ALASZKA az óriások vadonja

 

Jelentkezés, kapcsolatUTAZÁSI FELTÉTELEKELEKTRONIKUS HÍRLEVÉL

Tájkép és „nagyvad-vadászat” fényképezőgéppel

Időpontok: 2019. július 9-21
Létszám: 9 fő + 1 fő kísérő
Utazás: Menetrendszerinti repülőjárattal Anchorage-ba
Helyszíni közlekedés: 12 személyes különbusszal
Szállás: Színvonalas szállodák, lodge-ok 2 ágyas szobáiban
Ellátás: Önellátás (Naponkénti élelem beszerzés bevásárlóközpontokban. Napi élelmiszer költsége: kb. 25,-USD/fő )

ÚJDONSÁG! 2 éj 2 nap Fakultatív Kodiak-sziget fly&drive hosszabbítás (idegenvezetés nélkül) min. 4 fő jelentkezése esetén.  ½ nap kodiak medve les, helyi angol vezetéssel!  Részvételi díj 2019. február 1-től kérhető le.

Képgaléria

AZ UTAZÁS CÉLKITŰZÉSEI: A rövid sarki nyár világának bemutatása és megörökítése, Széchenyi Zsigmond (1898- 1967) vadász-expedíciós útvonalának „újrajárása” közben.

1./ Alaszka vadvilágának bemutatása Széchenyi Zsigmond,  a híres magyar vadász-utazó leírásai alapján: tengeri vidra; Dall juh (hegyi kos); karibu; jávorszarvas; grizzly medve; baribál (fekete medve); az alaszkai lazac fajták

2./ Az óceánba borjazó gleccserek és jégvájta fjordok világának megörökítése és bemutatása

3./ Az óceánparti jégmezők (Kenai Nemzeti Park) megörökítése és bemutatása

4./ A Valdez környéki folyótorkolatok páratlan bőségű lazacvonulásának megfigyelése

5./ Az Alaszka-Range hegység tundráinak megörökítése és bemutatása

6./ Az alaszkai nemzeti parkok működésének megtapasztalása, helyszíni látogatással és adatgyűjtéssel a Kenai Fjords-, Wrangell-St Elias- és Denali Nemzeti Parkokban

7./ A nyári melegben hihetetlen méretűre növő konyhakerti növények megörökítése

8./ A Kenai folyó lazacparadicsomának fotózása

9./ A Columbia gleccser és töredező jéghegyeinek fotózása

1. nap: Elutazás

al01Indulás délután 13:15-kor New Yorkba. New York, majd Seattle átszállással – megérkezés Anchorage-ba késő este. Járművünk felvétele, 25 perces transzfer után megérkezés hotelünkbe

Éj Anchorage-ben

 2. nap: Az első alaszkai betelepülők; „Seward jégszekrénye” – Hogyan vásárolta meg az Egyesült Államok az óriási félszigetet.

A 250.000 lakosú város az Anchorage Teknő közepén fekszik, a Cook-öböl partján, a hófödte Chugach-hegység vonulatainak ölelésében. A város szokatlanul nagy parkokkal és természetvédelmi területekkel rendelkezik, ötvözve az amerikai nagyvárosok és a romlatlan északi vadon hangulatát. Az igen fiatal lakosság több mint 70%-a csak 1980 után költözött ide. Kiadós reggeli Fred Meyernél, majd városnézés: Információgyűjtés és filmek megtekintése az állami természetvédelmi területek információs központjában. Séta az állammá válás emlékművénél (Eisenhower szobor), csoportkép készítéssel. Fényképezés a Town Square Parknál, a 4th Avenue Színház art deco épületénél, majd a Szövetségi hivataloknál. Látogatás néhány arany- prém és rozmár agyar boltban, a legfrissebben talált nuggets-ek (folyóparton talált aranyrögök) megtekintésével. Rövid séta a Tony Knowles Coastal Trail mentén a tengerparton, Cook kapitány emlékművének fényképezésével. Délutáni látogatás az egyedien gazdag gyűjteményű Anchorage Múzeumban: Betekintés Alaszka indián- és eszkimó törzseinek életébe.

