Címlap »

 
 

Utazások áttekintése időrendi sorrendben

 

Jelentkezés, kapcsolatUTAZÁSI FELTÉTELEKELEKTRONIKUS HÍRLEVÉL

Indokína mélyén: Kambodzsa és Laosz

Időpont: 2020.  február 2-15. Délkelet-Ázsia legkevésbé modernizált országai, ahol a lakosság többsége ma is mezőgazdasági munkából él.  A rizspalántázástól – az elefánt-csutakolásig. „Szegénységüknek hála” megannyi hagyománnyal, régi szokással. Kambodzsában szorgosan művelt teraszokkal, öntöző csatornákkal és gátakkal – Laoszban érintetlen őserdőkkel, hegyvidékekkel. A Mekong mentén dzsungelbe temetkezett, (valaha) elfeledett városokkal, királyi palotákkal (Angkor; Louang Prhabang) – s az utóbbi években új erőre kapó, de valójában évezredes fővárosokkal (Phnom Penh; Vientiane). Francia gyarmati múltjuk, egyedi konyhavezetésük és receptkönyveik különleges fűszere…

Tromsø a sarkkutató expedíciók alaptábora és az Aurora borealis titkai

Időpont: 2020. február 18-23. Az Északi szélesség 69°41' (!) mentén elterülő Tromsø 350 km távolságra „van túl” Északi sarkkörön. A Tromsøya-sziget 36.000 lakosú nagyvárosa és azonos nevű megyéje az égbeszökő Lyngen-Alpok jégmezőinek és porhóval fedett viking legendáinak északi határvidéke. A XIX. században vált a Novaja Zemljától – Grönlandon át – Észak-Kanadáig tartó prémvadászatok, majd az Arktisz expedíciók és kutatás „alaptáborává” és központjává. Napjainkban 3.000 diák tanul egyetemein, s itt működik a titokzatos Aurora borealis (északi fény) kutatásának talán legismertebb intézménye. Február hónap minden napján 18.00 – 24:00 óra között ez a vidék az „Aurora borealis epicentruma”.

Eszkimók között Grönland hómezőin

Időpont: 2020. március 15-21. A csaknem 2.200.000 km2 területű szigetóriás az Északi szélesség 60°- tól, annak 83°-ig terjed, az ember által lakható világ határáig. Lakossága lassan eléri az 57 ezer főt, akik 80%-a kalaallit eszkimó (nyugat-grönlandi eszkimó). Másvilág ez. Egy Magyarországnál 18 x nagyobb fagyos szikla, gigászi jégsapkával, úszó jéghegyekkel, bálnavadászokkal, húzott szemű, kifogyhatatlan energiájú szánhúzó kutyákkal. Itt jégből épülnek az UNESCO világörökségi kincsei, s a rövid sarki nyár közeledtével az éjszaka is napfényben ragyog. A küszöbön át itt a vadonba lépünk, s minden lépésünk nyomot hagy…

JAKUTFÖLD ÖRÖKFAGY ÉS PORHÓ VILÁGA

Időpont: 2020. március 15 – 23. A több mint 3.000.000 km2 (!) területű Jakutföld (Szaha Köztársaság) Szibéria és bolygónk egyik legvadregényesebb tája. Északi határain a Jeges-óceán fagyott partjaival – délen az Orosz Távol-Kelet járatlan hegységeivel. „Közepén” hömpölyög a Bajkál-tóból eredő Léna óriásfolyama, amit a Jégkorszakban legyalult 800.000 tó vidéke csillogó jégtükrei ölelnek körbe. Itt 8 hónap hosszúságú a tél, a föld máig is 300-400 m mélységig fagyott (permafrost). Az évi középhőmérséklet még sohasem haladta meg a -9ºC értéket – de a jakut (török), tunguz és burját őslakosok ezt így szokták meg, sokan így szeretik. Ez Földünk leghidegebb lakott vidéke – igaz, 0,3 fő/km2 népsűrűséggel. Március közepén – amikor a hőmérő higanyszála már -30ºC-ra emelkedik (!) – indulunk erre a varázslatos vidékre – a Jégkorszak emlékei nyomán – a Léna jegén és a Verhojanszki-hegység ormain át – egészen Ojmakonig, a Hőmérsékleti Pólusig.

SPITZBERGÁK - A Jégvilág

Időpont: 2020.  április 6 – 13. Az északi szélesség 78° felett elterülő Spitzbergák (Svalbard) bolygónk legészakibb, állandóan lakott, speciálisan szervezett expedíciók nélkül is megközelíthető területe. A szigetvilág az „Arktisz kutatásának kapuja” - hiszen innen indult majd minden híres sarkvidéki felfedező életpályája, felfedezőútja – és változatlanul így van ez ma is.  Elég csak Nils Adolf Erik Nordenskiöld (1832 - 1901), Fridjof Nansen (1861 – 1930), vagy Roald Amundsen (1872-1928) neveit megemlítenünk. Ide jutott el 1910-ben Cholnoky Jenő (1870-1950), a magyar földrajz tudomány egyik legnagyobb alakja, hogy 4 évnyi előkészület után megjelentesse A Jégvilág című nagyszerű munkáját. Utazásunk ezen „magyar nyelvű jég enciklopédia” segítségével járja be a Spitzbergák hófehér sarki vadonját. Elérkezett az idő, hogy elinduljunk az Északi sarkvidék végtelennek tűnő jég- és hómezőin. Kényelmes, fűtött szállásunkra visszatérve – minden napot felfedezőként élhetünk meg, az éjféli nap szikrázó fényénél – Földünk legnagyobb szárazföldi ragadozói, a jegesmedvék birodalmában.

