Címlap » Ázsia »

 
 

Nepál és Bhután, a Himalája királyságai

 

Jelentkezés, kapcsolatUTAZÁSI FELTÉTELEKELEKTRONIKUS HÍRLEVÉL

Körutazás a „Világ tetején”, napjainktól – az írott idők előtti mondák koráig a  legendás Shambhala Királyság, a keleti vallások-  és az emberi hit  születése nyomán…

 

 

Időpont: 2019.  június 9 – 24. és 2020. február 19 – március 5.
Utazás: Menetrend szerinti járatokon, a helyszíneken különbusszal
Szállás: Az elérhető legjobb szállodák, resortok 2 ágyas szobáiban
Ellátás: Félpanzió (reggeli és vacsora)
  A Bhutáni Királyságban teljes ellátás
Létszám: 18  fő + 1 fő szakvezető + 1 fő nepáli, illetve bhutáni kísérő

 

 

A semmihez nem hasonlítható Himalája. „A hó hazája.” 2.400 km hosszan kígyózó hegységrendszer, ahol az Indiai szubkontinens Eurázsiának „gyürkőzik”. Több, mint 100 db (!) 7.200 m magasság feletti hó- és jégfedte hegycsúcs, elérhető völgyeiben ősi népcsoportok, nyelvek, szokások sokaságával. Földünk talán legelzártabb, s egyik legszegényebb területe – globálisan ható vallási és filozófiai értékekkel, felbecsülhetetlen tudásbeli gazdagsággal. Az Indus, a Gangesz, a Brahmaputra kultúráinak forrása, Buddha, a hinduizmus, a szikh vallás és a keleti bölcselet szülőhelye. 

Nepál és Bhután – kettő, az idők kezdete óta fennálló királyság, mindkettő teljes területe „A hó hazája”, a Himalája birodalmába esik. Az első egy „csak 11 éve létező”, gyorsan változó „új demokrácia”, a második a Druk Gyalpo, a „Sárkány Király” országa – a történelmi idők előtti, legendás Shambhala (?) esetleges mai reinkarnációja. (?)

Körutazásunk az európai (nyugati) ember kísérlete, hogy a két ország legkülönlegesebb látnivalóinak bejárása közben – megértsen valamit a Himalája sokszínűségéből, s lakói spiritualitásából.

Kísérlet, az összehasonlíthatatlan besorolására.

Lehetőség a 8.848 m magas Mount Everest/ Csomolungma/ Sagarmantha (Földünk teteje) – repülőről történő megtekintésére – és a tibeti, mongol, valamint hindu szellemiség születésének „körbe járására”.

Sok gyaloglással és elmélkedéssel – hiszen a gyalogló ember mindig többet lát…   

1. nap: Utazás Katmanduba

Elrepülés átszállással Katmanduba, Nepál fővárosába, menetrend szerint. Menet közben felkészülés bolygónk legmagasabb hegyvonulata, az öt övezetre (1./ Tarai; 2./ Siwalik; 3./ Alacsony-Himalája; 4./ Magas-Himalája; 5./ Transzhimalája) osztható Himalája természetföldrajzából. Vázlatos ismertető a 147.000 km2 területű, magassági övezetek szerint beosztott himalájai ország múltjáról, különös tekintettel a több mint 10.000 éve lakott, UNESCO világörökségi védelem alatt álló Katmandu-völgy históriájára.

Éj a repülőn

2. nap: A Gurka Királyság emlékezete

Megérkezés után utazás fővárosi szállodánkba. Útközben ismerkedés a Kr.e. 900-ban alapított Katmandu, s a 2008-ig eltelt 3.000 év alatt innen kormányzott néhai királyságok korszakaival (Tibeti Birodalom; Malla Királyság; Gurka Királyság). A 2008-ban megszűnt Gurka Királyság (nepáliul:  गोर्खा अधिराज्य) 240 éve legfontosabb eseményeinek felidézése, s némi tapogatózás a jelenleg zajló fejlemények megértése céljából. Bejelentkezés a hotelünkbe, majd jól megérdemelt pihenő. Este közös vacsora, az előttünk álló programok áttekintésével.

