Azerbajdzsán – a Kaukázus hajdani kánságainak 1001 színű szőnyege és kincses olajbirodalma

 

Jelentkezés, kapcsolatUTAZÁSI FELTÉTELEKELEKTRONIKUS HÍRLEVÉL

9 napos utazás a Kaukázus és a  Selyemút mentén

Időpont: 2019. június 13 – 21
Utazás: Közvetlen repülőjárattal, a helyszínen légkondícionált autóbusszal
Szállás: 3***-os szállodák 2 ágyas szobáiban
Ellátás: Reggeli és vacsora
Létszám: 24 fő

 

 

Habár Magyarországon még mindig szinte ismeretlen – kevés festőibb országot találhatunk az öreg Eurázsiában. A Kaukázus égbeszökő főgerincétől a Kaszpi-tenger kiépítetlen, homokos partjaiig 7 különböző éghajlat található a hazánkéval nagyjából megegyező területen. A szubtrópusi erdőktől – a sivatagos hegyekig, a teaültetvényektől a jégmezőkig – Azerbajdzsán meglepően változatos tájakkal és turisztikai kincsekkel rendelkezik. Fővárosa az 1900-as évek elején „amerikai tempóban” növekedő olajközpont – napjainkban ismét a világ egyik leggyorsabban fejlődő metropolisza. A középkori karavánszerájok és ultramodern felhőkarcolók harmóniában férnek meg egymás mellett. Az ország a „legek” földje is, hiszen a kultúra szerelmesei Földünk legszebb UNESCO világörökségi szőnyegeiben gyönyörködhetnek – míg a természetszeretők 1 napon belül túrázhatnak a világ legtermékenyebb iszapvulkánjaira, Gobusztán „holdbéli tájain”, vagy a Magas-Kaukázus főgerince alatt.

1. nap : Esti elutazás Bakuba

Találkozás a Liszt Ferenc repülőtéren az esti órákban. Elrepülés közvetlen járattal éjszaka.

Éj a repülőn

2. nap: Baku a Kaszpi-tenger ablaka

Reggeli érkezés Bakuba. Transzfer a hotelbe. Pihenés a hotelben, majd ezt követően városnézés 13:00 órától. Látogatás a Tagijev Múzeumban, ismerkedés az ország leggazdagabb olajmilliárdosának és néhai városának életével és múltjával. Pihenő a csodaszépen felújított Nagymecsetben. Az UNESCO Világörökség részévé nyilvánított iszlám Óváros, az Icseri Seher bejárása. Séta és fényképezés az ősrégi Leánytoronynál, majd a karavánszerájoknál. Látogatás a középkori azerbajdzsáni dinasztia, a Sirvánsahok palotájában, majd a Mártírok dombján, a város gyönyörű panorámájának fényképezésével. Séta a Kaszpi-tenger partján kiépített csodaszép Bulváron, a világ talán legnagyobb és egyik legszebb tengerparti sétányán.

Éj Bakuban

3. nap: Gobusztán rejtélyes rajzai ; Az iszapvulkánok földjén

Reggeli után indulás a tengerparton, délre. Az olajkutak és tengeri fúrótornyok fényképezése. Ismerkedés az olajkitermelés XIX-XX. századi történetével, az olajkincs mai gazdasági szerepével. Séta az UNESCO Világörökségi védelem alatt álló Gobusztánban: Látogatás a múzeumban, majd az üledékes plató perem és a csodálatosan ép, ősi sziklarajzok megtekintése. A vulkáni- és utóvulkáni jelenségek ismertetése, majd az egyedülálló iszap- és sárvulkánok, illetve sárlávák fotózása. Ismertető a Kaszpi-tó különleges természetföldrajzáról: Földünk legnagyobb tava 371.000 km2 területű – a Balaton területének 630 szorosa!. 5.5 millió éve vált le a Parathetys-tengerről. Északi része sekélyebb, minimális sótartalommal, míg délen a mélység meghaladja az 1.000 m-t is. Amikor az első római légiók katonái megkóstolták a tó vizét, sósnak érezték, s mivel túlsó partjait sehol nem látták… hát tengernek vélték. A Kaszpi sótartalma a világtengerek átlagos sótartalmának csak 30%-a. Földünk legnagyobb tavában számtalan endemikus faj él, a tokféléktől  – a tengeri fókákig.  Délutáni utazás a napsütötte Absheron-félszigetre. A gazdagságot hozó olajmezők fotózása. Látogatás az Atesgah szentélynél, a tűzimádók templománál. Ismerkedés a Zarahusztra hit (tűz imádat) alapjaival és a szentély ősi történetével. A Janar dag (jelentése Égő hegy) fényképezése, ismertetővel az örök idők óta lángoló domboldal működéséről. Látogatás egy tengerparti erődnél, majd visszatérés a fővárosba.

