Címlap »

 
 

Kanada & USA

 

Jelentkezés, kapcsolatUTAZÁSI FELTÉTELEKELEKTRONIKUS HÍRLEVÉL

YUKON - ALASZKA (Észak-Kanada – USA)

2020. június 22 – július 4. Kanada és Alaszka határvidékének északi vadonja az Aranyláz földje. Skagway (USA) vagy Dawson City (Kanada) fából épített városai mai is őrzik a XIX. század hangulatát, az ide özönlő aranyásók és szerencse-vadászok históriáit. Ma is vehetünk (jó szerencse esetén lelhetünk) aranyrögöt, ezüsttömböket – vagy helyben készült ékszereket. Ha ezekből nem kérnénk, coboly, farkas vagy hiúz gereznát. Földünk legnagyobb, nem sarkvidéki jégmezői alatt vezet utunk az atabaszka indián törzsek (tucson; hán; tanana) földjein, egészen a Top of the World (A Világ teteje) főút fordulójáig. Jack London nyomain járva, sőt - házában üldögélve próbáljuk megidézni a Vadon szava és az Aranyásók Alaszkában világát, helyszíneit. Kalandjaink során átszeljük a Yukon és Klondike folyókat, Alaszka legszebb fjordjait, hajón, kompon és csónakban… Végigutazzuk a White Pass & Yukon Route Railway páratlanul festői vasútvonalát, s fakultatív módon felrepülhetünk Kanada jéggel borított tetejéhez, az 5.959 m magas Mount Logan-hoz is.

ALASZKA az óriások vadonja

Időpont: 2020. július 12-24. A rövid sarki nyár világának bemutatása és megörökítése, Széchenyi Zsigmond (1898- 1967) vadász-expedíciós útvonalának „újrajárása” közben.

ÉSZAKNYUGATI ÁTJÁRÓK (USA – Kanada)

Időpont: 2020. július 20 - 30.Két egymásra néző ultramodern metropolisz – együtt 5 millió lakossal, egymástól kevesebb, mint 3 óra távolságra. Seattle az USA – Vancouver pedig Kanada kulturális és gazdasági „óriás-bébije” – a világon egyedülálló, érintetlen természeti környezettel. Csak itt, a két óriás állam nyugati határvidékén fordulhat elő, hogy a felhőkarcolókat hátrahagyva, szinte azonnal örök hóval és jéggel borított óriásvulkánokhoz érjünk (Mount Rainier, Mount Olympos). Körös-körül óriási ősvadonokkal, az európaiak számára meghökkentő méretű nemzeti parkokkal. Itt, a Csendes-óceán észak-amerikai partvidékén csak a XIX. század végén hozták létre az első településeket. (!) Az UNESCO világörökségi védelem alatt álló Olympia- és Pacific Rim Nemzeti Parkok főgerincei alatt a világ legnagyobb mérsékelt-övi esőerdői és fenyvesei terpeszkednek. Csak itt - egyedül a világon – napokon át sétálhatunk az építési tilalom alatt álló, védett fjordokban és óceáni fövenyeken. Ráadásul az USA-ban és Kanadában „egyszerre”.

Észak-Amerika nemzeti parkjai – I.

Időpont: 2020. szeptember 1 – 16. Az UNESCO világörökségi Yellowstone- Glacier, valamint a Grand Teton- és Badlands Nemzeti Parkok, a legendás Black Hills-hegység és a Custer Park vidéke. Jég csiszolta hegyek, hómezők, vulkánok, gejzírek, bölénylegelők, a végtelen préri és a Missouri kanyarulatai… Európában (vagy bárhol másutt a Földön) elképzelhetetlen méretű erdők és szabad területek, a Northern Plains (Északi Prérik) máig vadregényes birodalmában. 3 amerikai állam (Montana, Dél-Dakota, Wyoming), ami több mint kilencszer (!), nagyobb, mint Magyarország, de lakóinak száma jóval kevesebb, mint 3 millió…S kik ezek a lakók? Cowboyok (és cowgirl-ök persze), sziú, dakota, csejen és feketeláb indián harcosok leszármazottai. Nomeg keménykötésű farmerek, akik nem csak a Clint Eastwood filmek világából tudják, hogyan kell megülni a lovat, vagy, hogy mi fán terem a Winchester… Utazásunk az egyedülálló nemzeti parkok és a legendás Vadnyugat végigjárása – a máig élő örökség(ek) világában.

Kelet-Kanada

Időpont: 2020.  szeptember 5 – 18. Kelet-Kanada… Több, mint 3.150.000 km2 (34 x magyarországnyi!) terület, metropoliszok, városok, természeti különlegességek zavarba ejtő gazdagságával. Az Atlanti-partvidék, a Szent Lőrinc folyó és a Nagy-tavak több-százéves kikötőivel, erődjeivel, Észak-Amerika felfedezésének és belakásának históriájával.  „Kanada óriási bölcsője” – a néhai lojalisták mai modern tartományai.  Amerikaiak földje, akik anno az USA ellen védték a Brit Birodalom értékeit, s akiknek ősei nem kértek az Amerikai függetlenségi háborúból, a lázadó gyarmatosok zavaros szabadság ideáiból…

Made in USA

Időpont: 2020. október 3-20. és 2021. május 8-25. „America is not just a country, it’s an idea” Bono, a U2 énekese„A szabadság nem jog, hogy bármit a kedvünk szerint tegyünk, hanem lehetőség, hogy a jogos, helyes dolgokat cselekedjük.” Peter Marshall (1902-1949), amerikai lelkipásztor„May we think of freedom, not as the right to do as we please – but as the opportunity to do what is right.”

Florida, Key- szigetek és New Orleans

Időpont: 2020.  november 7 – 18. FLORIDA ÉS A KEY-SZIGETEK: Florida a Mexikó-öböl trópusi félszigete ötvözi az amerikai és a karibi latin életforma jellegzetességeit: nagyszerű infrastruktúra, igen jó ellátás, még-jobb kubai zenével. A kellemes klíma és gondozott, pálmaligetes fehér homokos strandok mellett, világszerte ismertek az UNESCO védelem alatt álló, Everglades Nemzeti Park élőlényei, valamint a 200 km hosszan elnyúló Key-szigetek korall zátonyai és lágy türkiz vizei. Lehet – kell ehhez még valamit hozzá tenni? – kérdezhetjük… Itt található Kennedy Űrközpont, a világ legnagyobb látogatható űrkutatási létesítménye; Palm Beach a milliomosok nyaralóvárosa és Fort Lauderdale, az óceánjáró luxushajók világközpontja is…NEW ORLEANS: Az „Elfújta a szél” és az amerikai dél világának legismertebb kikötője. A Mississippi múltjának, sajátos kreol kultúrájának és a XIX. századi Amerika romantikájának „élő muzsikája”. Francia hagyományai ma is élnek – az USA egyik „európai szeglete”. Beceneve Big Easy (Nagy Lazaság) – zenei élete ma is világhírű, kocsmái és bárjai száma és értéke (szinte) felbecsülhetetlen.