Baku a „kaszpi Dubai” és Azerbajdzsán legszebb tájai

Időpontok: 2020. április 30 - május 4. és október 4 - 9. (az októberi időpont 1 éjszaka / 1 nappal hosszabb) Baku, a „kaszpi Dubai” Földünk egyik legdinamikusabban fejlődő metropolisza. Az olaj milliárdoknak is köszönhető, hogy az „amerikai tempóban” növekedő városban a középkori karavánszerájok és az ultramodern felhőkarcolók harmóniában férnek meg egymás mellett. A városkapukon kívül meglepően változatos turisztikai kincsekkel találkozhatunk: A Kaukázus égbeszökő főgerincétől a Kaszpi-tenger kiépítetlen, homokos partjaiig 7 különböző éghajlat található a szubtrópusi erdőktől – a sivatagos hegyekig, a teaültetvényektől a jégmezőkig.

Vulcanus atlanti birodalma (Tenerife – La Gomera és La Palma)

Időpont: 2020. május 11-22. Rendkívül kellemes klímája, a szinte örökkön ragyogó nap és nagyszerű partjai tették világszerte ismertté az Atlanti-óceán legfelkapottabb nyaralóparadicsomát. Talán egy kicsit “túlságosan is felkapott”, vagy “túlságosan is nyaralási nagyüzem” – hallani olykor a mindenhová eljutó hírnév által táplált kritikákat is. Milyen hát igazából ez az óceáni szigetvilág? Milyenek hátország erődszerű magashegységei, szubtrópusi köderdői, nemzeti parkjai és ültetvényei? Miért olyan “aránytalanul magas” itt az UNESCO világörökségi védelem alatt álló területek aránya?

A titokzatos Balkán-félsziget

Időpont: 2020.  május 16 - 26. Balkán-félsziget: A legtöbb világlátott utazó szerint, Európa legérintetlenebb és legváltozatosabb vidéke (Csak Skandinávia „veheti fel vele a versenyt” a természeti szépségek terén). Oszmán örökségeinek köszönhetően a mai napig kicsit törökös is… kis-ázsiai néprajzi és kulturális jegyekkel. Szelídítetlen magashegységeiben (Durmitor; Prokletije; Šar-hegység) máig is felfedezésre váró gerinceket és völgyeket járhatunk – ősi városaiban (Cetinje, Gusinje, Prizren, Ulcinj, Shkodër, Kotor és Perast) évszázados hagyományokat tapasztalhatunk - s élhetünk meg.  Utazásunk egy következő, min. 3 fejezetes Balkán felfedező sorozat első epizódja, Crna gorai repülős érkezéssel / távozással, megannyi UNESCO világörökségi védelem alatt álló helyszínen, ős-öreg legendákon, no és egyedien festői hegyszorosokon, hágókon át.

A Selyemút mesés városai és a Közép-ázsiai sivatagok

2020. május 26 - június 3. és 2020. október 8-16.* A Selyemút mesés karavánútja, a Közép-ázsiai kánságok fővárosai (Szamarkand, Buhara, Híva) évszázadokon át a világ legtitokzatosabb területei közé tartoztak. Vámbéry Ármin, a rendkívüli tehetségű magyar őshaza kutató 1862-63 évi expedíciója - és az utazást követően kiadott könyvek (legismertebb a „Dervisruhában Közép-Ázsián át”) nyújtották az alapot a későbbi európai felfedezőknek a térség ismételt feltérképezéséhez. A középkori, óriási területű lovas-birodalmak vezéreinek (Timur Lenk, Dzsingiz kán) élete, a róluk szóló legendák az útleírások, kalandregények legkedveltebb témái közé tartoztak. A bazárok nyüzsgő forgataga, az UNESCO világörökségi védelem alatt álló óvárosok sikátorai és csodálatos iszlám épületei ma is az „Ezeregy éjszaka legszebb meséi” világát idézik.

A Transzszibériai vasúton Irkutszkig

Időpont: 2020. június 17-28. és július 1-12. Több mint 9.000 km hosszúságú acélpálya, ami átszeli a végtelen Szibériát, sőt az azon is túl lévő Orosz Távol-Keletet. Több évtizednyi építkezés históriája, érintetlen rengetegek és a semmi közepén emelt iparvárosok egyvelege. Őshonos szibériai népek, a cárok emlékei, Észak-Ázsia kevéssé ismert természeti szépségei. Utazásunk során Moszkvától – egészen Irkutszkig robogunk, a rohanó vasparipa ablakain kinézve két kontinens jelenetei pörögnek előttünk. Végállomásunk a Bajkál, „Az Ötödik-óceán”.

YUKON - ALASZKA (Észak-Kanada – USA)

2020. június 22 – július 4. Kanada és Alaszka határvidékének északi vadonja az Aranyláz földje. Skagway (USA) vagy Dawson City (Kanada) fából épített városai mai is őrzik a XIX. század hangulatát, az ide özönlő aranyásók és szerencse-vadászok históriáit. Ma is vehetünk (jó szerencse esetén lelhetünk) aranyrögöt, ezüsttömböket – vagy helyben készült ékszereket. Ha ezekből nem kérnénk, coboly, farkas vagy hiúz gereznát. Földünk legnagyobb, nem sarkvidéki jégmezői alatt vezet utunk az atabaszka indián törzsek (tucson; hán; tanana) földjein, egészen a Top of the World (A Világ teteje) főút fordulójáig. Jack London nyomain járva, sőt - házában üldögélve próbáljuk megidézni a Vadon szava és az Aranyásók Alaszkában világát, helyszíneit. Kalandjaink során átszeljük a Yukon és Klondike folyókat, Alaszka legszebb fjordjait, hajón, kompon és csónakban… Végigutazzuk a White Pass & Yukon Route Railway páratlanul festői vasútvonalát, s fakultatív módon felrepülhetünk Kanada jéggel borított tetejéhez, az 5.959 m magas Mount Logan-hoz is.

