A Dél-Dunántúl oszmán-török emlékei

 

Felfedezőutak

Jelentkezés, kapcsolatUTAZÁSI FELTÉTELEKELEKTRONIKUS HÍRLEVÉL

Villány – Pécs – Dél-Mecsek – Siklós – Kassai-völgy és Szigetvár  

3 napos honismereti utazás Baranyában és a Zselicben, Villányi bor- és Pécsi sör kóstolóval

Időpont: 2021. június 4-6.
Utazás: 50 fős busszal
Szállás: Hotel Szindbád, Pécs belvárosában
Ellátás: Reggeli és vacsora
Létszám:  28 fő

Múltunk sajátos hagyatéka a 150 éves oszmán-török uralom (Török hódoltság) kulturális öröksége.

A Balkán belső területeit ismerő utazók (pl. Bosznia-Hercegovina, Novipazár, Koszovó) jól ismerik a „Pax Ottomanica”, vagyis az oszmán béke és prosperitás máig álló, csodaszép épületeit, emlékeit. Magyarország az „Örökkévalóság Állama” (törökül Devlet-i Ebed-müddet) végvidékén helyezkedett el – állandó háborúkkal a „Két császár” (Habsburgok és Oszmánok) között. Pécs és a Dél-Dunántúl mégis meglepően sok török emléket őriz. Itt állnak Gázi Kászim pasa-; Jakováli Hasszán-; Ali pasa- és Szulejmán szultán dzsámijai, sőt itt született Ibrahim Peçevi Efendi (1572 – 1650) Pécs leghíresebb török történetírója. S ezt a tájat járta – méltatta Evliya Çelebi (1611-1684), a híres török világutazó, történész is.

Utazásunk ezt a XVI-XVII. századi „török” ellátó- és vásártartó Pécset igyekszik bejárni.  Ellátogatunk Siklósra, Szigetvárra, s takarosan csinos és rendezetten sokszínű utcáikkal, tereikkel vár ránk Palkonya és Villány. Mi hozhatna frissítőbb tavaszi jókedvet, mint a nemes villányi bor? S végül – de nem utolsó sorban…  Tudjuk hol van a Kassai-völgy? Tudjuk, mi a Kassai Lovasíjász Iskola? Jártunk már „Baranya csodájánál” a Babás-szerköveknél? Utazásunk jó-néhány lehetőséget nyújt a rácsodálkozásra.

Nap – nap után, június havában.

Villányi pincészet: Günzer Tamás Pincészeti (Az Év Pincészete 2019.)
Pécsi sör: több alkalommal…

1. nap: Pannónia mesés szőlői; A „Második mohácsi csata (1687)” históriája; Sopianae UNESCO világörökségi kincse

Indulás reggel 7:00 órakor Budapestről, a Hősök-teréről. Utazás Siklósra, útközben néhány szóval az ókori római Pannonia provinciáról, az ókor óta virágzó pannóniai borvidékekről. A Hogyan zajlott a „Második mohácsi csata, s mi lett a következménye? – kérdés boncolgatása, néhány szemléltetéssel az 1687. évi, győzedelmes Nagyharsányi ütközetről. Közös látogatás a siklósi várban, majd az Europa Nostra díjas Malkocs bég dzsámiban. Emlékek a XVI-XVII. századi időkről, amikor Siklós, Pécs és Szigetvár oszmán közigazgatási központokká váltak. Átutazás Nagyharsányon át Villányba, hazánk legdélibb hegysége, a Villányi-hegység, illetve a „Pannóniai Cukorsüveg”, a Szársomlyó látványával, fotózásával.   Borkóstoló és sült liba- vagy kacsa egytál fogyasztás Günzer Tamás Pincészetében, a 2019-es év Év Pincészetében. (!) A kóstoló és sült fogyasztás  után továbbutazás Villánykövesd (Gowisch) meseszép pincehegyére, majd onnan Palkonyára (Balken). Történetek a török idők utáni német betelepítésekről, a szorgos baranyai sváb atyafiakról, életükről a XIX. és XX. században. Délutáni utazás Pécsre, menet közben felkészítéssel az UNESCO világörökségi védelem alatt késő római keresztény sírokról, Sopianae életéről 1009., vagyis Szent István püspökség alapítása előtt. A káprázatosan szép Szent Péter –és Szent Pál-székesegyház kb. 1.500 éves múltjának vázlatos ismertetése. Bejelentkezés belvárosi hotelünkbe, közös vacsora szállodánkban.