Éj Anchorage-ben

 3. nap: A Wrangell St. Elias Nemzeti Park vulkánjai

Reggel 7:00 órakor indulás az UNESCO világörökségi védelem alatt álló Wrangell St. Elias Nemzeti Park nyugati oldalára. A világ legnagyobb területű természetvédelmi övezete keleten átnyúlik Kanadába, s csak az alaszkai oldal is nagyobb, mint Svájc teljes területe (!). A park gerincét adó hegyvonulat 16 db 4.000m feletti csúcs láncolata, több 1.000 km2-nyi jégmezővel. Rövid pihenő az elnéptelenedett Chickaloon városkában, a „vadvízi evezés néhai Mekkájában” Fényképszünet a Matanuska gleccser kilátópontnál. A 45 km hosszúságú 4 km szélességű gleccser hatalmas szőnyegként nyújtózkodik az azonos nevű folyó völgyéig. Megérkezés az Eureka-hágón keresztül Glennallen városkába, rövid vásárlás, majd látogatás a Wrangell St. Elias Nemzeti Park információs központjában, Továbbutazás Valdezbe.  Folyamatos „emelkedés felfelé” Földünk legmagasabb óceánparti hegyláncai között. Rövid fényképszünet a Pump Station 12. kőolajvezeték pumpánál (szigorúan csak kívülről). A Trans-Alaska Pipeline 1.320 km hosszú ezüstkígyója az északi tundra (Prudhoe Bay) olajmezőit köti össze Valdez kikötőjével. Az 1977-ben átadott építmény a maga idején az USA legdrágább ipari beruházása volt. Az olajvezeték ma is az állam egyik legfőbb büszkesége, vitatható környezetvédelmi és tájképi hatásai ellenére. Séta és fényképszünet az 1.700 m magas Thompson Pass hágón, illetve a Worthington gleccser tövénél, gleccserjég gyűjtéssel és kóstolóval… Leereszkedés a Keystone Kanyon völgyébe. A Horsetail és Bridail Veil vízesések fényképezése. A lazacoktól örvénylő Solomon Gulch fényképezése, halászsas (bald eagle) megfigyeléssel. Esti érkezés szálláshelyünkre.

Éj Valdezben

 4. nap: 1./ A fenséges Columbia gleccser;  2./Az eszkimók művészete

Ezen a napon két, merőben különböző program között választhatnak a résztvevők:

 1./ 10 órás kajak program Alaszka második legnagyobb, óceánba borjadzó gleccsere  a Columbia fjordjában:

al02

Reggel 8:00 órakor találkozó a kajak program szervezők irodájában. Megismerkedés helyi szakvezetőinkkel, a felszerelések kiosztása, ellenőrzése. 9 órától 2 órás hajózás motorcsónakunkon a Valdez Arm fjord „kijárata felé”. A partmenti jég- és hóborította láncok, illetve a Prince William Sound nyílt vizeinek fényképezése. Útközben ismertető a Prince William Sound vízrendszeréről, az Inside Passage hajóútvonalról, illetve a Columbia óriásgleccserről. Megérkezés a csendes vizű, úszó jéghegyek által borított Heather Bay öbölbe. 2 X 2 órás evezés a Columbia vízbeszakadt jéghegyei között, fóka és egyéb vadmegfigyeléssel. 1 órás partraszállás és falatozás forró teával a gleccser moréna partvonalán. Délután 16:00 órakor visszaindulás motoros hajónkon Valdezba – megérkezés a kikötőbe 18:00 óra körül.

2./ Pihenő Valdez városában:  

Rövid séta a kikötőben és a városközpontban. Ismerkedés az olajkitermelés az Exxon Valdez történetével. Látogatás a Maxine & Jessey Whitney Múzeumban (Alaszka legnagyobb csontfaragvány és eszkimó népművészeti kiállítása). Ismételt látogatás a Solomon Gulch lazacparadicsomában.

Éj Valdezben

 5. nap: A tajga és tundra határán a Denali úton

al03Kora reggeli indulással utazás a messzi északra, fényképszünetekkel a Richardson Higway festői útvonalán. Jó látási viszonyok esetén a Wrangell St. Elias Nemzeti Park távoli vulkánóriásainak fényképezése.

