Vulcanus atlanti birodalma (Tenerife – La Gomera és La Palma)

 

Jelentkezés, kapcsolatUTAZÁSI FELTÉTELEKELEKTRONIKUS HÍRLEVÉL

A legzöldebb Kanári-szigetek tűzhányói, nemzeti parkjai és természeti különlegességei

Időpont: 2020. május 11-22.
Utazás: Közvetlen repülőjárattal, a helyszíneken busszal
Szállás: 3 csill. hotelek 2 ágyas szobáiban; La Laguna UNESCO óvárosában 4 csill.  hotelben
Ellátás: Reggeli, vacsora 2 alkalommal (Vacsora lehetőség a hotelekben, illetve a környékbeli éttermekben)
Létszám: 20  fő + 1 fő szakvezető

Rendkívül kellemes klímája, a szinte örökkön ragyogó nap és nagyszerű partjai tették világszerte ismertté az Atlanti-óceán legfelkapottabb nyaralóparadicsomát. Talán egy kicsit “túlságosan is felkapott”, vagy “túlságosan is nyaralási nagyüzem” – hallani olykor a mindenhová eljutó hírnév által táplált kritikákat is. Milyen hát igazából ez az óceáni szigetvilág? Milyenek a hátország erődszerű magashegységei, szubtrópusi köderdői, nemzeti parkjai és ültetvényei? Miért olyan “aránytalanul magas” itt az UNESCO világörökségi védelem alatt álló területek aránya?

Kiscsoportos körutazásunk a Kanári-szigetek legérintetlenebb tájaira vezet, a 3 legzöldebb szigeten át, 3 óceáni hajózással, min. 3 óceáni fürdőzéssel, számos vulkánt feltárva – s mindig távol a nyaralóövezetek turista forgatagától.   Hagyományainkhoz hűen, a spanyol földrajzi felfedezések korának is módszeresen utánajárunk – San Cristóbal de la Laguna katedrálisától – a szépséges Beatriz de Bodabilla kormányzóasszony hálószoba titkaiig…   

1. nap: Elutazás Makaronéziába

Találkozás Liszt Ferenc reptéren délelőtt 10:15-kor. Elrepülés Tenerifére, a Kanári-szigetek legnagyobb tagjára. Menet közben vázlatos áttekintés Makaronézia szigeteiről (Azori-szigetek; Madeirák; Kanári-szigetek; Zöld-foki-szigetek), a flórarégió természetföldrajzi sajátosságairól. 17:40-kor megérkezés Tenerifére, majd utazás szállásunkra. Menet közben ismertető az Atlanti-óceán vízrajzáról, az Atlanti-hátság kialakulásáról, illetve a forrópontos vulkanizmusról (hotspot vulcanos). Rövid megállás és múlt-idézés a Candelariai Miasszonyunk Bazilikánál, (1390-ben a Güímári királyság guancsó /Guanche/ pásztorai itt találták a partra vetett Mária szobrot), illetve a guancsó harcosok szoborsoránál. Esti bejelentkezés szállásunkra, San Cristóbal de la Lagunaban. Fakultatív sétalehetőség az UNESCO világörökségi védelem alatt álló óvárosban.

Éj La Lagunában

2. nap: A XV-XVI. sz. UNESCO világöröksége; Santa Cruz de Tenerife ultramodern metropolisza

Sétánk megkezdése San Cristóbal de la Laguna UNESCO világörökségi védelem alatt álló, középkori óvárosában: A XV. század végén alapított település az első, nem fallal körülvett kasztíliai gyarmatváros. 627 védett épületéből több mint 350 mudéjar stílusú, s legalább 300 éves. La Laguna szolgált mintaként az összes latin-amerikai spanyol gyarmatváros felépítésénél, így nem meglepő, hogy a XVI. sz. végétől “visszahatásként” megjelentek az amerikai stílusjegyek, illetve az amerikai telepesek. Séta a Felsővárosrész, majd az Alsóváros nagyszerű középületeinél, látogatással a Plaza Catedralon a Katedrálisnál, majd a Plaza Adelantadón: Casa de Los Capitanes palota, Ayuntamiento városháza, Convento de Santa Catalina kolostor. Rövid szemelvények Latin-Amerika gyarmatosításáról. Utazás Santa Cruz de Tenerife-be, a szigetek második legnagyobb metropoliszába és fővárosába (a főváros címet 4 évenkénti váltakozással közösen viseli Las Palmas városával). Közös séta az óceánparton: Castillo de San Juan Bautista – fényképezés az 1641-ben épült erőd falainál, emlékezéssel az 1797. évi brit ostrom kudarcára, s Horatio Nelson admirális jobb karjának elvesztésére. A 2003-ban átadott Auditorio de Tenerife, az ultramodern spanyol építészet csodája megtekintése (kívülről) – majd séta a Plaza Espana-ra. A különleges óceánparti tér és kikötő a híres Carnaval  (Földünk a riói karnevál utáni második legnagyobb tánc és mulattság orgiája) helyszíne. A 2006-ban átadott, 120 m magas Torres de Santa Cruz ikertornyok és a fontosabb modern középületek beazonosítása. 1,5 órás úszás a Playa de las Teresitas méltán híres, aranyhomokos strandján. Késő délutáni utazás a sziget legeldugottabb, ÉK-i sarkába, az Anaga-hegységbe. Vezetés a 49.000 ha méretű Bioszféra Rezervátum 600 m feletti köderdőiben, fényképezéssel a legszebb fotópontokon. Lépcsőzés a tengerszintig, majd a naplemente fotózása Playa de Benijo óceánpartján. Esti visszaérkezés a hotelbe.

