Címlap » Ázsia »

 
 

Nepál és Bhután, a Himalája királyságai

 

Jelentkezés, kapcsolatUTAZÁSI FELTÉTELEKELEKTRONIKUS HÍRLEVÉL

Kör- és időutazás a „Világ tetején”, napjainktól – az írott idők előtti mondák koráig a legendás Shambhala- és az élő Sárkánykirályok nyomán…

 

Időpont: 2020. október 10-24. és 2021. április 12-27.
Utazás: Menetrend szerinti repülőjáratokon, a helyszíneken különbusszal
Szállás: Az elérhető legjobb szállodák 2 ágyas szobáiban
Ellátás: Nepálban félpanzió (reggeli és vacsora) – a Bhutáni Királyságban teljes ellátás
Létszám: 18 fő + 1 fő tolmács szakvezető + 1 fő helyi, nepáli, illetve bhutáni kísérő

 

A semmihez nem hasonlítható Himalája. „A hó hazája.” 2.400 km hosszan kígyózó hegységrendszer, ahol az Indiai szubkontinens Eurázsiának „gyürkőzik”. Több, mint 100 db (!) 7.200 m magasság feletti hó- és jégfedte hegycsúcs, elérhető völgyeiben ősi népcsoportok, nyelvek, szokások sokaságával. Földünk talán legelzártabb, s egyik legszegényebb területe – globálisan ható vallási és filozófiai értékekkel, felbecsülhetetlen tudásbeli gazdagsággal. Az Indus, a Gangesz, a Brahmaputra kultúráinak forrása, Buddha, a hinduizmus, a szikh vallás és a keleti bölcselet szülőhelye.

Nepál és Bhután – kettő, az idők kezdete óta fennálló királyság, mindkettő teljes területe „A hó hazája”, a Himalája birodalmába esik. Az első egy „csak 1 évtizede létező”, gyorsan változó „új demokrácia”, a második a Druk Gyalpo, a „Sárkány Király” országa – a történelmi idők előtti, legendás Shambhala (?) esetleges mai reinkarnációja. (?)

Körutazásunk az európai (nyugati) ember kísérlete, hogy a két ország legkülönlegesebb látnivalóinak bejárása közben – megértsen valamit a Himalája sokszínűségéből, s lakói spiritualitásából. Kísérlet, az összehasonlíthatatlan besorolására. Lehetőség a 8.848 m magas Mount Everest/ Csomolungma/ Sagarmantha (Földünk teteje) – repülőről történő megtekintésére – és a tibeti, mongol, valamint hindu szellemiség születésének „körbe járására”.

Sok gyaloglással és elmélkedéssel – hiszen a gyalogló ember mindig többet lát…

1. nap: Utazás Katmanduba

Elrepülés átszállással Katmanduba, Nepál fővárosába, menetrend szerint. Menet közben felkészülés bolygónk legmagasabb hegyvonulata, az öt övezetre (1./ Tarai; 2./ Siwalik; 3./ Alacsony-Himalája; 4./ Magas-Himalája; 5./ Transzhimalája) osztható Himalája természetföldrajzából. Vázlatos ismertető a 147.000 km2 területű, magassági övezetek szerint beosztott himalájai ország múltjáról, különös tekintettel a több mint 10.000 éve lakott, UNESCO világörökségi védelem alatt álló Katmandu-völgy históriájára.

Éj a repülőn

2. nap: A Gurka Királyság emlékezete

Megérkezés után utazás fővárosi szállodánkba. Útközben ismerkedés a Kr.e. 900-ban alapított Katmandu, s a 2008-ig eltelt 3.000 év alatt innen kormányzott néhai királyságok korszakaival (Tibeti Birodalom; Malla Királyság; Gurka Királyság). A 2008-ban megszűnt Gurka Királyság (nepáliul: गोर्खा अधिराज्य) 240 éve legfontosabb eseményeinek felidézése, a Brit haderő (s talán a nyugati világ) legjobb katonái, a gurka haderő méltatásával. Bejelentkezés a hotelünkbe, majd jól megérdemelt pihenő. Este közös vacsora, az előttünk álló programok áttekintésével.

