Címlap » Ázsia »

 
 

Indokína mélyén: Kambodzsa és Laosz

 

Jelentkezés, kapcsolatUTAZÁSI FELTÉTELEKELEKTRONIKUS HÍRLEVÉL

A Mekong civilizációs bölcsői és az Egymillió Elefánt őserdői

Időpont: 2020.  február 2-15.
Utazás: Menetrend szerinti járatokon; külön-busszal, hajón és elefánton
Szállás: 4 és 5*****-os szállodák, 2 ágyas szobáiban
Ellátás: Reggeli és vacsora, 2 alkalommal ebéd
Létszám: Min. 20  fő + 1 fő szakvezető

 

Délkelet-Ázsia legkevésbé modernizált országai, ahol a lakosság többsége ma is mezőgazdasági munkából él.  A rizspalántázástól – az elefánt-csutakolásig. „Szegénységüknek hála” megannyi hagyománnyal, régi szokással. Kambodzsában szorgosan művelt teraszokkal, öntöző csatornákkal és gátakkal – Laoszban érintetlen őserdőkkel, hegyvidékekkel. A Mekong mentén dzsungelbe temetkezett, (valaha) elfeledett városokkal, királyi palotákkal (Angkor; Louang Prhabang) – s az utóbbi években új erőre kapó, de valójában évezredes fővárosokkal (Phnom Penh; Vientiane)

Francia gyarmati múltjuk, egyedi konyhavezetésük és receptkönyveik különleges fűszere…

KAMBODZSAI KIRÁLYSÁG: A „Khmerek földje” a Sziámi-öböl és a Mekong alsó szakasza alacsony síkságainak és ártereinek vidéke, „középen” az országnyi Tonlé Sap-tóval. Területén már a Kr. e. III. évezredben is kollektív rizstermelés zajlott, s a fejlett távolsági kereskedelem gyakorlata is legalább 2.600 éves.  A Khmer-Birodalom Isten-királyai (Devaraja) 802 – 1431 között innen irányították egész Indokínát, majd a francia gyarmati idők alatt (1867-1953), afféle nemzetközi rizs-éléskamrává vált. A Vietnámi-háború, a Pol Pot vezette Vörös Kmer rémtettei és a kommunista kísérletek, Földünk egyik legnyomorúságosabb országává züllesztették a múlt században. Szihamoní király uralkodásának elmúlt 15 évében felszámolták az éhezést, a leggyorsabban fejlődő ázsiai gazdaságok egyikévé vált, ahol a 16 milliós lakosság több, mint 50%-a fiatalabb, mint 22 év. (!) Kambodzsa ismét a mosoly, a nyugalom és a jövőbe vetett hit országa.   

LAOSZI NÉPI DEMOKRATIKUS KÖZTÁRSASÁG: A tengertől és a világtól elzárt, hegyekkel és dzsungelekkel borított ország. Területének 40%-a őserdő (!). Bolygónk egyik legritkábban lakott vidéke. Kevesebb, mint 7 millió lakójának 53%-a lao – a fennmaradó népesség 82 nyelvet beszél és 160 etnikai csoporthoz tartozik. A lao többség a középkori Lan Xangh Hom Khao-ra (Lao Királyság vagy az Egymillió Elefánt királysága) vezeti vissza identitását. Északi vidékei máig is szinte feltáratlanok. A Szovjetúnió széthullásakor „magára maradt” szocialista országban a lakosság döntő többsége máig is nincstelen. A külföldi látogatókat a tenyerükön hordozzák, a hatóságok és a helyiek egyaránt. Természeti adottságai, szépségei az öko-turizmus egyik legfőbb célpontjává emelték az elmúlt 15 évben.

1. nap: Elutazás Indokínába

Találkozás a Liszt Ferenc reptéren a déli órákban. Elrepülés Phnom Penh-be kora délután, átszállással.