Feröer-szigetek

Időpont: 2020. június 26 - július 1. Európa egyik legtávolabbi zuga. Világunk része – vagy egy kicsit azon is túl talán…(?) Fjordok, a nyílt tengerből tornyosuló sziklafalak és egekbe érő méregzöld hegyek valószínűtlen vonalainak szigetvilága. Évezrede idesodródott vikingek legendái – máig is itt élő kései unokáik „hús-vér tolmácsolásában”. A hely, ahonnan Észak-Európa fővárosai a messzi délre esnek – az emberek, kiknek nyelvét csak Izlandon értik. Két tucat ismeretlen sziget, a romlatlan természet időtlen menedékei, ahol az Atlanti-óceán felhői születnek. Ez az utolsó vikingek otthona, a Skandináv világ „hatodik országa”.

ALASZKA az óriások vadonja

Időpont: 2020. július 12-24. A rövid sarki nyár világának bemutatása és megörökítése, Széchenyi Zsigmond (1898- 1967) vadász-expedíciós útvonalának „újrajárása” közben.

Csilengi Dásza nyomán a Himalájában és Nyugat-Tibetben

Időpont: 2020. július 18-31. Nyugat-Tibet, a „Hágók országa” semmihez sem hasonlítható, különleges vidék a Karakoram-hegylánc és a Magas-Himalája vonulatai között. Ladakh káprázatos felszínformái, kristálytiszta csillagos égboltja, lelassult életritmusa, a helyiek napcserzette arcára írott sorsa, a buddhizmus „égi mentsvárai” annyira különlegessé teszik a vidéket, hogy minden szerencsés embernek látnia kellene, legalább egyszer életében. A mitikus Sangri-lá magyar vonatkozása, hogy itt élt és alkotott Csilengi Dásza, „az európai tanítvány” – ahogy mi ismerjük, Kőrösi Csoma Sándor - őshaza kutató, a tibetológia megalapítója…

ÉSZAKNYUGATI ÁTJÁRÓK (USA – Kanada)

Időpont: 2020. július 20 - 30.Két egymásra néző ultramodern metropolisz – együtt 5 millió lakossal, egymástól kevesebb, mint 3 óra távolságra. Seattle az USA – Vancouver pedig Kanada kulturális és gazdasági „óriás-bébije” – a világon egyedülálló, érintetlen természeti környezettel. Csak itt, a két óriás állam nyugati határvidékén fordulhat elő, hogy a felhőkarcolókat hátrahagyva, szinte azonnal örök hóval és jéggel borított óriásvulkánokhoz érjünk (Mount Rainier, Mount Olympos). Körös-körül óriási ősvadonokkal, az európaiak számára meghökkentő méretű nemzeti parkokkal. Itt, a Csendes-óceán észak-amerikai partvidékén csak a XIX. század végén hozták létre az első településeket. (!) Az UNESCO világörökségi védelem alatt álló Olympia- és Pacific Rim Nemzeti Parkok főgerincei alatt a világ legnagyobb mérsékelt-övi esőerdői és fenyvesei terpeszkednek. Csak itt - egyedül a világon – napokon át sétálhatunk az építési tilalom alatt álló, védett fjordokban és óceáni fövenyeken. Ráadásul az USA-ban és Kanadában „egyszerre”.

Mongólia és a Bajkál-tó csodás vidékein

Időpont: 2020. július 30 - augusztus 13. Szibéria déli határvidékén a végeláthatatlan tajga, égig érő hegyek és Földünk legnagyobb „édes-vizű óceánja” a Bajkál földje vár ránk. A meseszép vidék számos ősi sztyeppei civilizáció (szkíta, hun, mongol) emlékeit őrzi, Oroszország a Transz-szibéria vasút megépítésével kapcsolta ezt a távoli vidéket a hatalmas birodalom vérkeringésébe. Mára a Bajkál-tó teljes partvidéke UNESCO világörökségi védelem alatt álló bioszféra rezervátum, megannyi endemikus állat és növényfajjal. Mongólia Földünk egyik utolsó helye, ahol a romlatlan természet és a vele összhangban élő pásztorok világát, a végtelen sztyeppét járva fellélegezhetünk: Él még Földanya. A határtalan kék égbolt alatt vágtató ménesek, hullámzó nyájak, a hegyoldalakon kapaszkodó jakcsordák – mind egy évszázadokkal ezelőtti világ életképeit idézik. Jurtáinkba belépve egy kicsit népvándorlás-kori őseink világába is érkezünk…

Az ismeretlen Észak-Görögország magashegységei és az Albán-Riviéra

Időpont: 2020. augusztus 10 - 23. Észak-Görögország (Makedónia, Thesszália és Epirusz) szinte ismeretlen tájaira, s ha lehet ilyet…, még ismeretlenebb, a közelmúltig csak nagyon nehezen megközelíthető magashegységeibe vezet utazásunk. Zeusz lakhelye, a felhőkbe takaródzó Olümposz, az UNESCO világörökségi Meteorák irdatlan sziklái és “Görögország gerince”, a Píndosz-hegység égig nyújtózkodó vonulataiba és erdőibe. Madártávlatból csodálhatjuk a Víkosz-kanyon ezerméteres mélységeit, a végtelen csend élvezetével Görögország legmagasabban lévő hegyi falvaiban. Strandolással és pihenéssel “mindkét tengeren” (Égei-tenger és Jón-tenger) – persze megmártózással az egyedi értékű régészeti leletek és UNESCO világörökségi kincsek világában (Vergina, Butrint, Gjirokastra) is. Balkáni utazásunk második állomása a meseszép Albán-Riviéra. Választási lehetőséggel minden nap: ἄλφα: Egész napos pihenés és strandolás a Jón-tenger legkellemesebb strandjain; vagy βῆτα: Kirándulások a “Bregu” tengernyi látnivalójához, műemlékéhez és partszakaszaihoz.