Éj Katmanduban

3. nap: A Katmandu-völgy UNESCO világörökségi kincsei

Reggeli után egész napos látogatás Katmandu és Patan királyi városainak UNESCO világörökségi védelem alatt álló uralkodói palotáiban és ősi kormányzati negyedeiben. Mindkét település „csak” 1.400 m magasságon fekszik, s a nemzetközi kereskedelmi útvonalak hívták életre. Piacaik Ázsia termékeinek és kultúráinak találkozópontján jöttek létre. A néhai kormányzati negyedek, mára élő múzeumvárosokká alakultak. Katmandu: Durbar square tér; Hanuman Dhoka királyi palota; Mahadev és Parvati templom; Machender Bahl szentélyek; Kumari az élő istennő háza. Látogatás a több mint 2.000 éves Swayambhunath sztúpánál. Patan: Délutáni séta a középkorban önálló királyság fővárosának csodálatos műemlék utcáin. A késő délutáni órákban látogatás egy tibeti menekülttáborban. Tibet 1950/1951. évi kínai megszállásának históriája, rövid ismertetéssel a Central Tibetan Administration (tibeti emigráns kormány) működéséről.

Éj Katmanduban

4. nap: Bhaktapur királyi városa

(A nap minden meglátogatott helyszíne UNESCO világörökségi kincs)

Fakultatív Himalája repülés: Reggeli indulással kisrepülős kirándulás az UNESCO világörökségi védelem alatt álló Sagarmantha Nemzeti Park – a Himalája legmagasabb csúcsainak vidéke – tövében: Rövid topográfiai áttekintés a közeli „Nyolcezresekről”: Csomolungma/ Mt. Everest(8.848 m); Lhotse (8.501 m); Makalu (8.481 m); Cso Oju (8.201 m). Figyelem! A program csak megfelelő időjárási viszonyok esetén indulhat, a repülési hatóság aktuális engedélyével.

(Részvételi díj: 265,-USD)

Reggeli után látogatás Földünk egyik legnagyobb buddhista sztúpájánál, a Bodhnath Stupa-nál. A lámák (buddhista szerzetesek) lakónegyedének megtekintése, kísérlet a buddhista tanok alapjainak megismerésére. Továbbutazás a Bagmati folyó partjára, a hindu Pashupatinath Shiva templomhoz. A templom megtekintése (csak kívülről), illetve rálátás a krematórium udvar történéseire (csak kellő távolságból). Délutáni átutazás Bhaktapurba, a néhai királyi székvárosba. Séta az egyedi épületcsodák között, az árusok zsibvásárában: Durbar square főtér; Királyi Palotaegyüttes; az 5 emeletes Nyatopala templom; Bhairabnath Szentélyek; Dattatraya templom; a Pujahari Math és a híres Páva ablak. Koraesti visszaérkezés szállodánkba. Közös vacsora, előkészítő információkkal a Bhutáni Királyságról.

Éj Katmanduban

5. nap: Bhután, a Druk Gyalpo-k (Sárkány Királyok) országa

Reggeli utazás a reptérre. Menet közben eklektikus szóbeli felkészítés bolygónk földrajzilag leginkább elzárt és legkülönlegesebb országa, a Bhutáni Királyság természeti és társadalmi viszonyaiból. Repülés a Magas-Himalája déli oldalán, a 8.848 m magas Mt. Everest (Csomolungma) „oldalánál”, az indiai Sikkim állam légterén át, Bhután egyetlen nemzetközi repterére, Paro-ba. 60 km utazás (immár műúton!) Thimbuba, a mára 90.000 fő lakosságúra duzzadt fővárosba. Thimbu házai 2.700 m magasságig kapaszkodnak (a 3.500 m magas körbeölelő hegyeken), s Földünk talán egyetlen fővárosa, ahol még ma is jelentős mértékig állattenyésztésből, fűszer és gabonatermesztésből él a lakosság.(!) 1955-ben Punakhából helyezték ide a kormányzati funkciókat, az egyedülállóan különleges Trashiczo Dzong erőd-kolostorba. A hotelbe érés előtt látogatás a gigászi Kuensel Podrang Buddha kilátónál, a királyi dzongban (erőd-kolostor), a modern kormányzati hivatalok – középkori épületében és a Királyi Takin Rezervátumban. Az igen fura „nemzeti” állatok fotózása. Bejelentkezés a hotelünkbe, a Druk Gyalpok (Sárkány Királyok) uralkodási rendszerének és a Vangcsuk-dinasztia történetének rövid átbeszélése – itt, bolygónk utolsó buddhista királyságának fővárosában. Közös vacsora.