Éj a repülőn

2. nap: Phnom Penh – Ázsia gyöngye

Megérkezés Kambodzsa fővárosába a délelőtti órákban. Menet közben vázlatos áttekintés Indokína természetföldrajzáról, határairól, mai országairól. Hogyan alakult ki a néhai Francia-Indokína? A kérdés közös körbejárása, a Tonkini Háború (1884-1885) és a Francia-Sziámi háború (1894) eseményeinek felidézésével. „Ázsia gyöngye” – Phnom Penh fővárossá növekedésének igaz históriája, a XV. századtól – I. Norodom (1860 – 1904) király és a Norodom-dinasztia felemelkedésének koráig. Néhány szó Norodom Sihamoni, a 2004 óta regnáló kambodzsai uralkodó életéről. Szállodai szobáink elfoglalása, majd utazás a Tonle Sap-tó és a Mekong találkozásához. A Királyi Palota, a városi forgatag, a Mekong úszó piacainak fényképezése. Naplemente hajózás és vacsora – a kambodzsai főváros esti panorámáival.

Éj Phnom Penhben

3. nap: Kambodzsa évezrede

Reggeli után városnézés, Phnom Penh és Kambodzsa múltjának „feltérképezésével.” Látogatás a Királyi Palotában, közben ismerkedés a több, mint 600 évvel ezelőtti ideköltöztetés (Angkorból) okaival, körülményeivel. Az Ezüst Pagoda és a kincstár legkülönlegesebb darabjainak megtekintése. A Nemzeti Múzeum közös bejárása, ízelítővel a khmer kézművesség és művészetek sajátosságairól is. Látogatás az Orosz piac nagyszerű, gyarmati stílusú pavilonjaiban, vásárlási lehetőséggel.

Utazás a szörnyű emlékű Gyilkos mezőkre (Killing Fields), emlékezéssel a Vörös Khmer Marxista-leninista kísérleteire, emberiség elleni rémtetteire. Késő délutáni visszaérkezés a hotelbe, pihenés és szabadidő.

Éj Phnom Penhben

4. nap: Kompong Khleangon át Siem Reapba

Reggeli indulással utazás északra, Kambodzsa központi vidékein át. Menet közben ismerkedés az Alsó Mekong-medence és a 26 Balaton méretű(!) Tonlé Sap-tó természeti adottságaival, Földünk egyik első civilizációs központjával. Az árterületeken zajló rizstermesztés és halászat több-ezer éves hagyományának vázlatos áttekintése. Rövid pihenő Skun piacán, fakultatív sült pók és egyéb rovar finomságok kóstolási lehetőségével. Utazás Kompong Khleang úszó városába. Séta az állandóan változó vízszintű árterületen épült cölöpvárosban, majd hajózás a Tonlé Sap csatornáin, úszó lakónegyedei között. A végtelen rizsföldek és öntésterületek fotózása. A 802-től felemelkedő Khmer Birodalom (Anachak Angkor) aranykorának bemutatása – felkészítéssel az előttünk álló különleges látnivalókra. Koraesti érkezés Siem Reapba. Apsara (khmer tánc) bemutató és vacsora.

Éj Siem Reapban

5. nap: Angkor UNESCO világörökségi kincsei

Reggeli indulással őserdei utazás az UNESCO világörökségi Angkor romvárosába. Látogatás Angkor Thomban, a „Hatalmas városban”: Séta a Bayon Templom óriási mosolygós kőfejei és 54 tornya között. Továbbutazás az 1.000 éves Baphoun Templomhegy épületegyütteséhez. Séta a 350 m hosszú, birodalmi ceremoniális főtéren, az Elefántok Teraszán. A Leprás Király tér közös bejárása. Khmer stílusú piknik ebéd a Srah Srang baray (Khmer királyi fürdők) tározó partján – hagyományos faházban. Délutáni utazás Angkor Watba.     Séta az óriási templom- és uralkodói negyedben. Késő délutáni látogatás az őserdő által „elnyelt” Ta Prohm templomában. Koraesti visszaérkezés szálláshelyünkre. Az óriási mennyiségű és különleges értékű régészeti látnivaló hatásának fakultatív „feldolgozási” lehetősége szingapúri Tigris sörrel… majd közös vacsora.

Éj Siem Reapban

6. nap: Régészeti séta a Khmer Birodalom nyomán 

(Figyelem! Zárt cipő viselete nyomatékosan javasolt) Rövid utazás a Khmer Birodalom idején épült csatorna és tórendszer partjára. 7 km hosszúságú, könnyű séta, kijelölt útvonalon, látogatással 2 hagyományos faluban. Pihenő egy „idők előtti” templomromnál, majd séta a Bakong 5 emeletes, lépcsős-piramis templomához. A hindu istenek legendás 5 csúcsú hegyének (Meru-hegy) első kambodzsai építménye megannyi művészettörténeti kiadvány „élő borító képe”. Felmászás az 1.200 éves templom piramisra – a körülöttünk lévő táj látványának élvezete. Délutáni visszaérkezés szállásunkra, pihenő és szabadidő vacsoráig.