Rövid pihenő Paxson kereskedelmi telepén, majd rátérés a Denali út tundrába vesző „úttalan szakaszára”. A nap fontosabb állomásai:

  • Jó látási viszonyok esetén a 4.950m magas Mount Sanford csúcsának fényképezése
  • Séta a Tangle Lakes tavak000 éves, indián régészeti övezetében
  • Séta és fényképezés a Landmark Gap teknővölgy előterében, a karibu-csordák egyik legfontosabb vonulási pontján
  • Fényképezés a Maclaren gleccser előterében, séta a gleccserből eredő Maclaren folyó partján
  • Madármegfigyelés a Waterfowl Lakes tavaknál

Esti érkezés az Alaska Range legkiemelkedőbb vonulatához, a Denali Nemzeti Park területéhez. A 6.194 m magas Denali jelentése az őslakos athabasca törzs nyelvén „a Nagy”. Az elnevezés magáért beszél. Az Aleut-szigetek folytatásaként, a Denali-törésvonal mentén feltornyosult óriáshegység relatív szintkülönbsége meghaladja a Mount Everest csoportét, tiszta időben lélegzetelállító háttér-panorámával (a hegy minden harmadik napon látható nyáron).

Éj Healy mellett

 6. nap: A Denali Nemzeti Park, „a Nagy földje”; Fairbanks fehér éjszakái

A hegység előterének tajgáját és tundráját is óriások uralják, hiszen a világon sehol nem figyelhető meg nagyobb tömegben grizzly medve vagy jávorszarvas, mint itt. A nemzeti park területén 650 arktikus növényfajt tartanak számon, és az óvatos természetjárók a fehér kosok mellett hiúzokat, sőt rozsomákokat is fényképezhetnek. A nemzeti park belső útvonalain csak helyi buszok közlekedhetnek, számos megállóval a leglátványosabb pontokon.

Időjárás függvényében, fakultatív 70 perces reggeli repülés a Mt. McKinley körül.  Látogatás a szánhúzó kutya kenneleknél, majd túra lehetőség a Savage River folyónál. (2 órás séta, a folyóparton vagy a folyó fölé tornyosuló sziklákhoz).  Visszatérés a szálláshelyre, majd látogatási lehetőség Fairbanksben, Alaszka legészakibb egyetemi központjában, az „Aranyszív Városban”. Az utazás hossza kb. 2 óra egy irányban. Ismerkedés a város aranylázainak történetével, fényképezéssel a Pioneers szobornál, majd látogatással az Észak Múzeumában (UAF). Visszautazás a szálláshelyre a verőfényes esti órákban.

Éj Healy mellett

 7. nap: A grizzly medve

Délelőtti indulás a nemzeti park belső területeire, busszal. „Vadászat fényképezővel” a legszebb kiszálló-pontoknál. Beutazás a park bejáratától 120 km-re lévő Thorofare-hágóhoz, ahonnan a legszebb kilátás nyílik a medvékben igen gazdag Mc Kinley folyóvölgyre és a Muldrow-gleccserre. Séta és a Denali csúcs fényképezése a Stony Hill hegyről, ahonnan elképesztő panoráma nyílik Észak-Amerika tetejére. (A békés alsó világból nehéz elhinni, hogy a Denalin  5.800 m magasság felett nem ritkák a –70°C fokos hidegek és a 220-250 km/h szélviharok sem.) Délutáni túrázás a Toklat folyó völgyében, karibu megfigyeléssel. Vadmegfigyelés kora estig, majd sötétedéskor visszatérés járműveinkhez.

Éj Healy mellett

8. nap: Széchenyi Zsigmond karibu vadászatának históriája

Reggeli indulás Anchorage irányába, a nemzeti park dél-keleti oldalában. Rövid megállások és fényképezés a legszebb kilátópontoknál: Denali Viewpoint North, Byers Lake tó, Chulitna folyó, Denali Viewpoint South, Trapper Creek. Látogatás és pihenő Talkeetna igen hangulatos kisvárosában, sétával a gyors sodrású Susitna folyó parttalan partján. Koraesti érkezés a fővárosba. Pihenés és felszerelés vásárlási lehetőség.