Éj Thimbuban

6. nap: Thimbu panorámája; Nemzeti Összboldogság Mutató

Reggeli után séta a Wangditse kolostorba (könnyű séta, 200 m szintkülönbséggel). Indulás a Sangaygang kilátótól, Thimbu nagyszerű panorámájának élvezetével, a szubtrópusi ültetvények és rododendron ligetek fotózásával. (A kb. 2 órás séta a kiindulási ponton ér véget.) A kolostorban meditációs lehetőség, vagy töprengési alkalom a magunk mögött hagyott – s reményeink szerinti előttünk álló életről… Közös ebéd. Látogatás a Bhutan Nemzeti és Néprajzi Múzeumban. Séta és fényképezkedés a National Memorial Chorten-nél, a nemzeti emlékműnél. Kísérlet a Gross National Happyness (Nemzeti Összboldogság Mutató) rendszerének megértésére, építő jellegű, pozitív vitaindítóval, hogy a különleges életminőség mérő szisztéma miért nem alkalmazható – vagy éppen miért lenne alkalmazható a világ más országaiban is. Néhány tiszteletteljes szó a fiatal Dzsigne Keszar Namgyel Vangcsuk (1980 – ) Sárkány Királyról és családjáról. A király tanulóéveinek bemutatása a bosztoni középiskoláktól az oxfordi egyetemi diploma megszerzéséig – illetve példák az utóbbi 6-7 évben véghezvitt demokratizáló intézkedéseiről.

Éj Thimbuban

7. nap: A Dochula- és Pele-La hágókon át Gangteybe

Kora reggeli indulással utazás a 3.140 m magas Dochula-hágóhoz. Séta az életüket a királyságért adó hősök 108 emlékkápolnája (chorten) között, jó látási viszonyok esetén a Himalája 7.000 m magas, északi vonulatainak fényképezésével. Néhány szó az „imazászlók erdejéről” majd utunk folytatása keletre, a meseszép Phobjikha-völgy vidékére. Jó szerencse esetén a nomád életképek és jakok fotózása. Közös ebéd útközben. Gangteybe érkezéskor bejelentkezés a hotelünkbe, majd rövidke felkészülés után látogatás a több mint 500 éve folyamatosan működő Gangtey Goempa kolostorban. Meditációs lehetőség az óriási, 18 oszlopos imacsarnokban (tsokhang), majd a csodaszép Phobjikha-völgy panorámáinak élvezete. A kolostor meglátogatása után közös séta az ősi faluban.

Éj Gangteyben

8. nap: Trongsa – a koronahercegek erődvárosa

Reggeli után utazás Központi-Bhutánba, Trongsa Dzongkah-ba (kerület). Menet közben néhány mese a Shabdrung (Ország-egyesítő) Ngawang Namgyal (1594 – 1651) életéről, a Trongsai penlopok (kormányzók) hivataláról és a Sárkány Királyok, vagyis a Vangcsuk-dinasztia felemelkedéséről. Közös látogatás az ország legnagyobb erődjében, az 1648-ban befejezett Trongsa Dzongban. Trongsa Dzong a mindenkori penlopok (koronaherceg) birtoka, máig is az uralkodói hatalom és az ország egységének szimbóluma. Minden múltbéli – és jövendő koronaherceg itt készül fel a népe feletti uralkodásra. Látogatás a Királyság Múzeumban, majd a Ta-dzong kilátóbástyában. Gondolatébresztő beszélgetés a mai királyságok intézményrendszeréről… Bhutántól – Nagy-Britannián és Svédországon át – Kanadáig. Késő délutáni szabadidő Trongsában.

