Címlap » Ázsia »

 
 

Mongólia és a Bajkál-tó csodás vidékein

 

Jelentkezés, kapcsolatUTAZÁSI FELTÉTELEKELEKTRONIKUS HÍRLEVÉL

15 napos körutazás
A magyar kelet és őshaza kutatók nyomán Szibériától – a nagykánok udvaráig

 

Időpont: 2020. július 30 – augusztus 13.
Létszám: 20 fő
Utazás: Menetrendszerinti repülőjáratokon, a helyszíneken terepjárókkal
Szállás: Jurtában, Ulánbátorban és Irkutszkban szállodában, a Bajkál-tónál faházakban, illetve 1 éjszaka hálókocsiban
Ellátás: Reggeli, vacsora és 9 alkalommal ebéd

FAKULTATÍV LOVAGOLÁSI LEHETŐSÉGEK DÉLUTÁNONKÉNT (2-3 ÓRA / ALKALOM).

FIGYELEM!

AZ UTAZÁS SORÁN HASZNÁLT JURTA TÁBOROKAT AZ ELMÚLT 15 ÉVBEN ÉPÍTETTÉK KI, A NEMZETI PARKOKAT JÁRÓ, ELSŐSORBAN NYUGATI LÁTOGATÓK SZÁMÁRA. A TÁBOROKBAN ZUHANYZÓ ÉS WC TALÁLHATÓ, A NAPI TISZTÁLKODÁS MEGOLDOTT.

Képgaléria

Szibéria déli határvidékén a végeláthatatlan tajga, égig érő hegyek és Földünk legnagyobb „édes-vizű óceánja” a Bajkál földje vár ránk. A meseszép vidék számos ősi sztyeppei civilizáció (szkíta, hun, mongol) emlékeit őrzi, Oroszország a Transz-szibéria vasút megépítésével kapcsolta ezt a távoli vidéket a hatalmas birodalom vérkeringésébe. Mára a Bajkál-tó teljes partvidéke UNESCO világörökségi védelem alatt álló bioszféra rezervátum, megannyi endemikus állat és növényfajjal. Mongólia Földünk egyik utolsó helye, ahol a romlatlan természet és a vele összhangban élő pásztorok világát, a végtelen sztyeppét járva fellélegezhetünk: Él még Földanya. A határtalan kék égbolt alatt vágtató ménesek, hullámzó nyájak, a hegyoldalakon kapaszkodó jakcsordák – mind egy évszázadokkal ezelőtti világ életképeit idézik. Jurtáinkba belépve egy kicsit népvándorlás-kori őseink világába is érkezünk…

1. nap: Elutazás Szibériába

Menetrendtől függően moszkvai átszállással elrepülés Szibériába.

Éj a repülőn

 2. nap: Irkutszkból – a Bajkál-tó partjára; Szibéria orosz felfedezői

Délutáni érkezés Irkutszkba, „Szibéria fővárosába”. Az Angara partján fekvő 600.000 lakosú nagyvárost 1651-ben alapították. A cári birodalom idején itt volt Szibéria adminisztrációs központja, sőt Alaszkát (Orosz-Amerikát, ahogy anno nevezték) is innen kormányozták. Utazás szárnyashajóval a Bajkálra, az Angara folyam torkolatánál épült Lisztvjankába. Útközben történetek Szibéria orosz feltáróinak életéből, a Távol-Kelet és Alaszka orosz felfedezőiről. Az UNESCO világörökségi védelem alatt álló természeti csoda részletesebb bemutatása: A 636 km hosszú tó, a világ egyik legöregebb szárazföldi hasadékában jött létre, a legmélyebb pontja 1.680 m. (!) Itt található Földünk édesvízkészletének 20%-a (!). A kristálytiszta vízben 40 m mélységig lehet lelátni. Viharok idején, a felszínen 5 m magas hullámok tornyosulhatnak, míg az elérhetetlen fenék iszapjában a Mt. Everestet is el lehetne süllyeszteni. (!) A csodálatos hegyekkel és tajgákkal körbeölelt tóban több mint 1000 féle állat él, ebből több mint 200 endemikus fajjal. A nerpá-k (a világ egyetlen édesvízi fókája) és az omul-ok (bajkáli halfaj) jelenléte azokról az időkről árulkodik, amikor a tó még összeköttetésben állt az óceánnal. Az óriástóban 22 sziget található, ezek közül a legnagyobb az Olhon, a sámánok szigete. Látogatás a Bajkal Múzeumban, majd séta a tóparton. A 2.500 fős üdülőváros látnivalóinak fényképezése, ezt követően frissen füstölt omul kóstoló, némi vodkával.

