Vulcanus atlanti birodalma (Tenerife – La Gomera és La Palma)

 

A legzöldebb Kanári-szigetek tűzhányói, nemzeti parkjai és természeti különlegességei

Időpont: 2019. május 13-24. és október 7-18.
Utazás: Közvetlen repülőjárattal, a helyszíneken busszal
Szállás: 3 csill. hotelek 2 ágyas szobáiban; La Laguna UNESCO óvárosában 4 csill.  hotelben
Ellátás: Reggeli (Vacsora lehetőség a hotelekben, illetve a környékbeli éttermekben)
Létszám: 20  fő + 1 fő szakvezető

Rendkívül kellemes klímája, a szinte örökkön ragyogó nap és nagyszerű partjai tették világszerte ismertté az Atlanti-óceán legfelkapottabb nyaralóparadicsomát. Talán egy kicsit “túlságosan is felkapott”, vagy “túlságosan is nyaralási nagyüzem” – hallani olykor a mindenhová eljutó hírnév által táplált kritikákat is. Milyen hát igazából ez az óceáni szigetvilág? Milyenek hátország erődszerű magashegységei, szubtrópusi köderdői, nemzeti parkjai és ültetvényei? Miért olyan “aránytalanul magas” itt az UNESCO világörökségi védelem alatt álló területek aránya?

Kiscsoportos körutazásunk a Kanári-szigetek legérintetlenebb tájaira vezet, a 3 legzöldebb szigeten át, 3 óceáni hajózással, min. 3 óceáni fürdőzéssel, számos vulkánt feltárva – s mindig távol a nyaralóövezetek turista forgatagától.   Hagyományainkhoz hűen, a spanyol földrajzi felfedezések korának is módszeresen utánajárunk – San Cristóbal de la Laguna katedrálisától – a szépséges Beatriz de Bodabilla kormányzóasszony hálószoba titkaiig…   

1. nap: Elutazás Makaronéziába

Találkozás Liszt Ferenc reptéren délelőtt 10:15-kor. Elrepülés Tenerifére, a Kanári-szigetek legnagyobb tagjára. Menet közben vázlatos áttekintés Makaronézia szigeteiről (Azori-szigetek; Madeirák; Kanári-szigetek; Zöld-foki-szigetek), a flórarégió természetföldrajzi sajátosságairól. 17:40-kor megérkezés Tenerifére, majd utazás szállásunkra. Menet közben ismertető az Atlanti-óceán vízrajzáról, az Atlanti-hátság kialakulásáról, illetve a forrópontos vulkanizmusról (hotspot vulcanos). Rövid megállás és múlt-idézés a Candelariai Miasszonyunk Bazilikánál, (1390-ben a Güímári királyság guancsó /Guanche/ pásztorai itt találták a partra vetett Mária szobrot), illetve a guancsó harcosok szoborsoránál. Esti bejelentkezés szállásunkra San Cristóbal de la Lagunaban. Fakultatív sétalehetőség az UNESCO világörökségi védelem alatt álló óvárosban.

Éj La Lagunában

2. nap: A XV-XVI. sz. UNESCO világöröksége; Santa Cruz de Tenerife ultramodern metropolisza

Korai reggeli után 1 órás úszás a Playa de las Teresitas méltán híres, aranyhomokos strandján. Sétánk megkezdése San Cristóbal de la Laguna UNESCO világörökségi védelem alatt álló, középkori óvárosában: A XV. század végén alapított település az első, nem fallal körülvett kasztíliai gyarmatváros. 627 védett épületéből több mint 350 mudéjar stílusú, s legalább 300 éves. La Laguna szolgált mintaként az összes latin-amerikai spanyol gyarmatváros felépítésénél, így nem meglepő, hogy a XVI. sz. végétől “visszahatásként” megjelentek az amerikai stílusjegyek, illetve az amerikai telepesek. Séta a Felsővárosrész, majd az Alsóváros nagyszerű középületeinél, látogatással a Plaza Catedralon a Katedrálisnál, majd a Plaza Adelantadón: Casa de Los Capitanes palota, Ayuntamiento városháza, Convento de Santa Catalina kolostor. Rövid szemelvények Latin-Amerika gyarmatosításáról. Utazás Santa Cruz de Tenerife-be, a szigetek második legnagyobb metropoliszába és fővárosába (a főváros címet 4 évenkénti váltakozással közösen viseli Las Palmas városával). Közös séta az óceánparton: Castillo de San Juan Bautista – fényképezés az 1641-ben épült erőd falainál, emlékezéssel az 1797. évi brit ostrom kudarcára, s Horatio Nelson admirális jobb karjának elvesztésére. A 2003-ban átadott Auditorio de Tenerife, az ultramodern spanyol építészet csodája megtekintése (kívülről) – majd séta a Plaza Espana-ra. A különleges óceánparti tér és kikötő a híres Carnaval  (Földünk a riói karnevál utáni második legnagyobb tánc és mulattság orgiája) helyszíne. A 2006-ban átadott, 120 m magas Torres de Santa Cruz ikertornyok és a fontosabb modern középületek beazonosítása, majd rövid szabad program. Délutáni utazás a sziget legeldugottabb, ÉK-i sarkába, az Anaga-hegységbe. Vezetés a 49.000 ha méretű Bioszféra Rezervátum 600 m feletti köderdőiben, fényképezéssel a legszebb fotópontokon. Rövid pihenő Almácija falujában, majd a naplemente fotózása Playa de Benijo óceánpartján. Esti visszaérkezés a hotelbe.