Éj Trongsában

9. nap: Az út Punakhába

Reggeli után utazás a Chendbji Chorten sztúpához, a katmandui Swayambhunath kicsinyített, hegyi másához. Útközben rövid séta 3.400 m felett, a Pele La-hágón. Utunk folytatása, majd közös séta az 1499-ben átadott Chimi Lhakhang termékenységi templomhoz. A templom Drukpa Kunley (1455 – 1529), az őrült és végtelen szexuális étvágyú buddhista tanító útmutatása alapján épült épp itt. Máig látogatják a gyermeket akaró házaspárok – megannyi sikeres gyermeknemzés áldását nyerve. Séta a templomhoz közeli faluban, néhány impozáns fallosz freskó (termékenységi szimbólum) megtekintésével. Utazás Punakhába, a Bhutáni Királyság volt fővárosába és jelenlegi szakrális központjába. Utazás közben néhány szó a városban működő Dratshang Lhentsog (7 tagú buddhista főtanács) működéséről, a Je Khenpo (főapát) méltóságról, a reinkarnációról és Őszentsége Trulku Jigme Choedra, a 70-dik Je Khenpo életéről, aki 1996-óta irányítja Bhután lelkiismereti életét. Késő délutáni érkezés a Pho Chu és Mo Chu folyók összefolyásánál épült, 6.262 lakosú Punakhába. Este fakultatív séta lehetőség a Boldogság Palotája körül (csak kívülről) az idegenvezető részvételével.

Éj Punakhában

10. nap: Gasa – Tibet végvidéke

Reggeli után indulás az ország legritkábban lakott északi határvidékére, Gasa Dzongkhagba, Tibet határvidékére. A Tibeti-Himalájába nyúló, tibeti nomádok által (layák, lunanák) lakott kerület északi vonulatait Tibet megszállásakor foglalta el Kína. A határvonal ma is vitatott, a bhutáni oldal magashegységei a Jigme Dorji Wanggchuk Nemzeti Park védett területei. A nemzeti park legalacsonyabb völgye 1.500 m mélyen fekszik – a jelölt túraútvonalak 4.500 m magasságig járhatók. 6.000 m felett a hó és jégmezők már a szellemek és istenségek birodalmához tartoznak, megközelítésük tilos. A nemzeti park egyik védett teremtménye a tibeti jeti. (Ez nem vicc!) Utazás közben történetek Tibet kínai lerohanásáról, Tendzin Gyaco (1935 – ), a Tinennegyedik Dalai Láma életéről, 1959. évi Indiába meneküléséről és Kína bhutáni fegyveres területrablásáról. Találgatás a tulkuk (folytonosan újjászülető buddhista egyházfők) létezéséről, életéről. Megérkezés a drámai szépségű Gasa Tashi Tongmön Dzong erődjéhez. A 800 éves fellegvár történetének megismerése – jó látási viszonyok esetén a lélegzetelállító panorámák fényképezése. Hazaúton Punakhába séta néhány nomád téli szálláson, jakok fényképezése. (Esetleg a jetié is…)

Éj Punakhában

11. nap: A Pungthang Dewachen Phodrang – utazás Paro-ba

Reggeli után rövid séta a Tshering Yangdon Wangchuk anyakirályné által 2004-ben építtetett Khamsum Yulley Namgyal Chortenhez, a modern Bhután jólétének és békéjének őrhelyéhez. A béke és a nagyszerű kilátás pihentető élvezete. Látogatás a Pungthang Dewachen Phodrang Dzongban (a Boldogság Palotája), a királyság legszebb dzongjában- és vallási központjában. Ismételt gondolatébresztő beszélgetés a Nemzeti Összboldogság Mutatóról (GNH) és a Bhután-inspirálta Boldogság Indexről (existence value). Délutáni utazás Paro-ba, rövid fotószünetekkel a legszebb megállóknál. Este fakultatív séta lehetőség Paroban, az idegenvezető részvételével.

Éj Paroban

12. nap: Hol volt / van Shambala?