Éj Siem Reapban

7. nap: Elrepülés Laosz fővárosába

Reggeli után kijelentkezés hotelünkből. Megérkezés Siem Reap nemzetközi repterére 10:00 órakor. Elrepülés Laoszba 12:15-kor, egy átszállással. Utazás közben felkészülés a tengertől elzárt (és őserdőbe zárt), festői hegyekkel tagolt, ma is igen ritkán lakott Muang Lao – a laok országa – látnivalóiból. Vientiane, a mára ismét 700.000 főre duzzadt főváros históriájának vázlatos és eklektikus összefoglalási kísérlete. A Pha That Luang (A Nagy Sztupa), Laosz első számú nemzeti szimbóluma – misztikus múltjának ecsetelése. Megismerkedés helyi idegenvezetőnkkel a vientianei reptéren, majd esti vezetés hotelünkbe.

Éj Vientianében

8. nap: Vientiane a Mekong ajándéka

Reggeli után egész napos fővárosnézés a Mekong ajándékában. Vientiane 1560-ban vált a Lan Xang Hom KhaoAz Egymillió Elefánt királysága (a mai Laosz elődje) fővárosává. A franciák 1899-ben emelték ismét, s immár modern fővárossá. Ősi megalapításának időszaka azonban máig is bizonytalan – egyes történészek szerint már Asóka császár (Kr. e III. század) idején is létezett – mások szerint „csak” a IX. század óta. „Nyomozás” helyi idegenvezetőnk segítségével a város alapítása idejéről. Buszos – gyalogos fővárosnézésünk legfontosabb állomásai: Vat Sisaket templom (sziámi stílus) – Vat PhraKeo templom ( A Smaragd Buddha néhai temploma) – Pha That Luand sztupa – Francia koloniális épületek – Patuxai diadalív. A főváros panorámájának fotózása a franciák elleni harc emlékére épített – s francia mintára épült… diadalív tetejéről… a franciák által kialakított Lan Xang sugárúton… Késő délutáni indulás északra a Xiangkhogang-plató és az Annamite-hegység vidékére. Útközben séta és vásárlás egy hmong faluban, ismerkedés a kisebbségi népcsoport körülményeivel, múltjával. Koraesti megérkezés Vang Vieng festői karszthegységébe.

Éj Vang Viengben

9. nap: Vang Vieng karszthegyei 

Reggeli után rövid utazás Ban Phathao falujába. Kb. 8 km séta Laosz leglátványosabb karszt-hegyeinek látványával. A séta során rizsföld és egyéb ültetvények látogatása, rövid találkozás a helyi földművelőkkel. Az erdőirtásos, felperzseléses növénytermesztés – és hatásainak megfigyelése, megtapasztalása. A Phou Bia (2.819m) Laosz legmagasabb csúcsa és környezete topográfiájának áttekintése. Látogatás a Tham Loup, majd rövid séta után a Tham Hoi barlangban. Sétánk folytatása az őserdőben. Délutáni szabadidő és úszási lehetőség a Nam Song folyóban.

Éj Vang Viengben

10. nap: Indokína hegyein át a Királyi Buddhához

Reggeli utáni indulással egész napos utazás északra, a Xiangkhogang-plató hegyvidékén át. Ismertető az ország dzsungeleinek élővilágáról, különös tekintettel a majmokra, medvékre és macskafélékre. Rövid fotószünetek a legszebb pontokon. A Lao Theung és Lao Soung (középföldi és felföldi) népek (nem lao népek) földrajzi elhelyezkedésének vázlatos bemutatása. Néhány igaz mendemonda a 82 nyelvű ország elzárt, északi vidékéről.  A Lan Xang Hom KhaoAz Egymillió Elefánt királysága (1354-1707) és a Louang Prhabang Királyság (1707 – 1945) legfontosabb, sorsfordító eseményeinek áttekintése – az UNESCO világörökségi védelem alatt álló régi főváros, Louang Prhabanghoz közeledve. Késő délutáni megérkezés szálláshelyünkre, majd szabadidő. Fakultatív sétánk során elmélkedési lehetőség: Vajon hisszük-e Buddhát… s hogy anno itt jártában, valóban ezt a helyet tartotta-e az Univerzum egyik legszebb helyének. (?)

