Grúzia a Kaukázus szíve

 

Jelentkezés, kapcsolatUTAZÁSI FELTÉTELEKELEKTRONIKUS HÍRLEVÉL

Időpont: 2020. szeptember 4-15.
Utazás: Repülővel, közvetlen WizzAir járattal
Elhelyezés:  3*-os kétágyas fürdőszobás szállodai szobákban
Ellátás: Reggeli
Vacsora igényelhető
Létszám: 24 fő + 1-1 fő magyar, illetve grúz szakmai vezető

 

 

„A hozzánk betérő vendég a Teremtő ajándéka.” Grúz közmondás

Aligha akad festőibb ország, mint a Fekete-tenger és a Nagy-Kaukázus 5.000 méternél magasabb csúcsai közé „teremtett” Grúzia. Adzsaria szubtrópusi strandjai;- Szvaneti örök hóval és jéggel borított gerincei;- Szignagi lankás szőlészetei; egészen különleges változatosságot, s ugyanakkor egységet alkotnak.   A több ezer éves múlt legendái és igaz meséi kifogyhatatlan kincset őriznek, az ókori görög Argonauták utazásaitól – Timúr Lenk hódító seregeinek nyomán át – a Lenin és Sztálin szervezte 1907-es Tbiliszi Bankrablásig.   

Grúziában minden nap meglepetéseket tartogat: Egyedi UNESCO világörökségi emlékek, kiváló ételek, nagyon jó közbiztonság, melegszívű vendéglátók és szívbemarkolóan szép tájak. A hagyomány szerint nem véletlen, hogy borkészítés tudománya is innen ered. Vendég nem térhet úgy haza, hogy ne kóstolja meg az isteni nedűt, akár többször is, hiszen a helyiek tósztjai, meséi, mosolya és fergeteges táncai így érthetők / élhetők meg igazán.  

gruzia1

1. nap: Budapest – Kutaisi

Utazás Budapestről közvetlen Wizz Air járattal 23:45-kor, éjszaka a repülőn.

2. nap: Kutaisi – Fekete-tenger

gru01Érkezés Kutaisibe 04:45-kor. Indulás a Fekete-tenger délkeleti csücskébe, Adzsariába. Grúzia autonóm területe Adzsária, a török (s egyben Kis-ázsiai) határ mentén fekvő szubtrópusi tengerpart, jelentős muszlim lakossággal. Ez a néhai Kolkhisz, Aitész király legendás földje, ahonnan Iaszón és az Argonauták ellopták az aranygyapjút, s itt tépte Prométheusz máját a sas, amiért a mitológiai hős megszerezte az embereknek a tüzet. Az ókori világban görögök által is telepített, majd Rómához is tartozó terület a XVI. sz-ban vált az Oszmán-Birodalom részévé, majd a XIX. sz-ban Oroszországé. A térség legszebb üdülővárosa, az ismét egyre ismertebbé váló Batumi. A városba érkezés után közös városnézés a nagyszerűen felújított, s rendkívül ötletesen kiépített belvárosban és tengerparti sétányokon. Este szabadprogram, fürdőzési lehetőség.

Éj Batumiban

3. nap: A Fekete-tenger és a Grúz tea illata

Egész napos kirándulás a tengerparton. Útközben ismertető a középkori világ Hét-tengere gyöngyszeméről, a 422.000 km2 területű beltengerről, s annak melléktengereiről, leghíresebb szorosairól (Márvány-tenger; Azovi-tenger; Boszporusz; Kercsi-szoros). A Fekete-tenger kialakulásának, s egyedülálló vízháztartásának vázlatos áttekintése.   Séta és fürdőzési lehetőség a Sarpi Beach strandon. Látogatás egy teaültetvényen, betekintéssel a Grúz tea termesztésének titkaiba. Rövid szabadidő majd látogatás egy narancs– vagy citrom termesztő birtokon. Késő délutáni visszaérkezés Batumiba, szabadidő.