Éj  La Lagunában

3. nap: 1 nap Spanyolország tetején

Reggeli utazás az UNESCO világörökségi védelem alatt álló Teide Nemzeti Parkba.  Útközben ismertető a 3.718 m magas óriásvulkán kialakulásáról, „életének” legfontosabb öt szakaszáról. Az óceánfenéktől 7.500 m magasra tornyosuló (!) aktív vulkán 1909-ben tört ki utoljára – s ma is a világ 16 legveszélyesebb, legjobban megfigyelt tűzhányója közé sorolják (Decade Vulcano). Rövid akklimatizációs séták 1.000 m szintenként, 1 órás pihenővel 3.000 m-en. A hegyhez kötődő guancsó legendák és mesék rövid bemutatása – vázlatos ismertetővel a csak itt növő (endemikus) növényekről.

Feljutás (előzetes bejelentés alapján) felvonóval Spanyolország tetejére.

(Figyelem! A hőmérséklet kb. 30 ºC fokkal alacsonyabb, mint a tengerszinten – vagyis téli hideg várható. Téli öltözet nyomatékosan javasolt!) Csoportkép készítése a Teleki zászlóval.

Visszajutás a felvonó aljához, majd rövid séták és fotószünetek a fokozatosan melegedő holdbéli tájon.

A rendelkezésre álló időtől függően látogatás La Oratava gyarmati stílusú óvárosában, a legszebb kertek és öreg magánpaloták fotózásával. Esti visszaérkezés a hotelbe.

Éj La Lagunában

4. nap: La Gomera hívó szava

Kora reggeli utazás Playa de Las Americas távolsági kikötőjébe. Elhajózás San Sebastián de la Gomera városába 9:00 órakor. Menet közben felkészítés La Gomera, népszerű nevén Isla Columbina (Kolumbusz szigete) szigetének múltjáról, különleges természeti földrajzáról. A 22 km átmérőjű, félbevágott narancsra emlékeztető, kör alakú sziget lakossága kevesebb, mint 30.000 fő. A központi területek felé emelkedő gerincek (barranco) falvaiban még ma is őrzik a guancso őslakosok „fütty nyelvét”, a Silbo Gomero-t, az 1.000 m feletti babérlombú örökzöld erdők (laurissilva erdők) pedig a harmadidőszaki dzsungelek „ittrekedt” flóráját és állatait. Bejelentkezés szálláshelyünkre, majd látogatás a picinyke főváros – világraszóló eseményeit bemutató központi épületeinél: Séta a Plaza Las Americas téren, majd a La Torre del Conde Parkban. Látogatás a Kolumbusz házban, ismerkedés a felfedező itt töltött napjaival, többszöri vendéglátója, a szépséges Beatriz de Bodabilla életével, a guancsó lázadás históriájával, az Amerikából ideáramló arany, s az aranyéhes kalózok támadásainak igaz meséivel. Koraesti úszási lehetőség a városka fekete, vulkáni homokos strandján, sétával a jacht kikötőben.

Éj San Sebastian de la Gomerában

5. nap: A Garajonay Nemzeti Park csodái

Reggeli után utazás az UNESCO világörökségi védelem alatt álló Garajonay Nemzeti Park felhőkbe burkolt, „Jurassic park korabeli” köderdőibe. rövid séták és fotószünetek a legszebb pontokon. Fényképezés a Roque de Agando, a sziget leghíresebb csúcsa panorámájával. 2-3 órás könnyű túra, kijelölt ösvényen, vázlatos ismertetővel az 1986 óta védelmet élvező erdők élővilágáról.