A Balti-tenger kincsei

Időpont: 2020. augusztus 15 – 24. Litvánia, Lettország és Észtország – három piciny, s mégis rendkívül figyelemre méltó ország. Skandinávia és Kelet-Európa határvilága, a két kultúra keresztmetszetében, s azok évszázados küzdelmeinek múltjával. Csodaszépen fennmaradt, példásan karbantartott, UNESCO világörökségi védelem alatt álló fővárosok (Vilnius, Riga és Tallin), ahol a középkori hangulat nagyszerűen megfér az elmúlt 20 év ultramodern fejlesztéseivel. Zöldellő erdőkkel, gondozott legelőkkel körbeölelt, takarosan csinos, rendkívül nyugodt vidék – a Balti-tenger mindig hű hullámaival. Európa talán legmeglepőbb szeglete, ahol mostanság mindenből a legjobb jut lakosainak. S mindez afféle „svédes-németes” óvárosokkal és műemlékekkel; „finnes-lengyeles” faluképekkel – s „hollandos-franciás” kastélyokkal és udvarházakkal.

Azerbajdzsán - a Kaukázus hajdani kánságainak 1001 színű szőnyege és kincses olajbirodalma

Időpont: 2020. augusztus 20-28. Habár Magyarországon még mindig szinte ismeretlen - kevés festőibb országot találhatunk az öreg Eurázsiában. A Kaukázus égbeszökő főgerincétől a Kaszpi-tenger kiépítetlen, homokos partjaiig 7 különböző éghajlat található a hazánkéval nagyjából megegyező területen. A szubtrópusi erdőktől – a sivatagos hegyekig, a teaültetvényektől a jégmezőkig – Azerbajdzsán meglepően változatos tájakkal és turisztikai kincsekkel rendelkezik. Fővárosa az 1900-as évek elején „amerikai tempóban” növekedő olajközpont – napjainkban ismét a világ egyik leggyorsabban fejlődő metropolisza. A középkori karavánszerájok és ultramodern felhőkarcolók harmóniában férnek meg egymás mellett. Az ország a „legek” földje is, hiszen a kultúra szerelmesei Földünk legszebb UNESCO világörökségi szőnyegeiben gyönyörködhetnek – míg a természetszeretők 1 napon belül túrázhatnak a világ legtermékenyebb iszapvulkánjaira, Gobusztán „holdbéli tájain”, vagy a Magas-Kaukázus főgerince alatt.

Adriai Odüsszeia – (Nagy Kékség 2)

Időpont:2020. szeptember 1-10. Visszatérünk az Adria és Dalmácia legdélebbi vizeire, s szigeteire. Kompjainkon, vitorlásainkon és hajóinkon – több mint 3.000 év görög, római, velencei és raguzai meséit, történeteit felkutatva. Odüsszeusz és Marco Polo nyomán - ismét ötvözve a hajózás és szigetfelfedező túrák legfontosabb kellékeit. Nem csak hajózás vagy a természetjárás kedvelőinek – mindenkinek, aki az AKTÍV kikapcsolódásban leli meg a pihenést, szellemi és testi feltöltődést. Ismét feltesszük az ismerősen csengő kérdéseket: Jól ismeri az Adriát? Jól ismeri annak legtisztább, tengeri életben leggazdagabb vizeit? Dalmácia legdélebbi – legzöldebb szigeteit?

Észak-Amerika nemzeti parkjai – I.

Időpont: 2020. szeptember 1 – 16. Az UNESCO világörökségi Yellowstone- Glacier, valamint a Grand Teton- és Badlands Nemzeti Parkok, a legendás Black Hills-hegység és a Custer Park vidéke. Jég csiszolta hegyek, hómezők, vulkánok, gejzírek, bölénylegelők, a végtelen préri és a Missouri kanyarulatai… Európában (vagy bárhol másutt a Földön) elképzelhetetlen méretű erdők és szabad területek, a Northern Plains (Északi Prérik) máig vadregényes birodalmában. 3 amerikai állam (Montana, Dél-Dakota, Wyoming), ami több mint kilencszer (!), nagyobb, mint Magyarország, de lakóinak száma jóval kevesebb, mint 3 millió…S kik ezek a lakók? Cowboyok (és cowgirl-ök persze), sziú, dakota, csejen és feketeláb indián harcosok leszármazottai. Nomeg keménykötésű farmerek, akik nem csak a Clint Eastwood filmek világából tudják, hogyan kell megülni a lovat, vagy, hogy mi fán terem a Winchester… Utazásunk az egyedülálló nemzeti parkok és a legendás Vadnyugat végigjárása – a máig élő örökség(ek) világában.

