Címlap »

 
 

Vadonjáró

 

Jelentkezés, kapcsolatUTAZÁSI FELTÉTELEKELEKTRONIKUS HÍRLEVÉL

 

A legtisztább út az Univerzumba – a vadon erdőségein át vezet.” John Muir

(„The clearest way into the Universe is through a forest wilderness.”)

Fáradt, megtépázott idegzetű és túl-civilizált emberek ezrei kezdenek rádöbbenni, hogy a hegyekbe menni – hazatérés. Rádöbbenni, hogy a vadon szükségszerűség a lélek számára.” John Muir

(„Thousands of tired, nerve-shaken, over-civilized people are beginning to find out that going to the mountains is going home; that wildness is a necessity.”)

John Muir (1838 – 1914) „a nemzeti parkok atyja” szellemiségét vallva, a Teleki Klub speciális, kiscsoportos természetjáró utazásai Földünk legkülönlegesebb, s még meglévő vadonjaiba vezetnek. Nemzeti parkokba, rezervátumokba és vadvédelmi területekre, ahol szigetekként őrzik a néhai – az emberi túlnépesedés előtti idők természeti állapotát.

Küldetésünk bolygónk vadvilágának megismertetése, a terepen tett kiadós séták, az elcsendesedett megfigyelés, esetleg az alkalom-szülte fotózás módszereinek segítségével. Ráérős vadonjárásaink közben kiemelt figyelmet szentelünk a meglátogatott nemzeti parkok, vadrezervátumok és védett területek földrajzi bemutatásának, azok működtetésének. Az adott környezetre legjellemzőbb nagyvadak felkutatása mellett, résztvevőink bepillantást nyerhetnek a több évtizedes vadvédelmi programok és az éppen aktuális projektek háttér sztorijaiba is.

Programjaink nem fotós túrák. (!) Útitársaink közül sokan messze többet tudnak a fotózás tudományáról – mint mi, a szervezők. Nem tudunk fotózási tanácsokkal / okítással szolgálni. Mit ajánlunk akkor? A vadon és teremtményeinek megismerését, emelt szintű természettudományos és kultúrtörténeti vezetéssel. Olyan közel visszük a vadon titkaihoz, mint talán senki más.

Vadonjárásaink Földünk legizgalmasabb szegleteibe szólítanak, Észak-Amerikától – Afrikán át – Indiáig. Lelket építő, testet gyógyító sétákkal napközben – de kényelmes, nyugodt álmot hozó szállásokkal, minden éjjelen.

 

ALASZKA az óriások vadonja

Időpont: 2020. július 12-24. A rövid sarki nyár világának bemutatása és megörökítése, Széchenyi Zsigmond (1898- 1967) vadász-expedíciós útvonalának „újrajárása” közben.

Teleki Expedíció emlékutazás

Időpont:2020. október 3 – 16. Széki gróf Teleki Sámuel 1887/88 évi Kelet-Afrika expedíciója a földrajzi felfedezések korának utolsó nagyszabású vállalkozása volt, „az Afrika utolsó fehér foltjaként” számon tartott kelet-afrikai vadonba. Az expedíció számos földrajzi, térképészeti, vulkanológiai, zoológiai, botanikai és néprajzi felfedezéssel gazdagította a magyar- és egyetemes földrajztudományt. Teleki jutott fel először a Kilimandzsárón és a Kenya-hegyen a hóhatárig (az akkori 5.300 és 4.650 m magasságig); több, addig az európaiak számára ismeretlen népcsoporttal teremtettek kapcsolatot; elsőként térképezték fel a Rudolf- és Stefánia tavak környékét, és figyeltek meg a kontinens belsejében működő tűzhányót, a Teleki-vulkánt; felfedeztek 3 új kaméleon fajt és több tucat, addig ismeretlen növényt.