Éj Katmanduban

3. nap: A Katmandu-völgy UNESCO világörökségi kincsei

Reggeli után egész napos látogatás Katmandu és Patan királyi városainak UNESCO világörökségi védelem alatt álló uralkodói palotáiban és ősi kormányzati negyedeiben. Mindkét település „csak” 1.400 m magasságon fekszik, s a nemzetközi kereskedelmi útvonalak hívták életre. Piacaik Ázsia termékeinek és kultúráinak találkozópontján jöttek létre. A néhai kormányzati negyedek, mára élő múzeumvárosokká alakultak. Katmandu:  Durbar square tér; Hanuman Dhoka királyi palota; Mahadev és Parvati templom; Machender Bahl szentélyek; Kumari az élő istennő háza. Látogatás a több mint 2.000 éves Swaymbhunath sztúpánál. Patan: Délutáni séta a középkorban önálló királyság fővárosának csodálatos műemlék utcáin. A késő délutáni órákban látogatás egy tibeti menekülttáborban. Tibet 1950/1951. évi kínai megszállásának históriája, rövid ismertetéssel a Central Tibetan Administration (tibeti emigráns kormány) működéséről.

Éj Katmanduban

4. nap: Bhaktapur királyi városa

(A nap minden meglátogatott helyszíne UNESCO világörökségi kincs)

Fakultatív Himalája repülés: Reggeli indulással kisrepülős kirándulás az UNESCO világörökségi védelem alatt álló Sagarmantha Nemzeti Park – a Himalája legmagasabb csúcsainak vidéke – tövében: Rövid topográfiai áttekintés a közeli „Nyolcezresekről”: Csomolungma/ Mt. Everest(8.848 m); Lhotse (8.501 m); Makalu (8.481 m); Cso Oju (8.201 m). Figyelem! A program csak megfelelő időjárási viszonyok esetén indulhat, a repülési hatóság aktuális engedélyével. (Részvételi díj: 220,-USD)

 Reggeli után látogatás Földünk egyik legnagyobb buddhista sztúpájánál, a Bodhnath Stupa-nál. A lámák (buddhista szerzetesek) lakónegyedének megtekintése, kísérlet a buddhista tanok alapjainak megismerésére. Továbbutazás a Bagmati folyó partjára, a hindu Pashupatinath Shiva templomhoz. A templom megtekintése (csak kívülről), illetve rálátás a krematórium udvar történéseire (csak kellő távolságból). Délutáni átutazás Bhaktapurba, a néhai királyi székvárosba. Séta az egyedi épületcsodák között, az árusok zsibvásárában: Durbar square főtér; Királyi Palotaegyüttes; az 5 emeletes Nyatopala templom; Bhairabnath Szentélyek; Dattatraya templom; a Pujahari Math és a híres Páva ablak. Koraesti visszaérkezés szállodánkba. Közös vacsora, előkészítő információkkal a Bhutáni Királyságról.

Éj Katmanduban

5. nap: Bhután, a Druk Gyalpo-k (Sárkány Királyok) országa

Reggeli utazás a reptérre. Menet közben eklektikus szóbeli felkészítés bolygónk földrajzilag leginkább elzárt és legkülönlegesebb országa, a Bhutáni Királyság természeti és társadalmi viszonyaiból. Repülés a Magas-Himalája déli oldalán, a 8.848 m magas Mt. Everest (Csomolungma) „oldalánál”, az indiai Sikkim állam légterén át Bhután egyetlen repterére, Paro-ba. 60 km utazás (immár műúton!) Thimbuba, a mára 90.000 fő lakosságúra duzzadt fővárosba. Thimbu házai 2.700 m magasságig kapaszkodnak (a 3.500 m magas körbeölelő hegyeken), s Földünk talán egyetlen fővárosa, ahol jelentős mértékig állattenyésztésből, fűszer és gabonatermesztésből él a lakosság.(!) 1955-ben Punakhából helyezték ide a kormányzati funkciókat, az akkor még szórtan, a vadonban elhelyezkedő dzongok-nak (erődkolostorok) köszönhetően: A modern intézmények beköltöztek a középkori erődökbe és lámakolostorokba. Bejelentkezés a hotelünkbe, majd késő délutáni látogatás a Hétvége Piacon. Kézműves termék mustra és vásárlási lehetőség, őstermelői zöldség-gyümölccsel és fűszerekkel. A Druk Gyalpok (Sárkány Királyok) uralkodási rendszerének és a Vangcsuk-dinasztia történetének rövid bemutatása. Közös vacsora.