Éj  La Lagunában

3. nap: 1 nap Spanyolország tetején

Reggeli utazás az UNESCO világörökségi védelem alatt álló Teide Nemzeti Parkba.  Útközben ismertető a 3.718 m magas óriásvulkán kialakulásáról, „életének” legfontosabb öt szakaszáról. Az óceánfenéktől 7.500 m magasra tornyosuló (!) aktív vulkán 1909-ben tört ki utoljára – s ma is a világ 16 legveszélyesebb, legjobban megfigyelt tűzhányója közé sorolják (Decade Vulcano). Rövid akklimatizációs séták 1.000 m szintenként. A hegyhez kötődő guancsó legendák és mesék rövid bemutatása – vázlatos ismertetővel a csak itt növő (endemikus) növényekről.

Feljutás felvonóval Spanyolország tetejére.

(Figyelem! 1./ A hőmérséklet kb. 20 ºC fokkal alacsonyabb, lehet, mint a tengerszinten – vagyis akár télies hideg is várható. 2./ A felvonó szeles napokon nem jár. Az üzemeltetők döntése alapján, bármikor leállíthatják!) Közös séta, csoportkép készítése a Teleki zászlóval.

Visszajutás a felvonó aljához, majd rövid séták és fotószünetek a fokozatosan melegedő holdbéli tájon.

A rendelkezésre álló időtől függően látogatás La Oratava gyarmati stílusú óvárosában, a legszebb kertek és öreg magánpaloták fotózásával. Esti visszaérkezés a hotelbe.

Éj La Lagunában

4. nap: La Gomera hívó szava

Kora reggeli utazás Playa de Las Americas távolsági kikötőjébe. Elhajózás San Sebastián de la Gomera városába 9:00 órakor. Menet közben felkészítés La Gomera, népszerű nevén Isla Columbina (Kolumbusz szigete) szigetének múltjáról, különleges természeti földrajzáról. A 22 km átmérőjű, félbevágott narancsra emlékeztető, kör alakú sziget lakossága kevesebb, mint 30.000 fő. A központi területek felé emelkedő gerincek (barranco) falvaiban még ma is őrzik a guancso őslakosok „fütty nyelvét”, a Silbo Gomero-t, az 1.000 m feletti babérlombú örökzöld erdők (laurissilva erdők) pedig a harmadidőszaki dzsungelek „ittrekedt” flóráját és állatait. Bejelentkezés szálláshelyünkre, majd látogatás a picinyke főváros – világraszóló eseményeit bemutató központi épületeinél: Séta a Plaza Las Americas téren, majd a La Torre del Conde Parkban. Látogatás a Kolumbusz házban, ismerkedés a felfedező itt töltött napjaival, többszöri vendéglátója, a szépséges Beatriz de Bodabilla életével, a guancsó lázadás históriájával, az Amerikából ideáramló arany, s az aranyéhes kalózok támadásainak igaz meséivel. Koraesti úszási lehetőség a városka fekete, vulkáni homokos strandján, sétával a jacht kikötőben.

Éj San Sebastian de la Gomerában

5. nap: A Garajonay Nemzeti Park csodái

Reggeli után utazás az UNESCO világörökségi védelem alatt álló Garajonay Nemzeti Park felhőkbe burkolt, „Jurassic park korabeli” köderdőibe. Rövid séták és fotószünetek a legszebb pontokon. Fényképezés a Roque de Agando, a sziget leghíresebb csúcsa panorámájával. 2-3 órás könnyű túra, kijelölt ösvényen, vázlatos ismertetővel az 1986 óta védelmet élvező erdők élővilágáról.

