb területe, hatalmas tömegben fordulnak elő delfinek és több bálnafaj is őshonos. A gyors járású csónakokban angolul beszélő tengerbiológus által vezetett program igazi életre szóló élmény: Tenger-biztos ruhát öltünk és a halradarok segítségével előre felderített delfin-és bálna rajok közelébe hajózva figyelhetjük meg a különleges óceáni emlősöket. A program részvételi díja: 75,-EUR/fő.

Kikötés után látogatás a Gruta das Torres lávabarlangban. A 2.351 m magas Pico, Portugália teteje körbeutazása (s egyben a sziget körbejárása) fotószünetekkel a legszebb panoráma pontokon. Ismertetés az óriási csúcs kiemelkedéséről, a vulkáni- és utóvulkáni felszínformákról. Históriák, igaz mesék a bálnavadászat korából (XVIII-XX. század), látogatással Lajes de Pico-ban, a Museo dos Baleeiros bálnavadász múzeumban. Átutazás a szigeten, sok-sok fotószünettel a festői központi úton (EN3), „Portugália teteje” a Pico (Montanha do Pico) északi lábánál. A világon egyedülálló hortenziás mezők és útszélek méltatása… gyönyörködő percekkel… Esti visszaérkezés a szállásra.

Éj Madalénában

6. nap: Sao Miguel szigete: Utazás Atlantiszra

Délelőtti hajózás Faial szigetére, majd elrepülés a Keleti-szigetekhez (Grupo Oriental) tartozó Sao Miguelre, az Azori-szigetek legnagyobb s legnépesebb tagjára, 12:35-kor. Leszállás a fővárosban, Ponta Delgada-ban 13:25 órakor. Vázlatos ismertető a 64 X 16 km méretű „Örökkön zöld” sziget (Mihály arkangyal földje, ahogy a helyiek mondják) földrajzáról, mára 69.000 lakosúra duzzadt fővárosa múltjának fontosabb eseményeiről: Goncalo Velho Cabral a templomosok flottaparancsnokának 1427. évi felfedező útja; az 1546. évi főváros avatás igaz meséi,  nyomozással a szigettel kapcsolatos – immár 600 éve élő – Atlantisz legendák nyomán.  Bejelentkezés hotelünkbe, majd rövid pihenő.    Séta a portugál kolonialista időket idéző hangulatos óvárosban, a Forte de Sao Bras-tól a főtéren át a Sao Pedro templomig, majd az óceánparti promenádon. A portugál világ jellemző részleteinek összefoglalása, az immár 1 hete gyűlő tapasztalataink alapján. Az „ismerős” virágmintás kockakő járdák; az azulejo-felületek; a vulkáni kőzetből épült, fehérre meszelt épületek és a kovácsolt vasakkal-virágpompával gazdagon díszített paloták – a világon egyedül csak a portugál területeken megtalálható Mánuel-stílus „beazonosítása”.

Éj Ponta Delgada-ban

7. nap: A Terra Nostra és a Lagoa do Fogo csodái

Figyelem! Fürdőruhát feltétlenül hozzunk magunkkal!

Reggeli után egész napos kirándulás Mihály arkangyal földjének keleti vidékein: Látogatás egy ananász ültetvényen, ahol megismerkedünk az üvegházas műveléssel, a növény különleges fejlődésével, megtekinthetjük a két éves növekedés különböző fázisait, és természetesen kóstolásra, valamint az ananász kultúrkörrel kapcsolatos ajándékvásárlásra is mód nyílik. Utazás a gondosan művelt, szemet gyönyörködtetően zöld növényzettel borított óceánparton. Látogatás és rövid fényképezés a sziget első, történelmi fővárosában, Vila Franca do Campo-ban, sétával a középkori óvárosban.  Továbbutazás kis farmok között a vulkáni utóműködések birodalmába, Furnas körzetébe.  Fényképezés a Lagoa das Furnas (Furnas-i tó) mellett, ahol a gyönyörű tó mellett vulkáni utóműködésekkel is találkozhatunk. Ez a terület az „azori Yellowstone”:  Séta a kénes kigőzölgések, iszapfortyogók között, majd a Terra Nostra Park botanikus kertben. Fürdési lehetőség a portugál gyarmati rezidencia kertjében álló, kő kávás, tavirózsákkal benőtt, hatalmas medencében, a vulkáni utóműködés által természetesen fűtött meleg vízben.