Dervisruhában Közép-Ázsián át

Időpont: 2020. szeptember 2-13. Közép-Ázsia a magyar őstörténet kutatók és földrajzi felfedezők „bölcsője”. Kőrösi Csoma Sándor nyomán járva tudósok és utazók sokasága indult ide, mint pl. Vámbéry Ármin; Zichy Jenő; Szádeczky- Kardoss Lajos; Almásy György vagy Prinz Gyula, hogy csak néhány nevet említsünk a legismertebbek közül. A magyarság eredete mellett a Selyemút mesés karavánútjai, a kánságok és birodalmak fővárosai (Szamarkand, Buhara, Híva, Urgencs) is vonzották útkeresőinket. Programunk Vámbéry Ármin, a rendkívüli tehetségű orientalista 1862-63 évi expedíciójához hasonló útvonalat jár végig – a mai modern szállás és közlekedési körülmények figyelembe vételével. Ezért is választottuk híres művét – körutazásunk főcímének. A mai Üzbegisztán bejárása után utunk a Kara-kum sivatagba, illetve az elzárt Türkmenisztánba vezet. Mit kerestek itt felfedezőink? Mire leltek? Keressük meg együtt a válaszokat.

Új-Zéland (Aotearoa) kékje

Időpont:2020. október 31 – november 18. Két hatalmas és hatszáz kisebb sziget, Óceánia és Földünk másik oldalán. Az Északi-sziget (Te Ika-a-Maui) és a Déli-sziget (Te Waipounamu) egyenként is jelentősen nagyobbak Magyarországnál, s köztudott, hogy ennél távolabbra csak akkor utazhatnánk… ha a Holdra tartanánk. A harcos maorik valaha érintetlen vadonja – majd a Brit birodalom legbiztonságosabb és legbékésebb szeglete – ma a legtisztább, legszabadabb, legélhetőbb, legirigyeltebb fejlett demokrácia – hogy csak néhányat említsünk, az Új-Zélandhoz kötődő sok-sok leg-ből…

Grúzia a Kaukázus szíve

Időpont: 2020. szeptember 4-15. Aligha akad festőibb ország, mint a Fekete-tenger és a Nagy-Kaukázus 5.000 méternél magasabb csúcsai közé „teremtett” Grúzia. Adzsaria szubtrópusi strandjai;- Szvaneti örök hóval és jéggel borított gerincei;- Szignagi lankás szőlészetei; egészen különleges változatosságot, s ugyanakkor egységet alkotnak. A több ezer éves múlt legendái és igaz meséi kifogyhatatlan kincset őriznek, az ókori görög Argonauták utazásaitól – Timúr Lenk hódító seregeinek nyomán át - a Lenin és Sztálin szervezte 1907-es Tbiliszi Bankrablásig.

Kelet-Kanada

Időpont: 2020.  szeptember 5 – 18. Kelet-Kanada… Több, mint 3.150.000 km2 (34 x magyarországnyi!) terület, metropoliszok, városok, természeti különlegességek zavarba ejtő gazdagságával. Az Atlanti-partvidék, a Szent Lőrinc folyó és a Nagy-tavak több-százéves kikötőivel, erődjeivel, Észak-Amerika felfedezésének és belakásának históriájával.  „Kanada óriási bölcsője” – a néhai lojalisták mai modern tartományai.  Amerikaiak földje, akik anno az USA ellen védték a Brit Birodalom értékeit, s akiknek ősei nem kértek az Amerikai függetlenségi háborúból, a lázadó gyarmatosok zavaros szabadság ideáiból…

Gemenci gasztrokalandok szarvasbőgés idején

Időpont: 2020. szeptember 10-12. A reggeli órákban indulás Budapestről autóbusszal. Első megállónk Pakson lesz, ahol szakértők által vezetett látogatáson veszünk részt az Atomenergetikai Múzeumban. Az Európában egyedülálló, 2010-től országos szakmúzeumként működő Atomenergetikai Múzeum 2.000 négyzetméteres kiállítóterében a látogatók testközelből is megismerkedhetnek számos, az atomerőműben rendszeresített berendezéssel. Kipróbálhatják, hogyan működik a sugárkapu vagy a csavarhúzógép, ezen kívül az atomenergiával foglalkozó tudósok műtárgyai és időszaki kiállítások is láthatók. Számos érdekes és különleges műszert is megnézünk, mint például a „Pille” dózismérőt, melyet az első magyar űrhajós, Farkas Bertalan is használt 1980-ban, a világűrben és a Paksi Atomerőműben jelenleg is alkalmazzák.

Az Alpok napos oldalán

Időpont:2020. szeptember 13-18. Európa legzöldebb országa. Azt hinnénk, Svájcban járunk – csak itt több az erdő, érintetlenebb a természet és mosolygósabban süt a nap. Valaha ez volt a Monarchia talán legkeresettebb nyaralóövezete, ahol egyszerre lehetett hódolni magashegységi, illetve vízi és tengeri kedvteléseknek – az Alpok mediterrán, déli oldalán. A Logar-völgy, a Rinka-vízesés és a 2.558 m magas Grintovec (Kamniki-Alpok); a Hochstul 2.200 m feletti vidéke (Karavankák), és a „háromfejű” Triglav, Szlovénia 2.864 m magas hegyóriása (Júliai-Alpok), mind – mind ikonikus természeti- és természetjáró paradicsomok. S ki ne ismerné a Bledi-tó vagy a Bohinji-tó idilli, „képeslap tájait”? Sétáljuk végig együtt ezeket a meseszép vidékeket, az Alpok napos oldalán. Pillantsunk be szomszédaink, a szlovének hasonló, s olykor velünk közös múltjába - jelenébe.