Éj Lisztvjankában

3. nap: Irkutszk

Délelőtti látogatás a Talci skanzenben. A gyönyörű orosz faépületeket egy ligetes erdő rejti. A tipikus paraszti házak mellett látható itt vízi-malom, kápolna, fatemplom, sőt még egy XVII. századi fa őrtorony (osztrog) is. Visszautazás Irkutszk-ba. Útközben ismerkedés a tajga élővilágával. Az itt élő ragadozó (barnamedve, erdei farkas, sakál, rozsomák, hiúz) és nagytestű növényevő (jávor-, és rénszarvasok, hegyi juhok, hegyi kecskék) populációk bemutatása. Diószegi Vilmos, a Szibériában gyűjtőmunkát végző világhírű magyar sámánizmus kutató életének vázlatos ismertetése. Városnézés, igaz mesékkel a város kalandos múltjából: Látogatás a Szibériai Földrajzi Társaság épületénél (ma regionális múzeum). Séta a III. Sándor cár emlékműnél, majd a Fehér Háznál (Szibéria Kormányzói Palota). Időtől függően látogatás a Szépművészeti Múzeumban (buddhista ikonok, mongol thangkák), majd a Bogojavlevszkij katedrálisnál. Fényképezés a Kolcsak admirális emlékműnél és a Znemeszkij kolostornál. A cári időkből megmaradt gyönyörű, régi orosz faházak fényképezése. Közös vacsora.

Éj Irkutszkban

4. nap: Földünk legmélyebb tava a Bajkál

Reggeli indulás a Bajkál nyugati partjára, majd behajózás az Olhon-szigetre. Utazás Huzsir falujába. A szállások elfoglalása, a hagyományos faházakban. Ismerkedés a faház építészettel, majd a faluval. Látogatás a legendás Sámán-sziklánál. „Ázsia Kilenc Legszentebb Helyének” egyike emberemlékezet óta kultikus szerepet játszik az őslakos burjátok életében. A szikla mágikus erőiben Dzsingiz Kán is hitt, elzarándokolt ide, hogy fejet hajthasson az istenek előtt. Séta a falu körül, majd burját vacsora.

Éj Olhon szigetén

 5. nap: Az Olhon-sziget északi tájai; Hunok nyomán

Reggeli után indulás sziget északi részére. Séták a nyugati part „homokos tengerpartjain”. A sziget területének 55-60%-át borítja tajga. Uzuri-t elhagyva megérkezés a tundra jellegű sztyeppe vidékre. Történetek az itt élt hunokról és mongolokról. Megérkezés a sziget északi pontjára, a Hoboy fokra. Időjárástól függően megmártózás a tóban (hideg esetén a havas-esőben…) A végtelen bajkáli panorámák fényképezése, szabadidő és pihenő. Koraesti visszaérkezés a szálláshelyre, szabadidő, majd közös vacsora.

Éj Olhon szigetén

6. nap: Búcsú a Bajkáltól

Reggeli indulás a titokzatos Kurikan falhoz. A 300 m hosszú falat az V.-X. század között építették. Az építők származása és a fal funkciója ma is talány tárgya. Csoportkép készítés a Bajkál partján, búcsú az „édesvizű óceántól” és a legendás szigettől – vodkahörpintéssel. Visszautazás Irkutszkba.

Éj Irkutszkban

 7. nap: A Transz-szibéria vasúton Mongóliába

Reggeli indulással Utazás a Transz-szibériai vasút Peking vonalán.  Haladás a Bajkál-tó déli, majd keleti partvidékén. Szemelvények a világhírű vasút építéséről, ismerkedés a vasút nyomvonalának legfontosabb állomásaival. Ismertető a burjátokról, illetve Szibéria törökségi népeiről. Történetek a XVIII. és XIX. század során az Orosz-birodalomhoz került északi mongol területek múltjából (Tuvai Autonóm Köztársaság, Altáji Autonóm Köztársaság, Burjátia).

Éj a Transz-szibériai vasúton

 8. nap: Ulánbátor; „A mongol népek története”

Megérkezés az ulánbátori főpályaudvarra a déli órákban. Bejelentkezés a szállásra, fürdés, majd városnézés: Az 1778-ban alapított Ikh Khuree  „A Nagy tábor” népszerű neve egy évszázadon keresztül csak „A Nemezváros” volt. Az 1911-ben, a Kínától való elszakadás évében keresztelték át a fővárost Niislel Khuree-re, vagyis „Főtáborrá”, hogy azután 20-as évek első felében Ulánbátorra (jelentése: Vörös Hős) változzon. Ismerkedés Mongólia múltjának legfontosabb szakaszaival. Vezetés fényképszünetekkel a Béke sugárúton (Enkh Taivny Örgön Chölöö) a főtérre (Szükbatár tér). A Parlament fényképezése, majd kb. 2 órás látogatás a Nemzeti Múzeumban, ezt követően a Természettudományi Múzeumban. Ismerkedés a hatalmas ország öko-zónáival, különös tekintettel a sztyeppe, a tajga és hegyvidéki zóna élővilágára. Mongol barbecue vacsora.