Éj Louang Prhabangban

11. nap: Az elefántok őserdejében; Louang Prhabang 33 UNESCO világörökségi falva

Reggeli után utazás az őserdőszéli Elefánt Tábor központba. Rövid ismertető az indiai elefántokról, hagyományos gazdasági és hadviselési szerepükről. Megismerkedés a mahoutok (elefánt-gondozó) munkájával, majd felpattanás elefántjainkra egy túra erejéig. Hajózás hagyományos hosszúcsónakkal a Nam Khan folyón a Tad Sae vízeséshez.  Fürdőzési lehetőség, illetve látogatás egy elefánt óvodában. Piknik ebéd, majd visszatérés Louang Prhabangba.

A Mekong és a Nam Khan félszigetén fekvő település jelentése „A Királyi Buddha”. A folyók felett a Phou Thao és a Phon Nang buján zöld hegyei által is körbeölelt ligetes városka Indokína egyik legkülönlegesebb helye: 33 UNESCO világörökségi védelem alatt álló falu összenőtt – összessége az őserdőben. Az évszázados templomok, tradicionális falusi faépítészet és a gyarmati paloták harmonikus elegye – idilli természeti környezetben. A hagyomány szerint, Buddha – Gautama Sziddhártha (Kr.e. 563 – 483) itt megpihenve megjósolta, hogy a csodaszép táj – virágzó központként fog élni, az idők végezetéig. Máig is Délkelet-Ázsia egyik legfontosabb zarándok központja – 1354-től a XX. század közepéig Laosz fővárosa volt.

Közös városnézésünk fontosabb állomásai: Királyi Palota (Nemzeti Múzeum – a névadó Prhabang Buddha szoborral) – Vat Xieng Thong: a Királyi Város szentélyei – Vat Visoun, a régi főváros legöregebb templom-együttese.

Éj Louang Prhabangban

12. nap: Louang Prhabang meséi; Hajózás a Mekongon

Reggeli után fellépcsőzés a Phousi-hegy kilátópontjára, majd „légi fotózás”, az ősi főváros és a környező erdők és a Mekong folyam panorámájával. Hajózás a Mekong főágán, a Pak Ou barlangok buddhista zarándok szentélyéhez. A több mint 4.400 km hosszúságú, Tibetben eredő, Indokína minden országát összekötő folyamóriás vízrajzának és folyamtörténetének áttekintése, az ókori római időktől – a khmer birodalom vízi forgalmán át – az 18866-1868 évi Francia Mekong Expedíció eseményeiig. A Mekong, az Amazonas után Földünk második legnagyobb biodiverzitású (biológiai sokféleségű) folyama, 20.000 féle növénnyel, 1.200 féle madárral és 850 féle hallal (ebből 92 féle harcsával!). Halászata évi több mint 4 millió tonna (!) fogást eredményez, pótolhatatlan szerepet játszva Burma, Thaiföld, Laosz, Kambodzsa és Vietnam élelmezésében. A Pak Ou barlangok megtekintése után vezetés a mellékágak egyike mentén, a Kuang Si vízesésekhez. Túra a „mekongi plitvice” kristálytiszta mészkőmedencéi és tavacskái között, fürdőzési lehetőséggel. Délutáni visszautazás szállásunkra. Utolsó lehetőség a sültpók kóstolásra, a helyi mekongi – és a bajai, illetve szegedi halászlé fakultatív összehasonlítására…

Éj Louang Prhabangban

13. nap: Hazautazás

Délelőtti transzfer a nemzetközi reptérre. Elrepülés a déli órákban, majd átszállással utazás, éjszakával a repülőgépen. Budapestre érkezés a 14. nap reggelén.

Részvételi díj 679.000,-Ft
Baleset, Betegség és Poggyászbiztosítás köthető
Repülőjegy irányár illetékkel 365.000,-Ft
Belföldi repülések, illetékkel (1 belső repülés) A részvételi díjban
Vízumok és illetékek 29.000,-Ft
Elvárt borravaló 5,-USD/nap
Stornó biztosítás 1,5%
Belépők A részvételi díjban
1 ágyas felár 600,-USD