Határok felett – Palócföld és Zemplén téli hegyeiben

 

Jelentkezés, kapcsolatUTAZÁSI FELTÉTELEKELEKTRONIKUS HÍRLEVÉL

„Télkereső” utazás a Felvidék peremén

 3 napos honismereti és borkóstolási élmények – természeti csodák bőségével

Időpont: 2021. január 28-30.
Utazás: 50 fős busszal
Szállás: Hotel Hunor 4**** / www.hotelhunor.hu
Ellátás: Reggeli (Svédasztalos vacsora előzetesen igényelhető)
Létszám: 30 fő

 

Emlékezünk az időkre… amikor Magyarországon volt még tél?

Emlékezünk még az erdők porcukor fehérjére, a léptünk alatt roppanó hó anno ismerős hangjaira? Az egészségesen csípős hidegben tett, jóleső sétákra, és a semmihez nem hasonlíthatóan csendes és szép téli tájképekre?  „Télkereső” utazásunk Magyarország legészakibb és leghegyesebb szegleteibe indul – 2021. január végén, amikor a legjobb az esély arra, hogy ismét találkozhassunk a rég nem látott hóval.

A rég nem tapasztalt, mára szinte elfeledett téli világgal. Utazásunk során „feltérképezzük” a Palócföld határait, megismerkedünk az itt lakók, kabar vagy kun eredetének forrásaival. Látogatást teszünk Kazár riolitkiömlésénél, feljutunk Somoskő- és Salgó „testvér-váraiba”, megpihenünk a „Palóc-Olümposz”, a Karancs (727 m) hatalmas tömbjének aljában. Zempléni tartózkodásunk alatt sem kötünk kompromisszumokat: Sátoraljaújhelyen a Magas-hegynél, Magyarország legnagyobb téli kalandparkjánál lakunk, félnapos túránk célja a Kis-Milic kilátója, illetve a Nagy-Milic (899 m) csúcsa, és a határtalan Kárpát-koszorú világa. Az UNESCO világörökségi Tokaj-hegyaljai borvidéki kóstoló ezúttal sem marad ki programunkból – sőt minden este lehetőség lesz a kincset érő nedűk kóstolgatására.

1. nap: Kik a palócok ősei?; Mesés andezit kúpok földje

Indulás reggel 7:00 órakor Budapestről, a Hősök-teréről. Utazás autópályán, majd a Zagyva völgyében a Cserhát déli lábához, Kozárd falujába. Menet közben a palócok eredetének „bogozgatása” Bíborbanszületett Konstantin (908 – 959) császár „A birodalom kormányzásáról” c. művében a türkökről (magyarok), kabarokról és a besenyőkről leírtak alapján. Palócföld (Felföld) határainak „feltérképezése”, s közben utazás az egyre hegyesedő tájon Kazár falujába, az azonos nevű Kazár-völgyébe. Rövid séta a faluban, majd a híres riolittufa kiömlés „kanyonjánál”. Továbbutazás a „Mátrától-Bükktől északra” lévő meseszép vidéken, néhány szóval a Trianon során Csehszlovákiának adott Felföldről (Gömör és Kishont, Nógrád, Heves és Borsod-vármegyék palóc területeiről, városairól). Salgóbányáról túra a Salgó várhoz, az andezit kúpokkal tarkított erdős táj és a szemközti Somoskőújfalu várhegyének fotózása.  A „Palóc Olümposz”, a 729 m magas Karancs, illetve a Medves tömbjeinek beazonosítása. Rövid utazás busszal Somoskőújfaluba, majd feljutás annak várhegyére. A várhegy alatti híres bazaltzuhatag fotózása, erdei sétával a határvonalon. A délutáni sötétedéskor elindulás Sátoraljaújhelyre. A kb. 3,5 órás utazás során felkészülés a téli Zemplén természeti különlegességeiből – az előttünk álló programokból. Esti megérkezés után közös vacsora.