Éj Thimbuban

6. nap: Thimbu kincsei; Gross National Happyness

Reggeli után látogatás a főváros legfontosabb intézményeiben: Pangri Zampa Lhakhang: A buddhista iskola bejárása, különös tekintettel az asztrológiai és filozófiai tanításokra, ismeretekre. Bhutan Nemzeti és Néprajzi Múzeum. Séta és fényképezkedés a National Memorial Chorten-nél, a nemzeti emlékműnél. Közös ebéd, majd látogatás a XVI. századi Trashichho Dzong erődben, a királyi- és kormányhivatalok különleges épület együttesében. Kísérlet a Gross National Happyness (Nemzeti Össz-boldogsági Mutató) rendszerének megértésére, építő jellegű, pozitív vitaindítóval, hogy a különleges életminőség mérő szisztéma miért nem alkalmazható – vagy éppen miért lenne alkalmazható a világ más országaiban is. Néhány tiszteletteljes szó a fiatal Dzsigne Keszar Namgyel Vangcsuk (1980 – ) Sárkány Királyról és családjáról. A király tanulóéveinek bemutatása a bosztoni középiskoláktól az oxfordi egyetemi diploma megszerzéséig – illetve példák az utóbbi 6-7 évben véghezvitt demokratizáló intézkedéseiről. Közös utazás a Kuensel Phodrang-hoz, a város békéjét vigyázó Buddha kilátóhoz.

Éj Thimbuban

7. nap: Punakha, az ősi főváros

Kora reggeli vezetés a 3.140 m magas Dochula-hágóra.  A 108 sztúpából álló Győzelmi emlékmű megtekintése, rövid emlékezéssel az itt lezajlott csatára. Látogatás a Druk Wangyel Lkhang-nál, a királyság 100 éves évfordulójára épített kilátó-templomnál. Jó látási viszonyok esetén „Bhután teteje”, a máig is megmászatlan, „karnyújtásnyira lévő” Gangkhar Puensum (7.570 m) fotózása. Aláereszkedés az ország ősi fővárosába, Punakhába. A Pho Chu (Férfi folyó) és a Mo Chu (Női folyó) közé ékelődött, festői fekvésű város különleges hely: Mikroklímájának köszönhetően itt a legenyhébb a tél, itt terem a legédesebb rizs, itt koronázzák a mindenkori sárkánykirályokat. Ez a Je Khenpo (főapát) lakhelye, itt működik az ország lelkiismereti életét ma is irányító buddhista főtestület és itt őrzik az államalapító Zhabdrung Ngawang Namgyal földi maradványait. Látogatás az 1637-ben épült (s azóta mit sem változott…) Punakha Dzong templomerődben, 1.000 évnyi igaz mesével.

Éj Punakhában

8. nap: Paro – meditációs sétával

Reggeli testi táplálásunk után séta a Khamsun Yulley Namgyal királyi Chortenhez – lelki táplálék nyerése céljából. A hétköznapi magyar gondolkodással elég bajosan értelmezhető spirituális központ a negatív erők és energiák távoltartására épült. A stabilitás, harmónia és a béke őrhelye – a gyorsan változó világban.  Időtlenül várja a gondolataikba merülni kívánó zarándokokat. Meditációs lehetőség: Töprengési alkalom a magunk mögött hagyott – s reményeink szerinti előttünk álló életről…

Utazás Paro városába, fotó szünetekkel és rövid sétákkal a legszebb pontokon.  Történetek a Himalája mai bhutáni területein zajlott háborúk és erődépítések legfontosabb korszakaiból: 1./ A Tibeti Birodalom (618-842) eseményei; 2./ A Mongol Világbirodalom (XIII-XIV. század) hódításai;  3./ Tibeti- és brit beavatkozások (XVII-XIX. század). Közös vacsora.