Éj Pécsett

2. nap: Kik voltak Attila hunjai? Szigetvári mesék

Reggeli után nagyon rövid buszozás 1848. máig is igen kézzel fogható helyi vívmánya…, hazánk legrégebbi sörfőzdéje, a Pécsi Sörfőzde márkaboltjához. A 9:00 órai nyitáskor huszáros roham, majd derekas helytállás a bőségzavarban… vásárlással a klasszikus sörökből (Szalon), illetve legújabb „találmányokból” (Pécsi Craft APA).  9:20-kor továbbutazás Kaposmérőre, a Kassai-völgy nyílt napjára. Útközben „hiánypótló” értekezés Attila hunjairól, Németh Gyula azonos című műve alapján, illetve perzsa- és bizánci krónika szemelvények a honfoglaló magyarok lovas-íjászatáról. Ki volt Koppány vezér (Copan dux)? Hol volt a Somogyi dukátus (hercegség)? Milyen volt Géza fejedelem? – csak néhány a terítékre kerülő napi kérdésekből… Tartózkodásunk a Kassai Iskolában kb. 2,5 óra, bemutatókkal – s a végén vásárlási lehetőséggel (nyílvesszőtől – a hátaslóig). (A rendelkezésre álló időtől függően látogatás a Bőszénfai szarvas-farmon: annak kikutatása, miért itt nő a világon a legnagyobbra a Csodaszarvas, vagyis a gímszarvas. Látogatás esetén a belépő: 1.000,-Ft/fő.) Rövid (kb. 45 perc) utazás Szigetvárra. Utazás közben szemelvények Zrínyi IV. Miklós (1508 – 1566) a Szigetvári hős és I. Szulejmán szultán (1520 – 1566) Allah árnyéka életéből – illetve itt esett halálukról. A vár, Szulejmán szultán dzsámija, majd a törökkori kiállítás közös megtekintése. Séta Szigetvár belvárosában. Visszautazás Pécsre a koraesti órákban. Útközben áttekintés a hihetetlen, s szinte felfoghatatlan 1921. évi Baranya-bajai Szerb-magyar Köztársaság eseményeiről.  Baranya fővárosába érve fakultatív Pécsi sörkóstoló egy kiválasztott belvárosi kocsmában. Közös vacsora szállodánk éttermében.

Éj Pécsett

3. nap: Pécsi séta; A Mecsek- és Baranya csodája: Babás-szerkövek

Reggeli után kijelentkezés szobáinkból. Közös séta a Múzeumutcán, látogatással a Szent Péter –és Szent Pál-székesegyházban, a Jakováli Hasszán dzsámi múzeumnál (kívülről), illetve az UNESCO világörökségi védelem alatt késő római keresztény síroknál (Cella Septichora Múzeum). (Figyelembe véve, hogy Pécs különlegesen gazdag múzeumokban, a csoportos programmal egy időben, egyéni múzeumlátogatás is szervezhető, kb. 4 óra időtartamra.) Pécsi programjaink végén látogatás a Kászim Pasa Dzsámiban (Belvárosi templom), búcsú Baranya fővárosától, majd rövid utazás a Mecsek déli oldalára. A több mint 100 barlang által „átlyuggatott” hegység természetföldrajzának áttekintése. Közös séta Kővágószőlőstől – „Baranya csodája” a Babás-szerkövek tömbjeiig és kilátópontjaihoz. (Oda vissza kb. 3 óra kényelmes tempóban).

Hazaindulás a délutáni órákban. Ki mit hozott – borozgatási lehetőség a buszon, esti érkezéssel Budapestre, a kiindulási helyre.

Részvételi díj félpanzióval, 2 személyes szobában 72.900,-Ft
Baleset Betegség és Poggyász Biztosítás   köthető
Helyben fizetett belépők 10.400,-Ft

1 ágyas felár:     16.700,-Ft

Figyelem! A belépőárak egyéni, teljes árú belépő értékek – amiből a nyugdíjas és / vagy csoportos kedvezmények levonódnak.

A séták és rövid túrák során zárt bakancs és esőkabát ajánlott!

Belépők tételes felsorolása: 1./ Siklósi vár – tárlatvezetéssel; 2./ Siklós, Malkocs bej dzsámi; 3./ Kassai völgy; 4./ Bőszénfa szarvas-farm (rendelkezésre álló idő függvénye.); 5./ Szigetvári vár és törökkori kiállítás; 6./ Szent Péter és Pál Székesegyház; 7./ Kászim Pasa Dzsámi (Belvárosi templom); 8./ Pécs UNESCO világörökségi Cella Septichora Múzeum

Szállásunk: Hotel Szindbád 3*** /www.szindbadhotel.hu

Günzer Tamás (Év Pincészete 2019.) Pincészete borkóstoló: 6 tételes kóstolósor, ültetett kemencés liba- vagy kacsasült fogyasztással