Baku a „kaszpi Dubai” és Azerbajdzsán legszebb tájai

 

Jelentkezés, kapcsolat



UTAZÁSI FELTÉTELEK



ELEKTRONIKUS HÍRLEVÉL

Időpontok: 2020. április 30 – május 4. és október 4 – 9. (az októberi időpont 1 éjszaka / 1 nappal hosszabb)
Utazás: Közvetlen Wizz Air járattal, a helyszínen légkondicionált autóbusszal
Szállás: 4 csillagos szállodában
Ellátás: Reggeli / Félpanzió igényelhető

Magyar idegenvezetés Budapesttől – Budapestig

aze01

Baku, a „kaszpi Dubai” Földünk egyik legdinamikusabban fejlődő metropolisza. Az olaj milliárdoknak is köszönhető, hogy az „amerikai tempóban” növekedő városban a középkori karavánszerájok és az ultramodern felhőkarcolók harmóniában férnek meg egymás mellett. A városkapukon kívül meglepően változatos turisztikai kincsekkel találkozhatunk: A Kaukázus égbeszökő főgerincétől a Kaszpi-tenger kiépítetlen, homokos partjaiig 7 különböző éghajlat található a szubtrópusi erdőktől – a sivatagos hegyekig, a teaültetvényektől a jégmezőkig.

 

1. nap : Esti elutazás Bakuba

Találkozás a Liszt Ferenc repülőtéren 22:00-kor. Utazás közvetlen járattal 23:55-kor.

Éj a repülőn

2. nap : Baku a Kaszpi-tenger ablaka

Reggel 6:40-kor érkezés Bakuba. Transzfer a hotelbe. Pihenés a hotelben, majd ezt követően városnézés. Látogatás a Tagijev Múzeumban, ismerkedés az ország leggazdagabb olajmilliárdosának és néhai városának életével és múltjával. Pihenő a csodaszépen felújított Nagymecsetben. Az UNESCO Világörökség részévé nyilvánított iszlám Óváros, az Icseri Seher bejárása. Séta és fényképezés az ősrégi Leánytoronynál, majd a karavánszerájoknál. Látogatás a középkori azerbajdzsáni dinasztia, a Sirvánsahok palotájában, majd a Mártírok dombján, a város gyönyörű panorámájának fényképezésével. Séta a Kaszpi-tenger partján kiépített csodaszép Bulváron, a világ talán legnagyobb és egyik legszebb tengerparti sétányán.

Éj Bakuban

3. nap: Gobusztán rejtélyes rajzai; Zoroaszter földjén

Reggeli után indulás a tengerpart mentén dél felé. Az olajkutak és tengeri fúrótornyok fényképezése. Ismerkedés az olajkitermelés XIX-XX. századi történetével, az olajkincs mai gazdasági szerepével. Látogatás az UNESCO Világörökségi védelem alatt álló Gobusztánban, az „ősember múzeum”, majd az üledékes plató perem és a csodálatosan ép, ősi sziklarajzok megtekintése. Fakultatív kirándulás taxival a különleges iszapvulkánokhoz, a vulkáni- és utóvulkáni jelenségek ismertetése, majd az egyedülálló iszap- és sárvulkánok megmászása, a sárlávák és iszapkürtők fotózása. (Részvételi díj: 5,-Manat/fő) Délutáni utazás a Kaszpi-tengerbe nyúló, napsütötte Absheron-félszigetre. A gazdagságot hozó olajmezők fotózása. Látogatás az Atesgah szentélynél, a tűzimádók templománál. Ismerkedés a Zarahusztra hit (tűz és víz imádat) alapjaival és a szentély ősi történetével. A Janar dag (jelentése Égő hegy) fényképezése, ismertetővel az ókori perzsa idők óta lángoló domboldal működéséről. Látogatás egy UNESCO világörökségi védelem alatt álló tengerparti erődnél.