Éj Paroban

9. nap: Erődök a Himalájában; Hol volt / van Shambala?

Reggeli után utazás a valaha stratégiailag is igen fontos, 4.200 m magasságban lévő Chele-le hágóhoz. Jó látási viszonyok esetén a fenséges panoráma fényképezése, a 7.314 m magas Csomolhari (a Kancsendzönga Menyasszonya) és a 6.714 m magas Jitcsu Drakej (Paro védőszelleme) megörökítésével. 2,5 órás túra lehetőség a főgerincen, két háton keresztül (kb. 600 m szintkülönbség), jó látási viszonyok esetén a Kancsendzönga (8.586 m) hófehér körvonalaival. (Figyelem! Kedvező légköri viszonyok esetén a kilátás hihetetlen: Belátható innen Bhután területének fele, de átlátunk Tibetbe és Szikkimbe is!) Látogatás az 1400-as években épített Rinpung Dzong erődben, az ország egyik legnagyobb védelmi építményében. Elkalandozás (szóban és gondolatban) a tibeti, mongol és hindu tradíciók legendás királyságába, Shambalába, a helyre, ahol az Ég és Föld találkozik, ahol Buddha beavatást nyert a titkos tanokba. Shambala, a nyugalom és bölcsesség helye, a Himalájába zárt Földi Paradicsom – innen érkezik majd a 25. Kalki király, hogy az Apokalipszis idején megmentse majd a hinni tudókat…

„Bhután lenne a legendás Shambala?” – elgondolkodási lehetőség, rövid fotószünetekkel a legszebb panoráma pontokon.    Továbbutazás a Ta Dzong erődtoronyhoz, ahol 1968 óta az ország fegyver- illetve kézműipari gyűjteménye látható. Esti visszaérkezés hotelünkbe.

Éj Paroban

10. nap: „Amit most gondolsz, holnapi életed formálja”

Buddha idézetével induló napunkon 5 órás sétát teszünk Bhután leghíresebb buddhista kolostorába, a Takstang Apátságba. A 900 m magasságban a függőleges sziklákba vájt, majd épített kolostor az ország „buddhista bölcsője”. Paro Takstang jelentése: A Tigris fészke. Guru Rinpoche / Padmasambhava, az ország védőszentje, a buddhizmus bhutáni meghonosítója, ide érkezett a VIII. században, tigris háton „lovagolva”, majd a mára falakkal takart barlangban meditált 3 éven – 3 hónapon – 3 héten – 3 napon és 3 órán át.  A Tigris fészke a mai napig is Bhután spirituális mécsese, szellemiségének egyik legfőbb őrhelye. Az 1600-as években épült falak, őrtornyok, csodálatos épületszárnyak megtekintése – a bhutániak hitéletének egyéni megítélésével. Saját hitünk feletti egyéni tűnődési lehetőséggel…

Visszaúton a Kyichu Lakhang, a 600-as években (!) Songstan Gambo tibeti császár által alapított határjelző erőd-kolostor megtekintése. Közös vacsora.

Éj Paroban

11. nap: Repülés Bandipurba

Reggeli után elrepülés Katmanduba, majd onnan 4 órás vezetés Bandipurba. A „Hegyek királynője” elnevezést viselő, 16.000 fős lakosú kisváros a néhai Tibet – Észak-India kereskedelmi út egyik legfontosabb állomása volt. Habár csak 1.030 m magasságban fekszik, 20 évvel ezelőttig nem vezetett ide autóút, s néhai sűrű erdőin át csak fegyveres őrséggel lehetett közlekedni, a nagyszámú tigris miatt. (Ma tigrisek kizárólag a közeli nemzeti parkba bezárva élnek.) Bandipur a XVIII. században élte virágkorát – ekkor épültek ma is látható középületei és kereskedő palotái. Zajos bazárjában több, mint 500 éve hangoskodnak a vevők és eladók – igaz mostanság, sokkal kevesebb tibeti szóval – s egyre több kínai műanyag termékkel. Bandipur magaslatairól egyszerre látható a Dhaulagiri (8.167 m), a Manaszlu (8.163 m) és az Annapurna (8.091 m). Sokak szerint ez Nepál legszebb, gépjárművel is elérhető városkája. Séta a belvárosban, a híres bazárban, majd Himalája panoráma-cserkészés… vacsoráig.