Délutáni látogatás az óceán fölé magasodó Aqulo városkájában, sétával a 400 éves utcákon. A rendelkezésre álló időtől függően úszás Lepe mélykék strandjain. Koraesti visszaérkezés a szálláshelyre.

Éj   San Sebastian de la Gomerában

6. nap: Valley de Gran Rey; Los Organos – Kolumbusz orgonasípjai

Reggeli után átutazás Alto de Garajonay gerincein át a Mirador del Santo kilátóponthoz, a Valley de Gran Rey (A Nagy Király-völgye) teraszvidékének tetejére. Aláereszkedés a Kanári-szigetek legfestőibb, máig művelt teraszvidékének ültetvényei (banán, édesburgonya, szubtrópusi növények) között az óceán part azonos nevű, 4.000 lakosú városkájáig. Menet közben ismertető Kolumbusz Kristóf /1451-1506/ (Cristóbal Colón spanyolul) a szigetről az ismeretlen Újvilágba induló négy utazásáról, s azok egyedülálló eredményeiről, hatásáról. Egy silbo (fütty nyelv) bemutató meghallgatása, majd szabadidő Valley de Gran Rey városában, strandolással.

Fakultatív program: Az időjárási viszonyok függvényében – kihajózás a páratlan szépségű Los Organos óceáni bazaltorgonákhoz. Jószerencse esetén delfin és bálnafotózás, az itt megfigyelhető óceáni emlősök rövid bemutatásával. (40,-EUR/fő)

Esti visszautazás a szálláshelyünkre.

Éj   San Sebastian de la Gomerában

7. nap: San Miguel de la Palma szigete

Reggelit követően behajózás a La Palma szigetére tartó óceánjáróra 9:30-kor.  A La Isla Bonita (Legszebb sziget – népszerű nevén) földrajzi és természeti viszonyainak rövid áttekintése a hajón. A világűrből lándzsa alakúnak látszó földdarab a szigetek legzöldebb, legdrámaibb domborzatú – és az óceánba legmesszebb szakadt tagja. Az állandóan fortyogó belső erők, felhők feletti csillagvizsgálók és hegyekre kapaszkodó ültetvények szubtrópusi birodalma.  12:25-kor megérkezés Santa Cruz de la Palma-ba, a sziget 16.000 fős fővárosába. Séta az óvárosban, történetekkel Mencey Tanausú, a szigetek guancsó királya korától – a spanyol banán, dohány és cukornád bárók világáig, s a XVI. századi Aranykorig, amikor a város a Spanyol világbirodalom harmadik legfontosabb kereskedelmi központja volt, Sevilla és Antwerpen után. Fotózás a leghíresebb venezuelai, kubai és perui stílusú palotáknál, látogatással a Tengerészeti Múzeumban (Museo Naval), illetve a Castillo de Santa Catalina és Castillo de la Virgen erődöknél, rövid emlékezéssel Sir Frances Drakre, s a hozzá hasonló martalócokra, s tengeri kutyákra – akik anno megkísérelték a város kifosztását…

Ízelítő a sziget vadregényes északi terepeiből: Séta a Los Tilos erdőségben, majd látogatás a Faro de Barlovento világítótornyánál, a „világvégi” banán-ültevények fokán.

Éj Santa Cruz de la Palmán

8. nap: A gigászi Caldera de Taburiente; Roque de los Muchachos – a csillagok kapuja

Reggeli után látogatás La Palma egyik legismertebb banánültetvényén, kóstolással, vásárlási lehetőséggel. Utazás a Cumbre Nueva-hegység alatti alagúton át a Caldera de Taburiente Nemzeti Park látogatóközpontjába. A 10 km átmérőjű (!) 2.000 m fölé tornyosuló, több helyütt függőleges oldalfalakkal körbevett „üst” (a caldera spanyol jelentése: üst, tál) minden vulkáni caldera névadója. Az információs központ nagyszerűen mutatja be a 2 millió évvel ezelőtt kitört, 20 km átmérőjű óriás pajzsvulkán kitörését – s annak napjainkig történő átalakulását. Rövid vezetés, majd séták a déli perem egyedülálló kilátópontjaihoz: Mirador de la Cumbrecita; Mirador Lomo de las Chozas; Mirador de Los Roques. A caldera nyugati kijárata, a Barranco de las Angustias (A Rettegés szurdoka) fotózása, majd utazás a gigászi vulkáni üst északi peremére. Könnyű túra a 2.351 m magas Pico de la Cruz vidékén, majd megérkezés a 2.426 m magas Roque de los Muchacos csúcsához, az Európai Unió, s talán Földünk legnagyobb csillagvizsgáló teleszkópjaihoz. A felhőkön, s „Földön túli” táj legnagyobb létesítményeinek fotózása (William Herschel, Gran Telescopio Canario… stb), majd a naplemente fotózása – felülről (!). A végtelen mennyiségű csillag megfigyelése, majd aláereszkedés a késő esti órákban.