Két tenger festői országa - Albánia

Időpont: 2020. szeptember 20-28. Európa legismeretlenebb és talán legegzotikusabb országa Albánia. Drámai szépségű tájakkal, néprajzi sokféleséggel, rendkívül gazdag históriával – s megannyi egyedi, védett műemlék negyeddel. Aki járt már itt, visszavágyik – aki még nem, jogosan érdeklődik a „Balkáni titkok” különlegességei iránt. Buszos utazásunk során 1 – 1 novipazári és szkopjei tranzitszállással (1-1 helyi idegenvezetéssel) jutunk el a minden ízében gyönyörű mediterrán országba. Két tengerparti szállásról járjuk be a fővárost, az UNESCO világörökségi helyszíneket (Berat, Butrint) – sokat strandolva az Adria- és a Jón-tenger türkizkék, lágyan nyárvégi vizeiben.

Írországi kitekintő sör és whiskey kóstolókkal

Időpont:2020.  szeptember 24-28. Van-e ország, híresebb (kocsma)kultúrával, mint a gyönyörű zöld sziget? Az ősi kelta legendák, a kolostorromok és Szent Patrick tisztelete békés összefonódásban él a Guinness-nek vagy az Old Jameson-nak naponta bemutatott gyakorlati tiszteletnyilvánítással… Moher vadregényes sziklái, az Atlanti-óceán viharos partjai, vagy Cork-megye legelői, mind-mind Európa nyugati peremének legfestőibb tájai. Ki ne hallott volna róluk? Ki ne szeretné legalább egyszer látni őket? Utazásunk során átszeljük egész Írország legszebb vidékeit - betérve a legismertebb városaiba. Dublin legrégebbi katedrálisától – a Kilkenny korsó mélyéig…

Teleki Expedíció emlékutazás

Időpont:2020. október 3 – 16. Széki gróf Teleki Sámuel 1887/88 évi Kelet-Afrika expedíciója a földrajzi felfedezések korának utolsó nagyszabású vállalkozása volt, „az Afrika utolsó fehér foltjaként” számon tartott kelet-afrikai vadonba. Az expedíció számos földrajzi, térképészeti, vulkanológiai, zoológiai, botanikai és néprajzi felfedezéssel gazdagította a magyar- és egyetemes földrajztudományt. Teleki jutott fel először a Kilimandzsárón és a Kenya-hegyen a hóhatárig (az akkori 5.300 és 4.650 m magasságig); több, addig az európaiak számára ismeretlen népcsoporttal teremtettek kapcsolatot; elsőként térképezték fel a Rudolf- és Stefánia tavak környékét, és figyeltek meg a kontinens belsejében működő tűzhányót, a Teleki-vulkánt; felfedeztek 3 új kaméleon fajt és több tucat, addig ismeretlen növényt.

Made in USA

Időpont: 2020. október 3-20. és 2021. május 8-25. „America is not just a country, it’s an idea” Bono, a U2 énekese„A szabadság nem jog, hogy bármit a kedvünk szerint tegyünk, hanem lehetőség, hogy a jogos, helyes dolgokat cselekedjük.” Peter Marshall (1902-1949), amerikai lelkipásztor„May we think of freedom, not as the right to do as we please – but as the opportunity to do what is right.”

Lipari-szigetek és Kelet-Szicília

Időpont: 2020. október 8-15.. Lipari-szigetek (Eoli-szigetek): A görög-római alvilág kráterei a Földközi-tenger (Tirrén-tenger) közepén. Alig látható pontok a térképen – stratégiai hídfők az ókori tengerjáró népek – egyedülálló UNESCO világörökségi értékek és élmények a mai utazók számára. Az egyetlen hely Európa határain, ahol egyszerre láthatunk működő tűzhányókat (Etna és Stromboli); kénes gőzfelhőket okádó krátereket és iszapvulkánt (Vulcano); a felhőkbe törő, zöld óriás kúpokat (Salina) és a tengert átszúró irdatlan sziklákat (Lipari).  

Nepál és Bhután, a Himalája királyságai

Időpont: 2020. október 10-24. és 2021. április 12-27. A semmihez nem hasonlítható Himalája. „A hó hazája.” 2.400 km hosszan kígyózó hegységrendszer, ahol az Indiai szubkontinens Eurázsiának „gyürkőzik”. Több, mint 100 db (!) 7.200 m magasság feletti hó- és jégfedte hegycsúcs, elérhető völgyeiben ősi népcsoportok, nyelvek, szokások sokaságával. Földünk talán legelzártabb, s egyik legszegényebb területe – globálisan ható vallási és filozófiai értékekkel, felbecsülhetetlen tudásbeli gazdagsággal. Az Indus, a Gangesz, a Brahmaputra kultúráinak forrása, Buddha, a hinduizmus, a szikh vallás és a keleti bölcselet szülőhelye. Nepál és Bhután – kettő, az idők kezdete óta fennálló királyság, mindkettő teljes területe „A hó hazája”, a Himalája birodalmába esik. Az első egy „csak 1 évtizede létező”, gyorsan változó „új demokrácia”, a második a Druk Gyalpo, a „Sárkány Király” országa – a történelmi idők előtti, legendás Shambhala (?) esetleges mai reinkarnációja. (?)Körutazásunk az európai (nyugati) ember kísérlete, hogy a két ország legkülönlegesebb látnivalóinak bejárása közben – megértsen valamit a Himalája sokszínűségéből, s lakói spiritualitásából. Kísérlet, az összehasonlíthatatlan besorolására. Lehetőség a 8.848 m magas Mount Everest/ Csomolungma/ Sagarmantha (Földünk teteje) – repülőről történő megtekintésére – és a tibeti, mongol, valamint hindu szellemiség születésének „körbe járására”.Sok gyaloglással és elmélkedéssel – hiszen a gyalogló ember mindig többet lát…

