Címlap »

 
 

Kárpát-medence

 

Jelentkezés, kapcsolatUTAZÁSI FELTÉTELEKELEKTRONIKUS HÍRLEVÉL

Székelyföld legmagasabb havasai - „Moldva Olümposza” és a Gyímesek

Időpont: 2020. augusztus 3-9. Székelyföld északi- és keleti határvidékén a hegyek az egekig nőnek. Nem csak a költői képzelet szárnyán, vagy a népdalok strófáiban – hanem előttünk tornyosuló, irdatlan valóságukban. Itt „trónolnak” a Kelemen-havasok jégformálta, csipkézett főgerincéből kiemelkedő, 2.000 m feletti csúcsai (Kelemen-Cserbükk: 2.013 m; Kelemen-forrás csúcsa: 2.032 m; Rekettyés: 2.021 m; Magyar Negoj: 2.081 m) és itt vigyázza a tájat a „Székelyföld teteje”, a sokszor nyáron is hófödte, 2.102 m magas Teleki-csúcs (Kis-Pietrosz) piramisa. Itt bújik meg a fenyvesek mélyén az Ásványvizek Királynőjét adó Borszéki-medence, a régi Magyarország egyik leghíresebb fürdővárosa, s innen közelíthető meg a Csalhó, „Moldva Olümposza” sziklarengetege. Az, hogy a Békás-szoros, a Kis-Cohárd (1.344 m), az Isten széke (1.380 m), a Maros-áttörés és meseszép Gyímesek is reánk vár - csak további feltöltődési lehetőség, testnek és léleknek.

Tokaji bor- és időutazás

Időpont: 2020 október 3. A példabeszéd akkor jó, hogyha a hallgatóság tüstént megérti, miről is szól. Ha meg nem, persze úgy is jó, csak elég bor legyen a kupákban." Rónaszegi Miklós, Herczeg Ferenc díjas író és szerkesztő

Aranyosszék, Háromszék, Erdővidék és a Barcaság

Időpont: 2020. október 4-11. Aranyosszék, Orbán Balázs szavaival „a Székelyföld különálló, annak egy későbbi gyarmata”, s a határvidékét védő Torockó-hegység Erdély legdrámaibb szépségű tájaihoz tartoznak. Honismereti (idő)utazásunkat, innen a Székelykő (1.129 m) bércei alól kezdjük, Nagyenyeden és Gyulafehérváron át – a Háromszéki-havasok irdatlan fenyveseiig. Egy napot töltünk Kommandón, a Kárpát-medence legmagasabban fekvő magyar településén, a „Kis-Himaláját” keresve, de belekóstolunk a nagyvárosi komfort körülményeibe is, Sepsiszentgyörgyön. Végigjárjuk a festői Vargyas-szurdok minden zugát, elérhető barlangját – amikor a legszínesebb ez a táj: a vénasszonyok nyarán.

Advent a Dél-Dunántúlon – oszmán-török emlékekkel

Időpont: 2020.  december 4-6. A Karácsonyi ünnepkör és készülődés a Dél-Dunántúl meseszép falvaiban, városkáiban és Pécsett mindig is különlegesen meghitt hangulatban zajlott-zajlik. Különösen mostanában, az elmúlt két évtized felújításainak, restaurálásainak köszönhetően. Takarosan csinos és rendezetten sokszínű utcákkal, terekkel várja a látogatókat Palkonya, Villány, vagy Siklós. A nagyszerű Szent Péter- és Szent Pál – székesegyház (Pécs) is talán ekkor a legünnepélyesebb, s mindenki tudja, hogy ilyenkor érik legjobban minden nemes villányi bor. De múltunk úgy akarta, hogy itt maradjanak fenn a 150 éves oszmán-török uralom (Török hódoltság) leggazdagabb emlékei, kulturális kincsei is. Itt állnak Gázi Kászim pasa-; Jakováli Hasszán-; Ali pasa- és Szulejmán szultán dzsámijai, sőt itt született Ibrahim Peçevi Efendi (1572 – 1650) Pécs leghíresebb török történetírója – s ezt a tájat járta, méltatta Evliya Çelebi (1611-1684) is, a híres török világutazó, történész. Így ezeket a megújult, egyedi keleti kincseket sem kerülhetjük ki. S végül…  Tudjuk hol van a Kassai-völgy? Tudjuk, mi a Kassai Lovasíjász Iskola? Jártunk már „Baranya csodájánál” a Babás-szerköveknél? Utazásunk jó-néhány lehetőséget nyújt a rácsodálkozásra. Nap - nap után.

Mesélő Kárpát-koszorú és a Felső-Tisza

Időpont: 2020. október 8-11. Magyarország legvadregényesebb szeglete. A Kárpát-koszorú „belső pereme”, a Tisza és a Bodrog gyönyörű ártereivel, termékeny földjeivel. Kárpátalja és a Felvidék találkozásánál, hangulatában és múltjában is osztozva a két szomszédos - néhai országrésszel. Anonymus honfoglalóinak otthona, itt lakott Tarcal vezér, itt építette bevehetetlen földvárát Szabolcs, s innen indult Bizáncba, majd nyugati háborúiba Bulcsú. Itt született Szent László I. törvénykönyve, majd innen vittek végbe országos cselekedeteket a Dobók, Perényiek, Báthoryak vagy a Rákócziak. Erdői és hegyei a legérintetlenebbek, helyreállított fellegvárai (Boldogkőváralja, Regéc, Füzér) a legszebbek, ásatási területei (Karos, Tarcal, Rakamaz, Szabolcs) a legősibbek, kastélyai és városai (Tiszadob, Füzérradvány, Kőkapu, Sárospatak, Sátoraljaújhely) a legmesésebbek. Itt őrzi titkait Gönc, Kishuta vagy az aranyat adó Telkibánya.