Éj Batumiban

4. nap: Szváneti az örök hó- és örök erődtornyok vidéke

Reggeli után utazás Szvánetibe, az ország legmagasabb lakott övezetébe. A szvánok, a grúz nép egyik legfontosabb törzse, az idők kezdete óta pásztorkodásból éltek, a Központi-Kaukázus égbenyúló legelőin. Erődszerűen megépített falvaik közül több még ma is áll, sajátos erődtornyaik (20-25 m magas, 5-6 szintes raktár és lakótornyok) a középkori építészet remekei. 2 napos tartózkodásunk alatt a legfontosabb, UNESCO világörökségi védelem alatt álló helyszíneket keressük fel. Utazás Mesztiába, a régió 1.500 m magasan fekvő fővárosába. A 2.000 m feletti szván falvak innen csak 4 X 4 meghajtású terepjárokkal érhetőek el. Átszállás terepjáróinkba, falujárás a 4.000 m magas gerincek tövében.

Éj Mesztiában

5. nap: A Shara csúcsa; Déchy Mór emlékezete

Grúzia teteje, az 5.201 m magas Shara fényképezése, jó látási viszonyok esetén. Déchy Mór (1851-1917 ) a csúcs tetejére először feljutó magyar hegymászó-kutató életének és munkásságának bemutatása. Szemelvények a „Kaukázus magyar szerelmese” hét kaukázusi expedíciójának eredményeiről. Látogatás a 2.200 m magasságban lévő, UNESCO világörökségi védelem alatt álló Usguli falujában.

Rövid séták és fotószünetek a havasi legelőkön. Esti visszaérkezés a szálláshelyünkre.

Éj Mesztiában

6. nap: Utazás Tbiliszibe

gru02Egész napos utazás Tbiliszibe, az ország fővárosába. Az út során megállunk Gori városában, mely leginkább arról nevezetes, hogy itt született Sztálin. A hírhedt diktátor szülőháza ma is áll. Már életében múzeummá alakították a bankrabló – pártaktivista – főtitkár – államfő és Generalissimus vezér családjának átmeneti otthonát, ahol azóta mintha megállt volna az idő. A tárlaton többek között megtekinthetjük a „rajongó magyar dolgozók” által küldött, kicsinyített Szabadságszobrot is… Esti megérkezés Tbiliszibe.

Éj Tbilisziben

7. nap: Tbiliszi
gru03A település és környéke már a Kr. e. IV. évezredtől lakott. A legkorábbi írásos említés a IV. századból származik. Mára harmóniában fér meg egymás mellett az ősi és a modern városrész, kicsit európai, mégis kicsit keleties, ahol szépen felújított sétálóutcák és éttermek várják a látogatókat. A városnézést a Grúzia Anyja szobor megtekintésével kezdjük, ahonnan leereszkedve lehetőségünk lesz a Nurikala erőd fotózására. A fővárosra innen nyílik legszebb, körpanoráma szerű kilátás. Leereszkedés az óvárosba, ahol a szűk, kicsiny utcácskákban lépten-nyomon ősi időkből származó látnivalókba botlunk. XII. században alapított Metekhi templom után elsétálunk a zsinagógához, a Szioni Székesegyházhoz (VI-VII sz.), a Béke hídjához és az Ancsiszkáti templomhoz (VI. sz.). A Béke Hídja egy olasz tervező alkotása, olyan megkapó és érdekes a formája, hogy sokak szerint, mára a város új jelképévé vált. Séta a modern városrészben: Felkeressük a Rusztaveli sugárutat, majd a Szabadság-teret. Délutáni szabadprogram és vásárlási lehetőség.

Éj Tbilisziben

 8. nap: Mtcheta a kereszténység bástyája

Reggeli után utazás Mtcheta-ba, Grúzia ősi fővárosába. Az Aragvi folyó festői kanyarulatának szakrális központja a grúz kereszténység Szent városa.    Az Aragvi mindkét partján egyedi értékű, UNESCO világörökségi védelem alatt álló épületegyüttesek emelkednek.