A szivárvány trópusi palettái: Réunion és Mauritius

Időpont: 2020. október 23 – november 3. A felhők fölé nyújtózkodó Réunion területének majd fele UNESCO világörökségi védelem alatt áll (!). Élő tűzhányójának (Piton de la Fournaise), „Holdbéli” vulkáni fennsíkjainak és sokszor hófödte (!), 3.069 m magas tetejének (Piton des Neiges, a Hóhegy) köszönhetően csak Hawaii szigetéhez hasonlítható. Franciaország tengerentúli megyéjeként kifogástalan hegyi utakkal és nagyszerűen kiépített, jelzett séta és túra ösvényekkel – az égi magasságokban is. Mauritius az Indiai-óceán legszebb fehér homokos strandjait, botanikus kertjeit és trópusi ültetvényeit vigyázza – történelmi UNESCO emlékekkel. Földünk talán legédesebb rumjaival, elérhető luxussal, idillien pihentető környezetben. Két indiai-óceáni sziget – két különböző okból világhírűvé vált trópusi Paradicsom.

Florida, Key- szigetek és New Orleans

Időpont: 2020.  november 7 – 18. FLORIDA ÉS A KEY-SZIGETEK: Florida a Mexikó-öböl trópusi félszigete ötvözi az amerikai és a karibi latin életforma jellegzetességeit: nagyszerű infrastruktúra, igen jó ellátás, még-jobb kubai zenével. A kellemes klíma és gondozott, pálmaligetes fehér homokos strandok mellett, világszerte ismertek az UNESCO védelem alatt álló, Everglades Nemzeti Park élőlényei, valamint a 200 km hosszan elnyúló Key-szigetek korall zátonyai és lágy türkiz vizei. Lehet – kell ehhez még valamit hozzá tenni? – kérdezhetjük… Itt található Kennedy Űrközpont, a világ legnagyobb látogatható űrkutatási létesítménye; Palm Beach a milliomosok nyaralóvárosa és Fort Lauderdale, az óceánjáró luxushajók világközpontja is…NEW ORLEANS: Az „Elfújta a szél” és az amerikai dél világának legismertebb kikötője. A Mississippi múltjának, sajátos kreol kultúrájának és a XIX. századi Amerika romantikájának „élő muzsikája”. Francia hagyományai ma is élnek – az USA egyik „európai szeglete”. Beceneve Big Easy (Nagy Lazaság) – zenei élete ma is világhírű, kocsmái és bárjai száma és értéke (szinte) felbecsülhetetlen.

Hawaii – A Csendes-óceán trópusi gyöngyszemei

Időpont: 2020. november 15-29. Öntsünk tiszta vizet a pohárba: Habár köztudott, hogy Földünk legtisztább vizei a Csendes-óceán közepén emelkedő Hawaii-szigetek partjait mossák (bolygónk talán legszebb, fehér homokos strandjaival) – az európaiak mégsem nyaralni érkeznek ebbe a trópusi paradicsomba. Túlságosan sok a természeti látnivalója, ráadásul túlságosan gazdag kulturális örökséggel – ahhoz, hogy tengerpartján sütkérezve elszalasszuk egyedi különlegességeit. Az UNESCO világörökségi védelem alatt álló Hawaii Vulkánok Nemzeti Park; Pearl Harbour kikötője; a Polinéz királyok palotái, templomai és sírjai; a Jurassic Park trópusi esőerdői; James Cook kapitány tengeri sírja; a kávé, ananász, cukornád ültetvények világa – vagy az egekig nyúló, hófödte csúcsokra épített csillagvizsgálók – csak néhány tetszőlegesen megemlített világra szóló élmény – a Megannyiból.

Ománi Szultánság - Arábia tengeri kapuja és természeti kincsestára

Időpont: 2020. november 21 – december 3. Nem csak Arábia – de Földünk egyik leggazdagabb állama is egyben. A Hormuzi-szoros, a Perzsa-öböl, az Arab-tenger és az India-óceán lágy vizeivel, s tágra nyitott kapukkal a Nagyvilágra. Finnországi vagy franciaországi életszínvonallal, de a szomszédos arab államoktól eltérően, luxus-építkezések, presztízs beruházások nélkül. Az első és egyetlen szultánság, ami olajgazdagságának jelentős hányadát a természetvédelemre fordította és fordítja. Több mint 40 éve sikeresen működő tájvédelemmel - a Közel-Keleten egyedüli természeti látnivalók kincsestárával. Kincsei a 3.000 m magasságot meghaladó hegyek; 1.000 m mélységű kanyonok; belakatlanságukban festői homoksivatagok, és a hegyek mélyén rejtőzködő zöld oázisok sora. A híres gyöngyhalászok unokái - ma a látogatókat „viszik a gyöngyhöz”, a szigetek ezerszínű korallvilágába, míg a néhai kereskedelmi utak mentén épített erődök (több mint 500 erőd!) UNESCO világörökségi múzeumokként működnek… modern kalauzolással, 6-7 nyelven. A hajdanvolt, Pakisztántól - Mozambikig terjedő Ománi Birodalom, ma a biztonság, kiegyensúlyozottság és a „munkanélküli – nélküliség” szultánsága. (Kétszer annyi munkahellyel, mint ománi állampolgárral.) Látnivalókban való bővelkedése csak tovább javítja amúgy is fokozottan előnyös, csábító adottságait. Nem csoda, hogy a természet szerelmesei teljesen védtelenek – mesés keleti bűbájával szemben…