Éj Anchorage-ben

 9. nap: A lazacparadicsomban

Kora reggeli indulással utazás a Kenai-félszigetre. Fényképszünetek a Turnagain Arm tengeröböl legszebb pontjain. Az öböl az 1897-es aranyláz során vált híressé, mára a több méter szintkülönbségű apály-dagály jelensége miatt és a partról is sokszor látható beluga delfinek miatt látogatott. Útközben látogatás a Big Game Alaska állatmenedék központban. Az elárvult vagy sérült állatokat gondozó központ a legalkalmasabb hely arra, hogy másfél óra leforgása alatt egyszerre fényképezhessen a látogató jávorszarvast, bölényt, karibut (észak-amerikai rénszarvas), pézsmatulkot, fekete- és grizzly medvét. Továbbutazás a hófödte Kenai-hegység vonulatai között Cooper’s Landing, a félsziget lazachorgász és rafting paradicsoma felé. Utazás a Russian river torkolatához Széchenyi Zsigmond nyomán és útmutatásával, fényképszünettel a Russian River Ferry kompnál.  Figyelem (!): Ez itt a világ legismertebb, legjobb lazachorgász területe – így csoportunk tagjain kívül mindenki hónaljig érő csizmákban, kezében botokkal és lazacokkal fog közlekedni! Délutáni utazás Seward-ba, a Kenai Fjords Nemzeti Park „kapuvárosába”. A város az alaszkai aranyláz kikötővárosaként született, majd 1957 óta az olajszállító vonalak egyik fő állomásává vált. A kikötő mellett található Alaska Sealife Center a valós környezetükben mutatja be az itt élő halakat és tengeri emlősöket, s a városban működik a nemzeti park információs központja, ahol felkészülhetünk a tengeri és jeges kalandokra. A Széchenyi Zsigmond által is használt és sokszor említett Van Gilder Hotel megtekintése.

Éj Seward-ban

 10. nap: 1./ A Jégmezők és gleccserek világa; 2./ Hajóval a borjazó gleccsereknél

al04

Ezen a napon két, merőben különböző program között választhatnak a résztvevők:

1./ 9  órás túra a Harding jégmezőre:

Reggeli után vezetés a Kenai Fjords Nemzeti Park szárazföldi bejáratához, az Exit Glacier gleccserhez. Az Exit a hatalmas kiterjedésű Harding Icefild jégmező (Több mint 70 km hosszúságú jégmező, amelyet csak helyenként szakítanak meg a nunatakok – eszkimó nyelven kiálló, magas hegy) legkönnyebben elérhető nyúlványa. 1 órás séta a gleccser lábához, majd az időjárástól függően túra a Harding Icefild ösvényen a jégmezőre. Séta, fényképezés és a TELEKI KLUB zászlajának kitűzése az örök jég birodalmában. A jégmező több km vastagságú jege 32 db gleccser formájában mozog a fjordok és az óceán felé. (A túra hossza kb. 8 óra, szintkülönbsége 1.000 m.) Ismerkedés a jégmezők világával. Késő délutáni leérkezés a gleccser nyelvéhez.

2./ 6 órás hajózás tengeri nagyvad és gleccser megfigyeléssel:

Reggeli után felszállás hajónkra – kihajózással a Kenai Fjords Nemzeti Park nyílt óceáni vizeire. A madárszigetek (pl. lundák) megfigyelése, az útközben alánk kerülő óriások (kardszárnyú delfinek, hosszúszárnyú bálnák, Steller oroszlánfókák) fényképezésével. Ebéd és frissitő fogyasztás a fedélzeten. Felhajózás az egyik, borjazó gleccserben végződő fjordon. Az úszó jéghegyek, s a rajtuk élő fókák – illetve a rendkívüli értékű tengeri vidrák megfigyelése. Szerencsés esetben a fjordokba zuhanó, morajló jégtömbök fotózása. Délutáni visszaérkezés a kikötőbe.

Késő délutáni – esti utazás Anchorage-ba.

Éj Anchorage-ben

 11. nap: Hazautazás

Reggeli látogatás a legnagyobb könyves boltokban (térkép és szakkönyvvásárlási lehetőség).  Járműveink leadása, majd elrepülés Seattle-be délután. Éj a repülőn. Átszállásokkal Budapestre érkezés a 13. nap reggelén.

Részvételi díj 1 főre önellátással:  790.000,-Ft
Repülőjegy irányár illetékkel:  580.000,-Ft
(Csak a foglalás pillanatában véglegesedik!)
Baleset, Betegség és Poggyászbiztosítás: köthető
Storno biztosítás: köthető
1 ágyas felár: 410.000,-Ft
ESTA ÜGYINTÉZÉS: 13.000,-Ft
Denali Nemzeti Park helyi busz: 45,-USD + 5,-USD foglalási díj

 

Pósfai József felvételei

 

Helyi, nem kötelező belépők:

1./ Denali Nemzeti Park helyi busz: 45,-USD + 5,-USD foglalási díj
2./ Seward Alaska Wildlife központ: 20,-USD
3./ Anchorage Alaska Native Heritage Múzeum: 20,-USD
4./ Big Game Alaska Conservation központ: 20,-USD
5./ Columbia gleccser kajakozás: 280,-USD
6./ Denali repülés: 440,-USD
7./ Kenai Fjords Nemzeti Park hajózás: 190,-USD