Tokaji bor- és időutazás

 

Jelentkezés, kapcsolatUTAZÁSI FELTÉTELEKELEKTRONIKUS HÍRLEVÉL

1 nap az UNESCO világörökségi Tokaj- Hegyalján
2020 október 3.

Kora reggeli indulás az UNESCO világörökségi védelem alatt álló Tokaj-hegyaljai borvidékre (Tokaj-Hegyalja). A buszon „kalauzolónk” Anonymus mester, Béla király jegyzője és a legrégebbi magyar őskrónika, a Gesta Hungarorum: Hogyan érkeztek a magyarok Tarcal hegyére? Milyen volt Tarcal vezér? – csak kettő az őskrónika Tokajra vonatkozó, megtárgyalt kérdéseiből – majd sztorik a világ első zárt borvidéke kincset érő nedűinek históriájából.

Látogatás Bodrogkeresztúron, az Acetániában Magyarország első ecetmúzeumában… Ma az ecetről a többségünknek a zöld flakonos háztartási ecet jut eszébe, amit takarításra, vízkőoldásra és néha-néha az uborkasaláta ízesítésére használunk… Kevéssé él a köztudatban, hogy olyan ecetalapanyagok is léteznek, mint a bor, sör, rizs, gyümölcsök vagy akár a méz… Ezekből rengeteg féle ecet készül, amelyek mind-mind magukban hordozzák az alapanyagokra jellemző íz- illatanyagokat. A jó minőségű, biológiai eljárással készült, sokszor akár évekig érlelt ecetek elsősorban fűszerek. Pár csepp minőségi bor-, balzsam-, vagy gyümölcsecettel bármilyen étel „megbolondítható”. A modern kialakítású múzeum élményszerűen mutatja be ennek az emberiséggel közel egyidős fűszernek a kultúrtörténetét és olyan izgalmas ízeket kóstolhatunk, mint az aszú balzsamecet, a málnás vagy éppen áfonyás-ibolyás ecet.

Utazás Szegire, a Grand Tokaj Pincészetbe, hiszen itt található nemcsak Magyarország, hanem Közép-Kelet Európa legnagyobb pincerendszere. Az öt kilométernyi, kétszintes pince négy földalatti kőporbányát köt össze, ahol az állandó hőmérsékletnek és kedvező mikroklímának köszönhetően kiváló adottságokat teremt az aszú és a szamorodni fahordós érlelésére. A pince több ezer hordó befogadására alkalmas, de ezen kívül felső szintjén muzeális palackos borokat is tárolnak, az 1920-as évjárattól kezdve. Kóstolónkon egy száraz, egy gyöngyöző, egy félszáraz és két édes bor kerül terítékre (5 tétel).

Rövid utazás Tarcalra, s közben néhány szó a néhai  Magyarország korábbi királyi borvidékéről, a Szerémségi borvidékről.    Tarcalra érkezés, majd fotózás Tarcal vezér szobránál, ezt követően séta a monumentális Áldó Krisztus szoborhoz, illetve panorámaponthoz. Könnyű séta a Bányató mesterséges „tengerszeme” körül, a gyönyörű tokaji tájak panorámájának élvezete.  Aláereszkedés Tokaj városába. További történetek a királyok boráról, illetve Szapolyai János király (1526-1540) itt történt megválasztásáról.  Rövid közös városnéző séta a „királycsináló” Rákóczi Pince és Udvarházig, majd szabadidő és vásárlási lehetőség.  (Sétálhatunk egyet a Tisza partján, megnézhetjük, hogy hol találkozik a Bodroggal, de akár egy hangulatos halászcsárdában is élvezhetjük az őszi napsütést.)

Tokaji napunk végén újra buszra szállunk és az esti órákban érünk Budapestre.

Részvételi díj: 10 900 Ft / fő

 AZ ÁR TARTALMAZZA

  • buszos utazást felsőkategóriás autóbusszal
  • magyar idegenvezetést Budapesttől – Budapestig
  • megadott tematikus programokat

AZ ÁR NEM TARTALMAZZA

  • helyszínen fizetendő belépőjegyeket: kb. 3.500 Ft, nyugdíjas kedvezmény igényelhető
  • egyéb italfogyasztást
  • az útlemondási biztosítást 1,5%