Világok határa: Azori-szigetek

 

Jelentkezés, kapcsolatUTAZÁSI FELTÉTELEKELEKTRONIKUS HÍRLEVÉL

Terceira – Faial – Pico –Sao Miquel

Időpont: 2019. május 22-30.
Utazás: Menetrend szerinti járatokon; a szigetek között belföldi repülőjáratokkal; a szigeteken 9 fős kisbuszokkal
Szállás: 4****-os szállodák 2 ágyas szobáiban
Ellátás: Reggeli (Vacsora lehetőség a hotelekben, illetve a környékbeli éttermekben)
Létszám: 16  fő + 1 fő tudományos vendég + 1 fő szakvezető

Tudományos vendég: Dr. Karancsi Zoltán, Tanszékvezető egyetemi docens (SZTE JGYPK Földrajzi és Ökoturisztikai Tanszék)

 

A portugál földrajzi felfedezések igaz meséinek földje és óceánja, Európa és az Újvilág között “félúton”. A Golf-áramlat ölelésében, bársonyos, szubtrópusi klímával, lágy hőmérséklettel. Az Atlanti-óceán mélykék szívében rejtőző szigetvilág, amit a legtöbb szakíró Atlantisz itt maradt ligeteinek tart. A végtelen vízből kiemelkedő ananász, tea, dohány és szőlő ültetvények zöldje – lírai szépségű hegyvidéki tájain bolygónk talán legszínpompásabb virágszőnyegeivel. Lakói felfedezők, hajósok, kalózok és más tengerjárók leszármazottai, évszázados dicsőség és hagyományok örökségével. A portugál gyarmatbirodalom kincseiből épített gazdagság, UNESCO világörökségi óváros és középkori katedrálisok – ahol delfinek és bálnák kísérik az óceánra szállókat. Sokak szerint a világon egyedülálló vidék, „nem lehet mihez hasonlítani”. A négy leghíresebb szigetén tett látogatás felejthetetlen, szemlélet- és lélekformáló élmény.

1. nap: Terceira felé

Találkozás a Liszt Ferenc reptéren kora délután, 14:15-kor. Elrepülés Lisszabonba 16:10-kor, átszállással a portugál fővárosban. Menet közben vázlatos felkészítés a portugál hajósokról és a világ „fehér foltjainak” feltárásáról a Felfedezések korában. Áttekintés az Atlanti-óceán közepén elterülő, 9 lakott szigetből álló Azori-szigetek természetföldrajzáról, az Azori mikrolemez kialakulásáról és a 3 fő szigetcsoport felosztásáról (Központi-; Nyugati- és Keleti csoport). 22:10-kor repülés Terceira-ra.  Megérkezés éjjel 23:40-kor, majd transzfer a hotelbe.

Éj Angra de Heroismo-ban

2. nap: Angra de Heroismo – a gyarmati idők világkereskedelmének központja

Reggeli után „azonnali fejesugrás” az UNESCO világörökségi főváros, Angra do Heroismo meséinek kifogyhatatlan kincsestárába: A települést Tengerész Henrik alapította 1474-ben, 1534-ben emelték birodalmi városi rangba, illetve püspöki székhellyé. Stratégiai fekvésének köszönhetően a portugál, majd a spanyol gyarmatbirodalmak elsőszámú óceáni logisztikai központjává vált. Itt „futott össze” Amerika, India, Brazília, Peru és Mexikó minden fűszere, kelméje, aranya, gazdagsága… Itt temették el Vasco de Gama öccsét, ez vált II. Fülöp birodalmának óceáni bástyájává, innen zavarták el Sir Francis Drake rettenthetetlen tengeri farkasait, majd az őket követő kalózok és martalócok sokaságát. A kiterjedt reneszánsz óváros ma is a világon egyedülálló épületállományt őriz, amik sétával érhetőek el: Convento e Igreja de Sao Francisco rendház (ma városi múzeum is); Sé katedrális; Paláció dos Capitaes Generais palota. Közös séta az óceánparton a Castelo de S. Sebastiao erődhöz – majd az átellenben emelkedő, hatalmas S. Joao Baptista fellegvárhoz. A város fölé magasodó Monte do Brasil hegy fotózása. Látogatás a Furnas do Enxofre okker színű fumarola völgyében (vulkáni utóműködés), rövid fényképszünetekkel a legszebb bikafarmoknál. Vázlatos ismertető a hódító spanyolok által meghonosított terceirai bikaviadalokról. Visszaérkezés Angrába, szabadidő a Prace Velha főtér és a Rua Direita gyarmati főút környezetében.

Éj Angra do Heroismo-ban

3. nap: Faial az Atlanti-óceán ajándéka

Reggeli elutazás a Központi-szigetekhez (Grupo Central) tartozó Faial-ra, 08:35-kor. Megérkezés után megismerkedés házigazdánkkal, majd utazás a sziget nyugati csücskébe, az 1957/58-ban kiemelkedett Ponta dos Capelinhos-félszigetre. A hihetetlen, s hihetetlenül friss vulkáni felszínformák fotózása, séták, majd közös „expedíciós ebéd”.  Utazás a sziget fővárosába, a 7.000 lakosú Hortára. „Az óceán ajándékaként” dicsért város az 1876-ban indult hatalmas kikötőépítéseknek is köszönhette, hogy 1900-ra a modern óceánjárók és yachtok legfontosabb atlanti „randevúpontjává” vált. 1919-ben a PanAm légitársaság is a várost választotta „félúton” állomásává, így nem csoda, hogy anno 1944-ben Horta kikötőjében gyülekezett az USA hadiflottája, a Normandiai partraszállást megelőzően. Bejelentkezés a hotelbe, rövid pihenő. Séta a méltán világhírű yacht kikötőben (Marina da Horta), a megannyi, a tengerészek által hagyott üzenet és festmény olvasgatásával. Egy pohárka rum hörpintése a Peter Café Sport-ban, a bálnacsont faragványok kiállításának megtekintése. Sétánk folytatása az óvárosban: Az 1696-ben épült Sao Francisco rendház hatalmas épülettömbje; az 1680-ban átadott Sao Salvador templom megtekintése; séta a Santa Cruz erőd 500 éves falainál.  Rövid pihenő a Porto Pim kikötő festőien nyugodt homokos fövenyén, majd fakultatív kocsmázási lehetőség valamelyik tengerész csehóban.

Éj Hortában

 4. nap: Calderától – Picoig…

Reggeli után utazás a sziget központi hegyeibe, a Miradouro de Caldeira kilátóhoz. Erőnktől és túraétvágyunktól függően séta (max. 8 km, kb. 2,5 óra) a 2.000 m átmérőjű, 400 m mély, a tökéletességig szabályos kör alaprajzú és méregzöld Caldeira körül. (Hitetlenkedés, hogy ebben a szabályos látványban néhány itáliai vagy holland tájépítő mester keze is benne kell legyen…)     Utazás a kikötőbe, majd áthajózás Pico szigetére, s annak is fővárosába, Madalenába, 14:15-kor. Kikötés után azonnali sietés az öreg Karmelita kolostorba, ami ma az egyedi verdelho borok és a borászat múzeuma… majd egy helyi borászat meglátogatása: Ismerkedés az UNESCO világörökségi védelem alatt álló pico-i borok készítésének tudományával, majd szemérmes kóstoló és vásárlási lehetőség. A „canadas” (ültetvény-védő bazaltfalak) fényképezése, majd visszaérkezés Madalenába, látogatással az 1500-as években épült Santa Maria Madalena templomnál, a város szimbólumánál.

Éj Madalénában

5. nap: A bálnák birodalmától – Portugália tetejéig

Délelőtti pihenő, szabad program Madalenában.

vagy

Fakultatív 3-4 órás bálnales az Atlanti-óceánon: Pico szigetének festői partjai az Atlanti-óceán „kellős közepén” húzódnak. Ez az óceán halban és emlősben leggazdagabb területe, hatalmas tömegben fordulnak elő delfinek és több bálnafaj is őshonos. A gyors járású csónakokban angolul beszélő tengerbiológus által vezetett program igazi életre szóló élmény: Tenger-biztos ruhát öltünk és a halradarok segítségével előre felderített delfin-és bálna rajok közelébe hajózva figyelhetjük meg a különleges óceáni emlősöket. A program részvételi díja: 75,-EUR/fő.

Kikötés után látogatás a Gruta das Torres lávabarlangban. A 2.351 m magas Pico, Portugália teteje körbeutazása (s egyben a sziget körbejárása) fotószünetekkel a legszebb panoráma pontokon. Ismertetés az óriási csúcs kiemelkedéséről, a vulkáni- és utóvulkáni felszínformákról. Históriák, igaz mesék a bálnavadászat korából (XVIII-XX. század), látogatással Lajes de Pico-ban, a Museo dos Baleeiros bálnavadász múzeumban. Átutazás a szigeten az Északi partra, Sao Roque do Pico néhai bálnavadász városkájába, sétával és (nyitva tartástól függő) rövid látogatási lehetőséggel a néhai bálnavadász üzemben. Utazás a sziget festői központi útján (EN3) a Pico (Montanha do Pico) északi lábánál, rövid sétákkal és fotószünetekkel. Esti visszaérkezés a szállásra.

Éj Madalénában

6. nap: Sao Miguel szigete: Utazás Atlantiszra

Délelőtti hajózás Faial szigetére, 11:30-kor, majd elrepülés a Keleti-szigetekhez (Grupo Oriental) tartozó Sao Miguelre, az Azori-szigetek legnagyobb s legnépesebb tagjára, 15:10-kor. Leszállás a fővárosban, Ponta Delgada-ban 16:00 órakor. Vázlatos ismertető a 64 X 16 km méretű „Örökkön zöld” sziget (Mihály arkangyal földje, ahogy a helyiek mondják) földrajzáról, mára 69.000 lakosúra duzzadt fővárosának múltjának fontosabb eseményeiről: Goncalo Velho Cabral a templomosok flottaparancsnokának 1427. évi felfedező útja; az 1546. évi főváros avatás igaz meséi,  nyomozással a szigettel kapcsolatos – immár 600 éve élő – Atlantisz legendák nyomán. Késő esti bejelentkezés hotelünkbe.