Délutáni látogatás az óceán fölé magasodó Aqulo városkájában, sétával a 400 éves utcákon. A rendelkezésre álló időtől függően úszás Lepe mélykék strandjain. Koraesti visszaérkezés a szálláshelyre.

Éj   San Sebastian de la Gomerában

6. nap: Valley de Gran Rey; Los Organos – Kolumbusz orgonasípjai

Reggeli után átutazás Alto de Garajonay gerincein át a Mirador del Santo kilátóponthoz, a Valley de Gran Rey (A Nagy Király-völgye) teraszvidékének tetejére. Aláereszkedés a Kanári-szigetek legfestőibb, máig művelt teraszvidékének ültetvényei (banán, édesburgonya, szubtrópusi növények) között az óceán part azonos nevű, 4.000 lakosú városkájáig. Menet közben ismertető Kolumbusz Kristóf /1451-1506/ (Cristóbal Colón spanyolul) a szigetről az ismeretlen Újvilágba induló négy utazásáról, s azok egyedülálló eredményeiről, hatásáról. Egy rövid  silbo (fütty nyelv) bemutató meghallgatása, majd szabadidő Valley de Gran Rey városában, strandolással.

Fakultatív program: Az időjárási viszonyok függvényében – kihajózás a páratlan szépségű Los Organos óceáni bazaltorgonákhoz. Jószerencse esetén delfin és bálnafotózás, az itt megfigyelhető óceáni emlősök rövid bemutatásával. (40,-EUR/fő)

Esti visszautazás a szálláshelyünkre.

Éj   San Sebastian de la Gomerában

7. nap: San Miguel de la Palma szigete

Reggelit követően behajózás a La Palma szigetére tartó óceánjáróra, 9:30-kor.  A La Isla Bonita (Legszebb sziget – népszerű nevén) földrajzi és természeti viszonyainak rövid áttekintése a hajón. A világűrből lándzsa alakúnak látszó földdarab a szigetek legzöldebb, legdrámaibb domborzatú – és az óceánba legmesszebb szakadt tagja. Az állandóan fortyogó belső erők, felhők feletti csillagvizsgálók és hegyekre kapaszkodó ültetvények szubtrópusi birodalma.  12:25-kor megérkezés Santa Cruz de la Palma-ba, a sziget 16.000 fős fővárosába. Séta az óvárosban, történetekkel Mencey Tanausú, a szigetek guancsó királya korától – a spanyol banán, dohány és cukornád bárók világáig, s a XVI. századi Aranykorig, amikor a város a Spanyol világbirodalom harmadik legfontosabb kereskedelmi központja volt, Sevilla és Antwerpen után. Fotózás a leghíresebb venezuelai, kubai és perui stílusú palotáknál, látogatással a Tengerészeti Múzeumban (Museo Naval), illetve a Castillo de Santa Catalina és Castillo de la Virgen erődöknél, rövid emlékezéssel Sir Frances Drakre, s a hozzá hasonló martalócokra, s tengeri kutyákra – akik anno megkísérelték a város kifosztását…

Ízelítő a sziget vadregényes északi terepeiből: Séta a Los Tilos erdőségben, majd visszautazás a szállásra.

Éj Santa Cruz de la Palmán

8. nap: A gigászi Caldera de Taburiente; Roque de los Muchachos – a csillagok kapuja

Utazás a Cumbre Nueva-hegység alatti alagúton át a Caldera de Taburiente Nemzeti Park látogatóközpontjába. A 10 km átmérőjű (!) 2.000 m fölé tornyosuló, több helyütt függőleges oldalfalakkal körbevett „üst” (a caldera spanyol jelentése: üst, tál) minden vulkáni caldera névadója. Az információs központ nagyszerűen mutatja be a 2 millió évvel ezelőtt kitört, 20 km átmérőjű óriás pajzsvulkán kitörését – s annak napjainkig történő átalakulását. Rövid vezetés, majd séta a déli perem egyedülálló kilátópontjához, a Mirador de la Cumbrecitához. A caldera nyugati kijárata, a Barranco de las Angustias (A Rettegés szurdoka) fotózása. Utazás Brena Alta irányába.  Látogatás egy kiválasztott kézműves szivar üzemben, majd fakultatív minőségi szivar kóstoló és vásárlási lehetőség. Utazás a gigászi vulkáni üst, a Caldera de Taburiente északi peremére. Könnyű túra a 2.351 m magas Pico de la Cruz vidékén, majd megérkezés a 2.426 m magas Roque de los Muchacos csúcsához, az Európai Unió, s talán Földünk legnagyobb csillagvizsgáló teleszkópjaihoz. A felhőkön, s „Földön túli” táj legnagyobb létesítményeinek fotózása (William Herschel, Gran Telescopio Canario… stb), majd séták – a naplementéig.  Aláereszkedés sötétedéskor.