Cozido ebéd: A föld mélyén készült, jellegzetes atlantiszi ebédünkben édes burgonya, kukorica, különböző zöldségek és húsok találhatók, a szigeteken megtermő minden fontosabb élelmiszerrel, fűszerrel együtt. Mennyei ízek – igen kiadós mennyiségben.

Feljutás délután a sokszor felhőkbe bújó Miradouro da Lagoa do Fogo kilátópont festői gerincére. Pihenő, az óceán fölé magasodó magashegységi tó (!) felejthetetlen látványának élvezete, rövid sétákkal – vagy 2 órás fakultatív séta (kb. 300 m szintkülönbség 1 irányban) a Lagoa do Fogo félszigetére és erdőségébe.  Koraesti visszaérkezés a fővárosba.

Esti szabadprogram.

Éj Ponta Delgada-ban

8. nap: Kráter tavak titkai és a teaföldek illata

Reggeli után kirándulás Sao Miguel Nyugati partvidékére, Sete Cidades-be. A különlegesen szép, érintetlen környezetben fekvő, kristálytiszta vizű krátertó megtekintése. Fotószünetek és rövid séták a szemtelenül festői szerpentin utakon, majd érkezés a kettős tórendszer (a „Kék” és „Zöld” tó együtteséhez) közé épített hídra. Leereszkedés a Lagoa de Santiago szubtrópusi növényzettel benőtt kráterébe (Oda – vissza kb. 1,5 óra, szintkülönbség  kb. 2 X 300 m). Továbbutazás a Laguna do Canario parkolójába, majd séta a varázslatos Miradouro de Boca do Inferno kilátópontra.   Délutáni továbbutazás a sziget É-i partvonalára (ősi erdők és bika farmok között) Gorreana-ba. Európa egyetlen teaültetvényének megtekintése: A festői látványt nyújtó ültetvények fotózása után látogatás a teaüzemben, ahol a szárítás, fermentálás, válogatás, csomagolás különböző műveleteit végzik. Ismerkedés a régi és a modern technológiákkal, gépekkel, majd teakóstoló és vásárlási lehetőség. Hazaúton fényképezési lehetőség Terceira, Sao Jorge és Pico szigeteinek panorámájával (jó idő esetén). Szabad program, felkészülés a hazautazásra, a látottak értékelése.

Éj Ponta Delgada-ban

9. nap: Strandunk az Atlanti-óceán esti hazaindulással…

Nagyon kései reggeli és kijelentkezés szobáinkból. A szerencsés menetrendnek köszönhetően, többféle választási lehetőség az egyéni, fakultatív  programokból: 1./ Séta, vásárlási és pihenő lehetőség Ponta Delgada belvárosában; 2./ Hotelünk szolgáltatásainak élvezete: Belső medence, jakuzzi és wellness; 3./ Kerékpáros látogatás a közeli Sao Roque nyaraló és strand negyedben; 4./ Látogatás Sao Roque valamelyik óceáni (fekete homokos) strandján helyi busszal vagy taxival; 5./ Választható hajókirándulás, előzetes foglalás szerint.

Bármerre is jártunk – találkozás hotelünk recepcióján 16:30 órakor. Utazás a nemzetközi reptérre, majd elrepülés Lisszabonba 19:15-kor. Éjszakai átszállás, hazaérkezés a 10. napon reggel 05:00 órakor.

Részvételi díj 477.000,-Ft
Baleset, Betegség és Poggyászbiztosítás köthető
Repülőjegy irányár illetékkel 249.000,-Ft
Belföldi repülések, illetékkel (2 belső repülés) A részvételi díjban
Pico sziget hajózás oda-vissza A részvételi díjban
Stornó biztosítás 1,5%
Belépők A részvételi díjban
Fakultatív bálnales 75,-EUR
1 ágyas felár 530,-EUR