Éj Bakuban

4. nap: Azerbajdzsán tetején a Központi-Kaukázusban

aze02Reggeli után indulás a Kaukázus északi oldalára. Útközben rövid fényképszünet a Besbarmag-hegy ősi zarándokhelyénél. Ismertető a magyar Kaukázus kutatókról: Besse János, Emánuell György, Déchy Mór, Zichy Jenő és Bálint Gábor munkásságának bemutatása. Déchy Mór életének és kaukázusi expedíciói igaz meséinek meghallgatása. Továbbhaladás északra, Gubába, a híres hegyi szőnyegek városába. Átszállás kisbuszokra, majd felkapaszkodás Hinaligba, Azerbajdzsán legmagasabban fekvő falujába, 2.500 m fölé. A világtól elzárt, „világ feletti” hegyi faluból, csodálatos kilátás nyílik a Központi-Kaukázus 3-4.000 m közötti ormaira. Jó idő esetén az „égbeszökő vidék” fényképezése. Rövid szabadidő a főgerinc csúcsai alatt, a Kaukázus tetején. Visszaút során látogatás egy gubai szőnyegcsomózóban, bemutatóval és vásárlási lehetőséggel. Továbbutazás Krasznaja Szlobodába, a kaukázusi hegyi zsidók városkájába. Ismerkedés a titokzatos múltú zsidó kisebbség eredetének teóriáival, külön tekintettel a Kazár Birodalomból való származás elméletére. (A legelterjedtebb vélemény szerint a városka lakói a VI.-X. sz. között fennálló – a népvándorlás kori magyarságnak is „otthont adó” kazárok leszármazottai.)     Késő esti visszaérkezés Bakuba.

Éj Bakuban

5. nap: Hazautazás

Kora hajnali transzfer a repülőtérre. Hazarepülés 07:15-kor, érkezés Budapestre 8:20-kor.

FIGYELEM! Csak az októberi programban az 5. nap: Baku

Reggeli után meglátogatjuk a közelmúltban átadott szőnyegmúzeumot, mely már kívülről is szemet gyönyörködtető látvány, különös, feltekert szőnyegre emlékeztető formájával. Utunkat a következő építészeti remekművel, a Heydar-Aliyev centerrel folytatjuk, melyet belülről is lesz alkalmunk megcsodálni. A 2013-ban átadott futurisztikus épületet a világhírű iraki építésznő, Zaha Hadid álmodta meg és kikerülhetetlen részét képezi a városnak, feltűnő kialakításának köszönhetően. A több, mint 100 000 m2-es kulturális komplexumban számos időszakos és állandó kiállítás is helyet kap, ilyen például az oldtimer autókiállítás amelyet programunk is tartalmaz.
Ezután irány a Nobel-ház. Kevesen tudják, hogy a bakui kőolajtermelésből a svéd Nobel-család is jócskán kivette a részét – a Rotschild családdal együtt. Az 1800-as évek végén Baku produkálta a világ kőolajkitermelésének csaknem 50%-át, így épült fel a Nobel-ház is a Villa Petrolea negyedben, ami többek között arról is híres, hogy ebben a házban került beszerelésre az első légkondicionáló berendezés, valamint az első Bell-féle telefonos hálózat az Orosz Birodalomban. A ház ma múzeumként funkcionál. Délután szabad program.

6. nap: Hazautazás

Kora hajnali transzfer a repülőtérre. Hazarepülés 05:50-kor, érkezés Budapestre 07:55-kor.

A programok sorrendje változhat.

Részvételi díj

115.000,-Ft / októberben 137.000,-Ft

Egyágyas felár:   

69.500,-Ft

Félpanziós felár:

37.000,-Ft

 

Külön fizetendő:

Fapados WizzAir  repülőjegy illetékkel:

89.500,-Ft + 22.000,-Ft 20kg-os poggyász

Vízum és ügyintézés díj:

11.000,-Ft

Baleset, Betegség és Poggyászbiztosítás:

Köthető

Kötelező Storno biztosítás:

1,5%

Elvárt borravaló:

25,-EUR

Belépők:

60,-EUR összegnek megfelelő Manat

Figyelem! A Wizz Air jegy 1 db kisméretű (max. 42 X 32 X 25 cm-es) kézipoggyász díját tartalmazza. A repülőjegy díján felül külön fizethető 1 db max. 32 kg súlyú poggyász, 34.900,-Ft/db ellenében.

A vízum feltétele a hazaút dátumához számított min. 6 hónapig érvényes útlevél.