Gemenc téli csendje

Időpont: 2021. január 8-9. Közép-Európa legnagyobb ártéri vadonja a maga nemében egyedülálló hely. A Duna szigetei és holtágai között ma is védelmet talál a rétisas, a békászó sas és a kerecsen sólyom is. Közismert kapitális méretű- és agancsú gímbikáiról, de nagyon szép számban találni őzeket és vaddisznókat is. Január első hetére lehull a lomb, olykor a hó is – s nyugalomra szenderül a vadon. Ilyenkor a legjobb az esély a nemes vadak megpillantására. A szigorúan védett, engedélyköteles (a turisták elől elzárt) helyekre, erdészeti szakemberek által kalauzolt csendes sétákon. Gemenc téli csendjében lépésről – lépésre tárulnak fel a rétisasok és gímszarvasok világának titkai.       

Ghána – São Tomé és Príncipe

Időpont: 2021. február 8 – 21. Nyugat-Afrika, a Guineai-öböl mentén kalauzol utazásunk, a legendás Aranypart (Gold Coast) UNESCO világörökségi erődjeitől az utolsó épen maradt egyenlítői őserdők mélyéig. Afrikai elveszett birodalmai, a portugál földrajzi felfedezések, a holland világkereskedelem és a viktoriánus kori örökség nyomán járjuk be a térség két legbiztonságosabb, legkiegyensúlyozottabb országát. Az Atlanti-óceán mellett hajózunk Földünk legnagyobb mesterséges „tengerén”, a Volta-tavon. Ghána ültetvényein megízlelhetjük a legendás kakaót, banánt – s más, olykor ismeretlen trópusi gyümölcsöket. São Tomén, az Egyenlítőn állva, egyszerre túrázhatunk mindkét féltekén…, az Obô Nemzeti Parkban megtapasztalhatjuk, milyen volt az ember előtti világ dzsungele.

Határok felett – Palócföld és Zemplén téli hegyeiben

Időpont: 2021. január 28-30. Emlékezünk az időkre… amikor Magyarországon volt még tél?Emlékezünk még az erdők porcukor fehérjére, a léptünk alatt roppanó hó anno ismerős hangjaira? Az egészségesen csípős hidegben tett, jóleső sétákra, és a semmihez nem hasonlíthatóan csendes és szép téli tájképekre?  „Télkereső” utazásunk Magyarország legészakibb és leghegyesebb szegleteibe indul – 2021. január végén, amikor a legjobb az esély arra, hogy ismét találkozhassunk a rég nem látott hóval.

A Dél-Dunántúl oszmán-török emlékei

Időpont: 2021. március 5-7. A Karácsonyi ünnepkör és készülődés a Dél-Dunántúl meseszép falvaiban, városkáiban és Pécsett mindig is különlegesen meghitt hangulatban zajlott-zajlik. Különösen mostanában, az elmúlt két évtized felújításainak, restaurálásainak köszönhetően. Takarosan csinos és rendezetten sokszínű utcákkal, terekkel várja a látogatókat Palkonya, Villány, vagy Siklós. A nagyszerű Szent Péter- és Szent Pál – székesegyház (Pécs) is talán ekkor a legünnepélyesebb, s mindenki tudja, hogy ilyenkor érik legjobban minden nemes villányi bor. De múltunk úgy akarta, hogy itt maradjanak fenn a 150 éves oszmán-török uralom (Török hódoltság) leggazdagabb emlékei, kulturális kincsei is. Itt állnak Gázi Kászim pasa-; Jakováli Hasszán-; Ali pasa- és Szulejmán szultán dzsámijai, sőt itt született Ibrahim Peçevi Efendi (1572 – 1650) Pécs leghíresebb török történetírója – s ezt a tájat járta, méltatta Evliya Çelebi (1611-1684) is, a híres török világutazó, történész. Így ezeket a megújult, egyedi keleti kincseket sem kerülhetjük ki. S végül…  Tudjuk hol van a Kassai-völgy? Tudjuk, mi a Kassai Lovasíjász Iskola? Jártunk már „Baranya csodájánál” a Babás-szerköveknél? Utazásunk jó-néhány lehetőséget nyújt a rácsodálkozásra. Nap - nap után.

Mesélő Kárpát-koszorú és a Felső-Tisza

Időpont: 2021. április 15-18. Magyarország legvadregényesebb szeglete. A Kárpát-koszorú „belső pereme”, a Tisza és a Bodrog gyönyörű ártereivel, termékeny földjeivel. Kárpátalja és a Felvidék találkozásánál, hangulatában és múltjában is osztozva a két szomszédos - néhai országrésszel. Anonymus honfoglalóinak otthona, itt lakott Tarcal vezér, itt építette bevehetetlen földvárát Szabolcs, s innen indult Bizáncba, majd nyugati háborúiba Bulcsú. Itt született Szent László I. törvénykönyve, majd innen vittek végbe országos cselekedeteket a Dobók, Perényiek, Báthoryak vagy a Rákócziak. Erdői és hegyei a legérintetlenebbek, helyreállított fellegvárai (Boldogkőváralja, Regéc, Füzér) a legszebbek, ásatási területei (Karos, Tarcal, Rakamaz, Szabolcs) a legősibbek, kastélyai és városai (Tiszadob, Füzérradvány, Kőkapu, Sárospatak, Sátoraljaújhely) a legmesésebbek. Itt őrzi titkait Gönc, Kishuta vagy az aranyat adó Telkibánya.