Éj Ulánbátorban

9. nap: A mongol sztyeppék magyar kutatói; A vadlovak birodalmában

Reggeli után utazás a Hustai Nemzeti Park irányába. Útközben rövid betekintés Dr. Kaszab Zoltán (1915 – 1986), a világszerte ismert zoológus, a mongol állatvilág kutatójának munkásságába. (A Magyar Természettudományi Múzeum rovargyűjtő tudósa 6 alkalommal vezetett expedíciót Mongóliába, ezek során 2.800 új fajt határozott meg/!/). Történetek a magyarok nyelvi rokonságát Mongóliában is kereső Szentkatolnai Bálint Gábor (1844-1913) életéből. Ismerkedés Zichy Jenő (1837-1906) Ázsia-kutató harmadik, 1897-98 évi expedíciójának történetével, az expedíció mongóliai szakaszával. Történetek Ligeti Lajos életéből, munkásságáról. Dr. Erdélyi István és Benkő Mihály jelenlegi publikációinak bemutatása. Felkészülés a takikkal történő találkozásra. A világ utolsó vadlovainak bemutatása mellett beszélgetés az egyéb „Lovakrúl”: a mai mongol lovak, a honfoglaló magyarok lovai, az Akhal Teke fajta, musztángok – a spanyolok elvadult telivérei.

Tarvaga (mongol mormota) fényképezés, kutatással a nemzeti park nagyvadjai (taki, gazellák, szarvasok, farkasok és szirti sas) után. A vadlovak fotózása, majd megérkezés a jurtáinkhoz. Közös vacsora.

Éj jurtában, a Hustai Nemzeti Park mellett

 10. nap: Mongol  Els homokdűnéi; A Mongol-világbirodalom ősi fővárosánál

Reggeli utazás Mongol Els mozgó homokdűnéihez. 2 órás séta és fakultatív tevegelés a sztyeppéből sárgán kiemelkedő „sivatagban”. Ismerkedés a lokális sivatagok természeti földrajzával. Továbbutazás Karakorumba, a mongol világbirodalom néhai fővárosának helyszínére. Útközben fényképszünetek a Naadam helyszíneken. A Naadam az 1206 óta megrendezett nemzeti ünnep eredetileg Dzsingiz kán hadi szemléje volt. Ma az ünnep három Férfisportja a birkózás, lovaglás és az íjászat. Megérkezés Karakorumba, a jurtáink elfoglalása. Látogatás a legendás pénisz (termékenység) szobornál, majd a főváros határait jelző órás kőteknősök egyikénél. Fényképezés a Nomád birodalmak emlékművénél (Hun Birdalom, Türk Birodalom, Mongol Világbirodalom). Ismerkedés a sztyeppei lovas-íjász harcmodorral (Számos szemelvénnyel Kassai Lajos „Lovasíjászat” című könyvéből). Íjászverseny (nem lóról!). Vacsora közben íjász eredményeink értékelése és beszélgetés a nagykán mai megítéléséről, szerepéről a mongol közgondolkodásban. Emlékezés a magyarországi mongol invázióra (1241), a Képes Krónikában leírtak , illetve B. Szabó József „A tatárjárás” című könyve alapján. Este beszélgetés Dzsingisz Kán életéről „A mongolok titkos története” c. könyv alapján.

Éj jurtában, az Orhon folyó partján

11. nap: A türkök földjén

Reggeli látogatás Mongólia első buddhista központja, az Erdene Zuu Khiid kolostor-együttesben. Az ősi főváros köveit ennek a kolostornak a falaiba építették. A legendás Karakorumot Ögedej nagykán kezdte kiépíteni (Dzsingiz fia), a birodalom fővárosaként 40 éven át szolgált. Kublaj kán Khanbalik-ot jelölte birodalma új központjául, hogy azután a mongolok által alapított város neve Pekingre változzon… Erdenee Zuu Khiid jelentése, a „Száz Kincs Tára” jobban érthető, ha elolvassuk a régi tekercsek leírásait: A falakon belül valaha 100 templom és 300 állandó jurta állt, míg a szerzetesek száma meghaladta az 1.000 főt (!). Látogatás az épen hagyott templomokban, a sárgakalapos szerzetesek fényképezése. Utazás az UNESCO világörökségi védelem alatt álló Orhon völgy vidékén, a türkök ősi sztyeppéin át. Megérkezés Bilge kagán, a keleti türk birodalom kagánja, illetve öccse Kül-tegin síremlékeihez. A hatalmas, rovásírásos sziklák megtekintése, majd látogatás az újonnan átadott, türk emlékeket bemutató múzeumban. A székely-magyar rovásírás összehasonlítása a helyszínen látottakkal, felolvasással, a rovással vésett türk eposzokból. Koraesti visszaérkezés jurta táborunkba.