Éj Ponta Delgada-ban

7. nap: A Terra Nostra csodái és a teaföldek illata

Figyelem! Fürdőruhát hozzunk magunkkal!

Reggeli után egész napos kirándulás Mihály arkangyal földjének keleti vidékein: Látogatás egy ananász ültetvényen, ahol megismerkedünk az üvegházas műveléssel, a növény különleges fejlődésével, megtekinthetjük a két éves növekedés különböző fázisait, és természetesen kóstolásra, valamint az ananász kultúrkörrel kapcsolatos ajándékvásárlásra is mód nyílik. Utazás a gondosan művelt, szemet gyönyörködtetően zöld növényzettel borított óceánparton. Látogatás és rövid fényképezés a sziget első, történelmi fővárosában, Vila Franca do Campo-ban, sétával a templomnál. Továbbutazás kis farmok között a vulkáni utóműködések birodalmába, Furnas körzetébe.  Fényképezés a Lagoa das Furnas (Furnas-i tó) mellett, ahol a gyönyörű tó mellett vulkáni utóműködésekkel is találkozhatunk: Séta a kénes kigőzölgések, iszapfortyogók között, majd a Terra Nostra Park botanikus kertjében. Fürdési lehetőség a portugál gyarmati rezidencia kertjében álló, kő kávás, tavirózsákkal benőtt, hatalmas medencében, a vulkáni utóműködés által természetesen fűtött meleg vízben. Fakultatív ebédlehetőség: A föld mélyén készült, jellegzetes atlantiszi ebédünkben édes burgonya, kukorica, különböző zöldségek és húsok találhatók, a szigeteken megtermő minden fontosabb élelmiszerrel, fűszerrel együtt. Az étkezés részvételi díja: 25,-EUR/fő.

Délutáni továbbutazás a sziget É-i partvonalára (ősi erdők és bika farmok között) Gorreana-ba. Európa egyetlen teaültetvényének megtekintése: A festői látványt nyújtó ültetvények fotózása után látogatás a teaüzemben, ahol a szárítás, fermentálás, válogatás, csomagolás különböző műveleteit végzik. Ismerkedés a régi és a modern technológiákkal, gépekkel, majd teakóstoló és vásárlási lehetőség. Hazaúton fényképezési lehetőség Terceira, Sao Jorge és Pico szigeteinek panorámájával (jó idő esetén). Esti szabadprogram.

Éj Ponta Delgada-ban

 8. nap: Kráter tavak titkai

Reggeli után kirándulás Sao Miguel Nyugati partvidékére, Sete Cidades-be. A különlegesen szép, érintetlen környezetben fekvő, kristálytiszta vizű krátertó megtekintése. Fotószünetek és rövid séták a szemtelenül festői szerpentin utakon, majd érkezés a kettős tórendszer (a „Kék” és „Zöld” tó együtteséhez) partján fekvő, azonos nevű városba. Fakultatív ebéd, szabad program. Délutáni visszaérkezés a fővárosba.  Séta a portugál kolonialista időket idéző hangulatos óvárosban, a Forte de Sao Bras-tól a főtéren át a Sao Pedro templomig, majd az óceánparti promenádon. A portugál világ jellemző részleteinek összefoglalása, több mint 1 hete tartó tapasztalataink alapján: az immár „ismerős” virágmintás kockakő járdák; az azulejo-felületek; a vulkáni kőzetből épült, fehérre meszelt épületek és a kovácsolt vasakkal-virágpompával gazdagon díszített paloták – a világon egyedül csak a portugál területeken megtalálható Mánuel-stílus „beazonosítása”. Szabad program, felkészülés a hazautazásra, a látottak értékelése.

Éj Ponta Delgada-ban

9. nap: Hazautazás

Hajnali transzfer a nemzetközi reptérre. Elrepülés reggel 7:00 órakor Lisszabonba, majd rövid átszállással hazaérkezés Budapestre délután 15:25-kor.

 

Részvételi díj 347.900,-Ft
Baleset, Betegség és Poggyászbiztosítás köthető
Repülőjegy irányár illetékkel 249.000,-Ft
Belföldi repülések, illetékkel (2 belső repülés) A részvételi díjban
Pico sziget hajózás oda-vissza A részvételi díjban
Stornó biztosítás 1,5%
Belépők 65,-EUR
Fakultatív bálnales 75,-EUR
1 ágyas felár 450,-EUR

 

Figyelem! Minden résztvevő 1 éves Magyar Földrajzi Múzeum támogatói tagságot nyer – egyéb kedvezmények ezen az egyedi úton nem érvényesek.