Éj Santa Cruz de la Palmán

9. nap: A Teneguía vulkánon; nemes szivarok dicsérete

Reggeli indulással egész napos túra a Ruta de los Volcanes vulkáni vonulatain, „terepgyakorlati” ismertetőkkel a ma is aktív vulkánok között. Bepillantás a San Antonio és Teneguía vulkánok kürtőibe, az 1949. és 1971. évi kitörések körülményeinek bemutatásával. Leereszkedés Las Indias városkáján át a sziget déli hegyébe, Fuencaliente „banán-erdőibe”.  Vezetés a végtelen banándzsungelen át – alkalomszerű ültetvény látogatással, friss banán vásárlási lehetőséggel. Rövid kávészünet Playa Echentive latin-amerikai ültetvényeseinek telepén. Séta a Salinas de Fuencaliente sólepárlónál – majd pihenő a műemlék világítótoronynál.  Koraesti nyugovóra térés.

Éj Santa Cruz de la Palmán

 10. nap: Hajózás Tenerifére

Rövid hajnali utazás a kikötőbe. Elhajózás Tenerife szigetére 5:30-kor. Reggeli az óceánon. Megérkezés Tenerifére 9:30-kor, majd utazás a sziget É-nyugati, a korábbiakban meg nem látogatott vidékére. Pihenő és séta a Los Gigantes óriás szikláinak panorámájánál, majd utazás Santiago del Teide hegyi csomópontjához. „Aláereszkedés” Garachico határozottan festői óceánparti városkájába. Közös séta, majd rövid szabadidő Simón Bolivar szobrának árnyékában, a főtéren.  Fakultatív úszási lehetőség az óceánpart hullámtörő vulkáni „fjordjában”. Látogatás Icod de los Vinos ezeréves sárkányfájánál. Koraesti  érkezés szálláshelyünkre.

Éj Puerto de Santiagoban

11. nap: Punta de Teno fokán

Délelőtti látogatás a festői szépségű Masca hegyi falujában, rövid sétákkal a legszebb szakaszokon.  Kiutazás Buena Vista del Norte városkájához. A forgalom elől lezárt, „óceán felett függő” országúton kb. 4 órás séta (oda-vissza) a Punta de Teno fok irányába, a sziget legcsendesebb szegletében, a drámai sziklák és az óceáni panorámák élvezetével. A Teleki zászló kitűzése, csoportkép készítés. Rácsodálkozás a Kanári-szigetek egyedi szépségére, hangulatára – s közben a következő, a térségbe vezető utazás terveinek megszületése…

Utazás a reptér melletti szálláshelyünkre, El Medanoba. Búcsúpoharazgatás a la El Médano.

Éj El Medanoban

12. nap: Átmeneti búcsú Makaronéziától…

Pihenés szállodai szobáinkban, vagy a Playa del Medano strandján – vagy  – látogatási lehetőség (10 perc utazás) a sziget egyetlen, természetes aranyhomokos strandján, a híres Playa de la Tejitán.

Zuhanyzás és pakolás 14:00 órától. 10 perc utazás a nemzetközi reptérre, megérkezés délután 15:00 órakor. Elrepülés Budapestre 17:10-kor, megérkezéssel a Liszt Ferenc repülőtérre éjszaka 23:55-kor.

.

Részvételi díj 375.000,-Ft
Kompjegyek
69.000,-Ft
Baleset, Betegség és Poggyászbiztosítás köthető
Repülőjegy irányár illetékkel 157.000,-Ft-tól + poggyászdíj
Belépők 80,-EUR/fő
Stornó biztosítás 1,5%
1 ágyas felár: 140.000,-Ft
Borravaló:
60,-EUR

.

Figyelem! Habár utazásunk az örökkön napos, szubtrópusi nyaralóparadicsomba vezet, a 2.000 m tengerszint feletti magasságokban télies hideg is előfordulhat. Esőkabát és 1 váltás meleg ruha hozatala nyomatékosan javasolt!

Belépők és fakultatív programok tételes felsorolása: 1./Teide Nemzeti Park és felvonó; 2./ Silbo előadás; 3./ Kolumbusz ház; 4./ Garayonay Nemzeti Park; 5./ La Palma Tengerészeti Múzeum; 6./ Castillo erőd; 7./ Los Tilos erdő; 8./ Banánültetvény; – Fakultatív Los Organos hajózás: 40,-EUR/fő