Reggeli után utazás a valaha stratégiailag is igen fontos 4.200 m magasságban lévő Chele-le hágóhoz. Jó látási viszonyok esetén a fenséges panoráma fényképezése, a 7.314 m magas Csomolhari (a Kancsendzönga

Menyasszonya) és a 6.714 m magas Jitcsu Drakej (Paro védőszelleme) megörökítésével. 2,5 órás túra lehetőség a főgerincen, két háton keresztül (kb. 600 m szintkülönbség) a Kancsendzönga (8.586 m) és Bhután teteje, a máig is megmászatlan Gangkhar Puensum (7.570 m) kilátópontjához. (Figyelem! Kedvező légköri viszonyok esetén a kilátás hihetetlen: Belátható innen Bhután területének fele, de átlátunk Tibetbe és Szikkimbe is!) Elkalandozás (szóban és gondolatban) a tibeti, mongol és hindu tradíciók legendás királyságába, Shambalába, a helyre, ahol az Ég és Föld találkozik, ahol Buddha beavatást nyert a titkos tanokba. Shambala, a nyugalom és bölcsesség helye, a Himalájába zárt Földi Paradicsom – innen érkezik majd a 25. Kalki király, hogy az Apokalipszis idején megmentse majd a hinni tudókat… Történetek a Himalája mai bhutáni területein zajlott háborúk és erődépítések legfontosabb korszakaiból: 1./ A Tibeti Birodalom (618-842) eseményei; 2./ A Mongol Világbirodalom (XIII-XIV. század) hódításai; 3./ Tibeti- és brit beavatkozások (XVII-XIX. század). Paro-ba visszatérés után látogatás az 1400-as években épített Rinpung Dzong erődben. A Ta Dzong erődtorony (ma Nemzeti Múzeum) közös meglátogatása, különös tekintettel az egyedien értékes fegyver- illetve kézműipari gyűjteményre. Esti visszaérkezés hotelünkbe.

Éj Paroban

13. nap: „Amit most gondolsz, holnapi életed formálja”

(Figyelem! A mai túrát csak jó kondícióban lévő résztvevőknek ajánljuk.)

Buddha idézetével induló napunkon 6 órás sétát teszünk Bhután leghíresebb buddhista kolostorába, a Takstang Apátságba. A 900 m relatív magasságban (több, mint 3.000 méterrel a tengerszint felett!) a függőleges sziklákba vájt, majd épített kolostor az ország „buddhista bölcsője”. Paro Takstang jelentése: A Tigris fészke. Guru Rinpoche / Padmasambhava, az ország védőszentje, a buddhizmus bhutáni meghonosítója, ide érkezett a VIII. században, tigris háton „lovagolva”, majd a mára falakkal takart barlangban meditált 3 éven – 3 hónapon – 3 héten – 3 napon és 3 órán át. A Tigris fészke a mai napig is Bhután spirituális mécsese, szellemiségének egyik legfőbb őrhelye. Az 1600-as években épült falak, őrtornyok, csodálatos épületszárnyak megtekintése. Saját hitünk, életünk feletti egyéni tűnődési lehetőség a hosszú kapaszkodókon … oda-vissza.

Hazaúton a Kyichu Lakhang, a 600-as években (!) Songstan Gambo tibeti császár által alapított határjelző erőd-kolostor megtekintése. Közös vacsora. A látottak, átéltek értékelése, majd felkészülés a hazaútra.

Éj Paroban

14. nap: Katmandu visszavár

Elrepülés Katmanduba, menetrend szerint. Megérkezés után bejelentkezés hotelünkbe. Egyéni szabadidő és vásárlási lehetőség a nepáli fővárosban.

Éj Katmanduban

15. nap: Hazautazás

Hazautazás Budapestre, átszállással, menetrendtől függően, megérkezés a 16. napon, a reggeli órákban.

Részvételi díj Bhutánban teljes ellátással,
Nepálban reggeli – vacsora ellátással
1.190.000,-Ft
Baleset, Betegség és Poggyászbiztosítás  köthető
Belépők A részvételi díjban
Nepáli ügyintézések 30,-USD
Bhutáni vízum és ügyintézés  A részvételi díjban
Bhutáni fejlesztési és turisztikai illetékek és hozzájárulás  A részvételi díjban
Repülőjegy irányár, illetékkel  420.000,-Ft
Nepál – Bhután repülések (oda – vissza)  A részvételi díjban
Elvárt borravaló  80,-USD
1 ágyas felár:  630,-USD

 

 

a
Pósfai József felvételei