Éj Bandipurban

12. nap: Gurkák – a bátrak legbátrabbjai

Reggeli után utazás a megyényi területű (3.600 km2) Gorka kerületbe, s azonos nevű székvárosába. A 35.000 lakosú Gorkha (Gurka) Prithivi Narayan Shah király (1723 – 1775), a néhai Gurka Királyság megalapítójának szülővárosa. Ismerkedés az egységes Nepált létrehozó uralkodó legfontosabb csatáival, győzelmeivel – s az őt segítő gurka katonák világszerte ismert erényeivel, hadi tetteivel. Látogatás a királyi palotánál – s közben aktuális tudnivalók a ma is szolgálatban álló Gurka erőkről, Nagy-Britanniában, Indiában, Szingapúrban vagy a Brunei Szultánságban… (A rátermettebbeknek a jelentkezési dokumentumok átfutása…)  Tovább utazás Pokhara városába, a Phewa-Begnas-Rupa tórendszer festői völgyeibe.   Pokhara és környezete a „Hó hazája” egyik legtöbbet fényképezett vidéke, a könnyű túrákat (trekking) kereső látogatók „Paradicsoma”. Az ország és a Himalája déli oldalának legismertebb turisztikai övezete. Pokhara „csak” 800-1.800 m magasságban fekszik, szubtrópusi klímával, rizs, kávé, citrus és fűszer ültetvényekkel. „Misztikumának” egyik oka, hogy hátterében tornyosul a „Hegyek királynője”, a 6.993 m magas Machhapuchhre (Halfarok) – illetve olykor innen is látható a Dhaulagiri, az Annapurna és a Manaszlu. Vázlatos ismertető az itt élő serpa népről, annak múltjáról, szokásairól.

Éj Pokharában

13. nap: A Himalája igézetében

Reggeli után átcsónakázás a Fewa tavon. Séta a World Peace Sztúpához, a „Nyolcezresek” felejthetetlen látványának élvezetével. Délutáni városnézés Pokharában, látogatással a Bindabasani templomnál, a Pokhara bazárban, Kukri (khukuri = gurka tőr) vásárlási lehetőséggel. Az International Mountain Museum (Nemzetközi Hegymászó Múzeum) majd a Gurka Múzeum megtekintése. Közös vacsora.

Éj Pokharában

14. nap: Búcsú a „Világ tetejétől”; Katmanduban

Hajnali kirándulás a Sarankot-hegyre. A napfelkelte fényképezése, háttérben  az Annapurna vonulataival.

Kiadós reggeli, majd utazás Katmanduba. Bejelentkezés a hotelbe, közös búcsúvacsora. Ír vagy skót whiskey /whisky búcsúáldomás, a látottak, átéltek értékelésével, majd pihenés és felkészülés a hazaútra.

Éj Katmanduban

15. nap: Hazautazás

Hazautazás Budapestre, átszállással, menetrendtől függően, megérkezés a 16. napon.

Részvételi díj reggelivel és vacsorával, illetve Bhutánban teljes ellátással 976.700,-Ft
Baleset, Betegség és Poggyászbiztosítás  köthető
Belépők A részvételi díjban
Nepáli ügyintézések 60,-USD
Bhutáni vízum és ügyintézés  A részvételi díjban
Bhutáni fejlesztési és turisztikai illetékek és hozzájárulás  A részvételi díjban
Repülőjegy irányár, illetékkel 380.000,-Ft
Nepál – Bhután repülések (oda – vissza)  A részvételi díjban
Elvárt borravaló  80,-USD
1 ágyas felár: 196.000,-Ft

 

 

 

a
Pósfai József felvételei