Éj Sátoraljaújhelyen

2. nap: A Nagy-Milic rengetegében vagy téli kikapcsolódása Zempléni Kalandparkban…

A mai napon két különböző program között választhatnak résztvevőink:

1./ Egész napos Regéci vár és Nagy-Milic kirándulás, téli túrával: Reggeli után utazás Füzérradvány védett kastélypark – arborétumába. Utazás közben néhány szó az Ybl Miklós tervei alapján átépített (eredetileg XVI. századi) Károlyi kastélyról, illetve a 100 ha méretű, egyedi szépségű angolkertről. Érkezés után kb. 1 óra séta az angolkert mesterséges vadonjában. Továbbutazás Füzérre. Füzér vára a korai Árpádok idején erdőispánsági székhely, majd rövid ideig Bánk bán fellegvára volt. A Mohácsi csata után itt őrizte Perényi Péter a Szent Koronát, a festői vidék a Perényiektől a Báthoriak, Nádasdyak, majd végül a Károlyiak birtokába került. Látogatás a nagyszerűen helyreállított és berendezett várban, a csodálatos (remélhetőleg havas) panorámák élvezetével. Kb. 5 órás túra (12 km, 460 m szintkülönbség) a 880 m magas Kis-Milic kilátójához, Magyarország legészakibb, s egyben talán legvadregényesebb pontjához, pihenővel Felvidék erdei határvonalán. (Mély hó esetén rövidebb sétánk a Felső malmi-réthez visz.) Hazaúton néhány történet „Zemplén fővárosáról”, Sátoraljaújhelyről. A várost és környezetét valaha birtokló Aba nemzetségről, V. István (1270-1272) király 1262-ben kelt városi jogairól és a Pálos rend letelepedéséről a Barátszer városrészben. Néhány szó és adat a Trianon előtti Zemplén- illetve Abaúj-Torna vármegyékről, majd a Rákócziak szerepéről a hajdan-volt megyeszékhely életében. Séta a kivilágított belvárosban, rövid szabadidővel az 1768-ban átadott Megyeházánál (ma városháza). Visszatérés a szállodába, rövid pihenő, majd utazás az UNESCO világörökségi védelem alatt álló Ungvári pincékhez. 6 tételes tokaji borkóstoló a Bodnár Pincészet Borházban. (A részvételi díj a kóstoló árát tartalmazza.) Rövid visszautazás a hotelbe.

vagy

2./ Egyéni kikapcsolódás a Zempléni Kalandparkban, Magyarország és Közép-Európa legnagyobb téli-nyári sport és szabadidő centrumában. A hegyi kalandpark minden létesítményével „a legek” rekordere: bob pályája 2.275 m – a leghosszabb Közép-Európában; jégcsarnoka az egyik legnagyobb a térségben; 1.332 m hosszú libegője a leghosszabb Magyarországon; sípályái a leghosszabbak és legszélesebbek Magyarországon; a Magas-hegyről – a Szár-hegyre átvezető 1.036 m hosszú kötélpálya, 152 m magasságban (!) halad… (A Bodnár Pincészet Borházba a két csoport közösen megy.)

Közös vacsora a hotelben.

Éj Sátoraljaújhelyen

 

3. nap: Sárospatak és Regéc váraiban

Reggeli után kijelentkezés a hotelből, majd utazás Sárospatakra, „a Bodrog-parti Athén-ba”. Útközben históriák I. András (1046-1060) korából (ő építtette Sárospatak várát), Imre király (1174-1204) életéről és a városnak adott kiváltságleveléről, s az itt született Árpád-házi Szent Erzsébetről. Rövid séta a téli Bodrog parton, majd a belvárosban, a Kollégium és az Eszterházy Károly Egyetem Comenius Kara épületeinél. Látogatás a Rákóczi Várban. (A Vöröstorony és a Rákócziak dicső kora kiállítások megtekintése.) Utazás Regéc várához. Az Aba nemzetség által épített várban töltötte gyermekkorát II. Rákóczi Ferenc, akinek ezúttal törökországi száműzetésének, életének történeteit elevenítjük fel. Kb. 3 órás séta a csodás fekvésű várromhoz. Hótalpaink elcsomagolása…. majd folyamatos utazás Budapestig, megérkezés a Hősök-terére a késő esti órákban.

Részvételi díj reggelivel, 2 személyes szobában 73.900,-Ft
Baleset Betegség és Poggyász Biztosítás   köthető
Helyben fizetett fakultatív belépők 5.200,-Ft
Bőséges svédasztalos vacsora (előzetesen foglalható)  9.400,-Ft
1 ágyas felár 17.000,-Ft

 

A séták és túrák során zárt téli bakancs és ruházat fokozottan ajánlott! Hótalp hozatala javasolt. Használatának próbáját a második napon tartjuk, az első, füzérradványi séta előtt.

Belépők tételes felsorolása: 1./Somoskőújfalu vára; 2./ Füzér vára; 3./ Sárospataki vár; 4./ Regéc vára

Figyelem! A belépőárak egyéni, felnőtt belépő értékek – amiből a nyugdíjas és / vagy csoportos kedvezmények levonódnak.