Éj Santa Cruz de la Palmán

9. nap: A Teneguía vulkánon; nemes szivarok dicsérete

Reggeli indulással egész napos túra a Ruta de los Volcanes vulkáni vonulatain, „terepgyakorlati” ismertetőkkel a ma is aktív vulkánok között. Bepillantás a San Antonio és Teneguía vulkánok kürtőibe, az 1949. és 1971. évi kitörések körülményeinek bemutatásával. Délutáni látogatás egy kiválasztott dohány ültetvényen, majd fakultatív minőségi szivar kóstoló és vásárlási lehetőség. Koraesti nyugovóratérés.

Éj Santa Cruz de la Palmán

 10. nap: Hajózás Tenerifére

Rövid hajnali utazás a kikötőbe. Elhajózás Tenerife szigetére 5:30-kor. Reggeli az óceánon. Megérkezés Tenerifére 9:30-kor, majd utazás a sziget É-nyugati, a korábbiakban meg nem látogatott vidékére. Pihenő és séta a Los Gigantes óriás szikláinak panorámájánál, majd utazás Santiago del Teide hegyi csomópontjához. „Aláereszkedés” Garachico határozottan festői óceánparti halászfalvába, úszással annak hullámtörő vulkáni „fjordjában”. Látogatás Icod de los Vinos ezeréves sárkányfájánál, majd a San Pedro kilátóponton. Koraesti (vagy közös döntés alapján még korábbi) érkezés szálláshelyünkre.

Éj Puerto de Santiagoban

11. nap: Punta de Teno fokán

Délelőtti látogatás a festői szépségű Masca hegyi falujában, rövid sétákkal a legszebb szakaszokon.  Kiutazás a Punta de Teno fokhoz, a sziget legcsendesebb menedékhelyéhez. A Teleki zászló kitűzése, csoportkép készítés. Rácsodálkozás a Kanári-szigetek egyedi szépségére, hangulatára – s közben a következő, a térségbe vezető utazás terveinek megszületése…

Utazás a reptér melletti szálláshelyünkre, El Medanoba. Búcsúpoharazgatás a la El Médano.

Éj El Medanoban

12. nap: Átmeneti búcsú Makaronéziától…

Pihenés szállodai szobáinkban, vagy a Playa del Medano strandján – vagy  – látogatási lehetőség (10 perc utazás) a sziget egyetlen, természetes aranyhomokos strandján, a híres Playa de la Tejitán.

Zuhanyzás és pakolás 14:00 órától. 10 perc utazás a nemzetközi reptérre, megérkezés délután 15:00 órakor. Elrepülés Budapestre 17:10-kor, megérkezéssel a Liszt Ferenc repülőtérre éjszaka 23:55-kor.

.

Részvételi díj 375.000,-Ft
Kompjegyek (mindhárom utazás + buszok szállítása) 185,-EUR/fő
Baleset, Betegség és Poggyászbiztosítás köthető
Repülőjegy irányár illetékkel 157.000,-Ft + poggyászdíj
Belépők 70,-EUR/fő
Stornó biztosítás 1,5%
1 ágyas felár: 140.000,-Ft

.

Figyelem! Habár utazásunk az örökkön napos, szubtrópusi nyaralóparadicsomba vezet, a 2.000 m tengerszint feletti magasságokban télies hideg is előfordulhat. Esőkabát és 1 váltás meleg ruha hozatala nyomatékosan javasolt!

Belépők és fakultatív programok tételes felsorolása: 1./Teide Nemzeti Park és felvonó; 2./ Silbo előadás; 3./ Kolumbusz ház; 4./ Garayonay Nemzeti Park; 5./ La Palma Tengerészeti Múzeum; 6./ Castillo erőd; 7./ Los Tilos erdő; 8./ Banánültetvény; – Fakultatív Los Organos hajózás: 40,-EUR/fő