Címlap » Magazin » Teleki Expedíció emlékutazás 2.

 
 

Teleki Expedíció emlékutazás 2.

 

Felfedezőutak

Jelentkezés, kapcsolatUTAZÁSI FELTÉTELEKELEKTRONIKUS HÍRLEVÉL

Archívumok

Jég az Egyenlítőn!

Ha Kenya műhold térképére nézünk, az ország közepén, pontosan az Egyenlítőn különös fehér folt hívja magára a figyelmet. Jég az Egyenlítőn! Annyira hihetetlenül hangzik, hogy a XIX. század közepén a Kenya-hegy és a Kilimandzsáró hófedte csúcsait elsőként megpillantó német misszionáriusok beszámolóit e jelenségről kételkedve fogadták Európában. Egészen addig, mígnem aztán többen – elsőként Teleki gróf a Kilimandzsárón – fel nem jutottak a hóhatárig, s így kézzelfogható bizonyítékot szolgáltattak a trópusi magashegységek eljegesedéséről. Hogy egykor mekkora lehetett ez a jégtakaró, arról tanúskodnak azok a mély teknő alakú völgyek, amelyek a Kenya-hegy és a Kilimandzsáró csúcsaitól sugárirányban nyúlnak le a hegyek derekáig. Egykori jégárak nyomait őrzik, a két hegység legmagasabb csúcsait még mindig állandó jégsapka borítja. Bolygónk éghajlatának szárazabbá válásának következtében ezek a jégárak igen gyors ütemben húzódnak egyre magasabbra. 130 éve még 200-300 méterrel alacsonyabban végződtek, s ha ez a folyamat folytatódik, néhány évtized múlva teljesen el is tűnhetnek.

A Kilimandzsáró mellett a Kenya-hegység a másik egyenlítői óriásvulkán, amelynek 4000 méter feletti régióiba elsőként jutott fel száz esztendeje Teleki Sámuel. Rudolf trónörököshöz írt levelében részletesen leírja, mint tört utat magának a sűrű bambuszerdőn keresztül, elefántösvényeket követve, szakadatlan esőzés közepette. 14 000 lábnál érte el a növényzet felső határát s már az alsó táborhelyen is fagypont alá szállt éjjel a hőmérséklet. Az ő leveléből értesült először a világ arról is, hogy a Kenya-hegy vulkanikus eredetű. A felfedezőt egy szakadék állította meg magányos tovább haladásában, mérései szerint 4680 méter magasságban. Teleki nevével a Kenya-hegy térképén többször is találkozunk. Az ő nevét őrzi a hegység talán legszebb gleccservájta völgye, egy festői tengerszem, és egy újonnan épített turistaház, a Teleki-lodge..

Teleki és Höhnel felfedező útjuk során a Rudolf- és Stefánia-tavak felkutatásával az egyik utolsó fehér foltot tüntették el Afrika térképéről. Elsőként jutottak fel a kelet-afrikai óriásvulkánokon a hóhatárig, számos új állat- és növényfajt fedeztek fel és gyűjtöttek. Az expedíció 78 új növényfajt fedezett fel; a Kilimandzsárón őshonos sárga virágú, hamvas levelű, alig tíz centiméteres Senecio telekii, Afrika „havasi gyopárja”, valamint a Kenya-hegy alhavasi zónájában élő, 2-3 méterre is megnövő gyertyaszerű Lobelia telekii felfedezője nevét viseli. Elsőként figyeltek meg tengerparttól távol működő tűzhányót, melynek Höhnel a Teleki vulkán nevet adta. Első európaiként adtak hírt Észak-Kenya népeiről, az expedíció során készített fényképeik egyedülálló dokumentumok Kelet-Afrika belső területeiről.

Két évig tartó, nélkülözésekkel teli kalandos utazás után 1888. október 25-én 200 teherhordó, 55 szamár, 25 ökör, 300 kecske, több tonnányi elefántcsont, 12 ládányi néprajzi tárgy, mintegy 100 új fajt tartalmazó botanikai-, állat- és trófeagyűjtemény valamint Höhnel kíséretében a 3000 kilométeres gyaloglás során 44 kg-ot fogyott Teleki gróf megérkezik Mombasába.

100 évvel később Telekiék nyomában magyar kutatóexpedíció indult Kelet-Afrikába. Vajon milyen felszerelésre volt szüksége a fél évre Afrikába induló Magyar Tudományos Afrika expedíciónak? Erről, és más érdekességekről majd a következő hírlevelünkben számolunk be.