Felkapaszkodás a VI. századi (!) Jvari székesegyház-kolostor dombjára. A különleges épület és panoráma fotózása. Séta a XI. századi Szvetichoveli Székesegyház erődített épületegyütteséhez.  Rövid szabadidő és vásárlási lehetőség. Utazás a Nagy-Kaukázus főgerince irányába, kb. 1,5 órás látogatással az Ananuri erőd- és templomkomplexumnál.  A XVII. századi épületegyüttes csodálatos helyen, s ismét csak az Aragvi folyó partján fekszik, történelme folyamán számos csata szemtanúja volt. Az épületek motívumai között kiemelt szerepet kaptak a „kőbe faragott” szőlő és bor-kultusz elemek, a falakon kívüli piacon még ma is vásárolható hagyományos, szaru borivó-kürt. Késő délutáni érkezés a Grúz hadiút kapujához, Gudauri sí központjába.

Éj Gudauriban

 9. nap: A Grúz hadi út és a Kazbek óriásvulkán

gru04Reggeli után elindulás a Grúz hadiúton. A cári időkben kiépített magashegyi út Örményországot és Grúziát kapcsolja össze Oroszországgal. Az úttest 2.000 – 2.200 m magasságban halad, körös-körül 3-4.000 m magas csúcsok látványával. Hadiútnak készült, mára a Kaukázus turisztikai szépségeinek főútvonala. Kazbegi-be érkezésünk után átszállás 4X4 meghajtású terepjáróinkba, melyekkel gyönyörű erdőkön keresztül a Gergeti Szentháromság templom-kolostorig (XIV. sz.) jutunk fel. Az „égbe épített” templomból lenyűgöző kilátás nyílik az 5.047 m magas Kazbek óriásvulkánra, s innen indul túránk a Gweleti-vízeséshez is. Esti visszautazás a fővárosba.

Éj Tbilisziben

10. nap: Kakheti és a grúz borok dicsérete

Kiruccanás Grúzia elsőszámú bortermelő területére 2 pincelátogatással és borkóstolóval

Reggeli indulással utazás Signhaghi megerősített középkori városába. Borkóstolásba torkolló séta. Utunkat folytatva a következő látnivaló Szt. Nino sírja a IV. századi (!) Bodbe kolostorban.  Látogatás egy helyi borászatban, ahol megkóstoljuk az ősi módon készült fehér-, illetve vörösbort. A grúz borok feltehetően Földünk legrégebbi nedűi – a helyiek büszkék is, az egyetemes emberiség javát szolgáló, s elévülhetetlen érdemű találmányukra…

Az ősi borkészítési eljárás nagyjából az alábbi: A szőlő kipréselt levét méhviasszal lezárt agyagedényekben, grúzul kvevrikben a földbe ásták, hogy ott állandó, alacsony hőmérsékleten végbemenjen az erjedés. Délután visszautazás Tbiliszibe. Este grúz folklór műsor, fergeteges tánccal és további fakultatív borozással.

Éj Tbilisziben

 11. nap: Upliszcihen át vissza Kutaisibe

Reggeli után búcsú Tbiliszitől és visszaindulás Kutaisi felé. Útközben Upliszcihe (Kr.e. I. sz.) barlangváros megtekintése. A sziklába vájt város az egyik legfontosabb antik település Grúziában. Itt haladt el a Selyemút egyik ága. A város több ezer éven keresztül lakott volt és több mint 700 mesterségesen vájt „épületet” számlált. Jelenleg kb. 150 maradt épen belőlük. Az egykori lakóhelyiségek, a borospincék, a pékségek és műhelyek, az antik színház és a középkori bazilika bejárása a terepen. Kutaisibe érkezés után látogatás a Parlament épületénél, majd korai nyugovóra térés.

12. nap: Kutaisi – Budapest

Kora hajnali transzfer a repülőtérre. Indulás 05:15-kor, várható érkezés Budapestre 06:25-kor.

Részvételi díj: 287.000,-Ft + repülőjegy és poggyász
Fakultatív egyágyas felár: 59.500,-Ft

Fakultatív vacsora: 42.000 Ft/fő

A részvételi díj nem tartalmazza:

Repülőjegy irányár: 75.000,-Ft + 23.000,-Ft 20 kg-os feladott poggyász.

Belépőjegyek: 35,- USD (helyszínen fizetendő)
Elvárt borravaló: 55,-USD
Útlemondási biztosítás: 1,5%
Betegség-, baleset-, poggyászbiztosítás köthető: Atlasz Classic módozat

gru05

gru05c