Éj Bakuban

4. nap: A Transz-Kaukázus mentén – a Selyemúton

Reggeli indulás a Transz-Kaukázus (Déli-Kaukázus) hegylábi városkái mentén az ősi Selyemút kulturális emlékei nyomán. Kb. 2 órás séta a Bakutól nyugatra elterülő holdbéli tájon, látogatással egy iszapvulkánon. Történetek a Sirván uralkodók korából. A Samahi melletti Jeddi Gümbaz temető és mauzóleumok megtekintése. Utazás a Kaukázus déli előterének csodálatos völgyében, fényképszünetekkel a legszebb függőhídnál, szorosoknál és függőleges sziklafalak alatt. Délutáni megérkezés Lahidzs hegyi városába, ahol a mai napig élnek a hagyományos kaukázusi kézműves mesterségek. Lahidzs valaha a Selyemút hegyi városa volt, itt képezték ki a cári udvar szamovár beszállítóit. Séta az öreg kőházak között, látogatással és vásárlási lehetőséggel a rézműves műhelyekben. Rövid pihenő a pénteki mecsetben. Továbbutazás Gabala, az ősi albán főváros romjainak irányába, történetekkel a Selyemút és a város fénykorából. Útközben a Kaukázus természetföldrajzának bemutatása, kóstolóval a csodás magashegységi források ivóvizéből.

Éj Gabalában

5. nap: A karavánok nyomán; A Seki Kánság tündöklése

Reggeli után utazás a néhai Seki Kánság fővárosa, a 2700 éves Seki felé. Ismerkedés a város történetével a legkorábbi szkíta (szaka) időktől az Oszmán-Birodalom koráig. Útközben látogatás Nidzs ősi, ma is működő udin keresztény templománál. Történetek az 1743-ban függetlenné vált Seki Kánság korából. A néhai semelyhernyó tartás és selyem készítés titkainak megismerése. A csodálatos káni palota megtekintése Sekiben, majd beköltözés karavánszeráj hotelünkbe. Közös vacsora. Este fakultatív vízipipa kóstoló.

Éj Sekiben, a karavánszerájban

6. nap: A seki bazár forgatagában; Óriások földjén

Kora reggeli indulással látogatás a bazár forgatagában. (1 óra szabadidővel.) Pihenő a város nagymecsetében, majd elindulás a hegyekbe, a rejtélyes Kis falujába. A III. századi eredetű templom és az alatta lévő 2-2,5 m magas óriások (!) sírjainak megtekintése. Ismerkedés Thor Heyerdal ásatásaival és a vikingek kaukázusi származásának lehetőségével.

Visszautazás Bakuba. Útközben ismertető a város XX. századi történetének eseményeiből, s a jelen szuper beruházásairól, építkezéseiről.  A városba érkezés után szabadidő – vagy az érdeklődők számától függően látogatás 2-3 kiválasztott ultramodern mega építkezés helyszíneire. Este vacsora egy karavánszerájban.

Éj Bakuban

7. nap: A Kaukázus északi oldalán; Déchy Mór a Kaukázus szerelmese

Reggeli indulás a Kaukázus északi oldalára. Rövid fényképszünet a Besbarmag-hegy ősi kultuszközpontja, a Kurszán-kala erőssége alatti pihenőhelyen. Ismertető a magyar Kaukázus kutatókról: Besse János, Emánuell György, Déchy Mór, Zichy Jenő és Bálint Gábor munkásságának bemutatása. Déchy Mór életének és kaukázusi expedíciói igaz meséinek meghallgatása. Továbbhaladás északra, Gubába, a híres hegyi szőnyegek városába. Látogatás egy hagyományos szőnyegkészítő manufaktúrában. Feljutás Hinaligba, Azerbajdzsán legmagasabban fekvő falujába, 2.500 m fölé. A világtól elzárt (a világ feletti…) hegyi faluból, csodálatos kilátás nyílik a Központi-Kaukázus 3-4.000 m közötti ormaira. Az „égbeszökő vidék” fényképezése (jó idő esetén). Séta és rövid pihenő a faluban. Vacsora Gubában, majd esti visszautazás Bakuba.

Éj Bakuban

8. nap: Bakui pihenő

Egyéni program lehetőségek (az idegenvezető segítségével)

  • UNESCO világörökségi Szőnyeg Múzeum
  • Hajókirándulás a Kaszpi-tengeren
  • Taghijev Múzeum
  • Vásárlás

Búcsúvacsora

Éj Bakuban

9. nap: Hazautazás

Hajnali utazás a reptérre. Elrepülés Budapestre reggel.

 

Részvételi díj 279.000,-Ft
Baleset, Betegség és Poggyászbiztosítás köthető
Repülőjegy irányár illetékkel 97.000,-Ft
Vízum és illetékek 11. 000,-Ft
Stornó biztosítás köthető
Elvárt borravaló 25,-USD
1 ágyas felár: 79.000,-Ft

 

FIGYELEM!

  1. A programok sorrendje a nyitvatartási óráktól függően változhat.
  2. Hinalig magashegyi falujában 1 öltözetnyi téli ruha javasolt.