Éj jurtában, az Orhon folyó partján

 12. nap: Tengri sziklái;  A jakok legelőin

Reggeli utazás Khar Balgas (ótörökül Kara Balgasun) a VIII. századi ujgúr birodalmi főváros romjaihoz. Útközben vázlatos ismertetés a régmúlt idők nagyállattartó, lovas népeiről (hunok, magyarok, kunok, tatárok) és életmódbeli hasonlóságaikról. Történetek és mondák a régmúlt lovas-íjász birodalmairól (Maotun és Attila hun birodalmai, Bilge kagán türk birodalma, Álmos és Árpád honfoglaló magyarjai). Vezetés Cecerlegbe. Arhangáj tartomány fővárosa 18.000 lakos otthona (az 55.000 km2-nyi erdős sztyeppén összességében 96.000 ember él…!). Cecerleg magyarul „Kert” városának múzeuma az 1586-ban épült Zayain Gegeen kolostorban található. A múzeum megtekintése, majd látogatás a legendás Bulgan uul sziklánál. Az égbe nyúló sziklák valaha a sámánok (a Tengri hit tanítói) szertartásainak természetes „templomai” voltak. Ma is számos élő oboo (áldozati halom) magasodik a hegyek alján, felettük ősi lelkekként repkedő ragadozó-madarak tucatjaival. A Tibetből érkező buddhista szerzetesek szakrális városkát építettek, ennek megmaradt hírnöke a Zayain Gegen. Haladás a Hangáj-hegység festői havasi legelőin át a Tsenheriin Jiguur melegforrások vidékére. Ismertető Mongólia hegyvidékeiről: A Hentij,- Tannu Ola,- Altáj– és Szaján hegységek vázlatos bemutatása. Rövid séták és fényképszünetek a legfestőibb pontokon. A nomádok jurtáinak, méneseinek és nyájainak megörökítése. Látogatás egy nomád családnál. A Pamírból „letelepített” jakok fényképezése, ismerkedés a magashegyi patásokkal. Késő délutáni megérkezés a jurta-táborba. Rövid túra a forróvízforrásnál, majd pihenés. Közös vacsora, majd a fürdő élvezete.

Éj jurtában

 13. nap: A nomadizálás ma

Vezetés Ulánbátorba, 3 óránkénti pihenőkkel. Útközben Dr. Kun Péter „A szelek szárnyán” című munkájának bemutatása. Az eddig látottak összefoglalása, témakörönként: a lótartás; juhok tartása; a kumisz készítése; nomád lovasjátékok. Esti visszaérkezés a fővárosba.

Éj Ulánbátorban

 14. nap: Dzsingiz kán táborában

Reggeli után utazás a Tsonjin Boldog-ban felépített Dzsingiz Kán központba. Temüdzsin ezen a helyen találta azt az arany kandzsikát (ostor), ami a legendák szerint a világuralomhoz segítette. A nagykán 50 m magas acélszobra (!), a világ legmagasabb lovas emlékműve. Látgatás a szobor-óriás alatti, sztyeppei kultúrák (hun, türk, mongol) kiállító teremben, majd fényképezkedés az arany-kandzsika előtt. Feljutás a szobor lovának fejébe – szembenézés a nagykánnal…majd a környék sztyeppés lankáinak „légi-fényképezése”. Továbbutazás a XIII. Sz. Nemzeti Parkba. A Dzsingiz korát bemutató rekonstruált tábor tökéletesen mutatja be a világhódító mongolok életkörülményeit. A Dzsingiz korabeli tábor bejárása. Esti visszaérkezés a mongol fővárosba. Mongol barbecue vacsora.

Éj Ulánbátorban

 15. nap: Hazautazás

Hazautazás menetrend szerint, moszkvai átszállással. Budapestre érkezés az esti órákban.

Részvételi díj 1 főre: 855.000,-Ft    
Baleset, Betegség és Poggyászbiztosítás: köthető
Repülőjegy irányár illetékkel 340.000,-Ft
Belépők és nemzeti parki illetékek: A részvételi díjban
Borravaló (sofőrök, mongol idegenvezető): 140,-EURO
Vízumok: 49 000 Ft
Stornó biztosítás 1,5%
1 ágyas felár szállodákban: 115.000,-Ft/fő
4 ágyas kupé vasúton: 23.000,-Ft/fő
2 ágyas kupé a vasúton: 56.000,-Ft/fő