Kiskunság – hajdanvolt mondák pusztái / A honfoglalás korának Kiskunsága

 

Felfedezőutak

Jelentkezés, kapcsolatUTAZÁSI FELTÉTELEKELEKTRONIKUS HÍRLEVÉL

Felső-Kiskunsági puszta – Kunszentmiklós – Fülöpházi buckavidék
1 napos honismereti utazás, több mint 1.000 év nyomán

Időpont: 2021. szeptember első vasárnap
Utazás: 50 fős busszal
Szállás:
Ellátás: Ebéd (bográcsban készült, kiskun birkapörkölt)
Létszám:  42 fő

Hol- és hogyan lehet 1 nap alatt évezredes „időutazást”, illetve Ázsia távoli sztyeppéire vezető felfedező túrát tervezni?

… hát Magyarországon, a Kiskunsági Nemzeti Park szinte érintet tájain, különleges hangulatú helyein. Utazásunk a Felső-Kiskunsági pusztákon át vezet, a néhai Iloncsuk-nemzetség városába Kunszentmiklósra, ahol szemtanúi lehetünk a Szentmiklósi Napok birkapörkölt versenyének, kóstolással persze. Utazásunkat a Fülöpházi-buckavidék különleges táján tett túrával folytatjuk. Napunk végén egy kellemes kora esti sétával, a „Hírös város”, Kecskemét főterén, annak magyar szecessziós épületeinél.  

Indulás reggel 7:00 órakor Budapestről, a Hősök-teréről. Utazás a Kiskunsági Nemzeti Park – Felső-Kiskunsági puszták működési területére, Apajra. Utazás közben rövid „tudás – felmelegítés” az Avar Kaganátus időszakáról, illetve kunok származásáról és a XIII. századi kun betelepítések históriájáról. A „hol is húzódik a Kiskunság?” kérdés, közös áttekintése, majd a nemzeti park vonatkozó térkép szelvényeinek átnézése. Rövid, de annál kiadósabb fakultatív vásárlási lehetőség a Szomor Gazdaság őshonos termékeiből (bivaly, magyar szürke marha, mangalica). 1,5-2 órás séta a Réce tanösvényen, vízi- és ragadozó magyarak megfigyelésével, illetve magyar szürke marha és bivaly fotózással a végtelen pusztán. Utazás Kunszentmiklósra, útközben szemelvények a néhai Tatárszállás igen mozgalmas múltjából. A nyájak fényképezése és rövid séta a Pozsáros szikes, belvizes területein, az Apaji-csatorna partján.

Kunszentmiklósra érkezés késő délelőtt, sétával a főtéren, „illatolással” a szabadtéri bográcsok körül, amiben rotyog, a min. 1-1 juh pörköltje. (Annak megtudása, miért sokkal, de sokkal… jobb a kiskunsági pörkölt, mint a nagykunsági…) A szépen helyreállított városközpont látványosságainak megtekintése, látogatással a klasszicista Virágh-kúria és a népi Diószegi-ház kiállításain. Ebéd Földünk legjobb birkapörköltjéből (repetázási lehetőséggel…). Az Iloncsuk Szabadcsapat hagyományőrző bemutatójának megtekintése a városszéli Vásártéren. A program afféle időutazó-bemutató a XIII-XIV. század lovas- és fegyverforgatási szokásainak világában. Csoportkép készítés a városszéli kunhalomnál (kurgán) és kunbabánál (balbal). Délutáni továbbutazás a Szabadszállás felé rövid fotószünettel és sétával Bösztörpusztán. Pár szó a Duna néhai medréről, homokos hordalékkúpjáról, s a XIX. századi félsivatagi vidékről. Közös (kiadós) séta a Kiskunsági Nemzeti Park – Fülöpházi buckavidék működési területén, a Báránypirosító tanösvényen. A futóhomokok XIX. századi megkötésének rövid históriája, s a felhagyott tanyák fotózása. Néhány nagyobb, kötött homokbucka „megmászása, a különleges táj panorámáinak élvezetével.

Továbbutazás Kecskemétre a késő délutáni órákban. Utazás közben áttekintés a XIX. századi magyar szecesszió egyedi stílusjegyeiről, alföldi építészeti remekeiről (Szabadka, Szeged, Kiskunfélegyháza, Kecskemét). Kecskemét legszebb szecessziós épületeinek megtekintése (Cifrapalota, Ifjúsági Palota /volt Iparos Kaszinó/ és a meseszép Városháza.) Rövid szabadidő, majd elindulás Budapestre. Megérkezés a kiindulási helyre 20:00 óra körül.

 

Részvételi díj 0.000,-Ft
Baleset Betegség és Poggyász Biztosítás   köthető
Helyben fizetett fakultatív belépők 0.000,-Ft

 

Figyelem! A belépőárak egyéni, felnőtt belépő értékek – amiből a nyugdíjas és / vagy csoportos kedvezmények levonódnak.

 

A séták és rövid túrák miatt zárt bakancs és esőkabát ajánlott!

 

Belépők tételes felsorolása:

 

Szállásunk: